Bölcsész? Liberális értelmiségi, akkor az a 3. kategória, az idióta 😁 biztos az, ha ilyen halál faszán akar lakni 😁 egyébként ezeknél is nagy divat lett mostanság ez a "város zajától elvonulás"
Elkezdtem számolgatni - inkább meg kéne néznem a gugli térképen - hogy autóval olyan 25-30 perc alatt a megyeszékhelyen vannak. Sok fővárosi ettől többet közlekedik naponta. Igaz, ők benne vannak a "civilizációban".
Szerk:
39 perc. De érdekes, a településen átvezető út egyik oldala Somogy, a másik Baranya.
Ez a család konkrétan egy fővárosi bölcsész-értelmiségi család volt, amúgy egy tök normális család, itt nálunk a megyében a lehető legeldugottabb, legkisebb településen vettek egy földterületet, aztán még jött pár ilyen és kalálákában építették fel. Amikor egyszer kint voltam, csak azt nem találom, volt vagy 30 ember ott, a nők taposták a vályogot a törekkel, a faszik meg hordták és bele a fazsalu keretbe meg tömörítették.
Aztán megismerték a magyar vidéki valót, a fasszopó büdös rohadt cigánynak előre odaadták a tetőszerkezet árát, hogy majd hozza a fűrészárut, persze sejthető, hogy nem hozta, így egy évet csúszott az építkezés, amíg a faanyag ára megint összegyűlt.
Olyan kicsi a település, hogy a valahogyan mégis működő iskolai alsótagozatosak egy teremben vannak, de ha jó az idő, az iskolának használt épület előtti baszomkurvanagy tölgyfa alá kiteszik az asztalokat és ott tanulnak (-tak?) a lurkók. Ez amúgy tök jól nézett ki. Ilyen nem sok lehet az országban. A kilátás sem mindennapi, ezt a készülő ház ablakából fotóztam:
hát erről nem hallottam de az 50-es években volt egy erőltetett fenyőerdő telepítési program. Nekünk még ebből maradt valamennyi már túlérettek, ha tavasszal vesszük le akkor marad rajta némi haszon. De ennek a szarnak a kitermelése is dupla mint az akácnak vagy a nyárnak(fejét fogó)
nálunk döntően feketefenyő és erdei fenyő volt/van még valamennyi/ Az elmúlt 30 évben kivettük már 90%-át nem sok haszonnal(kezeit széttáró) Ugy pluszban még az a baj, hogy a fenyő alatt savanyú marad a talaj ezért minden féle kényes nemessel nem lehet újítani vagy meszezed(kezeit széttáró)
ipari fának való akác van nemesítve. Árbóc akác a neve. A metsszének igen az a lényege amit írtál, mi is azért metsszük a nyárasokat. De akácot nem metszünk, mert nincs ipari felhasználása napjainkban tűzifaként hasznosul.(kezeit széttáró)
a virágkötők szoktak tobozokat gyűjtögetni a megmaradt fenyvesekben a koszorúkhoz
nagyjából ennyi a haszna
egyszer beszéltünk egy motorossal azt mondta egy ismerősének is van itt része, és nem lehet vele mit kezdeni, még motorozni se lehetett mert a buzi lovasok tönkrebaszták az utakat
Nemrég valami történész blogot olvasgattam ahol arról is mellékesen szó esett, hogy a 20'-as években nosztalgiából telepítettek fenyőt az elvesztett főleg erdélyi fenyvesek okán, de igen sikertelen volt, ez a homoki fenyő semmire sem jó bár felénk a 70-es évekig sajnos az olcsóság miatt sokan tetőanyagnak használták.
ne szépítsük: ilyet már csak a hülye épít
nekem vályogból van a ház mert csórók voltunk, havernak téglából
nekem van szigetelés havernak nincs, kb egyforma a 2 ház
nálunk 20-21 fok van bent náluk 25-26 aztán a gázszámla nagyjából egyforma
a különbség hogy neki központi fűtés van nekem konvektor, de ekkora különbség nincs a 2 rendszer között
Ilyet csak kétféle ember használ... egyik az "autentikus bio" újgazdag majom, a másik meg valami lepukkadt tanyát tudott csak venni, ami épp ebből van.
Nekem is 22 km Pecs, 4 km Harkany, 5 km Siklos. Ha leesnek a cseresznyefarol, a dogkut sincs messze :D
Szerk:
39 perc. De érdekes, a településen átvezető út egyik oldala Somogy, a másik Baranya.
https://chili-plants.com/en/in...
:-D
Aztán megismerték a magyar vidéki valót, a fasszopó büdös rohadt cigánynak előre odaadták a tetőszerkezet árát, hogy majd hozza a fűrészárut, persze sejthető, hogy nem hozta, így egy évet csúszott az építkezés, amíg a faanyag ára megint összegyűlt.
Olyan kicsi a település, hogy a valahogyan mégis működő iskolai alsótagozatosak egy teremben vannak, de ha jó az idő, az iskolának használt épület előtti baszomkurvanagy tölgyfa alá kiteszik az asztalokat és ott tanulnak (-tak?) a lurkók. Ez amúgy tök jól nézett ki. Ilyen nem sok lehet az országban. A kilátás sem mindennapi, ezt a készülő ház ablakából fotóztam:
:D
Ugye.
(Nem, nem az, hogy a tulaj csilivel eteti a kiscsákót.)
nagyjából ennyi a haszna
egyszer beszéltünk egy motorossal azt mondta egy ismerősének is van itt része, és nem lehet vele mit kezdeni, még motorozni se lehetett mert a buzi lovasok tönkrebaszták az utakat
nekem vályogból van a ház mert csórók voltunk, havernak téglából
nekem van szigetelés havernak nincs, kb egyforma a 2 ház
nálunk 20-21 fok van bent náluk 25-26 aztán a gázszámla nagyjából egyforma
a különbség hogy neki központi fűtés van nekem konvektor, de ekkora különbség nincs a 2 rendszer között