egy ilyen faxom aktrost nájki papucsban, szalma kalapban egy koszos udvaron pikk-pakk összerak a brazil gépsor 😅
A gyári gépsor elbújhat ezekhez képest 😂
régen a fenyőket papírnak telepítették, felénk is sok volt nagyjából a kutyának se kellett
volt amit inkább felgyújtottak lábon mert így legalább újra lehetett telepíteni
ez kb 30 éve volt vagy több, akkoriban volt kátránypapír meg homokkal leszórt kátránypapír
amikor mi építkeztünk akkor már volt olyan is aminek az egyik oldalán fólia volt és sokkal vastagabb volt ezen az oldalon a kátrány
amikor az a ház épült beton alap sem volt, csak tégla volt (mintha lett volna alatta terméskő erre nem emlékszem pontosan) szóval az utolsó téglasor le lett öntve kátránnyal és erre jött a vályog, ez az sem biztos hogy 1900 után épült, szerintem még előtte
amúgy fasza ház lett miután kész lett, teli oszlopokkal magas beltérrel stbstb, valami úri ház lehetett amikor épült nem egy putri 3 helyiséges parasztház
...és hogy ne beszéljek mellé - bárki szerint - egy vert falú vályogház építkezését végigfotóztam, ez 2007. 07. 19-én volt, keresem a többi ütem képeit, meg egyszer ki kéne mennem, hogy mi lett ebből.
Mert a fólia csak szépségtapasz, optikai tuning. Az üvegszál-erősítésű kátránylemez az sem igazán, de a valamilyen hdpe tekercs az igen, az acéllemezes is, de egyet tudomásul kell venni, semelyik utólagos nem éri el a helyesen kialakított vízszigetelés minőségét.
Azért is hülyeség amúgy, mert aki nem rakott a falak alá, az pláne nem rakott a helyiségek padlólemezei alá sem.
ini alföldön nincs is más fafaj csak akác és nyár 😅 Az 50 es években erőltetett és támogatott fenyők lassan kikopnak nekünk még van kb. 8 hektár a 80-ból 0 szaladósak. nemes, hazai nyár és akác megy helyettük másnak itt nincs létjogosultsága(kezeit széttáró)
gerendának nem jó, mert nem hajlik hanem törik. Egyébként akácfából régen vasúti talpfákat csináltak, meg bányafát. Ugye a kerítésoszlop az mindig is akác volt, de ezt is felváltotta a beton. szóval az akácnak ipari felhasználása az elmúlt 40-50 évben megszűnt. Mivel a vasúti talpfák vasúti betontalpak lettek a bányák meg bezártak. Jelen pillanatban az akác 95%-ban tűzifaként hasznosul.
igazándiból nem tudom miért írtad, szerintem vedd be az esti gyógyszer adagod
annyit írtam hogy kurva sok melóval egész olcsón is meg lehet csinálni az alászigetelést
az hogy a fólia meddig tart nekem fogalmam nincs, olyasmi cucc lehetett mit a tófólia, az biztos hogy egyszerűbb volt vele dolgozni mint a kátránypapírral(láttam nem egyszer) mert bent mindig fel volt gyűrve hogy a másik oldalra rá lehessen húzni
amúgy após kőműves volt nem egy régi házat szigeteltek alá úgy hogy egy bazi nagy fűrésszel elvágták és ahogy haladt előre tették be a kátránypapír csíkokat.
de láttam olyat is amit bordás lemezzel szigeteltek, azt csak bele sajtolták a falba
amúgy a vályog ház egy rakás fos, aki nem ezt állítja az idióta, a régi 70-90es vert falak még csak-csak szigeteltek valamit se az újkori 38-45ös falak nem sokat, egy poroterm tégla sokkal jobb hőszigetelő
egy előnye van hogy olcsó, pl anyámék megcsinálták maguknak a vályog téglákat, habarcs nélkül sárral lett falazva, anyagköltség nem volt sok
ja és a kalmopyrin volt a nagy divat régen, meg a papír zacskós savanyú c vitamin
Kétségtelenül, de nem azok, amiket azóta mérnökök- és kutatók fejlesztettek.
A leginkább bizonyíték az igazamra az, amikor valakivel ilyeneken huzakodok, azért megjegyzem, ő sem tömésházban lakik (aki ott, az sem szabad elhatározásából, ilyent kettőt ismerek) és a nagypofájúak is szeretik a modern egészségügyi szolgáltatásokat igénybevenni, pláne ha az a dolog fájdalmas. Akkor az elvek a sarokba vannak állítva.
az akác is hiába ég vizesen jól az energiája nagy részét arra használja el, hogy gőzt képez szóval attól, hogy lehet tüzelni a vizes akáccal az nem azt jelenti, hogy jó is(ujjával nemet mutató) Fasza 2 éve száradó 14-15% légszáraz fa a jó tűzifa(kezeit széttáró)
Ma bal lábbal keltél? 😁
Én is sokat röhögök az ilyen "régen minden jobb volt" sztorikon, de azért azt el kell ismerni, hogy régen sok minden jobb volt...
Télen sem, amikor kurva hideg van?
Ugye azért nem veszed be ezt?
Azért imádom, amikor mindig a múltbéli megoldásokkal hozakodik elő valaki, azt sejtetvén, hogy a régi jobb volt. Á, nem ettek Algopyrint meg antibiotikumot, mert az szar, hanem ettek hajnalban, szűzleányok által szedett borsikafű gyökeret, amit csillámpóni szekérrel vittek a szárítóba... Nem, volt akkor is Algopiryn, antibiotikum, CT, lézersebészet, szóval volt minden, de ők jobban bíztak a hajnali szedésű borsikafűben.
Ja, nem is, lófasz sem volt, így hát a valamilyen mértékben BIZTOSAN hatásos növényeket használták egyetlen lehetőségként.
A beton alapú, szendvicspanel ház, Ytong ház is full kreténség, bezzeg a vályogtégla, pláne, ha ezt egy talpszelemenes megoldással, rozsszalmás tetővel vegyítették. Az abban megnövő lurkók is sokkal, de sokkal egészségesebbek voltak, a mezítlábas Munkást szívó papa is azért halt meg csak 96 éves korában, mert leesett a lovaskocsiról. Bezzeg...! Bezzeg a szomszéd, bölcsész, vega antidohányalkholistadrogos Péter 24 évesen tüdőrákban, de csak azért, mert a szendvicspanel háza kifejlesztette benne a rákot,
haver anno úgy szigetelte alá hogy csákánnyal kivéste a falat félig és vastag fóliát tett be alulra-felülre, közte egy kisméretű tégla, utána a másik oldalon is aztán fedébe tette a fóliát
csinálgatta vagy másfél évig, pénze nem volt ideje annál több
ott volt építéskor(100+ éve) szigetelve de csak le volt öntve kátránnyal és töredezett lett, valami szaki ajánlotta a fóliát hogy az örökké jó lesz mert ha mozog a ház azt is bírja nem szakad el mint a kátránypapír
A gyári gépsor elbújhat ezekhez képest 😂