Zoli bútorlaphoz szokott 😂
Nekem is van pár ilyen, úgy 300kg összsúlyban, mert marógépet akartam építeni.
Ez is valami gépalkatrész lehetett.
Ott a 4 görgős kocsinak a rögzítési pontja, bár így hogy flexxel megcsiszolták már nem sík, csak a vas méhtelepi árát éri.
Ez súly? 😊
A 40x40cm kvadrát szálanyagból 98cm 1 tonna. 6 m hosszúval (BC3) dolgoztunk anno aminek a fele 1250 fokra volt hevítve azt vittük 15t daruval a légkalapács alá tengelyt kovácsolni.
Ha egy tonnát akasztasz rá, akkor a fal és a dübelek lesznek a gyenge láncszem - nem csak nyírás, hanem egyidejű kihúzás is lesz. Jó esetben összedöntöd a falat....
igazándiból egy tárló rész lenne, olyan dolgoknak ami kb soha az életben nem fog kelleni
nem nekem egy ismerősnek, aztán nem akar hegeszteni mert ha mégsem kell a polc akkor szétszedi
zártszelvény keret fél tábla osb aztán jónapot, 2 láb a falhoz dűbelezve, a többi meg lóg a levegőben 😆
Az előbb vezettük le, hogy 4 tonna húzóerő kell, hogy EGY olyan csavar elszakadjon... a 250 kilót talán bírni fogja.
Abban Bogyónak igaza van, hogy ne húzd meg folyáshatárig 1 méteres krova szárral 😅 elég csak finoman, mintha lovat baxná! 😂
mostanában nem haverkodunk a guglival, egy ideje nem barátom
tehát ha van egy polc és egyenletesen van terhelve és 4db 10es csavar fogja nem szakad szét a csavar 4x250kilótól
Amíg nem rozsdásodik, amíg nem rángatják (elfárad), amíg biztosított hogy az összes csavaron egyenlően oszlik meg a terhelés....
Na meg mekkora nyomatékkal húzza meg a csavart, mert ha szakadás előtt negyed fordulatig, akkor már semmi egyéb igénybevételt nem fog tudni elviselni. Ez olyan mint a természetgyógyászat: ha valami nem jön össze, akkor majd "igazi" orvoshoz fordulsz. 😍
Na hát erről van szó: a pontos (vagy a szabványokban előírt módon vizsgálandó!) terhelések ismerete nélkül semmit NEM lehet méretezni. Felelőtlenség volna.
(Úgy látatlanban nem tennék egy tonnát 4 db M10-es csavarra, főleg ha a menetes része van nyírva, ami egyébként is tilos - tövigmenetes csavart ilyen célra nem használunk, csak olyat, ahol a nyíró igénybevételt a menet nélküli, hengeres rész veszi fel).
Ha tudná ezeket, nem Renyót vett volna részletre, hanem BMW-t kp-re! 😁
de hogy segítsek is, EGY csavarod szakító szilárdsága 62800 N vagyis több, mint 6 tonna (valamivel kevesebb, mert én 10 mm-el számoltam, de a menet miatt csak kb. 8 mm.)
Egyébként lejárt a Gugli előfizetésed? 😁
A PONTOS igénybevételeket (az előfordulHATÓ legnagyobbat) kell meghatározni - statikus és dinamikus egyaránt. Valamint azt, hogy a terhelést hogyan bírod egyenletesen szétosztani az egyes csavarok között. Nézz utána a vonatkozó szabványoknak, hogy hogyan kell csinálni - polcrendszerek méretezése. (Mivel a szerkezet kialakításáról SEMMIT nem tudok, így érdemben nem tudok segíteni).
Egyébként marad a kísérletezés, a "gyakorlati tapasztalat". Vagy teherpróba legalább kétszeres túlterheléssel. 😆
Nekem is van pár ilyen, úgy 300kg összsúlyban, mert marógépet akartam építeni.
Ez is valami gépalkatrész lehetett.
Ott a 4 görgős kocsinak a rögzítési pontja, bár így hogy flexxel megcsiszolták már nem sík, csak a vas méhtelepi árát éri.
A 40x40cm kvadrát szálanyagból 98cm 1 tonna. 6 m hosszúval (BC3) dolgoztunk anno aminek a fele 1250 fokra volt hevítve azt vittük 15t daruval a légkalapács alá tengelyt kovácsolni.
32 kilo.
én csak a csavart viszem meg kifúrom aztán azt csinál vele amit akar
nem nekem egy ismerősnek, aztán nem akar hegeszteni mert ha mégsem kell a polc akkor szétszedi
zártszelvény keret fél tábla osb aztán jónapot, 2 láb a falhoz dűbelezve, a többi meg lóg a levegőben 😆
Abban Bogyónak igaza van, hogy ne húzd meg folyáshatárig 1 méteres krova szárral 😅 elég csak finoman, mintha lovat baxná! 😂
tehát ha van egy polc és egyenletesen van terhelve és 4db 10es csavar fogja nem szakad szét a csavar 4x250kilótól
Na meg mekkora nyomatékkal húzza meg a csavart, mert ha szakadás előtt negyed fordulatig, akkor már semmi egyéb igénybevételt nem fog tudni elviselni. Ez olyan mint a természetgyógyászat: ha valami nem jön össze, akkor majd "igazi" orvoshoz fordulsz. 😍
(Úgy látatlanban nem tennék egy tonnát 4 db M10-es csavarra, főleg ha a menetes része van nyírva, ami egyébként is tilos - tövigmenetes csavart ilyen célra nem használunk, csak olyat, ahol a nyíró igénybevételt a menet nélküli, hengeres rész veszi fel).
de hogy segítsek is, EGY csavarod szakító szilárdsága 62800 N vagyis több, mint 6 tonna (valamivel kevesebb, mert én 10 mm-el számoltam, de a menet miatt csak kb. 8 mm.)
Egyébként lejárt a Gugli előfizetésed? 😁
Ritka/alap menetes szakaszon 26, finom menetes csavar menetes szakaszan 30 kN ugyanez.
egy csavar nyíró erő mennyi?
Egyébként marad a kísérletezés, a "gyakorlati tapasztalat". Vagy teherpróba legalább kétszeres túlterheléssel. 😆