Mi a fenének teszed olyan messzire?
Tedd a kisfeszültségű részt a lehető legrövidebb drótra, aztán a 220-at vigyed ha már mindenáron a kert végéből akarod behozni.
Van benne bypass dióda, ezért csak az a tábla esik ki, de az sem minden kis szar árnyékra.
Van olyan napelem ahol soronként van ilyen dióda, ott csak az a sor termelése esik ki amit beárnyékol.
attól függ milyen rendszer van kiépítve. Nekem bármelyiket kitakarja a tuja a többi ugyanazzal az intenzitással tölt csak a kitakart táblának csökken a teljesítménye(kezeit széttáró)
Így van, de mivel a panel is sorba kötöt elemi ágakból áll, a szeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett.... Satöbbi.
Ennek az ausztrál csávónak többszáz wattjába került az a pöcsömnyi árnyék ott a panel csücskében.
A komolyabb rendszereken panelenként van mikroinverter vagy optializáló és az kikorrigálja az ilyesmit, de az tényleg nem horgásztanya szint árban.
azt olvastam hogy ha sorba vannak kötve és kitakar az egyik akkor a többi is csak annyit termel
szóval akkor inkább 10től kettőig van 80% körül a termelés 8-10ig meg 14-16ig 50% átlagokat véve
amúgy lemondtunk a légkondiról, egyszerűen nincs az az akku mennyiség ami bírná, már mindenféle 5kw meg 10 panel meg 4-8 akkuknál jártunk és még akkor sem volt elég, (egy 20% felhős éggel számolva)
aztán már nagyon túlmentünk az 1 millán
szóval lesz 4 panel az eredetileg tervezett 3kw inverter 2x 110ak akku
és ha kell még cucc akkor másik 4 panelt be lehet tenni, a vezeték is elbírja mert sorba lennének kötve
4 panel 4x400w 1600w ha elmegy veszteségbe 20% akkor is napi 5kw/h van összesen (ennek fele az akkuban) , ennyiből elmegy a hűtő az esti fürdés hidroforral meg a lámpák
nézegettem az akku töltésvezérlő+ inverter dolgokat is csak akkor párhuzamba kellene kötni a napelemeket mert max 50v amit elbír ehhez meg baszott vastag vezeték kell mert a ház meg a napelem között legalább 20 méter van, de inkább 25 a le-fel menő részekkel együtt
Arnyek alatt azt ertem, hogy pl. delutan negytol egy faag arnyeka kitakar valamennyit az egyik panelbol. Sima panel-inverter kombonal mar olyan is bebasz, ha a teton az antennakabel vagy az antennaarboc 2 centi szeles arnyeka beletakar.
Marcius 20, napos ido. Arnyekmentes, deli tajolassal kb. erre szamits
No,a honda szopat.
A vizsgabiztosnak nem tetszett a homashitás index,visszaraktam a regit,a muszerfal cerere nyilatkozatot kell tenni mit miert,kezzel irva.
Utana meg a fektarcsak utnek,bar az meg mentheto volt.
Ket ev vizsga,egy delellottombe kerult.
amúgy ezek a panelok mennyi ideig termelnek?
mivel földi telepítés nem kell árnyékkal számolni
pl egy full déli tájoláskor tavasz közepétől ősz közepéig 9-3 ig átlagban lehet 80% számolni? vagy kevesebb?
gondolom amikor kis szögben éri a nap akkor elenyésző a mono termelése
A magasabb feszültségű rendszer áramterhelése kisebb, kevesebb teljesítmény vész el a vezetékeken és kontaktokon. Az inverter "primer oldala" is alacsonyabb árammal kell bohóckodjon, kevésbé melegszik az elektronika, tovább él.
olvasgattam hogy a 48v rendszer jobb mint a 24v
mondjuk nem tudom miért jobb 4 akku sorba kötve mint egy, de többfelé olvastam hogy stabilabb az a rendszer
felmerült 1kw igény óránként
ami kurva sok egy sziget üzemnek napi 20-24 órára
vagyis hihetetlen sok akku igény
mert 8 db 370-400w panel lazán bírná tavasztól őszig
aggregát is szóba került de ha lesz 1000 ft a benzin akkor baszott drága mert a legkisebbek is 4-6 deci benzin óránként
szóval megy az agyalás most rendesen
Apró kiegészítés: 500LE 😘 4kerékhajtás, Michelin Pilot Sport.
És igen, épp ezt magyarázom, erőből követtem, és nem úgy tűnt hogy elfogyott a villanymotor ami szerinted nem tud annyit 😉
Tedd a kisfeszültségű részt a lehető legrövidebb drótra, aztán a 220-at vigyed ha már mindenáron a kert végéből akarod behozni.