Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Akkor tényleg mint a Pipi: az is "elfelejtett" fékezni. 🤐
Amúgy rendben vagy? Nem törött semmit (a járművön kívül)?
Műszaki / biztosítás rendben a motorra?
Hirtelen megallt a sor,en meg nem.
De mi történt? Elment a féked?!
Tenyleg telibebasztam..a tetorol masztam le hanyatt.
Ne hülyéskedj! 😯
Ne legyél már olyan mint a Pipi!
No,most basztam telibe egy mustangot.
Dehogy száll el a nyári felesleg: csak fel kell végre tenni az a kib@szott klímát.
Ne mondd már, hogy havi 2000 megtakarításért elkezdenél vele gecizni... eleve csak a beruházás megtérülése évek... inkább igyál havi 3 PET Argussal kevesebbet, vagy szíjjá 2 dobozzal kevesebbet... bár ukrán csempész bagóból lehet, a 2000 Ft 4 napi adag is megvan 😂
termelés szempontjából, ekkor lesz a legtöbb visszatöltött kw

a szigetes világ egy külön téma, aki komolyan gondolja a télihez rendezkedik be, és a nyári felesleg elszáll.......
szóval ezeknél az a cél hogy a téli legyen több egy kicsivel még akkor is ha a nyári termelés sokkal rosszabb, hiszem a sokkal rosszabb is 3-5x több mint a téli javított termelés
matematika egyszerűen
akkor kb 2000ft/hó a villany költség, a projekted lesz legalább 250 mire teljesen kész
szóval ez 125 hónapnyi villany számlád, ha egy évben 8 hónapot kihozol nullára akkor szerintem egész jól jártál tehát 15-16 év mire nullán vagy
ennyi idő alatt 3 akku biztos meghal, és egy töltésvezérlő is szóval vastagon 20+ év lesz mire nullán leszel
de
ha az energia ár 3x annyi lesz mint most, akkor már előbb kijön a matek, de ugye ezt sosem lehet előre tudni 5-10 évekre mi lesz, olcsóbb vélhetőleg nem
ellenben ha kicsit zöld vagy(libsinek illik ám valamilyen mértékben) akkor a pénz nem számít mert tettél a földünkért valamit, nem mintha érdekelné a földet ki mit csinál csak jól hangzik
30fok a legtöbbet hozó, 40-45re telepítik ha téli üzemre kell. 53fokra csak akkor ha annyi a tető.
Közel konstans 110-120W-ot fogyaszt a kacatgyűjteményem napi 15 órán keresztül. Ez a havi villanyszámlánk (jelenleg 5300,- forint) majdnem harmada. Ezt tudnám kiváltani a szigetüzemű napelemes szünetmentessel, legalábbis nyáron. Áramszünet esetén (ami aránylag ritkán van, évente 2-3 napon, hálózati rendszerkarbantartások miatt napi 6-8 óra) még kevesebb kell, mert akkor nincs kábelnet sem, tehát a router, kábelmodem sem kell hogy áramot kapjon. Ezek kb. 20W-ot kérnek együttesen, tehát mondjuk 100W-nak kell ilyenkor rendelkezésre állnia.
a támogatás nélküli napelem kb sosem hozza vissza az árát
de
ellenben ha nincs áram akkor is tudsz dolgozni
számolgass hogy éri meg neked nyáron termel 5x annyit mint a teljesítménye az akku csak tényleg annyira kell hogy ha jön egy felhő ne kapcsoljon ki a pc
dobsz egy ilyet rá tesztnek: https://www.auto-motor-akkumul...
vagy a 110est +10ezerért, 2 éves gari jár hozzá ha nem jön be garisan el tudod adni a pecásoknak csónak motor hajtásnak
azt a 375ös sharp napelemet meg átveszem én 50ért tartaléknak szóval nem sokat buksz rajta
Még a 180Ah-s is sokba fájna: https://www.auto-motor-akkumul...
Nekem az a "legnagyobb gondom" a játszós napelemhez, hogy 200Ah-s akksira volna szükségem, hogy a napi 15 órát eldöcögjön róla a dolgozós PC-m. Ammeg derága.... :-(
csomó helyen árulnak 5-10 éves 250w körüli panelokat 20 ezer körül
csak napos időben kell menni venni hogy lehessen mérni vétel előtt
Valami 16e ert vettem egy napelemet,par ezerert toltesvezerlot.
Meg vannak akkujaim is. 😆
Az egesz cucc nrm kerult ennyibe.
Meg kell par meter madzag amin gyun az ingyen aram. 😆
akkor egy gagyi pwm is jó neked, keress olyat amin nincs lcd kijelző, azok állítólag tovább bírják
ilyen 3-6 ezres tétel ellenben olyan 85% hatásfok
Tudok neked egy keveset futott 125-ös suzuki robogót, nagyjából a gs ára és egy kicsi.
pár helyen olvastam hogy 53 fokra telepítik mert egyrészt nem koszolódik annyira, a hó könnyebben lejön, plusz a téli időszakban amikor amúgy is kevés a nap jobb a besugárzási szög a legtöbbet hozó 40 fokhoz képest
legalábbis olyan helyen optimálisabb a nagyobb szög ahol elhasználják az áramot, a vissza töltés maximalizáláshoz a 40fok a legjobb
én első körben 45 fokra állítom a táblákat
Egyetlen panelban gondolkodom - gyakorlati haszna úgysem lenne, csak "játszósnak".
kell hozzá egy ilyen kütyü is:
https://targetshop.hu/Napelem-...
aztán ez tölti az akkut a szünetmentes meg az akkura van rákötve
ez elég gagyi töltésvezérlő, van jobb is meg hatékonyabb is de az sokkal drágább, de az elbírna több táblával is mondjuk 2 sharp panel mellé egy 30 amperes mppt pont ideális lenne
Én nem foglalkoztam vele, mert pont K-Ny a tetőm 😟 hülyén is nézett volna ki, meg sok plusz tartó kellett volna. A szöge is meredek...
Az adatait nézegetem, és ha nem tévedek, akkor egyetlen panelhez is 24V-os akku kellene, nem 12-es. Tehát a 12V-ról üzemelő szünetmentesem nem nagyon játszana....
ez csak nekem 72 ezer volt
mert láttam már 68 ezertől de sehol sem volt....
61ért kaptam ajánlatot 400w tirina wertex panelről de mélyen hallgat az ember mikor mehetek érte
szóval leszartam mindenkit és megvettem 72ért