Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

A nappaliban van 6x5w, kisüti a szemem, olyan fény van, hogy nyáron nincs olyan napsütés 😂
Te jó ég, és nem égett még ki a retinád? Nekem 20w az udvari fényvető. Lakásban 10w a legnagyobb, de inkább 5w os LED van több.

A világítási hálózatra, szabvány szerint elég az 1,5ös. Lakóház esetén ritkán látni, hogy valaki légvédelmi reflektorokkat használjon, de úgy tűnik előfordul 😂
ennyire nem mélyedtem el a témában
de végülis 4% az eltérés 20 méteren, ez nem tűnik soknak
Nem a terhelhetoseg a baj, hanem a feszultsegeses.
A masfeles rez meterenkent es amperenkent 30mV-ot ejt. Ha az aramforrastol 10 meterre van az izzo (az 20 meter drot) es 24W-tal vilagitasz, az 1.2V bukta csak a droton, 10.8V jut kb. a LED-re. Az 10% veszteseg.
2.5-os vezetekkel ez ~6%
https://rabalux.hu/mennyezeti-...
Ilyesmik, de még a régebbi, nincs fent már az oldalon, az még 100 W volt. Ritkán megy fullon, és el van csavarva meleg felé... de ha szerelek valamit, vagy más miatt kell fény - van 😁 A többi helyiségben 40 W körüliek vannak, azok kisebb korongok, WC meg ilyesmi nálunk is 5 W. Hagyományos izzó már nincs sehol, ezek után nem látok velük 😁
Ui: nem vagyok ilyen gazdag, kukáztam őket, mind garanciában visszacserélt volt, némelyik rossz (azt megjavítottam) Ezeket a boltos nem javítja, mikor az user vissza viszi. Ad újat, a régi meg megy a veszélyes hulladékba - ill. ez esetben hozzám 😅
nekünk se egy csőben van, a gerinc 2 cső, de fullon van mindkettő
6 részre van a lakás bontva, de csak a világítás nincs külön biztosítékon, inkább a helyiségek és/vagy a nagyfogyasztók vannak külön
világítás miatt meg én se vésnék falat, még festés előtt sem......
100w led?
pl a budiban a 4w kisüti a szemem éjjel
a fürdőben 13w van kb nappal is fényesebb lesz ha felkapcsolom
a konyhában van 3x24w ebből kettő van általában használva a 3. a pult felett van azt ritkán kapcsoljuk
a 2x 24w kb úgy világít mint anno a 2x 36w neon
amúgy azt megfigyeltem hogy ha 3600k feletti a fényforrás én kurva szarul látok, hiába vakít a fény meg erős én alig látok
tök mindegy hogy szobai fény vagy fejlámpa fény nekem nagyon szar a 3200-3600 határeset, de ez sem az igazi
nekem ilyen van kb mindenhol ezekkel faszán látok: https://lumenet.hu/philips-e14...
Törpe feszültséget nagyon nem illik a 230-al egy csőben vinni... azt meglássa a rendőrség, neked reszeltek 😅
Korszerű új építésekben nem ritka egymás mellett 5-6 cső 😅
Ne keverd a 230 V-ot a 12-vel... Ha ilyen kevés LED-el számolsz, persze elég a 1,5 is. Nekem minden szobámban 100 W LED van 😁
Röhögtünk, mikor felraktuk: az elavult 100-as izzókat lecseréltük korszerű, energia takarékos LED-re! - csak épp abból is 100 W-os sikerült 😂 mondjuk ezekkel nappali fény van bent, és öreg vagyok meg vaksi, kell a lámpa.
Az új szabvány szerint 1,5 az falban 13 A... nem is az ára miatt szar a 2,5, hanem abból 4-5 szálat egy 20-as csőben már agyrém áthúzni, ha van benne 2 kanyar, meg dobozban is szarabb vele genyázni, sprőd szar.
most számolgatom hogy nekünk 160w körüli a világítás ebből a konyha elvesz 72wattot
helyiségenként 11-25w (de pl a budiban csak 4w van) a villany ide teljesen felesleges a 2,5ös vezeték, szóval a konyha után simán lehetne 2 körben vinni 2x 1,5ös vezetékkel a világítás áramát
amúgy csak az elosztókig kellene vinni de úgy tele vannak a csövek hogy nem fér bele plusz kábel, a konyhához amikor vittem a plusz villanyt akkor nézegettem hogy kár volt spórolni anno a csővel
egy átlag lakásban 1.5 vezetékkel megy minden világítás, nálunk legalábbis 3x1,5 mmfal van mindenhol havernál is ezt huzuigáltuk, a konyhába fürdőbe mentek csak a 2,5ösök
pl nekünk a csillárban 5x5,1w led izzó van ez 25,5w ami 12v-nál nincs 2,5 amper
a 1,5ös vezeték lazán elbír 16 ampert szóval a 2,5 amper meg sem közelíti a terhelhetősége határát, igazándiból egy 0,5ös is elég a 2,5 amperra ekkor még a terhelhetősége harmadán van
de
ha a gerincvezeték 2,5ös is ebből elég 2 szál hiszen nem kell földelni így egy vezetéket spórolsz,
namármost (első katt szerint) a 2,5ös vezeték 137ft/m a 1,5ös 86ft/m 1es meg 69 ft/m
igazándiból nem jelentős a plusz az 1,5höz de a 3x1hez képest a 2x2,5 is csak 70 forint pluszt jelent méterenként
igazándiból az ötlet fasza csak nem éri meg egy kész házban baszakodni vele
Epp mondani akartam, hogy a 10% sporolast szemrebbenes nelkul elviszi a vastag rezvezetek arkulonbozete :D
Csak az a baj, hogy van 200 W-nyi LED 4-5 helyiségben, az mingyá' bekap 20 A-t... ahhoz meg nem elég a 0,75-ös vellanydrót 🙁 Min. 2,5-el kell vinned mindenhova, és még úgyis esni fog pár tizedet. A LED-nek meg ez nem mind1, le fog csökkenni a fénye.

amúgy a nagy elmélkedésben feltaláltad a törpefeszültségű vészvilágítást 😁
amúgy amire nem gondoltam hogy az egész lakás világítását meg lehetne oldani egy darab 2-300wattos napelemmel, egy töltésvezérlővel meg egy nagyobbacska akkuval, inverter nélkül 12 voltos hálózatot kiépítve
új házaknál, vagy felújításban lévő házaknál simán kivitelezhető a világítás elkülönítése a többi fogyasztótól
amikor vettem a konyhába a led paneleket abból is volt 12v meg 230v is még olcsóbb is volt a 12v mert nem kellett tápegység bele
simán lehet 10% körüli spórolást összehozni egy 12v világítási rendszerrel a mai ledes világban a 230v rendszerhez képest
Be tudom látni, ha rosszul van bennem valami…. Elnézést kérek
Ok…. Igazatok van… az én fejemben máshogy állt össze, mint a gecis bugyi… 😂
Igen
olyan hogy hálózatba kötött szigetüzem nincs, ahogy a hálózatba kötöd nem sziget
ellenben van hibrid megoldás, az amikor van akku is meg hálózatba kötés is
ahogy nézegettem ezek elég durva cuccok, 2-3 millás hűtött akkupakkokkal minden teljesítmény fullban optimalizált
tipikusan a gazdag méregzöldeknek, mert a megtérülés kb sosem jön el
Biztos azert mert ott van halozat egyebkent is.
ha jól értelmezem a kitekert hivatali nyelvet akkor nem kell engedély:
https://www.kormanyhivatal.hu/...
de aki jártasabb ezen a téren az hátha mást is kihámoz belőle
Marmint ugye, hogy miért nincs promotalva… mert anno szihetuzemut akartam otthonra és mondták, hogy az nem engedélyezett
Igen, mert alapból a hálózatba kötött szigetuzemu rendszerre gondoltam és így emlékeztem, hogy anno amikor beszélgettem róla, akkor a tanyáról is volt szó, de én emlékeztem szarul…. Bocs
Sőt biztos vagyok mar benne, ma is tanultam valamit…
Meg kell követnelek, ebben valszeg igazd van… tanyán, ahol nincs közmű hálózat valszeg engedély mentes