mármint ha a peca buli nem jön össze az otthoni termelés nem nyereséges
ahogy számoltam jó ja az akku ára jönne vissza, mert az ha igaz amit írnak 8-10 év
a nyereség, ha jól értem a pecabudi kiadáson van hosszabb távon.... ennek az indexéről beszéltünk, nem a napeleméről, az egy helyi infrastruktúra szolgáltatás a helyhez
az akku egyenlőre a gyenge láncszem de kibaszott drága, így egyenlőre ennyi a teszt üzemre szánt pénz ennyi akku lesz
világítás a mai led cuccokkal nem sokat eszik
50w szerintem nálunk se világít egyszerre
egy hűtő ami menne, hidrofór a fürdéshez, ez szerintem kb ki is merítené az akku kapacitást
tervben van egy légkondi felhelyezése az napközben hűthetné a házat úgy is van felesleges energia
aztán ha nagyon nagy az energia hiány lehet még akkut bővíteni
persze csak ha lesz vendég és dől a pénz
Az akksi elbirna. 100A-t tud, a ketto sorba kotve 24V x 100A azaz 2.4kW teljesitmenyt tud folyamatosan ellatni (3600W pillannatnyit), csak nem tudom, eleg lenne-e a kapacitas. Szuk 2.6 kWh-rol van szo.
Biztositek nem muszaj, mert az inverter max lekapcsol, de tehetsz. Az akksi 150A-t visel el rovid ideig, egy ~180-200A-s biztosito bemehet az akku es az inverter koze.
A 6 panel jo, 3 sorba x 2 parhuzamos ag pont oke. Oda nem kell biztosito, egy tulfeszultseg elleni vedelem (DC tulfesz vedo) nem arthat viszont es egy fokapcsolo, ami a napelemekel levalasztja. A panelek szerkezetet meg celszeru lefoldelni
ha nem jön be a dolog hazahozom a napelemet aztán itthon termel valamennyit
mondjuk ez az akkus sziget üzemű energia termelés sosem lesz még nullás sem, nemhogy nyereséges
Nekem is volt 400 ezer "felesleges" pénzem, amit - a GS eladása után - egy vadiúj 125-ös robeszra gyűjtögettem. A robeszról végleg lemondtam (sokkal kényelmesebb volna, de megpusztulnék, ha nekem országúton 80-90-nel kellene pöcsörésznem a teherautók között...) Amíg bírja a derekam addig marad az öreg motor, utána meg leteszem végleg és eladom.
A múlt hétfőn majdnem 200 ezret fizettem ki egy fél számítógépért (proci, hűtő, alaplap, RAM), tegnap meg 215-ért jött bele a videokártya. Legalább 4-5 évig megint jó a dolgozós / hobbizós PC-m, mivel itthon ülök, még mindig ez a legfőbb szórakozásom is egyben.
van egy milla teljesen felesleges pénzem, ajándékként tekintek rá
ennyiből nem tudok venni jobb peca kocsit, igazándiból semmivel sem tudok jobbat venni mint a jelenlegi opel
persze optimálisabb lenne mert jobban elférek, sárban kicsit jobb a 4 motion mint az elsőkerékhajtás, de nem lenne egy millával jobb
sajnos az l300 elúszott ami viszonylag egyben van és nem jell szerelni minden menet után az 2 milla felett van, és még ez sem jó, csak kiemelkedik a fostengerből
szóval valamibe be kell fektetni
ha pecakéró felfutna napi 5 ezrével évi 150 nappal már egész jó befektetés
persze ha jön egy évtizedig tartó életszínvonali mélyrepülés akkor meg totális bukta
kb 3 milla áll rendelkezésre, plusz a sok bontott de tökéletes kacat
ő adja a bontott cuccot én a munkaerőt eddig megegyeztünk
aztán 2:1 arányban osztozunk a költségen és a lehetséges hasznon
az akkuban nagyon nem vagyok biztos hogy megfelelő lenne-e
plusz még csak kell valami biztosíték kapcsoló stb amiről eddig kb semmit se találtam csak tényleg barkács szakkör szintűt
De, majdnem. Csak az inverterhez kell igazitani.
pl. Az inverterre az van irva, hogy 3000W max PV teljesitmeny, 100V es 30A, amit elbir.
A 400W-os panel meg azt irja, hogy a max feszultsege 40V, max arama meg mondjuk 10A.
Te meg kitalalod, hogy 2000W-nyi panelt akarsz raakasztani. A 400W-os panelbol az 5 db. Sorba nem kotheted mind az otot, mert sorba kotve osszeadodik a feszultseguk es az 200V lenne, az inverter meg max 100V bemenetit visel el. Tehat max kettot kothetsz sorba (80V). De ket panel csak 800W, ha csinalsz meg egy 2 paneles agat, amit parhuzamosan beboksz ez melle, akkor 80V es 20A lesz, ami 1600W.
Ez negy panel. Ha es keves, egy harmadik ugyanilyen ket paneles parhuzamos agat betehetsz meg, 80V es 30A lesz a vege, ami feszultseg szempontjabol boven belefer, aram szempontjabol meg meg epphogy.
igen
most meg agyal az ember ezerrel mit tegyen avval a kis lófasz zsetonnal
lehet el kellene inni meg kurvázni aztán egy hétvége alatt le lenne tudva a gond
haver egy nap basztat 5x hogy csináljuk a napelemet aztán fogalmunk nincs róla mit hogy és hová, de igyekezni kell mert mindjárt peca szezon
de már a szélkerék is szóba került mert ugye ha nem süt a nap akkor többnyire fúj a szél, aztán fasztudjami szervomotorokkal egész stabil áramot lehetne termeltetni
igazándiból egy értelmes videót-oldalt nem találtam még hogy kell kivitelezni ezt a napos szarságot mert csak nagyon barkács kivitelezéseket tesznek fel
gondolom nem olyan mint a pc hogy csak összedugom a dugókat és fasza is minden
szóval van gondom, pedig még az ágyból sem keltem ki 😃
ha nem jön össze a napelem projekt veszek egyet én is
sokasodnak a gondok mert földi telepítésűnek kell lenni, nem rossz a tető de szerintem nem bírná ki a szelet ha bekap a tábla alá
sokkal faszább ha az embernek nincs pénze. nincs pénz nincs gond 😃
Én 250nél nagyobbat nem is nézegettem, sárnehéz műanyagtehenek. Persze csak számomra. Kinek az kell vegyen azt. Sokra nem tartottam én sem ezt a formát, de kellemes csalódás nem kicsit. Azért lesz mellette mindig naked is. 😇
https://mandiner.hu/cikk/20220...
https://mandiner.hu/cikk/20220...