"Pannónia füstje borítja a tájat, Karácsonyi bejgli növeli a hájat. Pihen a motoros,fázik keze-lába, Szentestére készül,a Jézuskát várja. Mi lesz a fa alatt?Izgul ő most nagyon, Komplett kipufogó?Hú, egy egész vagyon! Csodálja a család: nem olajos a keze? De jól tudják,hogy most is a gépen jár az esze. Ha véget ér az ünnep,újra fúr és farag, Hogy tavasszal ismét hajthassa a vasat. Törheti a fejét,minek hol a helye? A dugattyúnak miért hiányzik a fele? Ha elfogyott a tudomány,sebaj ott a Fórum! Nagyobb okosság az,mint kártyában a lórum. Segít a társaság bizony fűnek,fának, Tanárnak,mérnöknek,sofőrnek,diáknak . Boldog Karácsonyt!
Irigykedve figyel most a húsvéti nyúl, mert a ma esti buliban a jézuska az úr. Csilingel a csengő, szikráznak a fények, legyen jó karácsonyod, azután jó éved!
Sziasztok! Dob kérdésen gondolkodom!
2fajta tetszik, az egyik a full nyitott, ami a 750-esen ilyet szólt: 750-nyitott dob a másik pedig egy r6-oson van rajta és az meg így duruzsol! Nah most a nyitott dobot azt ismerem, mármint, hogy gogyan lehetne olyan hangot varázsolni a gixxef-re, de a második vidi ami főként érdekel, hogy vajon a 650es bandika blokkjából is elő lehetne csalni ilyen hangot, ilyen kipuffal...vagy a motor karakterisztikája sosem fog ilyet szólni? Köszi a válaszokat
na kezdek beragni... felhivom a boltot ahol vettem a leded. azt mondtak, nagy fenyereju led amit vettem. 3V nyitofesz. nem tudja hany mA (?). megkerdezi hogy hogyan kotottem, sorba, vagy parhuzamosan. mondom sorban. erre hogy az nem jo, mert akkor nagyon gyenge lesz a led. sorba koteskor eleg joval kisebb ellenallas.
en hulye, meg bekotom parhuzamosan, erre megint kieg a led. hat persze hogy kieg, ha parhizamosan kotom az ell-sal. en hulye,,,
megbolondulok...
A hagyományos pár forintos Led-eknek a 80mA sok szokott lenni ( 10-15mA a szokásos ).
Nagyobb városokban tudsz többféle ledet venni és leírás alapján sejtheted mit tud. Vagy webshop, csak ez egy lednek drága, ha postán jön.
Én alkatrészeket innen szoktam rendelni: ret.hu, soseletronic.hu, hestore.hu.
amikor rakotom a 9V-os elemre, akkor azert olyan bazi fenyes, mert bar 9V, de 80mA aram (ezt mertem) folyik rajta? neked a ledjeid olyanok mint a linken?
nem biztos, csak kinezetre egyezik. de a boltban mondtam mihez kell. azt mondtak, ez a led es ele egy 330ohmos ellenallas. megcsinaltam. jo, vilagit, de gyengus. aztan kiprobaltam ell. nelkul, hat kieg.
470 ohmps ell-sal nem lesz meg ennel is kisebb a fenye?
A ledek fényerejét kandelában (igen, gyertyafény :-)) határozzák meg (illetve milli kandellában). Ezt jelzi a Cd jelzés.
Csak érzékeltetésül: a szimpla 3 és 5 mm-es ledek a 10 mCd-től a 30.000 mCd-ig terjedő skálán mozognak (mostani nagyteljesítményű ledek meg már elmennek a 450-500 lumenig is, bár ehhez már kell amper rendesen). Szóval nagyon nem mindegy, hogy milyen volt a boltban. A 10-20 Cd (tehát 10.000-20.000 mCd) közötti még olcsó, de ide már bőven elég erős.
ha ellenallas nelkul kotom, kieg azonnal :(. a fenyen viszont kicsit tompit az ellenallas megiscsak, pedig a boltban azt allitottak hogy nem veszit eszrevehetoen a fenyerobol. neketek milyen led van benne?
en ilyet vettem sztem led
bekotottem. kotottem ele 330 ohmos ellenallast a biztonsag kedveert.
de nagyon gyenge a feny. ez az egy fajta led volt a boltban. az ellenallas nem fogaj vissza a fenyerot. na majd este lefotozom hogy lassatok milyen.
Valaki motorozott a téli tavaszban?
"Pannónia füstje borítja a tájat, Karácsonyi bejgli növeli a hájat. Pihen a motoros,fázik keze-lába, Szentestére készül,a Jézuskát várja. Mi lesz a fa alatt?Izgul ő most nagyon, Komplett kipufogó?Hú, egy egész vagyon! Csodálja a család: nem olajos a keze? De jól tudják,hogy most is a gépen jár az esze. Ha véget ér az ünnep,újra fúr és farag, Hogy tavasszal ismét hajthassa a vasat. Törheti a fejét,minek hol a helye? A dugattyúnak miért hiányzik a fele? Ha elfogyott a tudomány,sebaj ott a Fórum! Nagyobb okosság az,mint kártyában a lórum. Segít a társaság bizony fűnek,fának, Tanárnak,mérnöknek,sofőrnek,diáknak . Boldog Karácsonyt!
Kellemes ünnepeket!
Szotyi
2fajta tetszik, az egyik a full nyitott, ami a 750-esen ilyet szólt: 750-nyitott dob a másik pedig egy r6-oson van rajta és az meg így duruzsol! Nah most a nyitott dobot azt ismerem, mármint, hogy gogyan lehetne olyan hangot varázsolni a gixxef-re, de a második vidi ami főként érdekel, hogy vajon a 650es bandika blokkjából is elő lehetne csalni ilyen hangot, ilyen kipuffal...vagy a motor karakterisztikája sosem fog ilyet szólni? Köszi a válaszokat
en hulye, meg bekotom parhuzamosan, erre megint kieg a led. hat persze hogy kieg, ha parhizamosan kotom az ell-sal. en hulye,,,
megbolondulok...
Nagyobb városokban tudsz többféle ledet venni és leírás alapján sejtheted mit tud. Vagy webshop, csak ez egy lednek drága, ha postán jön.
Én alkatrészeket innen szoktam rendelni: ret.hu, soseletronic.hu, hestore.hu.
Kinézetre mind a sok millió típusú led egyezik! Ez szabvány!
470 ohmps ell-sal nem lesz meg ennel is kisebb a fenye?
Ellenállás nélkül ne is próbálkozz vele!
Csak érzékeltetésül: a szimpla 3 és 5 mm-es ledek a 10 mCd-től a 30.000 mCd-ig terjedő skálán mozognak (mostani nagyteljesítményű ledek meg már elmennek a 450-500 lumenig is, bár ehhez már kell amper rendesen). Szóval nagyon nem mindegy, hogy milyen volt a boltban. A 10-20 Cd (tehát 10.000-20.000 mCd) közötti még olcsó, de ide már bőven elég erős.
Ezenkívül figyeld még a szórási szöget. Minél nagyobb, annál jobb neked.
Pl.: kék:
http://www.hqelektronik.hu/inf...
zöld:
http:/
/www.hqelektronik.hu/inf...
vörös:
http://www.hqelek
tronik.hu/inf...
fehér:
http://www.hqelektronik.hu/in
f...
Az előtét ellenállás számításáról:
http://www.hobbielektronika.hu...
Így okésabb már?
Majd szólj, hogy sikerült!
en ilyet vettem sztem
led
de nagyon gyenge a feny. ez az egy fajta led volt a boltban. az ellenallas nem fogaj vissza a fenyerot. na majd este lefotozom hogy lassatok milyen.