Anapelem tervezhetöbb. Ismert adott területre a benapozott éves átlag orák száma a napelem termelési paraméterei. Tehát igen. Én is tudom mire számitsak év végére. Éves kvota van. És bármennxire akarsz politikai vonalat belevinni ez sajnos egzakt müszaki fizikai.
Szél nélkül nem megy. Nem mondták?
Magyarország nem egy szélnagyhatalom. A kisalföld ahol nagyjábol érdemes telepiteni már tele van rakva, a másik higy év elején türéshatáron belül meg kellene mondani mennyit fog termelni, különben alatta felette büntetö pénz. Ezt kevesen vállalják be. Másképp az évi menetrendbe nem tudják belerakni és a sokkal nem tudnak mit kezdeni a keveset meg potolni kell mondjuk gyorsinditásu gázturbinával ami nem épp olcso.
Nem érzem úgy, hogy magánemberként áramszolgáltatói feladataim lennének. Fizetek egy szolgáltatásért, és használom azt. Ne menjünk már vissza az őskorba.
Konkrétan: az áramszolgáltató telepítgessen - a szükségleteinek megfelelően - napelem-parkokat, ne a lakosság dolga legyen már az.
Ez feltehetöen az árérvényesítések miatt csak rosszabb lesz, mert aki teheti átesik a ló túloldalára, hogy ha idén nem is, de jövöre beleessen a dotált mennyiségbe...
Volt sok éve egy vízmüves projektem, akkor mesélték, hogy a föváros "fénykorában" (átkos másoknak) 1 vagy 2 millió m3 (?) volt a napi(?) fogyasztás, ami a viz megdrágulásával szépen visszaesett 0,5 millióra... ami rendszer oldalról ugyan úgy gondot okoz, ha csak pang a víz a hálózatban, nem "kell" kutakat felújítani, vagy nem éri meg... Es ez is egy spirál, mert hálózat méret marad a max teljesítményre, de a kisebb fogyasztott mennyiségre kell rátelhelni a rendszer fenttartásának költségét, ez tovább növeli az viz (szolgáltatás) árát, ami tövább ösztönzi a fogyasztót a fogyasztás csökkentésére. Aztán ilyenkor van esély arra, hogyha egy nagyobb terhelés éri a hálózatot csúcszserüen, akkor pukkanak el a dolgok...
nekem is kelkene szélerômű
1kw már elég lenne ahhoz hogy amikor nincs nap akkor amnyit pótoljon hogy ne kelljen a közüzemihez nyúlni
de eddig még nem találtam olyat ami tetszene
házam 8,5 méter magas és a préri szélén lakunk itt mindig fúj a szél lehetne vele termelni
És ez még sokkal rosszabb lesz, ha esetleg gázhiány miatt kiesnek a pillanatok alatt elindítható / leállítható gázerőművek. Egészen addig, amíg meg nem oldjuk az elektromos energia tárolását. Kellene egy csomó szélerőmű (a szelesebb tájainkra), ami éjjel is képes termelni.
ehhez hozzátenném jelenleg annyi áram van hogy a rendszer nem tud mit kezdeni vele
már a magasfeszültségi ágakon is megjelent az áram ingadozás a sok napelem miatt
itt-ott már akár 260 voltos feszültséget is lehet mérni
nagy napelem oarkok leállnak már 10 óra felé mert nincs elég fogyasztó
szóval kőkeményen át van baszva mindenki
főleg akik most tervezik feltenni a betermelős napcuccot
Tegnap fát áruló haver mondta, hogy 1 hete 3500-ért adta a kuglit most a bejelentés óta 6000-re emelte és már megrendelést sem vesz fel és újabb emelést tervez.
Egyszerűen rossz a szabályozás, a kormánynak célja volt hogy kiszorítsa a szélerőműveket. Mondjuk nem tudom hogy miért....
Magyarország nem egy szélnagyhatalom. A kisalföld ahol nagyjábol érdemes telepiteni már tele van rakva, a másik higy év elején türéshatáron belül meg kellene mondani mennyit fog termelni, különben alatta felette büntetö pénz. Ezt kevesen vállalják be. Másképp az évi menetrendbe nem tudják belerakni és a sokkal nem tudnak mit kezdeni a keveset meg potolni kell mondjuk gyorsinditásu gázturbinával ami nem épp olcso.
Nem érzem úgy, hogy magánemberként áramszolgáltatói feladataim lennének. Fizetek egy szolgáltatásért, és használom azt. Ne menjünk már vissza az őskorba.
Konkrétan: az áramszolgáltató telepítgessen - a szükségleteinek megfelelően - napelem-parkokat, ne a lakosság dolga legyen már az.
Volt sok éve egy vízmüves projektem, akkor mesélték, hogy a föváros "fénykorában" (átkos másoknak) 1 vagy 2 millió m3 (?) volt a napi(?) fogyasztás, ami a viz megdrágulásával szépen visszaesett 0,5 millióra... ami rendszer oldalról ugyan úgy gondot okoz, ha csak pang a víz a hálózatban, nem "kell" kutakat felújítani, vagy nem éri meg... Es ez is egy spirál, mert hálózat méret marad a max teljesítményre, de a kisebb fogyasztott mennyiségre kell rátelhelni a rendszer fenttartásának költségét, ez tovább növeli az viz (szolgáltatás) árát, ami tövább ösztönzi a fogyasztót a fogyasztás csökkentésére. Aztán ilyenkor van esély arra, hogyha egy nagyobb terhelés éri a hálózatot csúcszserüen, akkor pukkanak el a dolgok...
Ùj projekted van??? :)
1kw már elég lenne ahhoz hogy amikor nincs nap akkor amnyit pótoljon hogy ne kelljen a közüzemihez nyúlni
de eddig még nem találtam olyat ami tetszene
házam 8,5 méter magas és a préri szélén lakunk itt mindig fúj a szél lehetne vele termelni
már a magasfeszültségi ágakon is megjelent az áram ingadozás a sok napelem miatt
itt-ott már akár 260 voltos feszültséget is lehet mérni
nagy napelem oarkok leállnak már 10 óra felé mert nincs elég fogyasztó
szóval kőkeményen át van baszva mindenki
főleg akik most tervezik feltenni a betermelős napcuccot
https://cimlap.blog.hu/posztok...
felénk kb 2 ezeret kap egy kőműves-ács-stb segéd aki tud önállóan is dolgozni
25ért csomó ember elmenne fát vágni