Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Na ja. A Kawasaki kb. ugyanannyira volt ütőképes, mint most a Ducati. Még egy mínusz a big-bangnek.
Emlékszem....amikor 2008-ban a Kawasaki a screamer-rel kísérletezett.
Michael Bartholemy azt mondta, hogy csak egy kicsivel lett erősebb a motor (csúcsnyomatéknél-csúcsteljesítménynél), de a kijárati sebességnél a hátsókerék nyomatéknál-tapadásnál nagy lett a veszteség, ezért le is állították a screamer projektet.
Azonban a Kawasakinál anno nem is a motorerő volt a probléma. A Bigbang erőforrásnak meg volt a nyomatéka és a csúcsteljesítménye is, de a tömegátterhelődés egy komoly probléma volt. Szinte semmi tapadásuk nem volt, a kanyarbejáratnál ultra könnyűvé vált a hátulja, míg a kigyorsításoknál túlságosan megnyomta a hátulját és ez nem tette lehetővé a szükséges kanyarsebességet.
Igen és megmutatta, hogy kell Lagunában ducatival versenyezni.
Nem, nem! Stoner 2008-ban esett-kellt. Rossi megtörte őt Lagunában, azóta Rossi-fóbiában szenved és soha nem lesz olyan nagy versenyző, mint Rossi. Mert csak erőnből tud nyerni a legjobb motorral, nem úgy mint Rossi, aki akár a 8. helyről is feljön és nyer.
Egy nyilatkozatában azt is mondta, hogy fél évet kellett olyan fejlesztésekre várni ami a hondánál versenyhétvégéről versenyhétvégére megtörtént. A 2007-es motor azért volt akkora ász mert pontosan passzolt hozzá a gumi.2008 volt Stoner legkomolyabb teljesítménye, hihetetlen munkát végzett, igaz második lett de Ducatis rajta kívül nem végzett az összetett 10-ben. Azok a rodeobika kigyorsítások . A kéz műtét sem segítette..
Meg úgy alapjába véve az eredmények alapján értelmezhető egy olyan jelleggörbe, hogy a screamer Ducati igen eredményes volt, amióta bb, azóta jóval gyengébb eredmények születtek, amióta meg JB-t fizikailag a motor közelébe engedték, azóta katasztrófálisan Rossz(i). JB-t a big-banggel azonosítom. Persze van ott még a L90 is, ami lehet probléma, nomeg ugye a váz mítosz. Van baj dögivel. És az egyetlen muki, aki eddig érdemben segíteni tudott a bajban, az éppen a HRC gépen hasal.
Hát lehet, én nem a versenyzők véleményét hallgattam meg, hanem az idő táblázatot néztem. Sok pályán 2011-ben a 2007-es Stoner pályacsúcsok dőltek meg, de lehet, hogy még olyan is van, ahol még ma is állnak a köridők. Persze Stoner (is) dícsérte a bb-et, aztán mikor eljött már nem volt olyan jó véleménnyel a csapat fejlesztéseiről. A 2010 év vége meg hab a tortán. Mikor már tudták, hogy Rossi 100% jön, akkor Stoner alól kivették az új fejlesztésű motort, mert "az már nem őt illette". Tetszett a kenguru válasza.
Mióta bigbangól a ducati a gp-ben szóval 2010 év eleje 2009 év vége óta a mai napig minden fejlesztéssel egyre jobban dicsérik a versenyzők, hogy milyen jó érzetet ad stb, de a motor egyre lassabb az élmezőnyhöz képest. Az első kerék és a rezonancia összefüggésében igazad lehet, mert a tapadásvesztés mindig minden előjel nélkül jött, úgy, hogy az előző körben ugyanott ugyanavval a sebességgel még tökéletes volt.
Szép volt Szabi! 2 megjegyzés.

1. Miután a big-bang rendszernél a hosszabb gyújtásszünet után felépült a statikus tapadás, azt a dupla gyújtás kétszeres erővel kezdi el lerombolni (250lovas GP motornál nyílván sikerrel). Ez végeredményben oda vezet, hogy a kerék elforog, illetve a tapadás effektív értéke talán azzal a 2-3%-al lesz jobb (szerintem), mint amivel a teljesítmény is csökken közben. Ami viszont nyilvánvalóan keletkezik, az a vibráció. A gumi rugalmas intézmény, rugóállandója mérhető. Nem mindegy neki, hogy nagy frekvenciával kicsiket, vagy fele akkora frekvenciával kétszer akkorákat rántassz rajta. Elsimítja ugyan a dolgot, de közben deformálódik, aminek az a mellékhatása, hogy radiális irányban is hullámzik. És ez már nem olyan frankó.

2. És akkor ott van még amit írsz: A kerékre jutó nyomatékot TC szabályozza, egy kerékfordulat alatti sokszori számítással. Tehát kvázi mindent elintéz. Innentől kezdve minél erősebb a motor, a TC-nek annál több erőből van lehetősége gazdálkodni, annál nagyobb sebességű kanyarokban tud érdemben segíteni a kigyorsításban.

A big-bangnek akkor volt igazi előnye, amikor az erőleadást nem befolyásolta számítógép ÉS(!) a motorok már elérték az eleve túl erős és kezelhetetlen teljesítményt. Vagyis a 2T 500 korszakban a kilencvenes évek közepétől kezdve. Ekkor a big-bang gyógyír volt a legtöbb bajra, de ahogy írod, egyre kevesebb értelme van.

Nem biztos, hogy gyorsít, viszont biztos, hogy nagyobb rezonanciát vált ki. És szerintem a Ducatinál ez a gond. A motor azóta rosszabb, amióta big-bang. (És boritékolom, hogy Rossi előre ismert jövetele miatt lett olyan.) Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Ducatinál olyan csodálatos vázat sikerült alkotni, ami az első villára is képes átvinni ezt. Na ez már tényleg művészet.

Naggyából egyre gondoltunk...
Azt mondják az okosok, hogy 200 lóerő környékétől van igazán értelme a bigbang gyújtás rendszernek. Illetve a kipörgésgátlók , motorvezérlő elektronikák miatt lehet, hogy a screameré marad a jövő (4 henger). A wsbk-ban, utcai motorokban mindenképp. Mondjuk az utcait a wsbk-val kár összehasonlítani, mert a váz, blokk öntvény és a főtengely kivételével minden majdhogynem gp szintű alkatrész. A ducatinál még a hajtókarok amiknek eredetinek kell lennie. Nekem a régi 5 szelepes yamaha azért nem tetszett mert alul pont annyi erő volt benne mint egy 600-asban, igaz azt nem nagyon használtam, fent meg kárpótolt, de mivel nem pályáztam vele, utcán zavart. Ha japán akkor gixer párti vagyok pl a k3 1000 jobban szeretem utcán mint mint a k8-at, nekem jobb móka. Persze pályán biztos jobb, de pályán nekem bőven elég egy 600..
A Bigbang elv a MotoGP motoroknál további tapadást és könnyebb kezelhetőséget hoz. Itt két különböző gumitapadási típust kell megkülönböztetni. A statikus tapadás akkor épül fel, ha a gumi a pálya felületével kapcsolatba lép és van ideje az aszfalttal összekapaszkodni. A kinetikus tapadás a gumi csúszása során lép fel. A statikus tapadás minden esetben magasabb. Minden esetben nagyobb erőre van szűkség egy gumit a csúszás állapotába vinni, mint ott tartani. A Bigbang elv célja az, hogy a hátsó kerék (gumi) az elkövetkezendő hosszabb gyújtásszünetben ideje legyen, hogy felépítse a statikus tapadást, mielőtt a következő gyújtások bekövetkeznek. (vonóerő-tapadás fokozása).
Tehát a lényege, hogy minél több időt hagyjunk a statikus tapadás felépítésére. A versenyzők, különösen a lassú kanyarokból való kigyorsításoknál észleltek tapadás növekedést, mert ott a fordulatszámok alacsonyabbak és itt az időintervallum a következő gyújtásig még hosszabbak. A versenyzők eleinte úgy érezték, mintha több nyomatékot biztosítana a motor, azonban ez méréstechnikailag nem volt bizonyítható.
Sőt! A nyomatéknál és a csúcsteljesítménynél kb:2-3% veszteséggel lehet számolni és sokkal nehezebb kihozni a motorból az utolsó lóerőket, mert szívó és a kipufogó gázoszlopokat sokkal nehezebb összehangolni. Szóval...az akusztikánál van némi hátránya a Bigbang eljárásnak.

Természetesen a járműdinamikai rendszerek egyre kifinomultabbak, ami Bigbang korszak végét is jelentheti.
Az nem kunszt baszki. Nálam Teréz-anya is jobban focizik.
Én egy biciklivel is bárkit lenyomok . És sokkal jobban focizok mint a Cápa . Pedig azt is kurva szarul tudok.
Az előző az fenomenális

Amúgy mindegyikkel lehet jól menni meg szarul.
Szerintem a Yamaha az új r1-el kicsit bakot lőtt. Nem lett annyira jól sikerült vas mint az előző.
Hogy melyik az erősebb abban nincs vita, de ennek nem egyenes következménye hogy lassabb is.

De a mondandóm lényege hogy bőven elég a teljesítménye egy átlag motorosnak. Aki meg pályacsúcsot akar dönteni az reszelgeti egy kicsit és a legerősebb gépek egyike lehet belőle (bizonyítja Laverty kettős győzelme Monzában)
Pontosan!
Nem WSBK lexikon a fejem és a haza viszonylat pont semmit nem jelent. Éppen most jöttem haza a sóskúti derbiről, láttam a csodálatos szinvonalat ahol tartunk. Én azt mondtam, hogy az elfokolt Yamaha gyengébb lett, mint a klasszikus fokolású Yamaha fejlődott volna tovább. Fizikai tény. Amikor ezt meg tudod cáfolni felesleges cinkelés helyett, akkor szólj...
Pedig az R1-en levesestál (47-es lánckerék) van hátul...
Próbáltam már a bigbang R1-et és az s1000rr-t is. Ajánlom próbálja ki mindenki aki teheti, mintha nem egy kategória lenne a kettő gyorsulás terén, pláne 3.-tol...
ahogy elnézem neked kellene motort tervezni a yamahánál.......
Hát már bocs, de tavaly 10 versenyből 8 Ducati győzelem. Akkor mi is van ezzel a teljesítmény sztorival? Vagy tavaly a Ducati lett volna a legerősebb?

De mondhatnánk a magyar viszonyokat is. Ki mikor mit nyert BMW-vel?

Nyomod itt a nagyobbnál nagyobb faszságokat.
Szerintem jobban jártak volna. A gp11 is gyorsabb volt mint a gp11.1-2-3-4-5-6... Bár az "érzet" egyre jobb, csak a motor lassabb
Mi lenne ha nem? Nem úszná meg +1,7mp-el.