Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Tapasztalatom, hogy az átmérő mm-ben adja a max nagyítást!
Lehet a kép nagyobb lesz, de homályosabb!
Newton ez is, plusz van hozzá egy-két okulár meg egy 2x-es és egy 3x-os Barlow. Ez egy közép kategóriás cső, határ nagyítás körül már gyenge. De ettől függetlenül mutatott már szép dolgokat.
Nekem egy 24 centi átmérőjű és 140 centi fókuszú Newton a nagyobbik, a lencsés amit Napmegfigyelésre használok 100/ 1000-es !
Nekem nem kell óvszervatóriumba menni, ha távcsőbe akarok nézni!
Itt a távcső és kirakom aztán hadd menjen.
Más! Marha rossz a közérzetem, hideg sört ittam és fáj a torkom mint az állat! Hiába iszom a poharas orvosságot, nem használ semmit!
Szégyenszemre , kénytelen vagyok aszpirint enni!
Ezt a szégyent!
De milyen tapasztalt
Az első képen még milyen fiatal voltál...
Ja, és a képekről láthato, hogy a profiknak már két távcsővel is megy
Na, ilyen az igazi csillagvizsgálás!

Be se kell jelentkezni, bármikor szívesen fogadnak
Na majd egyszer megnézem ha dolgom lesz a Mátrában
Nekem van egy 118/1000-es kukkerom, az a mechanikájával együtt elférne ebben a csöppségben. Egyébként biztos pazar lehet a látvány amit nyújt.
Ez pedig a kisebbik kukker. Ez csak úgy 1 tonna.
Szia Laci!
Átérzem nehéz helyzetedet, nekünk már csak motorozni, és sörözni kellene egész nyáron, közben meg elgondolkodhatnánk arról, hogy mit csináljunk amikor vége a motorozós időnek, és ehhez milyen ital illik. Persze csak kulturáltan, nem úgy mint a Józsi.
Az obszervatóriumba pedig roppant egyszerű bejutni. Emilt írsz nekik, és megjelölöd az időpontot, - ha jól emlékszem k,sz, csüt., péntek, 14 órától - visszigazolják, és az ügyeletes csillagász körbe visz, megmutatja a 4 távcsövet, kinyitja a kupolát. Mi amikor voltunk voltak még vagy 13- an. Kb 1,5 óra, nekünk szerencsénk volt, mert fényes nappal megnézhettük a Vénuszt. Amúgy nincs kuksi muksi, nincs nézegetés. Mármint távcsővel. Ja, és a távcsöveket is megforgatják, hogy lássa a dolgozó.
Teszek még fel egy képet, az az érdekessége, hogy amikor nyitotta a dolgozó a kupolát, ott húzott el egy gép.
Szevasz Miki!
Mi a helyzet? csillagász lettél?
Ne aggódj másnak se jobb, én pl. estem buktam a szabi utáni első napokban... nehezen találtam vissza a régi mederbe, ráadásul még ügyeletben is mozgattak, volt amikor hajnalban mentem haza. Tegnap ráadásnak elkezdődött a suli is, este mikor hazajöttem sör helyett inkább rápattantam a motorra aztán azon vettem észre, hogy rámsötétedett... reggel meg megint suli
Amúgy tudom hol van ez a csillagvizsgáló, csak kár hogy zárt terület neked hogy sikerült bejutni?
Sziasztok Gyerekik!
Túl vagyok 1 mocskosan sz@r - nevén nevezve a gyereket - héten, és újra itt!
Ebből az alkalomból meg is osztok 2 képet egy kis kukkerról, ami az ellensúllyal kb 5, azaz öt tonna.
A Piszkéstetői obszervatórium egyik kukkerja.
Inkább nézd meg alaposan a leeresztő nyílás szélét, ott ahol az alátét felfekszik. Nem szabadna az új tömítéssel folynia, hacsak nincs valami felületi sérülés. Lehet van egy kis sorja amit laposreszelővel óvatosan le lehet húzni, de olyannal is találkoztam amit egyszer kicsit túlhúztak és a kitüremkedés miatt nem zárt. Nem kell nagy kézügyesség és szépen síkra lehet munkálni. Már írtam neked korábban is, hogy autósboltokban kapható (száz féle méretben) lágyított aluminium alátét, mérd meg az eredetit és vegyél tartalékot is, ne mókerolj hanem csináld meg rendesen, darabja kb. 20Ft-os tétel...
Egy vékony drótra akasztva a gáztűzhely lángjában.
mivel melegítsem? hőlégfűvó beszart. Tegyem be sütőbe? :D
Cseresznye-pirosra?
nem melegszik az meg eléggé a blokktól?
Vörösréz tömítést beépítés előtt fel kell vörösre melegíteni, hogy kilágyuljon!
Lassan, de bizonytalanul!
Gyulától vett réz tömítés is ereszti az olajat picit amúgy basszus...
Másodikával kezdem a sulit és ráadásul ügyelek... örülök hogy a péntek-szombatot el tudtam kavarni, a vasárnap már nem megy.
vasárnapra egy kis jövős menős balhè, vagy ügyelsz?
Na jó, de akkor mi van a hojsmondjákokkal?