Hát még nem kezdtem bele, de a hét meg a jövő hét biztosan eltelik vele még átrágom a dolgot értelmezem, kigyűjtöm a lényeget egy táblázatba a könnyű értelmezés érdekében.
Egy dolgon már kezdésnek elgondolkodtunk......ennyit olvastam bele......hogy a két vezetési idő közt ha kiveszel 15 percet akkor a következő vezetési idő után 30 percest kell tartanod ez tuti. A főnök szerint mindegy melyik van előbb......de beleolvastunk és tényleg úgy írja hogy a 15 percest 30 percesnek "KELL" követnie. Szóval nem mindegy a "vessző" a "vagy" az "és" a "kell" a "lehet"......
Ez a "bünt ejtettél"ez ugytudom amerikára vonatkozik!
De németre biztos nem!Elég sokáig jártam a német pályát!És kivesznek!Söt egész europában bevett szokás!
Én ugy védekezem,ha "sáros" vagyok,akkor reggel ugy csinálom,hogy reggel hat ora felé legyek a "grizes" szakaszon!Általában akkor váltanak a rendörök,meg minden hatoság!Ilyenkor bent vannak!
Hát lehet egy kezdő rendőr megilyed egy ilyen idióta dumától "adja meg a jelvényszámát" de én már annyi mindenkinek megadtam, hogy nem is számolom, amúgy meg ott virít a mellemen a tuskók le is olvashatnák akár mikor, csak azt hiszik ezzel kemények és megilyedek tőlük, ezek szerint van ahol bejön ez a stílus felénk nem.
Annak jobban örülnék,ha ugymond "értelmeznéd".Kiváncsi lennék,hogy te hogyy látod az ottan leirtakat!
Mert mint emlitettem,két egyforma értelmezéssel,még véletlenülse találkoztam még!
Lehet hogy nem volt okuk megállítani csak ki voltak vezényelve sima közuti ellenőrzésre.Én egyszer ementem ebédelni megálítottak megnéztek mindent és elköszöntek.Megebédeltem visszafelé fél óra mulva a másik sávban ugyanúgy megállítottak.Minden ugyanúgy adom a személyit rámcsodálkozik mondja magát már ellenőriztem mé nem szólok.Mondtam mit csinálja pattogja mosoly köszönés és ennyi.
Köszi! Utánfutóval voltam voltak rajta cuccok is de nem volt túlterhelve nem lógot ki stb már volt jobban is megpakolva. Azon a részen akkor jártam először nem ismertem őket nem találkoztam velük még.Am egyik ismerősömmel beszéltem h állítólag pl. ő Németországban volt kint és csak akkor állítanak meg ha valami bűnt ejtettél.
Volt egy ügyvéd volt asszem barátom picit bepipult megállítottál kiszált és azt mondta a rendőrnek h a jelvényszámát adja oda majd a bíróságon találkoznak mert ez zaklatásnak minősül a rendőrnek meg az volt a válasza h további szép utat. Ez egy 5-6éve történt
Ha kell írok egy listát arról a jogszabályokról amiről tudnom kell és le tudod tölteni a net.-ről. Apropó most kaptam főnöktől AETR-es anyagot .....jó sok oldal......át kell rágnom magam rajta......ha kell felrakhatom a netre majd.
Megállíthat, miért ne tehetné. Ha meg annyit szórakozott veled "ok nélkül" lehet valamiért mérges rád......nem rúgtad össze velük a port korábban?
Ha ilyen van ahogy leírod akkor azt nem állítom meg. Valaminek kell lennie ami felkelti a gyanúm és akkor állítok meg.....legalább is én.
De figyelj lehet egy olyan is, hogy "műszaki érvényesítő cimke" úgy látta lejárt, és amikor megállított közelről már észrevette, hogy mégis jó, de akkor már átnézett.......van ilyen is.
pl. lakot területen kívül vagyok és 60-70-el megyek előem mögöttem se senki. Mert engem megállítottak kb. 60-as tempónál és nem tudták hogy mibe kössenek bele.. Vagy negyed-fél órát ott szívóztak velem
ÜDV!
Lenne egy kérdésem.. Ha nem csinálok semmit világít a lámpám nem megyek kacsázva stb.. megállíthat a rendőr? Ez nem minősül zaklatásnak? Köszönöm a válaszokat
köszi Pohi
átnézem és értelmezem
a honosítás itt a lényeg véleményem szerint. Erről kell majd akkor az okmányirodánál többet megtudnom. Mivel kint csak igazolást adnak a vezetői kategória meglétéről, itthon nem vezethet vele, hiszen nem vezetői engedély, hanem talán összehasonlítható a vizsgaigazolással.
Épp azon gondolkodtam,kimásolom Pohi válaszait,és lessz egy mindentudo kiskönyvem!
A cime lenne:Pohi,tanácsai,ötletei
Képzeld mikor megálittanak,mondanám"pillanat elöveszem az okosságot",és jol kiolvasnám belöle,hogy uszhatom meg a dolgot!
Az EU-n belül kiadott vezetői engedély érvényes Magyarországon. Vagy az amin szerepel a "permis de conduire" felirat. Okmányirodában érdeklődj ott megadják a választ ez nem az én asztalom....
Viszont itt a jogszabály ebből megtudod:
Járművezetésre jogosító okmányok kiadásának feltételei
12. § Járművezetésre jogosító okmányt az kaphat, aki a külön jogszabályban meghatározott egészségi, pályaalkalmassági, képzési és vizsgáztatási előírásoknak, továbbá az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.
13. § A járművezetésre jogosító okmány kiadásának életkori és jártassági feltételeit a 3. számú melléklet tartalmazza.
14. § (1) Vezetői engedélyt az előírt feltételek teljesülése mellett is csak olyan magyar állampolgár, illetve az Európai Gazdasági Térségről szóló Megállapodásban részes tagállamok (a továbbiakban: EGT) állampolgárai számára kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező kérelmezőnek lehet kiadni, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye (szálláshelye) Magyarországon van, illetőleg nem magyar állampolgár (a továbbiakban: külföldi) kérelmező esetén az engedély kiadását megelőző hat hónapban Magyarországon tartózkodott. Ha a kérelmező külföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel rendelkezik a 16-19. § alapján jár el a közlekedési igazgatási hatóság.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hat hónap időtartamú magyarországi tartózkodás igazolására be kell mutatni az idegenrendészeti hatóság erre vonatkozó engedélyét (tartózkodási vízumát, tartózkodási, bevándorlási, illetőleg letelepedési engedélyét, valamint az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolását).
(3) Nem kell megkövetelni a hat hónapos magyarországi tartózkodást, ha a kérelem a belföldön korábban megszerzett vezetői engedély pótlására vagy a külföldön megszerzett vezetői engedély honosítására irányul.
(4) A külföldön megszerzett vezetői engedély honosítására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ha a kérelmező Magyarországon szerez olyan vezetésre való jogosultságot, amellyel korábban nem rendelkezett.
15. § (1) Járművezetésre jogosító okmányt a közlekedési igazgatási hatóság nem adhat annak, aki járművezetésre közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlan. E rendelet alkalmazásában közlekedésbiztonsági szempontból járművezetésre alkalmatlannak kell tekinteni azt a személyt,
a) akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság a járművezetéstől jogerősen eltiltott, a határozatban meghatározott ideig, kivéve a 10. § (2) bekezdésében vagy a 32. §-ban szabályozott eseteket,
b) akinek kényszergyógyítását vagy kényszergyógykezelését a bíróság elrendelte, annak időtartamára,
c) akinek a vezetési jogosultsága szünetelését a hatóság jogerős határozatával elrendelte, annak időtartama alatt,
d) akit a bíróság cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezett,
e) akinek a vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló külön jogszabály alapján a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) ideiglenesen visszavonta, a visszavonást követően elkezdett utánképzés elvégzését tanúsító igazolás közlekedési igazgatási hatóságnál történő bemutatásáig.
(2) Akit a bíróság a járművezetéstől véglegesen tiltott el, de később a büntetés alól mentesült, vezetői engedélyt csak teljes körű vizsga letételét követően kaphat. A vizsga letételének nem feltétele a tanfolyamon való részvétel.
(3) Ha a bíróság vagy a rendőrhatóság a vezetésre jogosító okmány visszaadását, illetve a vezetési jogosultság gyakorlását jártasság igazolásához, új járművezetői vizsgához, egészségi alkalmasság vagy a pályaalkalmasság igazolásához kötötte, a közlekedésbiztonsági alkalmatlanság mindaddig fennáll, amíg a járművezető ezen kötelezettségének, illetőleg az után képzésre vonatkozó külön jogszabályban meghatározott kötelezettségének eleget nem tett.
Külföldi hatóság által kiállított vezetői engedély érvényessége, cseréje
16. § (1) A külföldi hatóság által kiállított és érvényes vezetői engedély - kivéve az ideiglenes jelleggel vagy a járművezetés tanulására kiadott okmányokat - akkor jogosít vezetésre, ha tartalmazza:
a) az engedély jogosítottjának azonosítására alkalmas adatokat,
b) a jogosított fényképét,
c) az engedély kiállításának időpontját,
d) az engedély számát,
e) az e rendelet 3. §-ában a járművezetésre szóló engedély érvényességének időpontját,
f) a „permis de conduire” címfeliratot, az engedélyt kiadó ország nevét és/vagy államjelzését,
feltéve, hogy a rovatok és a bejegyzések latin betűkkel vagy angol kurzív betűkkel történtek, vagy ebben a formában meg vannak ismételve.
(2) A külföldi hatóság által kiállított vezetői engedélyt megfelelőnek kell tekinteni, ha
a) az az ország, amelyben a vezetői engedélyt kiadták csatlakozott az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, vagy
b) az engedélyt az EGT valamely tagállamában adták ki,
c) azt nemzetközi szerződés vagy nemzetközi kötelezettségvállalás alapján az ország területén tartózkodó, átvonuló külföldi fegyveres erő tagja részére a küldő államban adták ki,
d) ahhoz hiteles magyar nyelvű fordítást csatoltak, és annak segítségével a járművezetési jogosultság tartalma megállapítható.
(3) Amennyiben a külföldi vezetői engedély az (1) és a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, úgy - nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában - az országhatártól a szálláshelyig, illetve a szálláshelytől a kiléptető határátkelőhelyig jogosít vezetésre.
(4) Nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában az (1) és (2) bekezdés a), c)-d) pontjában meghatározott külföldi vezetői engedély a Magyar Köztársaság területén történő tartózkodás kezdetétől számított egy évig jogosít járművezetésre, ezt követően a külföldi vezetői engedélyt kérelemre magyar vezetői engedélyre kell cserélni.
(5) A cserére vonatkozó kötelezettség nem terjed ki az EGT valamely tagállamában kiállított érvényes vezetői engedélyre, amely az érvényességi idején belül jogosít járművezetésre.
(6) Viszonosság esetén a Magyarországon működő diplomáciai és konzuli képviselet, valamint Magyarországon székhellyel rendelkező nemzetközi szervezet diplomáciai, valamint igazgatási, műszaki személyzetének tagja, illetőleg családtagja külföldön kiállított vezetői engedélye a (4) bekezdés rendelkezéseitől eltérően időkorlátozás nélkül jogosít járművezetésre.
17. § (1) A külföldi vezetői engedély, ha a 16. § (2) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározottaknak megfelel, vizsgakötelezettség nélkül cserélhető. A 16. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott tagállamban kiállított vezetői engedély a kategóriabővítés szempontjából a képzés és vizsgáztatás folyamatában is megfelelőnek tekintendő.
(2) Amennyiben a külföldi vezetői engedélyből a hiteles fordítást követően sem állapítható meg a járművezetési jogosultság tartalma a közlekedési igazgatási hatóság a cseréhez a tanfolyammentes gyakorlati vezetési, illetve közlekedési alapismeretekből történő vizsgát is megköveteli.
(3) Amennyiben a külföldi vezetői engedélyből az egészségi alkalmasság időtartama nem állapítható meg, vagy az a magyar jogszabályban meghatározott időtartamtól eltér, az egészségi alkalmassági igazolást is be kell mutatni.
(4) Amennyiben a külföldi vezetői engedélyt kiállító hatóság a vezetési jogosultságot korlátozta, közlekedési igazgatási hatóság az okmány hiteles fordítását a 16. § (1) bekezdésében és a (2) bekezdés a) és c) pontjában felsorolt feltételeknek való megfelelés esetén is kérheti.
17/A. § (1) Az EGT tagállam illetékes hatósága által kiállított vezetői engedély az EGT tagállam állampolgárának - a 12. § és a 14. § (1) bekezdésének rendelkezéseire figyelemmel - cserével érvényesíthető, ha szokásos tartózkodási helye a Magyar Köztársaság területén található.
(2) Az EGT tagállam hatósága által kiállított vezetői engedély eltűnése, megsemmisülése esetén az eredeti vezetői engedélyt kiállító hatóság igazolása, valamint annak hiteles fordítása alapján a magyar vezetői engedély - figyelemmel az (1) bekezdés rendelkezéseire - kiadható.
(3) A csere, illetve a pótlás során a magyar vezetői engedélyt - figyelemmel az (1) bekezdés rendelkezéseire - azokra a járműkategóriákra és azokkal a feltételekkel lehet érvényesíteni, amelyre az EGT tagállam illetékes hatósága által kiállított vezetői engedély, illetve annak tartalmát tanúsító igazolás szerint az érvényes.
18. § (1) A honosítás során kiadott magyar vezetői engedélyt - e rendeletben foglaltak szerint - azokra a járműkategóriákra és azokkal a feltételekkel lehet érvényesíteni, amelyre a külföldi vezetői engedély is érvényes.
(2) A honosítás során az Európai Gazdasági Térségről szóló Megállapodásban nem részes államok (a továbbiakban: harmadik ország) által kiállított vezetői engedélyt a magyar vezetői engedély kiadásakor a közlekedési igazgatási hatóság bevonja, és a Hivatalnak megküldi, amelyet viszonosság vagy nemzetközi szerződés alapján a kiállító hatóságnak az továbbít.
(3) Amennyiben a harmadik ország állampolgára - nyilatkozata alapján - az ország területét elhagyja, a honosítás során bevont külföldi hatóság által kiállított vezetői engedély a magyar vezetői engedély egyidejű leadása mellett a (2) bekezdésben foglalt kivétellel visszaadható. A közlekedési igazgatási hatóság ennek tényét a nyilvántartásban rögzíti.
18/A. § (1) Az EGT valamely tagállama által kiállított vezetői engedélyt a közlekedési igazgatási hatóság a magyar vezetői engedély kiadásakor bevonja, és a Hivatalnak megküldi.
(2) A Hivatal a közlekedési igazgatási hatóság által bevont az EGT valamely tagállama által kiállított vezetői engedélyt a kiállító tagállam közlekedési hatósága részére megküldi.
19. § (1) Az a magyar állampolgár, aki külföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel rendelkezik, a hazatérés bejelentését követő hat hónapon belül köteles magyar vezetői engedélyt kiváltani. A külföldi hatóság által kiállított vezetői engedélyt a közlekedési igazgatási hatóság bevonja, és a Hivatal azt viszonosság esetén a kiállító hatóságnak megküldi.
(2) Amennyiben a magyar vezetői engedélyt külföldön cserélik ki és erről a Hivatalt értesítik, e tényt a nyilvántartásba be kell jegyezni.
(3) Amennyiben a magyar vezetői engedélyt a honosító külföldi hatóság a Hivatalnak megküldi, új vezetői engedély kiállítása helyett, a visszahonosításra irányuló kérelem alapján, az eredeti okmányt kell visszaadni, feltéve, ha a vezetési jogosultság tartalma nem változott, és a vezetői engedélybe bejegyzett egészségi alkalmasság határideje még nem járt le.
A járművezetésre jogosító okmányok kiadása, érvényesítése vagy cseréje, pótlása
20. § (1) A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban meghatározott feltételek teljesítésének igazolása alapján kiadja, érvényesíti vagy cseréli, illetve megrongálódás, eltűnés esetén pótolja:
a) a vezetői engedélyt (4. számú melléklet),
b) a nemzetközi vezetői engedélyt (5. számú melléklet),
c) az ideiglenes vezetői engedélyt (6. számú melléklet).
(2) Azonos fajtájú járművezetésre jogosító okmányból az engedély jogosítottja egyidejűleg csak egy érvényes okmánnyal rendelkezhet.
(3) A vezetői engedély cserével érvényesíthető.
(4) A járművezetésre jogosító okmányok birtokban tartására és leadására a külön jogszabály rendelkezései értelemszerűen irányadóak.
(5) A vezetői engedély személyazonosításra a kiállítástól számított tíz évig, a 70. életévüket betöltöttek esetében határidő nélkül alkalmas.
21. § (1) A járművezetésre jogosító okmányok kiadására, cseréjére és pótlására irányuló eljárás kérelemre indul.
(2) Az első vezetői engedély kiadására, illetőleg az új kategória, alkategória és kombinált kategória bejegyzésére és a vezetői engedély cseréjére irányuló kérelmet a közlekedési igazgatási hatóságnál személyesen lehet benyújtani. Elektronikus úton is be lehet jelenteni a vezetői engedély elvesztését, ellopását, megsemmisülését, és kérhető annak pótlása. Ilyen esetben a vezetői engedélyt - okmányazonosító, illetőleg a 2001. január 1-je előtt kiadott vezetői engedélyek esetén a fénykép adat kivételével - a pótlásra kerülő korábbi vezetői engedéllyel megegyező adattartalommal kell kiadni.
(3) A közlekedési igazgatási hatóság a kérelemnek megfelelő adattartalmú elektronikus kérelmet állít elő. A vezetői engedély iránti kérelem személyes előterjesztésekor a közlekedési igazgatási hatóság a jogosultról arcképmás felvételt készít.
(4) Ha a kérelmező magyar állampolgár a kérelem benyújtásakor rendelkezik érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy a személyazonosságát igazoló más érvényes okmánnyal, és adataiban időközben nem következett be változás, akkor az állandó személyazonosító igazolványát, illetőleg a személyazonosságát igazoló más érvényes okmányát kell bemutatni.
(5) Amennyiben a kérelmező magyar állampolgár érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy a személyazonosságát igazoló más érvényes okmánnyal nem rendelkezik, vagy adataiban időközben változás következett be, a kérelemhez a külön jogszabályban meghatározott okiratokat be kell mutatnia.
(6) A vezetői engedély kiadására irányuló eljárásban a kérelmező jogosultságát és személyazonosságát ellenőrizni kell. Ennek során a kérelem adatait egyeztetni kell a személyazonosító igazolvány vagy személyazonosságot igazoló más érvényes okmány adattartalmával, illetőleg a bemutatott okiratokban szereplő adatokkal. Nem szükséges az (5) bekezdésben meghatározott okiratok bemutatása, ha a vezetői engedély iránti kérelmet annál az önkormányzatnál működő közlekedési igazgatási hatóságnál nyújtják be, ahol a kérelmezőre vonatkozó anyakönyvi bejegyzést tették.
(7) Ha a kérelmező bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállású személy, a kérelemhez be kell mutatnia az érvényes személyazonosító igazolványát.
(8) Amennyiben a (6) bekezdés szerint végrehajtott adategyeztetéskor a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai nem egyeznek meg a bemutatott okmány vagy okirat adataival, vizsgálni kell az eltérés okát, és indokolt esetben a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatait haladéktalanul helyesbíteni kell. A helyesbítést magyar állampolgár, illetve olyan külföldi esetében, akinek anyakönyvi eseményét Magyarországon anyakönyvezték, kizárólag anyakönyvi okirat alapján - szükség esetén az illetékes anyakönyvezető megkeresésével - lehet elvégezni.
(9) A vezetői engedélyt a személyi adat- és lakcímnyilvántartással egyező személyi adatokkal kell kiállítani.
(10) A közlekedési igazgatási hatóság a személyi azonosítót a külön jogszabály hatálya alá tartozó személyek esetében az azt igazoló és az ügyfél által bemutatott okmány alapján ellenőrzi.
(11) Amennyiben a járművezető nyilatkozata szerint rendelkezik nemzeti kategóriára érvényesített járművezetésre jogosító okmánnyal, a vezetői engedély kiadására, cseréjére, pótlására irányuló eljárás során a közlekedési igazgatási hatóság a régi okmány bevonása mellett annak megfelelő nemzeti kategóriára is érvényesíti a vezetői engedélyt. Az eljárásban az ügyfél nyilatkozatát minden esetben be kell szerezni.
22. § Rendkívül indokolt esetben - így különösen halaszthatatlan külföldre utazás esetén -, amennyiben a vezetői engedély cseréjére, pótlására irányuló kérelmet a Hivatalnál nyújtották be, a vezetői engedély soron kívül kiadható.
22/A. § (1) A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33. §-ának (5) bekezdése szerinti bejelentési kötelezettség a pótlás iránti kérelem benyújtásával, valamint az okmány eltulajdonítása esetén a rendőrséghez tett feljelentéssel is teljesíthető.
(2) A közlekedési igazgatási hatóság vagy - ha az (1) bekezdés szerinti bejelentés hozzá érkezik - a Hivatal haladéktalanul gondoskodik az okmány elvesztése, eltulajdonítása, megsemmisülése tényének a nyilvántartáson történő átvezetéséről.
(3) Ha az okmány eltulajdonítása miatt a rendőrségnél feljelentést tettek, a rendőrség haladéktalanul, elektronikus úton értesíti a Hivatalt, amely haladéktalanul gondoskodik az eltulajdonítás tényének a nyilvántartáson történő átvezetéséről.
22/B. § (1) A megtalált vezetői engedélyről a megtalálástól számított három munkanapon belül értesíteni kell a közlekedési igazgatási hatóságot.
(2) Ha a közlekedési igazgatási hatóság értesül a vezetői engedély megtalálásáról, úgy haladéktalanul gondoskodik a találás tényének a nyilvántartáson történő átvezetéséről.
(3) Ha a rendőrség értesül az okmány megtalálásáról, úgy haladéktalanul értesíti bármely közlekedési igazgatási hatóságot, amely gondoskodik a találás tényének a nyilvántartáson történő átvezetéséről.
(4) A vezetői engedély elvesztéséről, eltulajdonításáról, megsemmisüléséről, illetve megtalálásáról felvett jegyzőkönyvet okmánytári alapiratként a közlekedési igazgatási hatóság a Hivatalnak továbbítja.
23. § A vezetői engedélybe az állampolgársági adatot - az országnevek kódjaira vonatkozó nemzeti szabvány (MSZ EN 23 166) alkalmazásával - háromjegyű betűkód, az egészségi feltételeket vagy a korlátozásokat a 7. számú mellékletben meghatározott számkód formájában kell feltüntetni.
24. § (1) A járművezetésre jogosító okmányok a következő határidőig jogosítanak vezetésre:
a) az ideiglenes vezetői engedély a kiállításától számított hatvan napig, a 10. § (2) bekezdésében meghatározott esetben az eltiltás időtartamáig, de legfeljebb hat hónapig,
b) a vezetői engedély a külön jogszabályban előírt orvosi vizsgálaton megállapított időpontig,
c) nemzeti kategóriában - a „TR” és „V” kategória kivételével - a vezetői engedély kiállítását követő tíz évig.
(2) A közlekedési igazgatási hatóság az egészségi alkalmassággal kapcsolatos korlátozásokat az orvos által kiállított, az ügyfél által bemutatott „alkalmassági vélemény”-ben meghatározott kód alapján jegyzi be a vezetői engedélybe.
(3)
(4) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben a lejárt érvényességű vezetői engedélyt járművezetői vizsgakötelezettség nélkül kell kicserélni.
25. § (1) A pályaalkalmassági minősítést és annak érvényességi idejét - kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat - a közlekedési hatóság jogerős határozata alapján kell a nyilvántartásba bejegyezni.
(2) A vezetői engedély cseréjekor a meglévő vezetői engedélyben szereplő bejegyzés alapján, továbbá az alábbi okiratok alapján lehet a következő PÁV kategóriákat a nyilvántartásba bejegyezni:
a) PÁV I. (első) kategória minősítés:
- 1978. április 1-je előtt vizsgázott és a vezetői engedélyben „Gépjármű-vezetői állás vállalására jogosult” szövegű bejegyzés,
- 1970. január 1-je előtti C kategóriás vizsgát igazoló vezetői engedély,
- 1969. július 1-je és 1978. április 1-je között kiadott „Gépjármű-kezelői bizonyítvány”,
- PÁV I. alkalmasságot tanúsító határozat (igazolás);
b) PÁV II. (második) kategória minősítés:
- PÁV II. alkalmasságot tanúsító határozat (igazolás);
c) PÁV III. (harmadik) kategória minősítés:
- az 1978. április 1-je után kiadott „Gépjármű-kezelői bizonyítvány”, valamint PÁV III. alkalmasságot tanúsító határozat (igazolás).
(3) A közlekedési igazgatási hatóság a vezetői engedély cseréjével egyidejűleg a korábbi vezetői engedélybe bejegyzett pályaalkalmassági minősítés engedély nyilvántartásban szereplő adatáról első alkalommal térítésmentesen hitelesített kivonatot állít ki.
26. § A vezetői engedélyt a Hivatal a kérelmező részére postai úton küldi meg. Az így át nem vett okmányt az értesítési cím szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóság a kiállítástól számított egy évig őrzi meg, ezt követően a Hivatalnak megsemmisítésre megküldi.
Egy dolgon már kezdésnek elgondolkodtunk......ennyit olvastam bele......hogy a két vezetési idő közt ha kiveszel 15 percet akkor a következő vezetési idő után 30 percest kell tartanod ez tuti. A főnök szerint mindegy melyik van előbb......de beleolvastunk és tényleg úgy írja hogy a 15 percest 30 percesnek "KELL" követnie. Szóval nem mindegy a "vessző" a "vagy" az "és" a "kell" a "lehet"......