Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Nos, ez pedig az én pályaművem.
Ha nem gond kisebbre méreteztem, mert egyrészt az eredeti 18,5 mpx-es, emellett meg én máshol is használnám a képet, és nem tenném fel nagyobb felbontásban, és vízjel nélkül.
Exif adatok elérhetőek.
A téma a fény volt, így én a mesterséges, a természetes, illetve a visszatökröződő fényt szerettem volna megmutatni egy képben. A kép naplemente után fél órával készült, természetesen állványról,önkildóval, és egyéb trükkökkel... A kép alján a növény, és a part részlete szándékos, egyrészt a kontraszt miatt, másrészt nem akartam PS-el manipulálni a dolgokat, a crop pedig az első pillér miatt máshogy nem adta volna ki.

köszönöm, nagyon tetszenek nekem is az ilyen jellegű képek, de azért még van hova fejlődni, meg megsúgom h. állvány nélkül csináltam a képet kézből majd be szeretnék ruházni vmi jó állványra, mert most egy ilyen 10 centis 3 lábúm van csak
Szééép!
Tetszenek az átszűrődő sugarak, és ahogy megtöri, megvilágítja a felhőket. A felhő mindig hálás téma!
Grat.
itt az egyik 50%ra levettem a méretét
Én közben rájöttem, h 1 képpel fogok indulni, és egy lesz tartalékban. Mivel ezt a témát már kimerítettem, így akár most is feltehetem a véglegeset, a hét végéig már nem fogok fotózni. majd a köv. témára.
felteszek 1-et ha te is nah mingyárt lekicsinyitem feltölthető méretre
Angolul fent van külföldi torrenteken, de magyarul nem hiszem.
Nem akarsz 1-et megosztani velünk ízelítőnek...?
nem semmi árban van, én a Digitális fotózás műhelytitkai sorozatokat olvastam, meg national geographic fotóiskola, persze én letöltöttem pdf-ben ezeket, alacsony a költségvetés
Azért jó, mert nem technikai okosságokon keresztül ismereteti a lényeget, hanem leírja, h haver, ha ezt, és ezt akarsz fotózni, akkor ide, és ide állítsd, és ezt nyomd meg. Tök jó sorozat. Nem olcsó, darabja kb. 5 rugó, de nagyon megéri!
felőlem lehet 5is, csináltam egy rakat képet a héten, csak találok belőle 5 jót
Igen,ezt ajánlották Nekem is.
Szia Zema!

Nagyon hálásan köszönöm,hogy segitesz.Azt is köszönöm,hogy igy leirtad ezeket.Megfogadom a tanácsiadat.
Igen,300-as az obi.
Közelebb már nem tudtam menni,mert ot volt a kerités:)
Igyekszek többet gyakorolni.De csak a hétvége szabad inkább.

Köszönöm mégegyszer.
Nekem 5 kép lett a témában, mennyivel nevezünk?
Ezt a sorozatot vegye meg minden kezdő, sokkal jobb fotós válik belőletek. Tényleg. Én nagyon sokat tanultam belőlük, iszonyat jó humorral, és tényszerűen, érthetően megfogalmazza Scott, hogy mit csinálj.

http://www.interbook.hu/termek...
Ja, még vmi, ami sztem fontos. Felejtsd el a P, meg az automata üzemmódokat. Használd Az Av állást, (blendeprioritás) így a mélységélességgel te tudsz játszani, a zársebességet meg megválasztja a gép. Minden mást is tudsz állítani.
Kis támpont:
Közeli, és nagy háttérmosáshoz a legtágabb blendén fotózz, vagy attól vissza egy értékkel (ugyebár ott a legélesebb), tájképeket f7-12 között lőjj, 12 felett meg azt, ahol azt akarod, h minden éles legyen.
Én is!

Akár egyet fel is tehetnél...!
Én már nagyon várom!
Így van!

Én nem vagyok profi, csak egy lelkes amatőr, de jártam fotóssuliba, meg beszereztem minden olyan könyvet ami hasznos volt, így ezekből, meg a saját tapasztalatomból adok tanácsot. Vannak nálam itt profibb emberkék.
Amit javaslok:
- A kezdők legnagyobb hibája, hogy a horizont, és/vagy a kép tárgya középen van. Neked mind a kettő dolog jelen van... Próbáld meg a horizontot a kép alsó 1/3-ára, vagy a felső részre, a kép 2/3-ára állítani, függően a témától, és a elő/háttértől. Vagy fordítsd el a géped, legyen ferde a horizont, de úgy, h arról tudjuk h tudatosan ferde.
- Robert Capa híres mondása szerint, "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel", és ez nagy igazság itt is. Ha tudsz, menj közelebb mindenhez.
- Egyik kép sem elég éles. Vagy bemozdult a gép, vagy a fókuszválasztás volt helytelen, de statikus témát lőjj állványról, vagy monopodról. madarat is lehet, de oda elég jó a monopod. Ha tripodot használsz, akkor is önkioldó, vagy távkioldó, a képstabilizátort pedig kapcsold ki ilyenkor, mert azzal gerjeszti a rázkódást, hogy folyamatosan stabilizálni próbál. Főleg ha nem USM.
- A kevesebb több, ne fogj be mindent egy képre. Engem zavar a kontrasztos farokszárny a háttérben, és a beton a kép előterében. Ha így lőted meg a képet, akkor utána crop funkcióval vágd ki.
- A teljes kép 1/100-ad részén van a téma, elveszik a semmiben. Nagyobb obi kell, vagy közelebb kell menni, vagy úgy kell kivágni a raw-ot, h hangsúlyos legyen a madár. Mivel messze van, nincsenek részletek.
- Javaslom, hogy állatképeknél az állat szemére állítsd a fókuszt, mert ha a szemek, és így az arc éles, akkor a képed jó lesz, mert átjön a lényeg, mégha a többi része a madárnak elmosódott is.
- A telezoomok képesek leginkább elmosni a hátteret, teljesen nyitott blendénél, tehát minél kisebb f értéknél. Ha tág blendével fotózol, akkor a háttér jobban elmosott lesz, jobban kiemeli a témát. Persze ehhez olyan obi kell, amit jól lehet rekeszelni, de egy EF 50mm, 1,8-as fényerejű obi 35-40 ezer pénz, olcsó mert nincs benne IS, nem USM, és kevés lencsetagból épül fel, de baromi jól rekeszelhető, és az 50 mm sokkal több mindenre jó, mint azt az emberek képzelik. vegyél el olyat, és menj közelebb. Vagy manuálisan vignettáld a képet, ezzel is a tekintetet a témára irányítva.
- f5,6 ilyen témára szerintem szűk, persze lehet, h az obi ennyit tudott. 300-as ugye?
- Minden obi a legtágabb blendéjétől vissza 1-3 blendényi értéknél tudja a legélesebb képet produkálni. nem tudom miért, de így van, egyik obi sem a legélesebb a végállásokon. Használd az obit a legélesebb értékén!
- Automata üzemmódban lőttél? Mert nem értem az ISO320-at, ugye ez a szám minél magasabb, annál zajosabb a kép, de rövidebb zárral tudsz lőni. De a szabadban - meg mindenhol - törekedj az ISO 100-ra. Ilyen fényviszonyok között ki tudtad volna tartani úgy is.
- WB kb. rendben van, de ez gondolom nem tudatos. Én mindig custom módban fotózom, és van nálam egy WB beállító lap (fekete-szürke-fehér), melyre lövök pár képet (a szürkére), és az adott fényviszonyoknak megfelelően beállítom a WB-t. Ha nincs ilyened, akkor PS camera raw-ban, a a WB tool-al klikkelj egy olyan részre a képen aminek középszürkének kell lennie, és ahhoz állítja az adott képet.
- Szerintem a kép alul van exponálva, de ez csak a saját ízlésem, talán 1/3-al, de lehet, h 2/3-al is felül exponálnám. Tipp: ha visszanézed a képeket, kapcsold be a villogókat (kiégett, és túl sötét területek jelzése, ezek pirossal villogni fognak az LCD-n), és ott látod, h mi túl fehér, vagy túl sötét. Ez azért baj, mert ott eltűnnek a részletek. Az okosok szerint inkább felülexponálni jobb, mint alul, mert a feketéből nem lehet részleteket csinálni.
- Én statikus témákat expozíciósorozattal lövök, ugyanaz 3, vagy 5 expozícióban. Ez eleve a tájképeknél jól jön, mert a HDR ebből épül fel, de ilyen témáknál is, mert ha alul, vagy felül exponáltam, akkor is a 3-ból egy biztos jó lesz. Én 0,-2/3,+2/3 expozíciót szoktam beállítani, próbáld ki.
- a felszálló repülős kép sztem rosszabb, mert életlenebb, és ugyanezek elmondhatóak arról is.
- Mindkettőre igaz, h hasznáj vmi utómunka szoftvert, főleg ha rawban fotózol, mert ahogy kijön a gépből, az csak egy nyers vmi, és ronda. A raw-ot elő kell hívni. Ha pedig jpg-ben fotózol, akkor nagyon jó fotós legyél, mert ott a tömörítés miatt elvesznek a részletek, a kép nyers adatai, és így a módosítási lehetőségek is... Sztem csak a sportfotósok lőnek jpg-t, de ott a gyorsaság miatt kell.
- Ha gazdagabb színeket akarsz, de nem akarsz PS-el mókolni, akkor tegyél fel egy polárszűrőt.

Nagyjából ezeket tudom javasolni, remélem segít. Ne ijedj meg, sokat gyakorolj, és egyre jobb lesz!

És még egyszer mondom ezek az én véleményeim, lehet h a profiknak itt teljesen más a véleménye.
én is megvagyok, mikor legyen a feltöltés? én úgy gondolom h. feltöltöm ide, meg vmi képfeltöltős odlalra is eredeti felbontásban is.
az elsőnél én kisebbre venném a képkivágást, a másodiknál olyan mintha bemozdult volna a repülő, nagyobb zársebességgel próbálkoznék. Én is egy lelkes amatőr vagyok, most olvasom a 3. vagy 4. fotós könyvet, érdemes párat kiolvasni, sokat tanulni belőlük
Sziasztok!

Teljesen amatör vagyok a fotozás területén.De ahogy Zema is irta,hogy ne szégyenlősködjünk.Kapunk tanácsokat,mi amatörök.
Megragadnám az alkalmat,hogy pár tanácsot adjatok a következő képekre,hogy mit állitottam be rosszul.Légyszives!
Köszönöm.
Zema dúúrva.
Jó, csak látom milyen képeket lehet 550D-vel csinálni és hát nagyon messze állok még azoktól. Tudom mindenki elkezdte valahol és hogy itt mindenki pro, de na, lehet tényleg szégyenlős vagyok.
De ígérem fogok én még ide képeket feltölteni.
Gyere!
És tanulsz. Minél többet kattintgatsz, annál jobb leszel.
Rajtam kívül itt mindenki pro, úh kapsz csomó tanácsot!
Ne szégyenlősködj!