Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

oksa szia jóéjt
hát igen, kinek mi jön be, nekem alig van szabadidőm, szóval marad az este gép előtti keresgélés... persze ez is jó ha talál az eber jó forrásokat, szerencsére manapság már nicns ezzel probléma na jóccakát mindenkinek
oksa ez így van csak nemtudok más ember fejével gondolkodni hogy ki hol miként talál és keresi mega dolgokat amire kiváncsi...én pl szeretek csendben leülni könyvtárba aztán olvasgatni nézegetni ki a fejemből.... nyugis tiszta---szupi hely
meg google a barátom
nagyon helyes! azt ajánlom neked hogy ha nem is veszel könyveket fotózásról.....de könyvtárban én pl az elmúlt hetekben heti 2-t átlapoztam és megtudtam pár dolgot amit nem is sejtettem--sokat segített a fotózásban! neked is ajánlom hogy egypár trükköt megtudsz belölle tanulni és segítt képekben megmutatnia rekeszértéket rekeszeket hogy hoygan mükszik és eccerübb lesz a fotózás !
Amikkel egy adott gépen tudod minimalizálni a mélységélességet (=növelni a fókuszon kívüli elmosást): minél nagyobbra nyitott blende, és minél nagyobb gyújtótávolság, lehetőleg minél közelebbről (mert igazából a leképezési arány számít, ezért is hangsúlyozottan kicsi a makrók mélységélessége), tehát manuális mód vagy A (aperture priority), és tökig nyitod a blendét (minél kisebb F érték, pl. f/2.8).

Egyébként érdekes téma a mélységélesség, rengeteg módon képes a fény furcsán viselkedni, és itt ez kijön - részecske, amikor össze kell gyűjteni, és kvantálási zajt okoz, és hullám, amikor nagy mélységélességet szeretnél, és összecsukod kicsire a blendét, amitől extrém esetben mindennek elromlik az élessége, mert elhajlik terjedés közben :D
köszi a tanácsokat, már elolvastam a gyári leírását 117 o. sok mindenre fény derült abból is természetesen. de még sok gyakorlás vár rám
azt ajánlom neked hogy olvasd ela gép használati utasíttását..hidd el hogy megéri még ha hosszu is...a jeleket stb ezt azt..
megéri mert nekem is volt régen egy fz 50 panám és mikor 2 éve használtam akkor jöttem rá mikor már majdnem eladtam hogy van egy oylan funkció amit jó lett volna használni ha tudok róla....de csak utolsó napokban vettem észre...fontos dolog pl hogy azt a funkciót is mindig állítsd be napszaktól függöen amin azt lehet hogy borus-napos-árnyékos-neon-és társai----csinálj két képet vagy hármat álványról ugyanarróla tárgyról vagy fáról..de mindet más beállításként---és akkor fogod meglátni pl monitoros tiszta képernyőn hogy melyik kép miylen lett..és ahelyes beállítás lesza legjo
bb tehát ha süt a nap akkor napos nem pedig esős meg árnyékosra tedd mert ég és föld lesz a különbség!
nekem már az is jó ha ilyenre megtudom csinálni mint ez a galambos, csak én akarom eldönteni mikor legyen olyan, nem az automatikára bizni
ennél a galambos képnél akarsz jobbat csinálni? hogy mégjobban elüssöna galamb élességétől a háttér homályossága?mert ha igen akkor nembiztos hogy elég a te géped...........olyan dslr gépek kellenek hozzá aminek az objektívjén lehet állítania rekeszértéket és a távolságot és szintén úgy van bestrigulázva mint a régi filmes gépek cserélhető objektívjén a számozás....f értékek..

valami iylesmi obi kell hozzá----http://www.google.hu/imgres?q=...
pl teleobjektívvel könnyebb csinálni lylen kipéket amiket te akarsz mert merta fókusztávolságának és fizikai tulajdonságának köszönhetően alkalmasabb rá---pl mikor apolitikusokat fotózzás a tv ben az ujságok számára akkor szinte mindenkinél oylan obi van ami teleobjektív és nem 55mm körüli hanme minimum 70-105-135-200miliméteres...
aham, értettem nagyából, csak most alapbeállításon minden automatán van, majd tesztelgetem a beállításokat
aham.....szóval akkor értetted h hogyan kell ilyet csinálni?...
amugy az ilyen képeknél az a baj hogy egyszinü az egész kép szinte mindenhol szürke és sajnos nemnagyon látod azt hogy valahol megváltozna ahomállyosság miatt a kontraszt....de azért próbálkozz......én azt ajánlom hogy otthon esetleh szobanövénynél gyakorolj vele ,azért nem kell kimozdulnod a lakásból...meg szobanövényetek csak van?! a másik pedig próbálj keresni oylan beállíttást a géped menüjében ahol mondjuk a fókuszmódot lehet állíttani hogy oda állítsd ahol oylasmi jelzés van hogy csak akép közepén van egy kicsi pont ahova fókuszál....
A gépem FUJI FINEPIX S2950, amiröl a multkor beszéltünk h. megveszem és erre a képre gondoltam
különben tudnátok csinálni ha mondjuk összeszednél pár fotós havert és valami lassu tárgyal bepróbálkozni...legyen 5 digit gép és ecerre próbáltok exponálni---addig próbálkoztok amíg össze nem jön..csak sorba kell fúzni időrendben a képeket és oda vissza letudjátok játszani mint az előző képet amit belinkelt valaki..
nemtudom pontosan h melyik képre gondolsz de szerintem adok választ anélkül is...
ha sima kompaktod van.....aminek nemtudoma tipusát....naszóval...vagy beállítod arra funkcióra jelzésre a tekerőgombját vagy menüjéta digitednek ahol van egy fej ami a portrét jelöli.....itt alapban azt álítja be a gép csak pár méterig jó amugy....szóval akkor a portré fotónál beállít egy kb ilyen értéket hogy f:2.8 as rekesz---ez azt jelenti hogy nagyon kinyitja a rekeszt az autómatika és nagyon kicsi lesz a mélységélesség:csaka közeli dologra fókuszál rá és az lesz az éles......a háttér elmosódik....azért mondtam előbb a portréfunkciót mert ezzel biztosan így lehet mert ez gyári érték!
vagy ha manuálra állítod akkor zársebességet nemtudok mondani de rekeszt azt szintén minnél alacsoynabb számértékre állítsd egy kis f: jellel jelzik....pl ha 2.8 as az obid mert kb akkora lehet akkor itt tudja azt csinálni pl hogyha fotózol valakit akkor ő éles lesz de a háttér már nem....ha ezt elállítodd felfelé 2.8-3.5-4.5-5.6-6.8-8-11-14-16-22 stb minnél nagyobb ez a szám annál több minden lesz éles a képen példa erre az hogy egy makrofotón is kb 2.8 as rekeszt használa géped mert csak a nagyon közeli dolgoknak kell élesnek lennie hogy a háttér elmosódása adjon egy kis homályos hátteret a makrózott tárgynak ezért nem olvad össze vele.....
ha viszont a rekeszértéket növeled mondjuk 11 nél nagyobbra az előző felsorolásban láthatod merre szóval 16-22-28 stb felé akkor mondjuk ha tájat fotózol egy hatalmas mezőt, akkor ott mondjuk a tőled 30 méterre lévő fa is kb oylan éles lesz mint a 120 méterre lévő fa!
ha nem érted akkor szivesen megmagyarázom máshogyan....
Szia, láttad a lent belinkelt képeimet? Ezt félautomatában csináltam a géppel, de engem az érdekelne hogyan tudok ilyet manuálba, mit hova kell állítani h. a fotózás témája éles legyen, de a háttér homályos?
na akkor ilyent nem fogunk csinálni..........
de azért köszi az infót!
szia fiu,
örülünk neki hogy teis ránk találtál.....szivesen fogadunk köreinkben és bármi kérdésed van a gépeddel vagy bármivel kapcsolatban akkor tedd fel bátran..szivesen válaszolunk....mégha azt hiszed hogy gáz megkérdezni akkor is....mert itt senki sem fog kinevetni érte....
legyen szó egy képednek a viselkedéséről h miért csinál ilyen vagy olyan képet miért nem jó, vagy bármi más leygen...ISO ÉRTÉK-ZÁRSEBESSÉG-REKESZÉRTÉK BEÁLLÍTTÁS STB!
szivesen megosztom veled a tudásomat és más is hogy jobb képeket készíts stb stb:) szép napot
szia az kell hozzá hogy vegyél 5-6 db egyforma fényképezőgépet és sorba kötöd őket.....és exponálsz velük de ecerre -úgy hogy a fényképezni kívánt dolog előtt helyezed álványra a tárggyal merőlegesen..........azután vagy egy szoftver vagy magadtól kiválogatod azokat a képeket amiket lejátszik majd neked 1 másodperc alatt de ..azért mondom az 1 másodperces intervallumot mert amit linkeltél azt is annyira csinálták csak azért látod hosszabbnak mert amint észrevetted teis ,a fotó lejátszása végtelenítve van...oda vissza....de amugy az aktiv kép kb 1 másodperces....sajnos csak könyvből tudtam neked fotót rakni hozzá...nincs szkennerem..de remélem sokat segíttek vele.....a képeen annak a filmes résznek láthatod az előkészületeit ahol a neot meg akarják lőni és elhajol a golyók elöl! én azért mondtam neked csak pár gépet az elején mert a képet is csak párral csinálhatták ,nemsokkal mert elég darabos a kép...ami azt jelenti hogy kevés gép ált rendelkezésére.....természetesen a neonál másodpercenként tudtak alkalmazni minimum 24 gépet mint ahogyan a képen is látszik...de ha jól emlékszem a neonál is az a felvétel oda vissza van játsza mármint dupláztáka meglévő képeket....mert teljesen körbejárta majdnem a kamera ,majd visza azon az utvonalon....ezzel időt és pénzt spórolnak mert csak a meglévő képeket kell ujra felhasználni pár dollár ráfordíttással....uyganezt láthatod a te képednél is spórolást hogy végteleníttve letta kép oda vissza jár.....
ilyent hogy lehet csinálni?
jaja, hd videot lehet vele csinálni, azt még nem volt alkalmam tesztelni, hétközbe sötétbe érek haza, hétvégente tudok foglakozni fotozgatással
Hali mindenkinek!

Régóta fórumozok már, de leginkább csak a motoromhoz tartozó topic-ban, erre most rátok találtam, aminek örültem, mert a motorozás mellett kedvenc hobbim a fotózás :) egy kisebb Nikon Coolpix L 120-am van szóval semmi komoly, de azért egész jól lehet használni. Mivel látom, hogy nem csak motoros képek vannak itt, amint sikerül összehozni valami jó képet, megosztom veletek is :)

Íme néhány saját képem
Szép.
Ez már hd-ban vesz fel videót?
ezt lőttem az új fényképezővel (Fuji S2950)