Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Portréra APS-C érzékelővel az ötvenes fix "pont jó", a crop-faktor miatt.
Ini fiának fullframe váza van (Sony A7 mkIII), oda tényleg a 85-ös illik jobban.
Ebben tévedsz: nem tudod, hogy az Ini picurka érzékelős, tizenöt éves kompaktja mennyire rohadtul zajos. Ha zajcsökkentesz, akkor meg oda a csillagok az égről... 😆

Egyik fotós ismerősöm szerintem elég jól tolja az asztrofotót, de iszonyat sok pénzből, iszonyat mennyiségű ráfordított munkával, és még mindig közelébe sem kerül a "valódi" profik képeinek színvonalához.
És? Félsz a csöcsöktől? 😉
Amúgy portrére nekem egy 1,8-es 50mm-es régi filmes objektíven van. Nyilván lágyabb a rajzolata, mint egy modern drága lencsének, de nem ebből élek. Amit nekem kell tudnia azt tudja, és annyival nem rosszabb mint olcsóbb.
nyugodj meg ha kitör valamelyik szuper vilkán akkor itt nyáron is hóesés lesz
nemhiába agyalnak azon hogy tudnák hűteni
30d vázat linkelt egyszer a bogyó 50 felé
az kb jó lenne ilyenekre, ha tized annyira lennék lelkes mint a gyerek
de evvel a kistanival is a legutolsó komolyabb munkám kb 15 éve volt amikor lego építést fotóztunk és filmet csináltunk a képekből
minden mozzanat le volt fotózva, 5-6 órás akciók voltak
Az okosok kedvéért, nyilván a középkorban európában történt közel 100 évig tartó kis jégkorszakért is én vagyok a hibás, nyilván az előtte és utána továbbra is a vulkánok miatt történt légköri szennyezésekért is, az összes ezer,százezer évmilliók alatt előfordult szárazságokért (jé, csak volak ilyenek?) és jégkorszakokért én vagyok a felelős az öreg járműveimmel tehát megérdemlem, hogy én fizessek meg mindenért. Amúgy épp néztem a cnn-en egy szomáliai klíma tüntetést ahol az egyik szervező épp azt hangsúlyozta, hogy az kevés, hogy pár ország szigorít ha a többség pont leszarja a szennyezést és jól elvan vele ezzel komoly versenyelőnyre téve szert. De hát az okosok kedvéért, mindent magamra vállalok főleg azt, hogy remélem behajtanak rajtam minden környezetszennyezést és földönfutóvá válhatok.

Kis jégkorszak:
"A kis jégkorszak időszakának pontos meghatározása körül jelentős viták vannak a klimatológusok körében. Kutatások alapján feltételezik, hogy a Lombok-szigeti Szamalasz tűzhányó 1257-es hatalmas erejű kitörésekor tartósan a légkörbe került anyagrészecskék éghajlatmódosító hatása vethetett véget az azt megelőző úgynevezett középkori meleg időszaknak, amikor például a vikingek le tudtak telepedni Grönlandon (987–15. század). Ottani településeik pusztulásához alapvetően járult hozzá a kis jégkorszak.[1]

A Németalföldön 1315-től egészen a következő évtized elejéig szinte folyamatos esőzések voltak, emiatt rendszeresen odaveszett a termés. Sokan ezt tekintik a kis jégkorszak kezdetének. Mások 1430-ra teszik a kezdetét azzal, hogy a 19. század közepéig tartott. Az európai gleccserek például 1850-ben voltak a leghosszabbak a legutolsó jégkorszak óta. Londonban 1814-ig vásárokat lehetett rendezni a befagyott Temze jegén.

Két évszázadon át, 1550 és 1740 között az éghajlat különösen hidegre fordult.[2] A 16. század egész második felében a tél jellemzően novembertől márciusig tartott, sok hóval és jéggel. A nyarak hűvösek voltak, ősszel gyakori volt a pusztító vihardagály Hollandiában. 1586 decemberétől egészen 1587 szeptemberéig tartott a kis jégkorszak első mélypontja. Még a 17. század első negyede is hideg volt. Tanúskodnak erről olyan korabeli holland és flamand festők művei is, mint Hendrick Avercamp és ifj. Pieter Brueghel. Erre az időszakra tehető a jégvitorlázás feltalálása is. A 17. század második negyedétől az időjárás melegebbé vált, például az 1636-os és 1637-es tél rendkívül enyhe volt."
Ilyen ez a fotózás. A világ minden pénzét ráköltheted ha hagyod magad. Meg kell húzni a határt, és elviselni hogy mindig lesz akinek jobb felszerelése van. Kár versenyezni.
MZ-t legutóbb teddy lakkozó hengerrel festettem. Senki nem akarja elhinni, pedig csak a megfelelő festéken múlik, ami nagyon jól terül.
Ismerek amatőr csillagászokat akik Canon 10D-t használnak.
Pedig az szarabb.
Baromság.
Astrofotózásnak is vannak fokozatai, a Hubble előtt.
Egy tejút vagy csillagos égbolt fotóhoz pl. bőségesen elég Ini gépe. Igazából a trükközést sem értem, mert 30másodperces B záridőnél már bőven kijönnek a csillagok, de nyilván több rövid fotó összeillesztésével lehet csökkenteni a képzajt és növelni a csillagok mennyiségét.
A vázaddal is egész jó eredményeket lehetne elérni.
a 35 nem jó avval túl közel kell menni a témához 😄
Sigma art sorozat. A 80assal ami szerintem 85, nem fog boldogulni mert viszonylag szűk, inkább az 55 vagy 50, vagy 35 mert azzal a kerek seggek mégnagyobbak a csöcsökről ne is beszéljünk.
gyerek gépét meg csak full manualban tudnám használni, úgy meg azért nem az igazi
amúgy felbasz a gyerek, akar egy 80 as fix obit venni mert annak a fénye 1,4 az állíthatónak meg 4
aztán a portrékhoz jobb....
szerintem amire a sulinak vége lesz 5 milla fotó cuccban
aminek 2/3 részét utána sosem használja
nem olyan szar a teddy csak a sűrűséget kell eltalálni 😂
Csak hogy szemléltessem a várható végeredményt: mintha a Fasztrádat ecsettel vagy teddy-hengerrel fényezted volna újra. 😂 Lehetsz bármilyen "ügyes", a végeredmény messze el fog maradni a manapság elvárhatótól, sőt a te - nem túl nagy - igényeitől is.
nekem csak a mozgás miatt kell
mert peca közben kb 2 óránként hugyálok aztán ilyenkor nézegetem az eget
és feltűnk hogy mozognak a csillagok 😀
Egyébként ugyanaz a csillagfotózás is, mint bármi az élet bármely területén: normális, értékelhető munkát csak megfelelő minőségű szerszámmal, megfelelő hozzáértéssel lehet csinálni. A többi az csak gányolás, bohóckodás, fölösleges időtöltés.

Amúgy a nyáron vett, több mint 300 ezer forintos új gépvázam sem lenne igazán alkalmas erre a célra, azzal is csak átlagos, "középszar" asztrofotókat lehetne készíteni, még hozzáértés esetén is.
Amit te azzal a kőkori kacattal "csillagként" fogsz rögzíteni - na az a képzaj lesz. 😂
6 mp mindenre is elég
1 csillag 1pixel kb 5000 látható a földről szabad szemmel, ami belefér a képbe kb 6-700
Kérd kölcsön a fiad új Sony gépét, azzal - némi gyakorlás után - sikerülni fog. 😆
Azzal a géppel meg se próbáld szerintem: kis felbontás, kicsi, és zajos képérzékelő.
peca közben van idő
de ha nekem kell nyomogatni a gombot akkor tuti nem lesz fotózás
még távirányítója sincs ennek a régi kacatnak
Engedd el, nem fogsz te csillgokat fotózni :D