2020-ban az infláció 5.1% volt.
A másik az, hogy ez kamat, de meg is forgathatom a pénzt mondjuk egy vállalkozásban, akkor még jobb is lesz az eredményem.
mindent nagyon precízen számoltál bár a banki kamat 5%-k már 3 éve is necces volt az éves 8%-k inflációval viszont nem számoltál Vagyis a tetőre felszerelt szarod egyébként meg értéken az első időszakban többet ér mint amennyibe került
Ja, amúgy a derék Momofuku a Nissin alapítója lehetett mert felénk minden utca az épp ott elsőként épített gyár alapítója nevét viseli a miénket kivéve.....
...és a legfontosabb: ha a bankba teszed a pénzedet, és ne adj Isten mondjuk 5 év múlva bármilyen bajod lesz (ne legyen), akkor lesz pénzed, amihez hozzá nyúlhatsz. A napelemet a tetődön meg baszhatod....
Nekem olyan 13 körül van a villamos fogyasztásom. Ez egy évben 156 ezer.
Megnéztem egy 3 kW-os rendszer telepítési árát, 1,3 - 1,7 millió között találtam, így legyen az arany középút 1,5 millió.
Persze tudjuk mindannyian, amikor nekivágunk valaminek, a vége azért mindig több lesz mint ami a tervben volt, de most ezen lépjünk túl.
1,5 millióban hány évnyi 156 ezres fogyasztás van? 10 év.
De.
Az inverter szinte tuti nem működik eddig, és vegyünk csak egy cserét. A kollégánál Fronius Symo van, ennek a bolti ára 375.000,- forint, ez kicsivel több, mint két évnyi fogyasztás, és a munkadíj nincs benne. (Nem érdekel, hogy itt ki tudja magának felszerelni.)
Tehát 12-13 év múlva leszel NULLÁN! Ja, és ezt úgy számolom, ha a napelem az összes fogyasztás t megtermeli. Ha rá kell kicsit fizetni, akkor később leszel NULLÁN.
Ha már nem kerülsz bele a szaldós elszámolásba, akkor majd az árrés függvényében a még későbbi jövőben térül meg NULLÁRA.
Csináltam egy kis excel számolást. Az 1,5 milliót beraktam évi 5% kamatra a bankba az első évben, és kiszámoltam, hogy a 15. évben a kamatos-kamattal mennyi lesz ott:
3.119.000,- forint.
3.119.000,- forintból kivonom a törzstőkét az 1.500.000,- forintot, a nyereségem 1.619.000,- forint.
Tehát a napelem a 15 év végére nullásra futott, nekem a 15 év alatt a fogyasztásom 2.340.000,- forint. A kamattal növelt törzstőkéből kivonom a fogyasztást, a nyereségem a NULLÁRA futott napelemesekkel szemben 779.000,- forint.
Na. Most jöhet a buzi szöveg, hogy a környezetvédelem, meg felrobban a Földgolyó, meg kiszáradnak a vizek és Afrikában éhen halnak a pulyák.
(Ez egy jó közelítő számolás, ezen kívül ezernyi más részlet is lehet, de elméleti szinten ez van most.)
nekünk is volt régen valamelyik üzletbe amikor akartunk szerelni ilyen klímát jöttek a baszkolódások az engedélyeztetés miatt . Adtunk be kérvényt azt csak vártunk, nem történt semmi aztán megint adtunk be megint vártunk. megint csak nem történ semmi, aztán júlisus közepe lett azt qrva meleg volt, szóltam a klímásnak,hogy megvan az engedély jöhet feltenni. Aztán jött aztán kérte az engedélyt mondom otthon felejtettem Monta hozzam el, de mondom 60 km-erre lakok Azt mondja jól van felteszi, de ezt meg azt alá kell írni minden felelősség az enyém, mondom oké Azóta működik a klíma engedély soha nem lesz rá
na most szerintem úgy van ez, hogy azok az emeletes társasházak ami eleve úgy lettek tervezve és kialakítva, hogy a tető kihasználtsága biztosított, akár közösségi térnek vagy simán zöl övezetet csinálnak a tetőn az rendbe van. Védőkorláttal, tűzoltókészülékkel csúszásmentes aljzattal felsőszinten megálló lifttel, speciális födémmel és szigeteléssel az teljesen rendben van. Azok az emeletes társasházak amit én is fotóztam ahol semmi ehhez hasonló nincs az kizárólag üzemi terület belépés csak a hivatott szakszemélyzetnek engedélyezett Nincs mit erről többet beszélni Az üzemi terület meg nem játszótér
kültéri berreg(ne) de már igen csöndesek a madinák. A hálószoba és a konyha közötti falszakaszra kell feltenni, senkit nem zavar vagy a konyhaablak alá
Momofuku utca,ki az a pihentagyu aki igy nevez el kecskemeten egy utcat?
Amugy a napeleme jo lehet,hajokra,jahtokra,lakokocsikra.
Kene szerezni,csak egy vödör sziloplasztal feltrutymakoknam.
Nyílt mellettünk egy új svájci napelemgyár, Flisom a neve, ott tekercsekben állítják elő a napelemeket amit kamionokra vagy bármi másra (tetőre is nyilván) rá bírnak applikálni és elég nagy hatásfokúnak mondják (szállítottunk oda az építkezésnél és beszélgettem kisvezetővel róla), kíványcsi vagyok mennyibe fog kerülni amúgy tekercsben gyártják.
Amúgy nagyon érdekes ami igazából pénzt termel az elkészülte után annak mindenki a megtérülési idejét számolja-firtatja, érdekes egy sima vegyes vagy gázkazános fűtés rendszer megtérülését senki nem számolgatja pedig az sem pici pénz!
Az mondjuk picit tényleg hihetetlen, bár nyilván mindjárt elmondod hogy csinálod.
Villanyszámlával, új rendszerrel tuti nem.
Fűtéssel, villanyautó töltéssel, benzin tankolás helyett, vagy német használt táblákkal látok rá esélyt.
Minek? Nagyszerűen meggyőzted magad. Én felvázoltam egy működő olcsó rendszert a te szinteden, amivel olcsóbb és kényelmesebb életed lehetne, de ahogy megjósoltam addig változtattad a peremfeltételeket amíg kijött egy gazdaságtalan variáció, és ezzel igazoltad is hogy miért nem kell ez neked.
Nem kapok pénzt a győzködésedért, így ez pedig nekem nem éri meg.
A másik az, hogy ez kamat, de meg is forgathatom a pénzt mondjuk egy vállalkozásban, akkor még jobb is lesz az eredményem.