Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

4T motorba milyen olaj köll
Menjetek már ezekkel a hülye motoros kérdésekkel valami másik topicba!
szerintem kb minden bontott szarrá lesz kopva
haver is hiába vett ugyanolyan szar volt az is
inkább szerezz egy fcr és azt mókold rá
ami valójában csak 075 hiába van 1mm2 ráírva
aztán persze hogy melegszik, buzik nélkül is.... se o1g se a vakcina nem kell hozzá
Sziasztok!
DRZ 400S karburátort keresek.
Köszönöm
+36703301346
De nem akármilyen hosszabbítón! Hanem a Pipi teszkós hosszabbítóján.
Nem is kellett tovább jutni az ohm törvénynél már ott kiderült hogy hülyeséget írtál
Mit össze tudtok egy hosszabbítón nyünyörögni.
szerintem csak a melegpártiaknál melegszik
a többieknél mindenféle egyéb furmányos dolgok miatt
Az mondjuk meglepett hogy ini ezt is vágta
Szerintem is hagyjuk. Attól még a fizika tudja a dolgát, szerencsére elég egzakt tudomány. Ha ti csak az ohm törvényig jutottatok, az nem az én gondom.
Nyilván ehhez IS jobban értesz. Mindenesetre ha egy kábel melegedésével találom szembe magam nem akadok el.
Számolgassatok tovább ohm törvénnyel mondjuk legritkábban ez okoz melegedést........pedig a reaktancia iránya már egész biztató volt
de azért még mindig egyetértünk avval hogy nem azért melegszik a feltekert hosszabbító mert nem tud amnyira hűni?
Bocsánatot kérek, ezek szerint az előző hozzászólásom nem neked szólt
Nem igazán akartam vitatkozni a letiltott idiótával, de ha már felhoztad neked elmondom hátha felfogod.

Reaktancia nem fűt. Pont azért mert az képzetes. Ezt használja ki az összes kapcsolóüzemű tápegység, folytótekercs és társai, hogy úgy tud váltakozó áramon látszólagos ellenállást képezni, hogy nem történik veszteség emiatt.
Az örvényáram tud fűteni, meg legfeljebb a remanens mágnesesség átpolarizálása. De ha nem mérek indukciót egy tekercsen akkor nincs az ami ehhez szükséges mágneses teret létrehozná.
De ha valamiért Z be kötnéd a hosszabbító két vezetékét és egy irányba folyna az áram mindkét vezetéken, akkor valóban tekercsként viselkedne (ahogy ki is mértem tegnap) és elvben lehetne ilyen veszteség.
Tehát kérlek számold ki mekkora örvényáram és mennyi remanens mágnesesség keletkezik a levegőben és PVC-ben 2*30 menet 15cm tekercsátmérő, és 16Amper esetén (ne fáradj, bőven elhanyagolható érték lesz)
A permeabilitást is keveri a klímás. Én tudok olyan magas permeabilitású anyagot adni neki, amit ha beletesz a tekercsben nem fog melegedni, vagy csak elhanyagolható mértékben.
Ferrittnek hívják, ami egymástól elszigetelt elemi szemcsékből áll. Mágnesességet jól vezeti, de a kis szemcsék miatt nem tud örvényáram kialakulni benne, és a remanens mágnesessége is nagyon alacsony. Szintén kapcsolóüzemű tápegységek trafóiban lehet megtalálni ezt az anyagot a legkönnyebben, bár mostanában már látok lemezelt vassal is, aminek ezen tulajdonsága nem annyira jó, de ott is az örvényáramok megszűntetése miatt lemezelik.

Kisugárzott mágneses tér (rádió adók ezen az elven működnek, csak magasabb frekvencián) lehetséges persze, ez veszteségként jelentkezik, de ez sem a csévetestet melegíti hanem a HiFiben fog brummot okozni
És persze lehet vakítani a parasztot ilyen kifejezésekkel, de úgy tűnik még az sem érti aki erre hivatkozik.

Pedig csak egy egyszerű számítást kellett volna átgondolni az önigazoló a parasztvakítás helyett, amit a túlképzett klimatológus nem végzett el, csak behasalt egy kellően kicsi számot állításának alátámasztására, ami természetesen tévedes volt.
Réz fajlagos ellenállása 0.0178 (ohm*mm^2)/m
https://regi.tankonyvtar.hu/hu...

Ebből következik hogy a 25méteres 1mm^2 vezetékű hosszabbító ellenállása 0,89Ohm
Ez 16Amper eseetén, konkrétan 227,84W fűtőteljesítményt jelent, akár feltekerve, akár letekerve.
A különbség a disszipációban van, ahogy azt szégyen szemre egy gépész jobban tudja (meg még Pipi is felfogta) mint az elvileg "tanult" kolléga.
Remélem valaki közben elvégezte a számítást hogy a megadott paraméterű tekercs mekkora teljesítménnyel melegíti a levegőt, és a PVC-t mágneses úton.
elméletileg
de gyakorlatilag nyáron jóval melegebb a víz mint télen
de az is lehet hogy télen jóval hidegebb mint nyáron
...de ha a víztorony 3 km-re van, akkor a föld megint visszahűti. Fagyhatár alatt viszik a csöveket, ott 10-10 fok van mindig.
"most nem az I négyzettel kéne számolni" mindegy, mivel számolod, egymásból származtatott egységek, ugyanaz jön ki. Ha tovább rugózol ezen, esélyes leszel a Nobel-díjra is talán, mivel bebizonyíthatod, hogy ohm törvénye nem jó.
Nem tudom, hol írtad a kábel ellenállását, én tudom fejből, 0,0176 ohm*mm2/m... vagyis a 20 m kábeldob (teszkós, tehát 1-es dróttal számolok) 1A 0,7W veszteség, 16A 180W.
Ha szted ez mindegy, akkor hagyjuk is. És ez csak az ohmos tag, a képzetessel még nem is számoltam.
amit a földből felszívnak az kb állandó
elég mélyről jön a víz emiatt a hőmmérséklet ingadozás nem befolyásolja
ezt fel kell pumpálni egy magasan lévő tartályba ami persze szigetelt, de gyakorlatilag nnyira nem hogy ne hasson rá a külső hőmérséklet
plusz télen kevesebb víz fogy a rendszerből tovább van a tartályban így jobban lehűl
faluhelyen lényeges különbség van a téli-nyári hőfok között
vagy 5 éve akarok légkondit venni
sok mindent elolvastam
vagyis asszonyék akarnak légkondit én annyira nem....
Én sem: a Duna-parton van a vízkivételi mű (felszíni, nem pedig parti szűréses), az nyáron 25 fokos vizet emel ki, és az 5 km földalatti csőben is simán 20 fokos (vagy több) marad.
Igaz csak nem akkora mértékben hogy melegitse a kábelt. Irtam mennyi a méterenkénti ellenállás. A hossz is adott. A feszültségesést meg mérni kellene amivel számolni jéne. Mert itt most nem az I négyzettel kéne számolni.
Kollégámnak aki velem egykorú de ő idejében abbahagyta az önképzést de még együtt kezdtük simán vágta a dolgot. Az itt jelen lévő kvalifikált szakiknak nem megy
Én meg irok egy másik képletet cserébe : H = I x N / l. Az utolsó tag kis el betű nem nagy I.
Nem arról beszélek, ami a kút szélén van a vödörben vagy ami a 50 éve beépített 3/4" csöveidben pang a házban - az lehet több liter is.
Ezt is jól látod. Néha meglepődök miket tudsz.
Hol is? ezt fejtsd már ki...
Meg azt, hogy a P=I*I*R miért nem igaz a te kábeledre? Persze tudom, könnyebb elviccelni, jó taktika