Nagy hiba, ha egy ilyen komplex problémát csak- és kizárólag egy oldalról közelítesz meg.
Speciális körülmények speciális megoldásokat igényelnek, amiről te sem, én sem tudok. Az igényeket pontozzák, és ami a legtöbbet adja ki azt részesítik előnyben. Az analóg kép sokkal nehezebben sokszorosítható, eljuttatása, tárolása szintén. nyilván, hogy ezeket is figyelembe véve mindenhol egyeduralkodóvá válik a digitális az analóggal szemben. Az extrém belenagyíthatóság olyan kicsi pontszámmal eshet bele az alkalmazási terület 99,99999%-ba, hogy a tények ellenére sem azt fogják használni. A csillagászat esetleg pont ilyen, de ott meg olyan felbontású és érzékelő méretű digitálist használnak (vagy más eljárást) hogy az igényeknek megfelel. de azért ennek ellenére a tények az tények, annak ellenére, hogy a gyakorlati felhasználás tapasztalatai mást mutatnak.
Vitatkozhatsz, de ez erős csúsztatás.
Ez egy elég szélsőséges és kiragadott példa. Ennek a 150mpx-es érzékelőnek rosszabb a pixelsűrűsége mint a mobiltelefonomnak, ezért tudott kevesebb részletett rögzíteni, ami a nagy formátumú filmnél a kémiai szemcséknél meg fix. És nyilván azért csak 150mpx mert már ez is bődületesen feleslegesen sok.
Igazamat mi sem bizonyítja jobban, hogy a csillagászatban sem használnak már filmet, mert érzéketlen és rosszabb felbontású mint a CCD.
Tehát nincs közöd se a rádiótechnikához, se a fotózáshoz. Ebből csak annyi derült ki , mert az erősítő és a vevő zajszintje ami meghatározza mennyit lehet erősíteni ugyan abba jelbe.
A képérzékelőknél és a rádióknál is. Egy fele akkora zaju rendszer kétszer érzékenyebb lesz azonos minőség mellett, vagyis fele akkora antenna elég ugyan ahhoz.
"Ha bármi közöd van a fotózáshoz" akkor tudod, hogy a képhez fény kell. Lehet választani, nagy obi-kis érzékenység vagy kis obi-nagy érzékenység a halálba erősítve - tippelj, melyik lesz a jobb... hasonlítanám az antenna technikához, amiben elvileg otthon vagy: Egy bazi nagy Yagi natúrban, vagy szobaantenna agyon erősítve - a jelszint ugyanaz lesz
Nem a minősége miatt tűnt el... az ára miatt. Már alig találsz helyet, ahol előhívnak, és utána meg 150 DPI-vel világítják le, mindezt 1 hétre és horror pénzért. Ezzel szemben mindenki zsebében a mobil, kép 1 mp alatt a féccen - nincs verseny
Csak azért nem, mert nem lehetett jó képet csinálni.
Ha bármi közöd van a fotózáshoz úgy hogy nem csak automatában lőttél képet, azért tudod hogy mire jó a magas ISO...pl. megspórolja a 2millió forintos nagy fényerejű objektívet ami kellett a max ISO400-hoz.
Ezt az ISO versenyt is a CCD hozta... a birkák meg vonultak a kasszához, mert ugye a több mindig jobb Régi analóg film ISO 100 volt, az ISO 400 már érzékenynek számított... ennél nagyobbal sztem még sosem fotóztam digitálissal sem (Pana FZ50, a maga idejében egy jó gép volt, ma is még elmegy)
Az aktuális profi technikához mindig is hátrányban lesznek nyilvánvalóan a kommersz cuccok.
A filmes felbontás meg simán izzadságszagú erőlködés. Ügyes, de a mindennapi gyakorlat nagyon nem ezt mutatja. Már a régi 8mpx-es DSLR is jobb képet csinált, mint egy filmes.
Bár múltban ragadt emberen kívül senki nem is erőlködik már ezekkel.
Ezeknek a k.va nagy felbontásoknak régen nem az az értelme, hogy legyen ennyi pixel a végeredményen, hanem ennyi adatból könnyebb zajt szűrni a képen.
1Mpx is bőségesen sok a winersniclidhez
http://blog.fotosarok.hu/2020/...
persze azt nem tudhatjuk, hogy a katonai műholdakban milyen CCD van azt tudjuk, hogy a CERN-ben kb. 20m átmérőjű. Na ott van felbontás.
Én még mindig vallom, hogy a felbontás/CCD-nél fontosabb az optika minősége - abban meg a telók még hátrébb lesznek egy darabig.
Skoda Fábia 0.5litert ír óránként meleg motorral. Hideg motorral 0.9
50-el haladva meg 4-5litert egy óra alatt.
Ha van konnektor, viszel egy hosszabbítót és egy fürdőszoba melegítőt, és máris nem a te energiád.
De, a 48 MPixeles lencsét használod - amit a telefon alapbeállításban 12 MPixelre méretez le. Ez adja a "legjobb" képminőséget, elfogadható fájlméret mellett. Át kell állítani, hogy a kép is 48MPixel méretű legyen - de tök felesleges.
Én arra céloztam, hogy az egyébként botrányosan sz@r minőségű szuper-széleslátószögű, és az optikai zoomos (!!) de még szarabb teleobjektívet szinte senki nem használja. pedig ugye kifizettük...
Nem látok problémát, mert szerintem lényegtelen az, hogy ki írta le először a csillagászati szót, a probléma a lényeg.