Nem igazán értem miért kell ebbe belevinni a politikát. Nem a privatizáció elbaszott részleteit kell kielemezni. Meg nem is a fideszközeli cégekröl van szó. Hanem ha nem marad itt pénz akkor nincs mit elkölteni, kevesebb lesz a fizetés mert nincs miböl annyit adni és igy tovább.
asszem feladom különben politizálni kezdenénk mert ha azt mondom, hogy a hazai "nagyvállalkozó" saját pénzből-haszonból itthon soha semmit nem csinált ellenben az ezzel keresett jövit kivitte az országból akkor nálunk politika......máshol köztörvényes.....és én ilyenben nem akarok részt venni.
Igy van. De nem mindegy honnan hová költi. Nem azt akarzam mondani, hogy a tulajdonos ne vigye ki. Hanem hogy nem kellett volna külsö tulajdonba adni. Nem csipem Lörincet, de lehet pont ezért vásárolnak fel mindent. (is).
Bárki aki hasznot termel az azt oda teszi ahová akarja és ott költi el ahol akarja, pont úgy mint a hazai nagyok akik saját haszonból itthon semmit nem fektettek be hanem kiviszik külföldre.......ha ezt tovább folytatjuk akkor az győz majd aki a nagyobb és szebb toposzt fogja idézni valamely csoport brossúrájából.
Én abban is látom a probléma gyökerét, hogy a megtermelt hasznot kiviszik az országból, mert minden nagyobb cég külföldi tulajdonban van. Ha nem itt forgatják vissza, akkor az a pénz hiánxozni fog a gazdságból, annyival kevesebbet fognak itt elkölteni a boltokban. Rádásul a nép többsége külföldre jár üdülni, igy az is kint javitja a mutatokat és a helyzetet.
Sajnos a helyi adottságok is beleszolnak a képletbe, mert hiábs vagy nagyon jo valamiben ha nincs létjogosultsága vagy kicsi rá a kereslet.
Én azt gondolom az se butaság amit Kéri mond, hogy egy elfogadható helyen fusival vagy,otthoni fémmegmunkálással kiegészitve el lehet boldogulni. Felénk is van otthoni meló után esztergáló manus, én is hordok hozzá ezt-azt, jól el van vállalkozás nélkül is. Persze nem olcsók a használt gépek se az igaz, de azt gondolom megtérülö befektetés.
Tehát, ha itt is minden melót robotok végeznek el senki nem fogja a másik termékét megvenni így senki nem jár jól. Persze lehet egy mesterterv a szuper gazdagok részéről (erről szólt tavaly pár cikk, hogy a világban mindenhol a szuperek szigeteket vesznek), hogy létrehozzanak olyan robotokat akik őket mindenben kiszolgálják és szépen mindentől távol kihúzzák amíg mi kinyírjuk egymást és csak ők maradnak, de ennek is megvan a hátulütője, egy szupernek vagy csak egy olyan gazdagnak akinek élete végéig megvan mindene és a családjának is annak már rég nem a pénz számít hanem a hatalom viszont ha nem lesz kin hatalmaskodni csak robotok veszik körül akkor semmi értelme a nagy vagyonának m,ert a léte értelme veszik el.
Jelenlegi kollégák közül 4-en voltak a télen franciáknál sztrájktörőnek pár napot (a cég minden keleti országból vitt ilyeneket) és meglepetten látták, hogy a fő gyárban szinte mindent kézzel csinálnak egy csomó emberrel nem úgy mint nálunk ahol majd' az egész folyamat gépesítve van. Ennek egy lehet a magyarázata, hogy a multik rájöttek, hogy ha mindent gépek fognak csinálni akkor nem kell a melós és akkor ugye nem kell fizetést adni ami igen jó viszont akkor nem is lesz aki megvegye a terméküket hisz nem lesz pénze a gazdagokon, cégtulajokon kívül senkinek ezért inkább a nagyobb foglalkoztatást választják míg a keleti régiókban lakókkal nem igazán törődnek mert úgy sem keresnek annyit, hogy sokat vásároljanak ezért gépesítenek ahol lehet.
Igen ez így van nehéz behatárolni a bért. Ellenben a kenyér és minden egyéb az ugyan annyi . Ebből még az is következik hogy xar helyre születik az emberek egy része . Én szeretem a forgácsoló munkát sör szeretem ötvös is lenni na meg halász is vagyok de itt vagyok 49 éves és baszus egyiknek sincs létjogosultsága . Nem érezném magam jól ha annyiért kellene melózni amit ezekért adnak mostanság . Persze itt a környéken ahol élek sőt úgy látom ini is pont hasonlóan szenved.
így voltam én is egy helyen, mondtam az embernek napi 20 pénz és megyek "ésszerűsíteni" de annyiért nem kellettem
igazándiból nem is akartam menni, azért is mondtam azt a 20 ezeret
a sok hisztis picsa kiidegelt volna egy hónapon belül
egy portás állás lebeg a szemem előtt..... max a sorompó gombjait kelljen nyomogatni, ha már sóher a cég egy rendszámfelismerő programra
az sem baj ha épp egy leánykollégiumi portás...... kicsit kibaszom magam leadok has körméretből 50 centit aztán ellenállhatatlanul végzem a munkám
Nem csak ott, szinte minden településen így van, elég elküldeni minden céghez az önéletrajzot és mindenhonnan ugyanaz a bérajánlat jön vissza, ez nyilván nem véletlen, viszont amennyiben tényleg nincs adott pozira ember valamiért ott simán megadnak többet is csak kussolni kell a többiek előtt......így jártam én mert nem úgy mentem sehova, hogy én minden áron ott akarok dolgozni, volt ahol ragaszkodtak az ajánlott bérhez és volt ahol azonnal az volt a kérdés, hogy mennyiért jönnék akkor? Elmondtam és a legjobbnak vélt helyen el is kezdtem melózni, most ott tartunk, hogy a kezdő bérre rátettek 2 hónap után 20%-ot, hogy maradjak és nem egy agysebész meló, pont elég lenne Neked is.
pl kiskörösön állítom hogy összebeszéletek a fő munkaadók mert kb azonos időben elkezdték mindenhol nyirbálni a béreket és a béren kívüli juttatásokat
szóval nagyvonalakban ugyanolyan szopás az összes cég, tökmindegy ogy lakatosműhely vagy nyomda
szóval nem kötelező elvállalni de máshol sem jobb
és nem mindenki olyan bátor(vagy idióta??) mint én
a hasznot kiviszik a szemetet behozzák
Én azt gondolom az se butaság amit Kéri mond, hogy egy elfogadható helyen fusival vagy,otthoni fémmegmunkálással kiegészitve el lehet boldogulni. Felénk is van otthoni meló után esztergáló manus, én is hordok hozzá ezt-azt, jól el van vállalkozás nélkül is. Persze nem olcsók a használt gépek se az igaz, de azt gondolom megtérülö befektetés.
Amúgy kevesebb ember kevesebb termék ,nem leszek boldogtalan tőle.
Olyan boldog lennék pedig
http://youtu.be/vjSohj-Iclc
igazándiból nem is akartam menni, azért is mondtam azt a 20 ezeret
a sok hisztis picsa kiidegelt volna egy hónapon belül
egy portás állás lebeg a szemem előtt..... max a sorompó gombjait kelljen nyomogatni, ha már sóher a cég egy rendszámfelismerő programra
az sem baj ha épp egy leánykollégiumi portás...... kicsit kibaszom magam leadok has körméretből 50 centit aztán ellenállhatatlanul végzem a munkám
szóval nagyvonalakban ugyanolyan szopás az összes cég, tökmindegy ogy lakatosműhely vagy nyomda
szóval nem kötelező elvállalni de máshol sem jobb
és nem mindenki olyan bátor(vagy idióta??) mint én
Ha neked nem éri meg ennyiért akkor ne vállald el.