Mi 19 éve költöztünk egy lakótelepi minigarzonból (ott volt konvektorunk) ebbe a kis parasztházba. Vadiúj (de primitív) gázkazán (FÉG C-12) új bojler volt benn, vadiúj fűtés (melegvíz) csövekkel, de mindenhonnan kukázott, '100 éves", picike öntöttvas radiátorokkal. Szarok voltak az ablakok, ujjnyi résekkel. Akkoriban 2200-2400 m3 gáz ment el egy év alatt, és mindig fáztunk. Előbb az ablakokat - apránként, évi 1-2 darabot - cseréltem hőszigeteltre, aztán szintén apránként a radiátorokat bazinagy, új lemezradiátorokra. Így lement a fogyi évi 1400-1500 m3 körülire, és már nem fáztunk télen sosem. Nagyon egyenletesre sikerült belőni a radiátorok teljesítményét, mindenütt 0,5 fokon belül a hőmérséklet. 6 éve megdöglött a gázkazán, volt éppen pénzem, így megvettük a mostanit: ezzel lement 1200 körülire a fogyasztás, pedig nem kondenzációs. (Vara-FÉG C-12 HE az új). 4,8-12kW között szabályoz a külső hőmérséklet alapján, a max. fűtővíz hőmérséklet nem éri el az 55 fokot.
Amúgy kinek is jutott eszébe július elsején ez a fűtés téma? Amúgy meg nem tudom mit szenvedtek, havi 10k-ból ki van fűtve 64nm 25-26 fokra és csak annyi a dolgom hogy tekergetem a radiátoron a szelepet. Akkor most nyertem vagy mi van?
Csak 20 éve 110 volt a gáz szerelés meg gombok a konvektor (valami 20 felé volt a 4db, vagy 40 volt a 4 nem emlékszem)
Új konvektor gari nélkül dobozában "építkezésből kimaradt" jeligével
Már akkor jóval 1 milla felett csinálták a központit gázkazánnak puffer nélkül másik minimum 500 a vegyes+puffer
Nekem kazánnal a tiednek a fele, 1100-1200 m3/év (őrláng nélküli, de amúgy sima nyitott égésterű kazán - lángmodulációval, külső hőmérséklet érzékelővel -, 60 literes tárolós gázboyler és gáztűzhely), igaz, csak 62 nm-es a lakás. Viszont éjjel-nappal konstans 23 fok van, a spájzot és az előszobát leszámítva minden helyiségben (itthon melózom, és rohadt fázós vagyok - éjjel is )
Amikor epitettuk egekben volt a gaz ara,a valsag meg epp tetofokon,anyu otthon es szegeny a sporolas miatt lekapcsolta a futest nappal ugy volt otthon.Hiaba monduk ne tegye mert kihulnek a falak es rosszabb ugy.Es erre a gazszamla ugyanugy 60 ezer volt,havonta.Aztan megtudtuk hogy juhejj van 8% erdoreszlet,mekkora asz lesz.
Bar akkor az erdei kobmetere 17000 volt.Mostmeg mar van rendszer,ki kell hasznalni,meg mindig olcsobb mint a gaz.
A legkevesebbet én melózok a fűtéssel
Amikor kezd hideg lenni bekapcsolom a konvektor őrlángot aztán amikor újra meleg van kikapcsolom
2-3 évente az öntöttvas konvektor őrláng fúvókát egy kis ecsettel kitakarítom 4-5 évente meg a másik sima lemez konvektorét az valami miatt lassan lesz kormos
És 10 évente kicserélem az elemeket benne
A jó rendszer biztos jobb mint az olcsó
Ellenben az ár különbözetetből lehet fűteni akár 10 évig is
Aztán egy 20-30 éves tud hosszabb távra gondolni de egy 50-60 éves már nem feltétlenül azt nézi mi lenne jobb egy 20-30 éves intervallun alatt
én kalodában hozatom a fát, de mindig meg van szorosan pakolva, mondjuk uattól veszem. lepakolják beviszik, mondjuk a kalodába már én pakolom be, uúgy szorosan, megvan...
tavaly óta nem fűtök fával, csak a garázsban levő "mobil" cserépkályhával, a házat olcsóbb gázzal fűtenem, mint fával már... most van itthon olyan 7,5 m3 kályhakész fa, sztem pár évig jó vagyok...
Ezért jó a nagy kemence
Magas nyomásúval lemosni nagyjábol levágni ami nagyon kilóg aztán mehet befelé
MTZ még úgy is kell neki mert van sok szőlő
Én voltam a leg boldogabb amikor kész lett, mert utána elvitte a venyigét és nem nekem kellett kihordani
Nekünk is ilyesmi. 35 kw nagy ajtajú kazán 1800L puffer, szezon kezdetén vagy12óra felfűteni, aztán onnantól csak minden koraeste visszafűtöm 50-ről 80 fokosra egy pupos talicska vegyes fával vagy faapritékkal , aztán egy teljes napig 24fokon tartja a kecót meg a melléképületet, mert csak akkor megy a szivattyú, ha a termosztát kéri.
Anno tuskóztunk, illetve a haverom kapta meg ingyen cserébe, hogy eltünteti, háát nem volt akkor nagy üzlet mivel a tuskót széthasítani utána meg szalagfűrészen feldarabolni konyhakészre nem volt olcsó megoldás, a fűrészlapok tömkelege ment állandóan élezésre és hegesztésre mert a homok kivette az élét és a göcsört meg szaggatta....csinálta 2-3 évig oszt letett róla mert nem érte meg.
Anyáméknal a lehető legolcsóbban kivitelezhető megoldás van
Rendes gázkazánhoz ki kellett volna venni egy kis válaszfalat , akkor a puffer is elfért volna
Aztán túl sok lett volna a volna....
4 lett volna de kertünk egy sos szerelést ami + 2ezer volt
Új konvektor gari nélkül dobozában "építkezésből kimaradt" jeligével
Már akkor jóval 1 milla felett csinálták a központit gázkazánnak puffer nélkül másik minimum 500 a vegyes+puffer
Kb 2x fogy kiI naponta a 120as bojler
De inkább többnyire 220 alatti
Fűtés melegvíz főzés
Szerintem nem sok
Bar akkor az erdei kobmetere 17000 volt.Mostmeg mar van rendszer,ki kell hasznalni,meg mindig olcsobb mint a gaz.
Amikor kezd hideg lenni bekapcsolom a konvektor őrlángot aztán amikor újra meleg van kikapcsolom
2-3 évente az öntöttvas konvektor őrláng fúvókát egy kis ecsettel kitakarítom 4-5 évente meg a másik sima lemez konvektorét az valami miatt lassan lesz kormos
És 10 évente kicserélem az elemeket benne
Ellenben az ár különbözetetből lehet fűteni akár 10 évig is
Aztán egy 20-30 éves tud hosszabb távra gondolni de egy 50-60 éves már nem feltétlenül azt nézi mi lenne jobb egy 20-30 éves intervallun alatt
tavaly óta nem fűtök fával, csak a garázsban levő "mobil" cserépkályhával, a házat olcsóbb gázzal fűtenem, mint fával már... most van itthon olyan 7,5 m3 kályhakész fa, sztem pár évig jó vagyok...
Magas nyomásúval lemosni nagyjábol levágni ami nagyon kilóg aztán mehet befelé
MTZ még úgy is kell neki mert van sok szőlő
Én voltam a leg boldogabb amikor kész lett, mert utána elvitte a venyigét és nem nekem kellett kihordani
Rendes gázkazánhoz ki kellett volna venni egy kis válaszfalat , akkor a puffer is elfért volna
Aztán túl sok lett volna a volna....