Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Nehogy azt hidd.Gyűjtőben olyan félsávos hegyi utakra épített családiházas cégekhez is beküldik a németek a nagy kamiont hogy lesnek a sofőrök.
Most hogy néha van időm nézem ezt a Transkona-s srácot............hát az miket harcol egy-egy lerakón két paletta miatt.
Bocsánat a link lemaradt a cikk utánról.
Én habár nem értek hozzá, én a józan paraszti eszemmel úgy látom a legegyszerűbben és legkörnyezetkímélőbben, hogy relatíve sok vasúti végpont lenne, ami egyben logisztikai központ is lenne. A városba úgy sem nagyon tud bejárni a kamion, tehát azokat is át kell pakolni kisebb járművekre.
Az, hogy a sokáig, butaságból és egyéni érdekből mellőzött vasúti szállítás kitermelt egy csomó, magát vasutasnak nevező és ipari miniszternek nevezett buzit aki ráadásul hülye is meg buta is, az nem a vasúti szállításnak, mint olyannak a problémája.
Tehát maga az eszköz jó csak hülyék irányítják.
Hogy baszná meg Hans az összes felmenőjét.1 rohadt órát szoptam a rendes betuszkolással.Itt amit kivett azt is szarul rakták be.Utána a lehetetlen helyen lévő rögzítő klipszek vettek el egy csomót az életemből.Pfejj.

http://youtu.be/V-ZWnmXbxdM
Most akkor nem értem. Lenne kettős rendszer, egyenáram-váltóáram? Mert ugye ésszerű technikai megoldással csak váltóárammal lehet megoldani a nagy teljesítményfelvétel problémáját.
egy jobb fuvarszervezésnél nem kell tárolni a konténert
beviszik a terminálra és felteszik a vagonra, este x idő után meg indul a vonat másnap már a németeknél van, pl hamburgba nem kell 24 óra még akkor se ha a határon baszakodnak vele órákat
amúgy ez is nagy hiba hogy nem egységesítik a vasúti rendszereket eu szinten, vagy legalább egy rendes fordító programot csinálnának hozzá
Napelemnek és akkunak is jobb ha magasabb feszültségre találjuk ki.
Mondjuk a jelenlegi 230V csak egyenárammal. Annak lenne értelme úgy ahogy elképzelted.
Nem kell átalakítani, a lámpáknak mindegy, kefés motornak mindegy, kapcsolóüzemű tápoknak mindegy, csak az aszinkron motoros, meg a régi trafós berendezéseknek, valamint a hálózati 50Hz-re szinkronizáló óráknak nem mindegy....azaz majdnem, mert az egyenáramnak van egy olyan baja, hogy ha begyullad az ív akkor nehezen alszik ki. A jelenlegi villanykapcsolók csak váltakozó áramon működnek jól. Töredéke feszültséget bírnak csak egyenáramon. A kefés motor keféje ugyan ezek miatt beég.
Persze megoldható problémák ezek, de ilyen feszültségen az egyenáram szimplán veszélyesebb.
Csak akkor van gebasz ha várpalotán van a csatt én meg megyek le nagykanizsára fehérvár után az m7-esen.Az már mekkora balszerencse.
Megcsinálni meg lehet, csak azonos teljesítményhez nagyobb áram kell, ahoz vastagabb drót.
Hacsak nem szupravezető.
Jó, de most hogy kezd reális lenni az akkus autózás kell kitalálni valami újabb elérhetetlen marhaságot, amit el kell érni, és lehet mondani a népnek, hogy nem olyan nagy tragédia, hogy kráter keletkezett a Dunántúl helyén, mert milyen jó turista látványosság
Na akkor egyetértünk.
Részleteken kár szőrözni valóban, csak gyors kalkulációt csináltam, hogy lásd miről van szó.
Amit írsz az elméletben működhetne, de mégsem hisz nem mükszik, a RO-LA teljesen megbukott és gyakorlatilag sehol nem használják. A kombinált fuvarozás jelenleg csak támogatással tartható fenn (ebben dolgozok) éás ha az eu-s országok nem támogatnák akkor az eu-n belül ez is elhalna igen hamar és ennek egy fő oka van.....a lassúsága, az un. szakértők által írt cikkeket igencsak fenntartásokkal idéznék mert azok általában megvett emberek belemagyarázása, a környezetvédelem szempontjából tényleg jobb lehetne, de ez sem biztos hisz akkor nézzük csak, mondjuk megint németo. tehát itt kell egy kamion ami elviszi és betárolja egy terminálon amihez kell egy terminál a megfelelő kiépítéssel, személyzettel gépekkel, kell egy vasúthálózat a megfelelő személyzettel stb és akkor a fogadónál is meg kell lennie ugyanennek a teljes logsztikai szervezetnek míg ha közvetlenül elviszi egy kamion akkor kell a kamionoscégnek a személyzete (lényegesen kevesebb mint az előbb említettek bármelyike), kell az úthálózat ami általábabn sokkal olcsóbban kivitelezhető és fenntartható mint a vasúthálózat nem beszélve a kötetlenségről és akkor ezen a két dolgon kívül az árú továbbításához nem kell más. Gondoljunk bele, ha akkora nagy jóság lenne a számtalan átrakás, raktározás és a sokkal hosszabb szállítási idő akkor miért nem azt csinálják? Csak egy viszonylag kis szelet céglobbi miatt? Nem hinném, ha annyival jobb lenne akkor az igazán nagy gyárak simán lealáznák a fuvarozókat mint ahogy most is teszik. Ez nagyjából olyan mint amit a villanyozás kapcsán írsz és amiben egyetértek Veled, pusztán arról van szó, hogy jelenleg nem éri meg pont úgy mint a vasúti szállítás, ha bármely körülmény változik a jelenlegihez képest ami miatt megérné akkor majd változtatni fognak rajtuk.
ezért írtam házilagos felhasználásra nem nagyüzemire
napelem+akku+valami okos vezérlés(pl akkor mos amikor dől a napfény ezerrel)
persze ehhez be kell áldozni némi kényelmet, de ha közelebb kerülnénk a fenntarthatósághoz akkor megéri

amúgy nekünk mindig is várni kellett télen a fürdéssel, kicsit alulméreteztük a vízmelegítőt és télen a hideg víz nagyon lehűti, hárman nemigen tudunk fürdeni egymás után
de annyira nem érdekel a téma hogy vegyek egy nagyobbat...... +15 fok felett már nincs gond, akkor a bejövő víz annyira nem hideg
Igazából szállítani is jobb az egyenáram.
Átalakítani viszont komplikáltabb.
A te mosógéped tud várni, de amikor kihasználod a bojlerből a melegvizet és a következő használó csak két óra múlva kerülne sorra, akkor szerintem te is átgondolnád ezt a dolgot a teljesítményt illetően, vagy a mosoda csak fele annyi ruhát tudna kimosni, de keresni ugyanannyit szeretne, ezért te pontosan kétszer annyit fizetnél érte, akkor is.
Bonyolult dolog ez, hidd el.
egy kibaszott mosógépnél ki nem tud várni?
a mi gépünkön van valami eco program, ami energiahatékonyabb mint a sima program, kb 2 órát mos
nem emlékszem az energia szükségletekre de valamennyivel kisebb
én max a szarással nem tudok várni, a többi kacat ráér
amikor megjött a konténer anno a józsefvárosba reggel 5 kor 10 kor már esztergomba pakolták ki a suzuki gyárban
tud ez gyorsan is menni ja és ez már a 90es évek közepétőll így ment
amit írsz az pont az amit írok én is hogy a 200 éves szarokkal van teli a folyamat
amúgy ha a speditőr nem béna pöcs(mint anno a pannoncont) akkor amit a terminálra visznek az éjfél előtt mindig elment
pl a maersk is nagyon nincs ám a toppon a szervezés terén, hiába a legnagyobb cég a világon
szóval nem lassú a vasút csak azt a sok átszervezést amit csináltak az elmúlt 20+ évben okosan kellett volna tenni
Tudunk várni????
Ebben a mostani társadalomban?
Ezt ugye te sem hiszed.

:-)
De nem működik, hidd el. Azok az emberek, akik a kettő rendszer között választottak, alaposan végiggondolták, és azóta csak nagyobb lett az igény.
A vasúti közlekedés, amely 27-szer kevesebb káros anyagot bocsát ki a levegőbe, mint a közúti közlekedés, a kétvágányú vasúti pálya helyigénye 1/3-a az autópályáénak, 1 km villamosított vasút (két sínpárral) beruh. ktg 100 millió Ft, 1 km 2x2 sávos autópályáé 1 Mrd Ft, a vasút a legbiztonságosabb közlekedés, potenciálisan javíthatja az életminőséget, még sincs a fejlesztésére pénz. A vasút személyszállítási teljesítménye 15 év alatt (1982-1996) 36%-al, teherszállítási teljesítménye 68%-a csökkent, azaz egyharmadára esett vissza (KSH adatok). "Európában sajnos együtt kell élnünk a vasutak folyamatos veszteségével. Ez a veszteség ugyanis a környezetbarát közlekedés fenntartásának az ára. Természetes azonban, hogy nem lehet mellékes, mennyit áldozunk ilyen módon a környezetvédelem oltárán." - nyilatkozta Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a Népszabadságnak, 1997. okt. 21-én.

Ezzel szemben A Kombitársaságok Szövetsége (UIRR) azt állítja, hogy " A vasúti szállítást előnyben részesítő politikai szabályozórendszer megszűnésével nagyszámú, többnyire kis méretű, magántulajdonú közúti fuvarozás vállalkozás jött létre. Felismerték lehetőségeiket a növekvő piacon, azonban együttesen túlkínálatot teremtettek, ami a közúti fuvarozás árainak zuhanásához vezetett. Következésképpen látványos eltolódás ment végbe a vasútról a közúti szállítás felé. A nemzetgazdasági költség-hatékonyság elemzések azt mutatják, hogy a vasút az árúszállítás különösen alacsony társadalmi költségű változata. A kombinált fuvarozás (RO-LA) tehát -mint a kamion és a vasút szolgáltatási előnyeinek összekapcsolása- az árúk hosszú útvonalon, veszteségek nélkül való továbbításának környezetbarát módját kínálja.(Minden továbbított kamionegység után 90%-al csökkenti a károsanyagkibocsátást). A kombinált fuvarozás kiutat kínál a jelenlegi helyzetből..."
bármit meg lehet csinálni hogy alacson feszültségről működjön
pl egy mosógépben mosogatóban páraelszívóban sok hely van. szénkefés motorral bármit meg lehet csinálni vezérléssel is stbstb
a mikrot nem tudom annak a felépítését annyira nem ismerem
amúgy nem olyan vészesen nagy a motorikus teljesítménye ezeknek a gépeknek, inkább a fűtőszál ami sokat felvesz, de ha ingyen áram van tudunk várni +15 percet egy mosási ciklusra
Az áram miatt.
Ha csak led világítás lenne meg kézi csapkodós mosás, akkor esetleg. De mikró se legyen, mosogatógép sem, meg általában semmi, ami nagy teljesítményű.
Az már tetszik.
Vízenergiából jelenleg 16,8%-ot termelünk a világon. Skandináviában ezek szerint az átlagtól többet, Afrikában, az Óceáni térségekben, ahol kevés és kicsi a szintkülönbség ott meg lényegesebben kevesebbet.
De részmegoldásnak pláne a környezetszennyezés figyelemebvételével kiváló.
"egy csomó folyamat úgy megy mint 200 éve ment"

Tehát lassú. Az a két nap sem stimmel, mert Te azt láttad amikor elindult a szerelvény és 2 nap múlva megérkezett a Mahartra, de a szállítás az a felrakó gyárnál kezdődik és a lerakó gyárnál végződik ami ugye azzal indul, hogy egy kamion odaérkezik a felrakóhoz és kb fél nap alatt megrakják és elindul és lerakja a feladó ország vasúti terminálján ez 1 nap, utána kérdés hány nap alatt teszik fel a vonatra és indítják el, ez jellemzően itthon 2-3 nap, ritka, hogy elindul aznap éjjel, de tegyük fel elindul így ha nagyon jól megy az országok vasúthálózatán akkor 2 nap múlva a másik országban érkeztetik és a harmadik napon leveszik a szerelvényről és betárolja a fogadó terminál és akkor amikor ezt lepapírozzák utána keresnek rá fuvarozót aki kiviszi a célállomásra és jellemzően ez is legalább 2 napba telik tehát ha minden nagyon jól megy, de tényleg nagyon akkor ez kb. 5 napba telik (de általában inkább 7-9). Ellenben ha ugyanez a német-magyar vonalon gyártól gyárig csak kamionnal történik akkor az négykézben 2 egy kézben 3 nap tehát az idő jellemzően kevesebb mint a fele.
Nem mondtam ilyent, pláne, mert egyet értek veled ebben.
Ahhoz az igényeinket is át kéne alakítani és nem is kicsit.
A Föld szerintem nagy bajban van, itt radikális megoldások kellenének. Eleve a túlnépesedés. Most nem akarnék aktuálpolitikába belemenni, de ha az amerikai és európai családoknál akár több autó is van családonként, sőt néha személyeknél is, mi jogon tiltja meg ezt bárki is a közel 3 milliárdnyi kínai és indiai embereknek? Ott is van a számosságot tekintve rengeteg belsőégésű autó, de a lakosság létszámához viszonyítva közel sem, mint a fejlett világban. vagy azt mondja bárki is egy indiai családnak, ja, tesó, bajban a föld, szóval neked nem kéne venned autót, az enyém megmár megvan úgyhogy az marad?
Az indiai ezt olyan magasról leszarja, hogy ihaj. Nincs is szavam a magasságra. Kurva magasról.
És igen, az atom a jövő, hogy ez hagyományos atomerőmű, tórium-alapú vagy bármi, az már részletkérdés. Eleve nonszensz lenne életmódváltás nélkül amikor a föld fel akar forrni, hogy Afrikából jöjjön az áram arra, hogy én a föld túlsó oldaláról származó, de akár itthon is megszőhető szar minőségű pólóban feszítsek. Ez így nem járható. Tudom, erre mindenkinek megvan a véleménye, hogy ez nem is az, meg nem ettől, meg csak évente egy pólót veszek, de akkor is.
A tetőn való napelemépítésnek azért millió problémája van, elve statisztikailag az épület felének nem olyan a tájolása, hogy alkalmas legyen erre. Aztán sohasem tudjuk meg, hogy hogyan végezték a mérést, ugyanis a gyártók eleve 90 fok beesési szögnél állapítják meg a teljesítményt, ez a Wp. Ha már 89 akkor már a teljesítmény is csökken.
De én nem szeretnék belemenni a tizedwattok szőrözésébe, gondolom te sem, ezért egyezzünk meg annyiban, hogy a világon még soha, semmi nem valósult meg úgy és annyiért, ahogy előre eltervezték.
én sokáig voltam a vasútnál, nem olyan lassú az, inkább az a szar benne hogy egy csomó folyamat úgy megy mint 200 éve ment
azért egy nem annyira bürokratikus magánvasút 2 nap alatt itt felrak hamburgban meg le
plusz nálunk nem csak a kamionos lobbi volt az erős hanem az is hogy a magánvasutak teret nyerjenek
ilyen " véletlen" malőrök voltak hogy pl sturovóban állt a vonat több napot mert épp nem volt olyan mávos mozdonyvezető aki vezethetett külföldön
plusz még egy csomó hasonló történet.......amit kb annyian hisznek el mint a csipkerózsika történetét 20 éves kor felett.......
Speciel ha egy ország alól én kibányászom a kőolajat hivatkozva az adott ország fejletlenségéből fakadó kitermelési nehézségekre hivatkozva, és tudjuk, hogy ebből az elmaradott országok a korrupt rezsimek miatt nagyon-nagyon keveset profitáltak, akkor csupán pár m2 napelemfarm és a távvezeték nyomvonaláért még annyit sem adnék.
Tehát sok mindenre megoldást nyújtana, de a hátrányok legyőzésére semmiképpen sem.
Amúgy a napelemek a relatíve hideg környezetben jobban "érzik" magukat, jobb a hatásfokuk, nem feltétlenül Afrika az ideális megoldás.