Fene tudja. A villamosenergia-szolgáltatói munkavégzésem miatt azt hittem, hogy egy kicsit, de az átlagtól mindenképpen jobban értek hozzá.
Ezek szerint mégsem.
Azt ugye tudod hogy megint olyan dolgokkal jössz elő amit már régen kitárgyaltunk nem is egyszer.
Nem kezdek bele még egyszer.
Lényeg hogy olyan dolgok miatt aggódsz amiről fogalmad nincs.
Mert amennyi autó van, annyi meghajtásához még az űrbe is kéne napelemet telepíteni.
Ki lehetne számolni, hogy egy m2 napelem mekkora teljesítményt termel meg (adott helyen) és mennyi kell ahhoz, hogy te onnét ahol élsz, eljuss a Balcsira fürödni. Ja a strand melletti parkolóban is legyen az ott heverő 356 autóval érkező vendégnek elegendő napelem.
:-)
Tegyünk az Alföldre napelemes erőművet? De az egyenáramot termel. Alakítsuk váltóra, transzformáljuk fel, vigyük el, transzformáljuk le, alakítsuk vissza egyenárammá és kész is.
Nem működik ez, hidd el. A maghajtó anyagot, legyen az benzin vagy elektron, ésszerű módon kell szállítani a felhasználás helyére, mert helyben termelni különösen problémás.
Atomerőmű és biztonságosan termelni, én nem nagyon látok más megoldást a rendelkezésre álló lehetőségekkel, valamint a már említett közösségi közlekedés. Tökéletesen igaz az, hogy minden reggel amikor megyek, az autók 50-60%-ban egyedül, esetleg ketten ülnek, ami azért luxus és tényleg szennyező.
Ezért kellene összekötni avillanyos autózást pl a napelemmel. Ehhez sz kellene hogy a cégek meg ahol parkolnak napközben ki legyen építve ez a,mód is
Őrült pénzek lennének, és sosem hozná az árát vissza, de legalább nem nyelne a,nép annyi füstöt, szóval még lehet hogy erről az oldalról visszajönne kicsi pénz
A benzin útja egyben van számolva az autózással. Tehát a tankerautók az pont úgy szennyez, mint a mentőautó. Lehetne finomítani, hogy villamos mozdonnyal a vasútállomásig és csak az utolsó egy km-t a benzinkútig, de így elaprózva nem lehet számolni.
És maga a villanyautó valóban tisztább, ha az egyetlenetírást úgy kezdjük, hogy az autóm fel van töltve gázolajjal a másiknak meg tele az akkumulátora, de így nem lehet számolni. Így csak azok számolnak, akik a nagy elektromosautózásban valamiféle profitot remélnek, mint a valamelyik szegmensének a kivitelezői, mondjuk a töltőállomás-építő cég.
És egy kicsit hosszabb gondolat:
Az elektromos autózással pontosan ugyanaz a baj, amit vagy nem tud senki, vagy elhallgat és elhazudik.
A jelenlegi elektromos rendszer úgy van kiépítve, hogy a "beépített teljesítményt" nyilván a megfelelő tartalékkal és a valószínűsíthető fejlesztésekkel kiszolgálja. Arra tuti nem gondoltak, hogy egy ilyen nagymérvű fogyasztásnövekedés lesz, lenne.
A nem tudom kiszámolni, de pár kitalált számmal szemléltetném. Eddig kellett 1000 W villamos teljesítményre számolni az országban, meg még elment 1000 W másból másra, pl. szénhidrogén közlekedésre. Most kellene majd 1700 W villamos energia ami eddig+közlekedés, igaz, marad 300 W szénhidrogén, csak azzal nem megy a tévé.
Erre az országos villamosenergia-hálózat egyszerűen nincs felkészülve.
Ez van pl. hogy álljunk át pl. geotermikus fűtésre. Az én házam beépített villamos energia igénye mondjuk az egyidejűségi tényezővel számolva 5 kW. A fűtésem 17 kW, ilyen a kazánom is, illetve kicsit nagyobb. Geotermikus fűtésnél a gyakorlat szerint kb. 2554 vill. energia kell a rendszer működésére, azaz mondjuk 5kW, tehát egyből a DUPLÁJA lenne. Igaz, hogy nem égetném a gázt, de ha mindenkinél ez lenne, bonthatnám az utcán a légkábelt és cserélhetném nagyobb keresztmetszetűre. Nyilván ez amúgy nem gond, csak pénz és idő.
Ja, cserélhetném a 20-as trafót is. Ja, az elosztóállomást is. Ja, a 400-ast is. És még egy 3. Paks is. Ja, az utcán az oszlopok csúcshúzása már nem lesz megfelelő az új, nagyobb keresztmetszetű légkábelre, cserélni kéne. Ja, légkábel már nem, csak földkábel? Ja, földkábelhez a fogyasztókat is át kéne építeni (csatlakozás)?
Hát így van ez az autózással is, többe lenne a leves, mint a hús. Nyilván a fejlődés nem áll meg, és egyszer úgy is elektromos szarokkal megyünk mindenhová, de nagy sírás lesz még ebből.
Boldog gazdag motorozós Új Évet kívánok Nedves Uraim ! Badacsonyban 9 ° C van , a levegő párás, a Nap próbál kisütni, az előbb megvolt, de most megint beborult !
Nya meg motorozunk.
Almomban nem gondoltam hogy ebbe a mini faridomba elfer a defektjavito es az A EÜ csomag siman.
Szal van tanktaska,gps tarto,Enegiaellatas sima liba.Meg kell egy markolatfutes es valahol szerkesztenem kell ket felfogatast hatra.Ez lesz a legnehezebb.
Ha kesz van full tura szoval fagyizok reszkessetek,jovok.
Amúgy igazából a neten bármire találsz igazolást és az ellenkezőjére is. Szóval abban igazatok van hogy érdemes fenntartásokkal kezelni mindent akármit is támasztanak alá.
Pl. az az írás számításba vette az összehasonlításnál a benzin útját az autódig? Vagy csak a villanynál tette ezt?
Volt hivatkozás kutatásokra? Vagy csak hasra ütött és vélemény cikk volt, aminek akkora a súlya mint amit MI írunk ide?
Normális kutatások alapján a villanyautó mindennel együtt tisztább. Valóban nem annyival mint amennyire gondolná az ember, meg szeretik hangoztatni , de tisztább akkor is ha az energia termelésben nincs egyáltalán megújuló. De van megújuló. Különböző országoknál eltérő mértékben, de van.
De amúgy meg letojom mindezt. Zolihoz hasonlóan én is egy egoista ember vagyok.
Ha nekem jó, akkor használom. Ha nem jó, nem használom. Környezet? Senkit nem érdekel igazából. Egy két hippit leszámítva.
A villanyhajtásért simán azért lelkesedünk páran, mert kurva jó, olcsó tankolni, és ha elterjed, akkor remélhetőleg meg is fogja érni, nem csak a taxisoknak.
Az hogy mellette még nem is büdös, az csak plusz pont.
Igaz, hogy a villamos hajtás hatásfoka jobb, de a fosszilis energiából elégetéssel kell csinálni forgómozgást, ez az erőmű, a termelődött áramot FEL KELL TRANSZFORMÁLNI, azt megint FELTRANSZORMÁLOD ha nagyon messzire kell szállítani, pl. van 750kV-os távvezeték is, azt megint több lépésben LETRANSZFORMÁLOD 0,4 kV-re a töltő helyéhez közel esetleg, azt viszed a töltőállomáshoz, ott ÁTALAKÍTOD a töltőfeszültségre.
Szóval elméletben igazad van, a gyakorlatban meg más a leányzó fekvése. Pár éve volt egy írás valahol, egy km autózáskor ennyi meg annyi gramm x mérgező anyag kerül a levegőbe, de így az amúgy elég rossz hatásfokú fosszilis erőműben, plusz a felsorolt veszteségeket hozzáadva oda jutottak ki, hogy csodák nincsenek.
Ahol csökkenteni lehetNE, az az atomerőművek, a tömegközlekedés fejlesztése.
Ja, és a cigányok agyonverése, mert akkor én is mehetnék kerékpárral a dolgozóba, visszafelé meg a bolt kerülésével haza.
Hiába fosszilis, a villany akkor is tisztább. Ha rendesen utána nézne akkor ezt is leírta volna a cikk, de itt nem ez volt a cél.
Amúgy meg BUJJÉK! Bár soha nem értettem hova, de feltételezem az asztal alatti tartózkodásra gondolhattak
Amilyen elcseszett vagyok 4kor feküdtem le most meg teljesen éber vagyok.
Szép jó reggelt motorosok!
Kilométerekben gazdag és persze balesetmentes Boldog új évet kívánok MINDENKINEK!
Most viszont eljött az én időm
Egészségetekre!
Ezek szerint mégsem.