Hát még nem kalibráltam, de eléggé egybe esik az érzésre jó nyomás és az ezzel mért gyári érték.
Persze lehet a mechanikus is pontos, de nekem még nem volt olyanom.
Mi van akkor, ha valaki szeretné kicsit kitisztítani a valószínűleg korrodálódott alu víztereit a blokkban? Van rá valami jó adalék, amit a hűtővízhez kell keverni például?
A csere fő oka inkább az hogy a hűtő kibaszott retek. Tavaly egy óriás vihar után szedett össze mindent. Nagyja eltűnt de szerintem elég sok lamella közé begyógyult már a retek. Amit nem igazán díjaz a hűtő. Ezt akarnám igazából kimosni rendesen de óvatosan hogy ne okozzak kárt. ehhez le kell ugye vennem a hűtőt akkor meg úgy is le kell engednem róla a lét.
A hagyományos hűtőfolyadék kb. egy év alatt elkezd savasodni, lebomlik a védelem benne és korrodálódik az alu.
Vannak viszont már nagyon jó alu blokkba való hosszú élettartamú hűtőfolyadékok, amit elég 100ezrenként vagy 5 évente cserélni.
Nem azt mondom, hogy ne csináld, csak én nem vesződnék vele, mert szerintem felesleges. Felesleges pénzkidobás, környezetterhelés és plusz hibalehetőség (úgy értve, hogy elbaszok valamit szerelés közben).
Itt van nekem a 2002-es Hornet 68e km-el. Sose volt még benne hűtőfolyadék cserélve és semmi baja... Igaz fűtött garázsban áll. Évente ránézek, aztán jó napot. Talán majd most lecserélem, mert már illene.
Na itt a gondolkodás különbsége. Nálam a karbantartás az hogy az aktuális állapotot visszahozom az eredeti állapotra. Ez a karbantartás nálam. A fejlesztés az hogy az aktuális állapotot az eredeti állapotnál jobb szintre hozom. Tovább javítok rajta azaz fejlesztem. Akkor tehát innen eredt a félre értésem.
Ez a szórás teljesen katyvasz. Én éppen ezért nem mérő alapján állítom be a nyomást. Hanem ugye befújom az ajánlottra majd irány bálványos. 3 kör tetszik nem tetszik eldöntöm. Majd vissza ugyan oda a kútra és elvesz vagy hozzá ad. És ezt addig játszom míg meg nem lesz a megfelelő érzet. Aztán onnantól kezdve egész évben erre az érzetre fújom a kereket.
am karbantartás hogy fenntartod az állapotot, illetve hogy a szart javítod fejlesztés, amikor nem feltétlen szart jobbá teszel a jelenlegitől ( részemről)
Lehet. De pl simán előfordulhat hogy egy ugyan ilyen márkájú ugyan ilyen rendszerű ugyan ilyen órával szerelt pisztolyt feltéve a szelepre mondjuk 0,2 bárral kevesebbet vagy többet mér.
Csak azt nem tudom lemérni. Jpbb a békesség. Könnyen leereszthető a hondáról a folyadék. Hiszen ott vna a lábamnál a vízpumpa bal oldalon alul. Leveszem a csövet. Meg kinyitom a hútő tetején a sapkát (Most úgy sem takarja idom. Szépen lefolyik aztán már le is tudom venni a hűtőt mert ugye szeretném átmosni kicsit (Kívül a lamellák közét) Aztán vissza. Cső a helyére és ott van már a bekeveretlen folyadék. mivel a kocsikba is kell így rögtön 5 liter koncentrátum meg ugyan annyi deszt víz. Aztán pikk pakk mag is van és amúgy sem került pár ezer forintnál többe. Viszont legalább 2-3 hetet elbaszok vele húzva halasztva és így ennyivel közelebb van a tavasz.
Pontosan. Egyik kúton megfújtam az első 2,9-re éreztem hogy kemény a következő kúton rátettem a szelepet aztán azt írta hogy 4 van benne. Ö)ssze vissza mérnek kb 1,5 bár szórással.
Magyarázta a szerelőm annó. Mert érdekel. Csak ez nem ragadt meg bennem, de logikus köszönöm. Amúgy ezt tartja a veszélyesebbnek mert akkor ha jól emlékszem így mondta "kitámaszt" a szelep és nincs rendes kompresszió és vagy elmegy félig elégve a nafta a kipufogóba vagy ami rosszabb visszaáramlik a karbiba vagy valahova ami azért nem jó. Vagy ha nagyon eldurvul akkor beleér a szelep a dugóba. Ami meg ugye igen komoly károkat tud tenni.
Nálam nyitott a tartály. tehát nem nyomás alatti a kiegyenlítő mint mondjuk a kocsiknál. Mivel csillag garázsban lakik a motor így némi elpárolgás észrevehető belőle. Ezt deszt vízzel pótolom nyáron így szezon végére ilyen -10~-12 fok körölire apad a fagyálló benne. Sajna nincs lehetőségem fűtött helyen tárolni télen sem így rideg tartáson van. Azért cserélem ilyenkor a hűtőfolyadékot hogy újra helyre hozzam a fokokat. No meg ez is idő amivel kihúzom tavaszig motorozás nélkül.
Ezekben a kutas mérőkben én sem bízok.
Régebben volt egy analóg műszerem, az sem volt pontos, de tudtam hol jó.
Most meg szereztem egy digitális kínait, az elég pontos.
Amúgy pl egy Karbi szinkon az kell és kész. Elmászott szinkronnal nem szeretnek jól gazdaságosan és hatékonyan járni a motorok. A szelepház csere is kell. Az úgy nem maradhat. Az is hosszabb távon árt a motornak. A szelephézag állítás ha ideje van akkor az is kell. Láttam már olyan motort ahol eltűnt sőt megszűnt a hézag. (Amúgy nem igazán értem az hogy lehet de mindegy) Majd ez olyan durva lett hogy visszadurrogott a motor. Szétverte a karbikat és hasonlók. Szóval az nem játék az is kell.
Persze lehet a mechanikus is pontos, de nekem még nem volt olyanom.