Jók ezek a dolgok csak mennyiért.....
Pl nekünk konvektor van kurva szar hatásfok + hangzavar amikor melegszik-hűl (a szobai öntöttvas az kb csendes) anno 4 konvektor jött annyiért amennyi a boltban volt 1 de gari nélkül plusz bizonytalan háttérrrel
Azóta(kb15év) egyik konvektor mágnes szelepe meghalt sos javítás 6 ezer ft plusz alapjárati fúvókát pár évente kitisztítom
Évi kb 250 a gáz(fűtés+melegvíz+főzés)
Pár rendszert átnyálaztam már alsó hangon 2milla egy hagyományos radiátoros kialakítás, de ha falfűtés és némi extra akkor ettől több
Ha fele annyi gáz(villany mindegy) mint most akkor is vagy 20év mire nullán lesz az ember már ha a komplikáltabb rendszer bírja addig
Bár ezek a hőszivattyúk szerintem nem üzemelnek gond nélkül 10 éveket
Ha ezt is beleszámoljuk akkor gazdaságilag nem nagyon éri meg a fejlesztés kényelmileg biztos jobb
Így számolgattam a napelemes dolgot is olyan hosszú távon érné meg hogy abba kár beletenni a pénzt
Reggelt
Geotermikus futesrendszerem van. Valahol padlo-, valahol mennyezetfutessel. El nem tudtam volna kepzelni mikepp fog ez mukodni, de a kivitelo (Ambrus) valtig allitotta, hogy ez k*rvaf*sza. Vegul is, lattam, hogy jol meno cege van, csak nem hulyegyerek. Mert amugy 30egypareves.
Regen az alberletunk fenn volt a masodikon, epp a sarkon. Gyonyoru szep, csak b*szott hideg. Nem volt normalisan leszigetelve sem, teny. Meg persze csak nehany radiator volt elhelyezve. Amint nem ment a futes, befagyott a seggem. Kepes vagyok 30 fokban is felfazni. Na a 2 ev alberlet alatt minden heten felvoltam kb, mert hiaba volt helyen direkt szonyeg, a koburkolat ontette magabol a hideget. Szerintem alattunk sose futottek, mi futottuk a szomszedokat... Elvileg 25 fokon volt a termosztat, es a csodahomero szerint is annyi volt, megse volt sose melegem.
Na tavaly Karacsony elott ket nappal sikerult vegre bekoltoznunk a hazunkba. Fasza volt, jo ido, de b*sszus nem ereztem azt a masfajta hoerzetet, amit nekem Ambrus beigert. A legszebb az egeszben, hogy dec.25-e este meghalt a hoszivattyunk alaplapja. Nincs gaz se bevezetve a hazba. Minden arammal mukodik. Hat na jo, max az lesz, hogy anyukanal furdunk, ha elfogyott a melegviz...
3 napig nem mukodott. 3 nap alatt 2, AZAZ KETTŐ fokot hult a haz. Pedig nem passzivhaz teljesen, nincs min 40-es falam, de viszont 3 retegu ablakaim vannak. Ja es kinn akkor emlekeim szerint -10 fok koruli ertekek voltak... Ja es a legnagyobb poen! Mondtam Ambrusnak, hogy en neha fazom. Elkuldott a picsaba, hogy na ne szorakozz, az lehetetlen, nem viccbol dicserte a munkajat. Eljott egy kollegajaval, akkor esett le egy jo nagy adag ho. Az ablakbol latom, hogy valakik maszkalnak az udvarban. Neztek korbe a hazat. Abbol jottek ra, hogy valami nem okes a padlason, hogy csak az en hazam tetejen nem volt ho, a kornyeken mindenki masnak igen. Ohm, kimaradt valamiert a fel padlas leszigetelese... Szoval a nappaliban azert faztam, de a haloszobaban mar nem. Szoval fater kuldte az embert es meg aznap be lett fejezve. Mert az anyag is ott volt, csak elfelejtettek szetteriteni
Majd jott a nyar. Nincs klima. Ambrust hivom, hogy akkor ez most mikepp es hogyan fogja meggatolni, hogy ne izzadjak eggye a kanapeval. Mellesleg mar kinn eleg meleg volt, de benn meg eleg komfortos a homerseklet. Egyszer vegre jott (julius), mert csak O tudta hozni azt a plusz alkatreszt, amivel majd a gepezet kilogikazza, hogy most futeni vagy hutenie kell. Ugynevezett passziv hutesem van. Amit felhoz vizet kb 80-100m-rol, azt keringeti csakis a mennyezetben elhelyezett csovekben. Nalam 26 fok fele nem megy a homerseklet, de meg van, hogy az Uramnak abban is fazik a laba. B*szott jo dolog.
A legjobb az egeszben, hogy ettol nem tudsz megfazni, mint a klimatol, szoval szerintem imadni fogom, hogy a gyerekemrol se szakad a viz alvas kozben... :)
Sorry, sok lett.
Háztartási gépekben ez a vörpúl a legalja, úgy nézem már a beko is jobb tőle
Reméljük a klíma jobb
Ha én vennék valaha akkor csakis mobil és inverteres split rendszerűt
Amikor kell akkor csak kicsapja az ember a külső részt aztán működj vazzeg
Ismerős vett devecserbe pár éve gombokért gázcsere meg pár apróság és azóta is jó
De a genyó nem adja el.... én meg 2x voltam a putrisoknál de sosem volt, lehet ősszel kellene menni
Régóta piszkálja a csőrömet a klíma, ez a nyár megadta a végső elhatározást. Ősszel-tavasszal, átmeneti időszakban takarékosan fűteni is lehet vele a gázkazán helyett (hőszivattyú elven). Remélem beválik: 3,5 kW-os, A+-os energiaosztályú olcsó Whirlpool, 3 év garanciával, 100k-ért (+55k a márkeszerviz általi beszerelés anyaggal-munkadíjjal együtt): https://edigital.hu/klimaberen...
Ültess fát
Miénk is vályogtégla+5cm hungarocell
Pár napot bír mire felmelegszik.
24-25 fok körüli hőmérséklet szokott bent lenni, idén volt 4-5 nap amikor felment 27ig
Van 4 nagy fánk meg egy növendék, amióta a,nagyol megnőtek azóta elviselhető a nyár
Előtte sokkal szarabb volt
Nekem is annyi minden van betervezve már a télre a műhelyben hogy örülök ha a fele elkészül. Magam akarok csinálni mindent. De mivel nem vagyok gyakorlott benne így idő. No meg nem kevés pénz. Nagyszerviz. Lánckerék áttétel módosítás. A sárvédővel is akarok valamit kezdeni. Dobokat kéne felrakni. Kötőcsövet csináltatni. Szóval 1000+1 dolog van és nálam már csak az mire a lánckenő után ott maradt retket kiszedem az első lánckeréktől az el szokott tartani vagy 3-4 napig.
Szerintem nem volt vészes.
Talán akkor voltam kicsit nyűgös mikor próbáltam a 765-ost.
De a próba feledtette,csak rohangasztam a városban és ezért tűnt fel hogy betöltötte nem túl komfortos egy piros lámpa.De elindulva jooooo az orrhangu rofoges.
Az idei évig én is azt gondoltam, de most besokalltam: másfél hónappal ezelőtti Erdélyből hazaérkezésem óta egyetlen egyszer voltam motorozni, az sem tetszett a hőség miatt.
Öreg parasztházban lakunk, az csak hetek alatt szokott átforrósodni lakhatatlanra, de idén sokszor összejött ez is. 3 hete rendeltem egy igencsak akciós árú klímát, a mostani szabályozás miatt elég sok ügyintézés után, egy héttel később kaptam, meg, de elvileg csak holnap jön a klímaszerelő felszerelni, annyi a megrendelésük. Gondolom nem csak én találtam túlzottnak a forróságot.
Ülésfűtést teszteltük anno
Egy igen jó minőségű szövet cuccon még esetleg életképes lehet
A gagyin átfúj a szél és hiába meleg akkor is van hideg sáv
Ha meg sok a fűtőszál a töltés nem bírja
Pl nekünk konvektor van kurva szar hatásfok + hangzavar amikor melegszik-hűl (a szobai öntöttvas az kb csendes) anno 4 konvektor jött annyiért amennyi a boltban volt 1 de gari nélkül plusz bizonytalan háttérrrel
Azóta(kb15év) egyik konvektor mágnes szelepe meghalt sos javítás 6 ezer ft plusz alapjárati fúvókát pár évente kitisztítom
Évi kb 250 a gáz(fűtés+melegvíz+főzés)
Pár rendszert átnyálaztam már alsó hangon 2milla egy hagyományos radiátoros kialakítás, de ha falfűtés és némi extra akkor ettől több
Ha fele annyi gáz(villany mindegy) mint most akkor is vagy 20év mire nullán lesz az ember már ha a komplikáltabb rendszer bírja addig
Bár ezek a hőszivattyúk szerintem nem üzemelnek gond nélkül 10 éveket
Ha ezt is beleszámoljuk akkor gazdaságilag nem nagyon éri meg a fejlesztés kényelmileg biztos jobb
Így számolgattam a napelemes dolgot is olyan hosszú távon érné meg hogy abba kár beletenni a pénzt