Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

A vagyonhoz sok minden kell, IQ, szorgalom, állhatatosság, helyzetfelismerő-képesség, bátorság, szerencse, stb. A kapcsolatokat ki ne hagyjam.
Ebből ha az egyik hiányzik, attól még lehet valaki vagyonos, csak akkor nehezebben. ha kettő, akkor még attól is nehezebben, illetve ha a felsorolt tulajdonságok vagy feltételek egy bizonyos szint alá mennek, akkor az duplán-triplán nehezíti az előrejutást.

Társadalmi osztályt ugrani házassággal is lehet, egyszer olvastam egy tanulmányt, amiben azt mérték, hogy hány ember házasodik úgy, hogy a aktuális társadalmi szegmensben elfoglalt helyétől egy osztállyal magasabba tartozóval lép házasságra. persze, ahol valaki egyel feljebb, ott valaki egyel lejjebb, tehát nevezzük MÁS társadalmi helyzetben lévőnek.
Az eredményre nem emlékezem, de talán nem is lenne releváns már, mert a vagyon manapság egyre kevésbé köthető a születéskor a szülők társadalmi helyzetéhez.
na de azok nem üzletemberek voltak hanem maffiózók
amúgy nem halt ki mind környékben is van 1-2 akinek még mindig annyi a pénze hogy szerintem fogalma nincs mennyi kp van itt-ott eldugdosva
ismerős autómosót üzemeltet hozta neki az egyik kocsiját full külső-belső tisztításra mert eladja
aztán valami karfában hátul volt 60 milla, nem is emlékezett rá hogy benne van 😂
haver adja oda neki az aranyakat meg a zacskót aztán kérdi mi a szar ez....
ez az ember már 20+ éve is centire adta a kölcsönt, megmérte vonalzóval milyen magas a pénzkupac és úgy tudta mennyit ad
Én ismertem jónéhányat, az olajszőkítős majd nyerőgépes korszakban sok ilyen előfordult. Mára 90%-uk elszegényedett vagy elpatkolt.
...meg van, aki miniszter lett 😅
egy embert ismerek aki nem volt okos és gazdag lett: stadler józsibácsi
igaz amikor azt hitte hogy okos is utána lett "szegény"
Nem,te nem ezt akarod megértetni(inkább elfogadtatni)hanem azt hogy aki megáll egy bmw mellett az irigykedni fog mert a bmw az bmw.Pedig aztán bárkinek lehetne,ez csak egy bmw nem bugatti.
Eléggé egyetértünk 😀
Rólam annyit, hogy a Suzuki előfordul néha 😁 de a többi rendben van. Talán mert nem vagyok gazdag, és eléggé alulról kezdtem anno.
Ezzel a két idótával azt próbálom itt napok óta megértetni, hogy aki szeretné az általa elérhető legjobb minőséget élvezni, azt érti és értékeli, nem az a sznob.
Valszeg ők még nem jutottak el oda, hogy az elérhető legjobb legyen a priorításuk, de majd a korral talán... de ott van pl. Pipi, akinek soha nem ez lesz a fontos, őt más boldogítja 😁
Nem,viszont lehet jó bora,igaz nem sok.
Azért ne egyszerűsítsük le ennyire, szerintem. Nyilvánvalóan komplett iparág épül arra, hogy a gazdagnak segítsenek elkölteni a pénzét. Persze, aki összeszedett egy vagyont az nem 80-as IQ-val tette, ez világos - mint ahogy az is, hogy a fogyasztási döntéseit nem az ár/érték tengely mentén hozza meg az ilyen, hanem le se szarja, ha a csak 2x jobb termékért 10x-es árat csenget ki.

Ha az egyszeri polgár szemével nézzük, ez tűnhet hülyeségnek - főleg mert a legtöbb esetben (főképp Magyarországon) leginkább ahhoz vagyunk szokva, hogy hamarjában és sok esetben kétes úton összeszedett vagyonok virítása folyik.
Persze lehet erre azt mondani, hogy a 'koszos proli csürhe csak irigykedik' - főleg hogy a média ennek a parazsát szítja a műsoraival (luxusfeleségek, herevasaló Bentley-s címzetes senkik, stb.).
Ugyanakkor van abban valami elgondolkodtató, amit a szociológusok kiolvasnak ebből: egy emberöltő alatt több társadalmi osztályt ugrani nagyon ritkán lehet úgy, hogy az ne járjon valamilyen fokú személyiség-torzulással. A vagyonhoz tartozó kultúra (tudni "megélni" azt, hogy van pénz) sokkal lassabban alakul ki, mint a vagyon maga és ez a kelet-európai környezetben ilyen hullámokat ver.

Nem foglalkoztat, hogy te személy szerint milyen borokat iszol, hogy milyen kocsit vezetsz vagy hogy milyen motoron és hány kilométert csavarsz le egy évben. Ha forgalomban korrekten kiteszed az irányjelzőt, nem tolod le a Suzukist, a postán a járókeretes öregasszonynak tartod az ajtót és nem úgy beszélsz a Lidl-ben az árufeltöltővel, mint egy kóbor kutyával, akkor oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló.
Nade van tudása,40 évig rádióműszerész volt a HM-ben. 😂
na, ahhoz viszont nem értek, sosem szerettem igazán a sört.
Beszéljetek erről sokat, és nem fogok beleszólni! 😂
Nem.
Az a baj, hogy ahhoz is értek keveset, de már nem merek megszólalni... 😂
Nem sznob, csak öreg. Túl öreg ahhoz, hogy beérjem a rosszal, ha a jót is megengedhetem. És volt már időm rájönni, mi jó...
Nagy borászatról te beszéltél, meg a barátod. Én jóról beszéltem. Azok nem vesznek szőlőt. Mindnek komoly laborja van, a minőségellenőrzés miatt.
Nem vagyok szakértő, de nálad jobban ismerem a témát, mert te láthatóan semennyire.
Öntelt, beképzelt? az igaz. Pont, mint te. Meg mint a legtöbb férfi 😁 Az eltérés az, hogy van, akinek van mire, meg van, akinek nincs 😁
Otthonról dolgozok, nem is sokat, sok időm van. Emiatt nem mentegetőzöm, dolgoztam már épp eleget, 30 évig nyomtam a szolgáltató ipart. Barátom, amenyi kell, nem több.
De lehetne a sör is… Winklert néztem egy ideig, megkóstolgattam szokat a söröket amiket felhypoltak. Na hát köszi szépen, a sörbuzulás pont olyan mint a borbuzulás. Amikre azt mondják hogy huuu ez de jó arra már rá se próbálok.
Keresztfater 5 év mulva 80,van két sor szőlője meg hordó a pincében.Szerinted akko borászszakember?
ahhoz etilalkohol kell meg aroma. 😂
Erre is válaszolhatnék, de feleslegesnek érzem... 🙁
most lehetne szó a páleszekről is 😁 errefele többen csinálnak páleszt mint bort, egyik rosszabb mint a másik, pláne ha borral kombinálja az ember .... különben lassan itt a forraltbor ideje arra pedig a jó házibor a legjobb 😄
Egyszer már kérdeztem szerinted ezek a nagyüzemi borászatok miből csinálják a bort?veszik a szőlőt ahonnan csak tudják.
Te teljesen hülye vagy.Egy 80éves kisöreg ek nincs meg a tudása?te tök hülye vagy.Te hol élsz?
Szerintem a te géniuszod. 😆
Nem is kell ismerjelek, tökéletesen bizonyítod minden hozzászólásoddal hogy mennyire sznob vagy. Neked nem a jó kell hanem a drága. Mindenből. Igazolja ezt a prémiumnak mondott márka alsó polcos kocsija és a drága, neves cimkés borod.

Amikor a nagy borászat, minden ősszel tonna szám veszi a kistermelőktől a szőlőt, akkor hol van az a csodanagy termőhely horror áron ? Akkor amit megvesz szőlő abból már nem is lehet jó bor ? És mi s helyzet a 20-30éves borokkal? Akkor is volt olyan technológia mint ma ? Kemiai labor, egy kis az egy kis ez és máris potoltuk a hiányzó anyagokat és mehet versenyre.

El tudom képzelni, elolvasod a cimkét és a netet, utàna meg szaglászod meg nyalogatod hogy pfuuu hát ebben tényleg érződik a szeder és az erdei bogyosok izé, közben meg halvány fingod sincs hogy mit érzel, de elolvastad és elhiszed, utàna meg itt arcoskodsz hogy mekkora borszakértő vagy.

Nem vagy több mint egy öntelt beképzelt sznob.
Biztos sok a barátod is ha már felhoztad őket hogy a hét szinte minden napján az év minden hetében itt vagy.
Nem érted,ugye?én nem azt mondom hogy nem tudnak jó bort csinálni,hanem azt hogy amit te megveszel a boltba az egy egészen más bor.nehogy azt hidd hogy te az iszod amit a szomelié elé tolnak.
Dehogy, ez hülyeség, Blődi leírta, hogy csak a daráló meg a hordó számít 😅
A suliból a tehetséges diák - ha nem hagyja abba, és kitartóan melózik - 15 év múlva bent lehet a szakmai elitben, ha szerencséje is van. Nagy a verseny...
Ez elég pesszimista nézőpont, de biztosan van részrehajlás. Viszont én láttam szomeliéket, akik egy kortyból megmondják, melyik pincészet melyik évjáratú bora, pedig van néhány ezer... egészen elképesztő a tudásuk és az ismeretük.
...persze ilyet Levinek meg Blődinek hiába is mondanál, nem fogadnák el. Ők tudják, hogy másnak csak a címke számít 😂