Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

:-)

Figyelj szerinted mi a különbség a között, hogy a zsebembe van a pénzem vagy , hogy a eü. számlámom? Mindegyik a SAJÁTOM, miután már a munkáltató odaadta. Innentől kezdve meg 100%-ot fizetek az adököteles után, uaz mint, ha a saját kp.-m hasznánám.
a testprotektor adóköteles. A legegyszerűbb igényelni kártyát és akkor nem kell számlákat küldeni. Amit nem tudunk hogy adóköteles vagy adómentes, azt meg lehet kérdeni az egészségpénztáradtól, szivesen megmondják. Szinte mindent meg tudsz evnni pl egy sportboltban az egészségpénztáradra, csak ugye van ami adómentes, van ami adóköteles, de így is max 30%-os tényleges kiadással jár nálad elszámoláskor
Na egy kis pontosítás:
az szja köteles rész pontosan 36%.
A pénztár ezt levonja és be is fizeti helyetted (legalábbis az MKB igen), így neked eleve az ezzel csökkentett összeget utalja vissza.

Sokminden elszámolható, de pl. motoros ruha, sisak nem. De nekem mondjuk a Dainese térdvédőmet szó nélkül kifizették.
Meg a snowboardomat is. Persze a levonások után...
bakker mi vagy te jogdoki?
Na jó akkor hosszabban elmagyarázom hogy teljes legyen a kép.
A munkáltató saját maga dönti el hogy fizet-e neked egészégpénztári hozzájárulást. Ez havi x forint. Van az egészégpéntárnál egy számlád, ide csenget be minden hónapban. Ez mondom nem jár alanyi jogon, akinek fizetik, szerencsés.(főleg a mai világban)
Ehhez a számlához tudsz igényelni kártyát is, olyan mint egy bankkártya, egészégpénztárral kapcsolatban lévő boltokban tudsz vele fizetni (ha van kártyaolvasójuk) Kártya nélkül is tudsz az egészségpénztári számládra vásárolni ezen boltokban, számlát kell kérni a pénztár címére, beküldeni a pénztárnak a számlát és visszautalják a zsét a bankszámládra (közben a vásárolt összeget levonják az egészségpénztári számládról)
Vannak adómentes és adóköteles termékek. Adómentes termékek után nem kell adót fizetni, csak levonják az összeget a számládról amennyibe került az a dolog amit vásároltál és kész.
Adóköteles termékek helyzete kicsit bonyolultabb, de nem sokkal.
Az adó mértéke 30%. (kb ha jól tudom)
Ez azt jelenti hogyha van egy 9000 ft-os dolog amit meg akarsz venni az egészségpénztári számládra, akkor az egészségpénztári számládról levonják a 9000 ft-ot, és majd az szja bevallásodba fel kell majd tüntetni hogy vásároltál 9000 ft-ért, majd ezután a 9000 Ft után be kell fizetned 30%-ot, azaz 2700 Ft-ot. Tehát kp-ba neked ténylegesen 2700 ft-ot kell kiadnod egy 9000 Ft-os termék után.
Tévedés az is hogy nem veheted ki az egészségpénztári számládról a zsét. Kiveheted, de az is adóköteles, aminek a mértéke ugyanúgy 30%. Szóval ha kiveszed vagy ha elvásárlod adóköteles termékre, mindenképp kell fizetned 30% adót utána. Tehát akár elvásárolod, akár kiveszed, az adód az adóköteles mivolta után 30% - jelen példában 2700 Ft.
Én elvásárolni szoktam, mivel veszek adómentes termékeket is, így ezeket 100%-ban a munkáltatóm fizeti. Adóköteles terméknél meg csak 30% tényleges kp kiadásom van. Szóval SOSE fizetsz 100%-ot kp-ba egy egészségpénztári vásárlás után, hanem maximum 30%-ot..
A sportruházatot pláne egy aláöltöző szerintem nem is lehet, de legjobb esetben is adóköteles katagória. Szerintem nem tudod megvenni, esetleg ha a szlán olyan cucc van feltüntetve ami megfelel a szabályoknak.
Szevasz!

Megvannak még a bőrrucik?
Akkor az aláöltözetet nem éri meg így megvásárolni?
jah, ha a tesprotektort elszámolja adómentesen az más tészta, védőfelszerelés lehet benne van ebbe a körbe....

A sportruházat biztos nincs.
Adököteles terméket kifizet az eü. pénztár de az SZJA bevallásban az év végén a pénztár igazolása alapján jövedelemként be kell vallani, adót megfizetni utána. Nem tudod "kivenni" adómentesen. Ergo uaz mint ha a saját kp.-ért vásároltál volna.....
ez nem tudom miből gondolod, én vettem 45ezer ft-os testprotektort úgy hogy szja-ba 12ezer körül kellett befizetnem. Az egészségpénztári számlámat a munkáltató fizeti, mivel az bónusz, vagy fizeti vagy nem, ezt a munkáltató dönti el, nem jár alanyi jogon.
Ami adököteles azzal nem jársz jól, uaz, mint ha saját kp.-ért vennéd.
vannak adóköteles és adómentes termékek. A sportszerek, ruhák adókötelesek, az adó mértéke 30%, amit az szja-dban kell majd megfizetni.
De ha azt nézzük hogy a munkáltatód fizeti az egészségpénztári számládra a zsét amit általában gyógyszerekre és egyéb adómentes termékre költenéd, vehetsz belőle sportszereket, ruhákat, protektorokat lényegében 1/3-ad áron, mivel neked zsét csak annyit kell beletenni, a többi részt úgyis a munkáltatód fizeti.
A járulék és az egészségpénztári befizetés illetve rendszer 2 teljesen eltérő dolog. Nem keverendő.
Az egész jó ár! Azért ez az e.bizt. járulékos dolog is érdekel.
Enis a Decathlont ajanlom, tegnapelott voltam bennt, pont ezeket kerestem, a legdragabb felso 5000, a tobbi ez alatt van. Nadrag mag asszem 3000...
Az egészségbiztosítási járulékra gondolsz? Azokat keressem ahova azt fizetik?
De azutan nem kell beadozni? Mert ok, hogy vehetsz bringat is egeszsegpenztarra, csak utana adozni kell. Legalabbis asszonynal a miniszteriumban igy van
Ha spórolni akarsz akkor Decathlon, én 1500-ért vettem felsőket akcióban.
gixxer haccáz topikba nemrég leírtam. Keress egy olyan boltot ami egészségpéntári tag és árul Helly-t. Az egészségpénztárad oldalán ott a boltlista, nem nehéz találni megfelelő boltot..
Hol tgudok venni Helly Hansen alsóruhát? Hogyan működik ez az egészségpénztár dolog?
Helly Hansen a Te márkád. Nem olcsó de pl egészségpénztárra is tudsz vásárolni
Lehet a finnek csinálnak soumit, de a Suomy-t az olaszok gyártják
Bőrruha nyári aláöltözetet keresek, valami antiallergén anyagból.
Tudtok valami infót hogy hol lehet ilyet venni. Persze jóárasítva!
Digó cucc. Nekem is van, ha jó a fejedre, nagyon kényelmes, versenysisakhoz képest nem is túl zajos, legalábbis a Spec 1-es. Az enyém most lesz négy éves mentem vele kb 30 ezer kilométert, aztán még mindíg használható állapotban van a belső része, csak egy minimális mértékben kitágult. De nem vészes. Szerintem jó sisak, pláne, ha kifogsz egy-egy akciós darabot.