de baszki neked a havi áramfogyasztásod vellanyautó nélkül 5000 ft/hó(gondolkodós)
jelen pillanatban nincs az a rendszer ami ilyen mutatóval számolva 200 év alatt megtérülne 😅
2 részre lehet bontani
1
eladtam a motorom és ebből lett+ kicsi egyéb zseton, ha az asszony elveri a motor árát faszságokra akkor se pénz se napelem
2
csak a villanyból elég sok év, nem biztos hogy az ára visszajön, kb 2 éve üzemel 3800kwh lett felhasználva ami kb 100ezer/év
de
mivel fűtök a légkondival egy csomót télen a napról így beleférek az olcsósított gázba amúgy meg 12x kb 30 m3 lett volna a 700 forintos gázból ami azért jelentősebb megtakarítás
a motor árán felül 3-400 ezer ment rá(összköltség másfél milla alatt volt), de ebben van némi hálózat fejlesztés is, pl új biztosítékok a régi bakonyművek helyett, 2 fírelé, új földelés meg mittudomén
szóval ha csak a száraz matematika akkor nem éri meg még mindig, amúgy 2012 óta számolgatom a napelem megtérülést amikor eszembe jutott, de sosem láttam benne a tuti megtérülést, hiszen nekem nagyon kevés villany számlám volt ilyen 150-200kwh havonta
most is csak a légkondi dobja meg a villanyt, hol fűt hol hűt ahogy a helyzet megkívánja
szóval nézőpont kérdése
amúgy lehet jobban jártam volna ha napelem helyett egyből terepjárót veszek, nem basztam volna szét az opel alját a csatornaparton és még elmászkálhattam volna vele 20 évig
az 50% kellett volna inkább megcsinálni, csak nem akartam kivágni a fáimat miatta, a sors fintora hogy 2 év után ki kellett mégiscsak vágni mert valami lett velük és karvastagságú ágak töredeztek le csak úgy maguktól teljes szélcsendben is
Amúgy mennyit toltál már ebbe az egészbe eddig bele? Kiszámoltad, hány évi villanyszámla az?
Csak azért kérdem, mert én bármikor kiszámoltam - átlagos fogyasztást számolva - még sose jött ki normális megtérülési idő... (az ajiba osztogatott napelemesek most ne szójjanak be)
elméletem?
azt írtam ha lenne +1 milla 3 napig elvolnék napsütés nélkül
se többet se kevesebbet nem írtam
a teljes függetlenedéshez sokkal több kellene, ki tudnám számolni de felesleges mert sosem lesz rá ennyi pénzem
Van aki már többet beleőlt, mégsem teljesértékű az ellátása
Viszont bebizonyíthatnád az elméleted és nem csak az intetneten felhalmozott informácókra lenne alapozva az elgondolásod
miért tenném?
én már akkor is tudtam hogy ez nem lát el egész évben amikor még csak tervezés alatt állt
most is tudom hogy ha ezt meg akarnám tenni nagyon sok pénzbe volna, bár most mintha változnának a telek nincs az a megszokott többszöri 2-3 hetes full borult időjárások, így egy hetes tároló kapacitással és egy 3kw aggregáttal meg lehetne oldani
persze ahol van hálózat terljesen értelmetlen
de
ismerősnek a tanyára pár éve 4 milláért vitték ki az áramot, ennyiért már érdemes elgondolkodni egy teljes szigetüzemen
főleg tanyán ahol bőven van hely az olcsó akkuknak építeni egy szigetelt ólat aztán ha ki akar égni hát égjen.....
2 éve működik kiszámíthatóan
annyi hiba van hogy ha borultabb az ég akkor a mosogatás elmarad másnapra
de csak mert megy a légkondi egész nap
ha dupla panel lenne borult időben is hozna 2000w felett
ha +700 ért tennék egy 13kwh akkut a mostani 4kwh avval meg akár egy hetet is bírnék minimálban
amúgy csak annak nem működik aki álomvilágban él
Gondolom........pont az ilyen gondolkodás miatt vannak szarba a németek is. A laikus mindenhez jobban ért és el is hiszi. Aztán meg nem érti mért nem működik mégse......
kb 2-300 pénzt rátennék a jelenlegi rendszerre aztán lenne annyi áramom hogy bele is lehetne fulladni
1 milla plusz mellett meg tárolni is tudnék annyit hogy 3 napig is elvolnék napsüti nélkül
szóval uborka fölé mehet a napelem