Amíg volt egy hónapos alapkiképzés volt fegyelem is. A fegyveres szolgálatokat is úgy ahogy fegyelmezetten kellett adni, mert az volt az egyetlen ahol nem volt pardon amikor éles lőfegyverrel és lőszerrel akart valaki meglépni. Egyébként az első hónap után laza lett az egész. Aztán katonai díszesküt bevonuláskor aláírtak egy papírt,hogy katonák aszt kész. onnantól már a következő időszakoknak nem nagyon volt fegyelem. Miután bevezették az állandó civilruhás eltávot ez még pont az én időmben volt akkor már tényleg szanatórium volt az egész(legyintős) Inkább hasonlított egy munkahelyhez azzal a különbséggel, hogy az ember nem önszántából volt ott és nem kapott fizetést 😅 Nekem volt komám aki még másfél évig volt katona mind a 3 megszólítás ezalatt a másfél év alatt történt meg. Amikor bevonult elvtárs volt a megszólítás majd a ciklus közepén bajtárs mire leszereltek akkor lett ÚR a megszólítás 😅
kommendásként hogy a faszba volt időtök őrségre?
nekünk mindig volt csomó extra
mi szerintem fele időt laktanyán kívül töltöttük
amikor keszeteltek az öregek és a kopaszok nem tették le az esküt akkor voltunk csak őrségben párszor
voltak. (kezeit széttáró) Mindenki azt vitte amihez hozzáfért(kezeit széttáró) A gépkocsizók az üzemanyagot lopták a telephelyesek az m-zárolt kamazmotoros teherautókból szerelték le az adagolót azt árulták vállalkozónak bagóért, az ellátók a konzervet lopták a hadkiegesek meg a katonagúnyát és a hozzá tartozó kanálgépet szimatszatyrot, bőrövet, kulacsot stb. Egyedül őrkatonaként én nem tudtam semmit lopni mert a lőszerre meg a fegyverre nagyon figyeltek 😅 Egy BTR takarót sikerült kettőnknek megbugázni pár éve adtam neki a szomszédnak amiből valami napvédő elválasztást csinált a műhelye udvarán 😅 Szökni nálunk nem kellett(ujjával nemet mutató) Mivel mi adtuk az őrszolgálatot a 2-es őrtoronynál a kapun szívélyesen kiengedtük a bajtársainkat 2 doboz sörért cserébe amit a klímoból hoztak visszafelé jövet 😅 Havonta ilyen eseményre egyébként meg egyszer került sor az mindig zsoldosztás után volt 😅 3500 Ft-ot kaptunk egy hónapra abból a közeli kocsmákban alaposan be lehetett rúgni azt kb. eddig tartott a havi zsold 😅 A sunnyogás, vagy mi ahogy hívtuk kummantás az élő dolog volt. A lényege az volt, hogy eltűnni szem elől a tisztek elől, hogy ne tudjanak minket napi munkával szórakoztatni. egész jó kifinomodott dolog volt már tudtuk mindig, mikor hol kell trtózkodni, hogy ne találjanak ránk amíg a többi dolgozott(fetrengős) Ha véletlenül valaki keresett mindig volt rá jó duma, mikor melyik hadnagy, főhadnagy vgy százados hová küldött és azt kell csinálni mert rájöttünk ezek úgy sem beszélnek egymással 😅 Aztán én ezt a tétlenséget egy idő után meguntam(szemeit körbeforgató) Rájöttem, hogy nekem sokkal szarabb kummantani mint dolgozni(kezeit széttáró) egy idő után ha nem voltam szolgálatban inkább dolgoztam a kopaszokkal mert sokkal hamarabb eltelt a nap meg jobban is esett a meló, mint az árnyékban heverészni a laktanya valamelyik eldugott szegletében(kezeit széttáró)
Azt hiszem még mindig ott van az a képzés, szomszéd srác vonult oda mert ejtőernyőzött előtte, egyik ugrásnál mindkét karja eltört így otthon volt sokáig, a kocsmában a lányok együttérzésből általában kiverték neki és sört is sokan fizettek. 😆
én pont el tudtam volna intézni, hogy ne legyek mivel keresztfater a léierőnél volt ezredesi rangban bár akkor már nyugállományú volt de a keze még sokáig messzire elért. Kérdezte is, hogy elintézze e, hogy ne legyek katona? Mondtam neki, hogy én szeretném eltölteni azt az évet mint mindenki más(kezeit széttáró) Akkor mondta,hogy oda vezényelnek ahová akarom bármit el tud intézni voltak kifejezett csókos helyek amikor tiszti nyaralóra kellett vigyázni stb. Mondam, hogy ezt sem szeretném majd ahová dob az élet. Engem elég korán elhívtak az első sorozásra még 17 sem nagyon voltam csodálkoztam is. 3-szor kellett mennem de mindig nappali tagozatos tanuló voltam így elvetették a behívásomat. (kezeit széttáró) 21 éves koromba került rám a sor mikor befejeztem a középiskolámat. ceglédre vezényeltek(kezeit széttáró) Az előző sorozáson tapolcára vittek volna harckocsizónak mert az alacsony méretem miatt alkalmas lettem volna rá 😅 Egyébként bánom, hogy nem oda kerültem jobb lett volna mint cegléden kommendásként őrszolgálatokat adni(gondolkodós)
lehet a Furkó Kálmihoz hoz került az egész más liga volt. Bár oda külön válogatták az embereket ilyen hitványfélék mint én oda szóba se jöhettek. Általában az vállalta ezt aki később ott akart maradni leszerelés után a "szakmában" elhelyezkedni. Desszantosokat, ejtőernyősöket képeztek főleg(kezeit széttáró) Ez a Furkó valami karatés volt közelharcra tanította az ifjakat egész kemény volt a kiképzés mit amit az amerikai filmekben láttunk gyerekkorunkban(kezeit széttáró)
én tudnék sokat mesélni és az idő meg is szépíti az emlékeket de azért főleg szopás volt(kezeit széttáró)
Az első hónap alaki kiképzéssel telt akkor haza sem lehetett menni telefon meg nem is volt a kapcsolattartáshoz. Kb. 4-5%-k volt az akit ez érzékenyen érintett abban az időben nem volt mindenki anyuci kedvence nagyjából önálló emberként kerültünk már a seregbe. Az első hónap volt a szopás hónapja. Alakira jártunk meg előadásokra tanulni. Esténként meg az öregek szopattak bennünket ki nem hagyjtak volna egy alkalmat se. (kezeit széttáró) Aztán amikor meglett az eskü elkeztük adni a szolgálatokat mindenki tette a dolgát akkor már az öregek sem basztattak akkor jött már a komálkodás. Aztán eltelt fél év nagyjából addig 2 hetente lehetett hazamenni és akkor bevezették a napi eltávot(kezeit széttáró) Ez azt jelentette, hogy délután 4-től reggel fél 5-ig el lehetett távozni a laktanyából aki nem volt szolgálatban. A közelben lakók mint én is hazajártunk vonattal. Én kb. egy hónapig csináltam aztán rájöttem, hogy semmi értelme(kezeit széttáró) Délután 5-re otthon voltam a haverok dolgoztak én sem tudtam hétköznap semmit csinálni a csajom meg kécskei volt(kezeit széttáró) Rájöttem, hogy tök felesleges hazamennem csak édesanyámmal találkozom. Bent meg ment az ökörködés sokkal jobb volt bent lenni a többivel, mint otthon egyedül csak azért, hogy az ágyamban aludjak(kezeit széttáró) Bent zabáltunk, kártyáztunk, meg állandóan valami hülyeségen törtük a fejünket ráértünkben 😅 Napközben adtuk a szolgálatokat aki nem volt szoliban annak mindig találtak a tisztek tök értelmetlen melókat ami kitartott reggel 8-tól délután 4-ig(kezeit széttáró) 1 hónapig bakonyban voltam hadgyakorlaton az jó volt meg egyszer kivezényeltek 1 hónapos szolgálatra nagykőrösre egy raktárt őrizni másodmagammal. Na kb. 1 km-re laktam a helytől. Kajáért a szociális otthonba kellett járni oda kellett volna elsétálni minden nap ami volt vagy 2 km-re 😅 Hát nekem ehhez a sétákhoz nem fűlött a fogam így elhoztam otthonról a wartburgom. be is álltam vele az udvarra és azzal jártam a kajáért.(kezeit széttáró) Amikor jött ellenőrzés (asszem egyszer volt)kérdezték kié az autó? Mondtam, hogy a felügyelő tiszt hagyta itt tegnap(kezeit széttáró) Aztán nem volt több kérdés mindent rendben találtak(kezeit széttáró) Mi 2 helységbe juthatunk be az egyik volt a hálóhelység meg volt egy étkező szerű helység minden más le volt lakatolva azt sem tudtam mire vigyázunk fegyver nélkül 😅 A mai napig nem tudom mi lehetett ott az a fontos dolog ami nem fért el cegléden a laktanyában 😅
nekem az volt a fura hogy haverral vonultunk azrán beöltözve alig ismertük meg egymást
heteknek kellett eltelni mire megszokta az ember ki kivel van
kb mint a kínaiak, elsőre mind egyforma
Nyilvánvalóan 100 féle zöld van... még két azonos ruha is más színű, mert nem ugyanannyiszor volt mosva.
... de ha ott vagy bezárva, akkor csak ZÖLD van: zöldben mászkál mindenki, zöld az összes gép, még a kurva Ikarusz buszuk is zöld volt - és egy idő múlva zöld csömöröd lesz. mindegy, milyen zöld.
Ott én is voltam! - 1 hónapot a fogdán 😁 Én a másikba vonultam, ott nem volt fogda (ill. volt, de azt csak 1-2 napos elzárásra használták), ezért átvittek arra a kis időre. '88 szeptemberét ott töltöttem...
baján voltam a vaskútiban ott minden silány volt
egy 800 fős laktanyában voltunk kb kétezren, én egy hónapig azt se tudtam hogy van a laktanyában melegvíz, februárba vonultam minden este hideg vízzel zuhanyoztam
ezt a csillagot én sem értettem sosem, főleg hogy utána áthelyzetek
de cumi volt mert ha valamit kellett csinálni mindig nekem mondták hogy fogjak meg x embert és irány végrehajtani
pedig a semmiért adták
aknavetősnek indultam, alapkiképzés után meglett a csillag és rajparancsnokot akartak csinálni belőlem, aztán rájöttek hogy szemüveges vagyok és emiatt alkalmatlan vagyok aknavetősnek
aztán átpakoltak kommendásnak itt amikor leszereltek az öregek dobtak még egy csillagot
a végén meg büntiből tüzér lettem(ekkor ugrott az egyik csillagocska) az utolsó pár hónapra, a vicc hogy irányzóként szemüveggel húztam le a maradék időt 😂
hozzátenném hogy a tüzér részlegen(aknavetős se volt jobb) nem egy ember volt akinek a 8 általános se sikerült..... azok között virított az elmém mint a nap az égen
amúgy az az egy csillag annyi pluszt jelentett a zsoldnál hogy egy jégkrémmel többet tudtam költeni a kantinban
a csillaghullás előnye meg annyi volt hogy akinek nem volt csillag az ment a fogdára pár hétre
sztem már az gecinagy szopás volt, h másfél évig ingyen melóztam a szarházi bandának, miközben a haverjaim szezonban az nszk-ban rendes pénzeket kerestek e-betüvel
nekünk mindig volt csomó extra
mi szerintem fele időt laktanyán kívül töltöttük
amikor keszeteltek az öregek és a kopaszok nem tették le az esküt akkor voltunk csak őrségben párszor
Az első hónap alaki kiképzéssel telt akkor haza sem lehetett menni telefon meg nem is volt a kapcsolattartáshoz. Kb. 4-5%-k volt az akit ez érzékenyen érintett abban az időben nem volt mindenki anyuci kedvence nagyjából önálló emberként kerültünk már a seregbe. Az első hónap volt a szopás hónapja. Alakira jártunk meg előadásokra tanulni. Esténként meg az öregek szopattak bennünket ki nem hagyjtak volna egy alkalmat se. (kezeit széttáró) Aztán amikor meglett az eskü elkeztük adni a szolgálatokat mindenki tette a dolgát akkor már az öregek sem basztattak akkor jött már a komálkodás. Aztán eltelt fél év nagyjából addig 2 hetente lehetett hazamenni és akkor bevezették a napi eltávot(kezeit széttáró) Ez azt jelentette, hogy délután 4-től reggel fél 5-ig el lehetett távozni a laktanyából aki nem volt szolgálatban. A közelben lakók mint én is hazajártunk vonattal. Én kb. egy hónapig csináltam aztán rájöttem, hogy semmi értelme(kezeit széttáró) Délután 5-re otthon voltam a haverok dolgoztak én sem tudtam hétköznap semmit csinálni a csajom meg kécskei volt(kezeit széttáró) Rájöttem, hogy tök felesleges hazamennem csak édesanyámmal találkozom. Bent meg ment az ökörködés sokkal jobb volt bent lenni a többivel, mint otthon egyedül csak azért, hogy az ágyamban aludjak(kezeit széttáró) Bent zabáltunk, kártyáztunk, meg állandóan valami hülyeségen törtük a fejünket ráértünkben 😅 Napközben adtuk a szolgálatokat aki nem volt szoliban annak mindig találtak a tisztek tök értelmetlen melókat ami kitartott reggel 8-tól délután 4-ig(kezeit széttáró) 1 hónapig bakonyban voltam hadgyakorlaton az jó volt meg egyszer kivezényeltek 1 hónapos szolgálatra nagykőrösre egy raktárt őrizni másodmagammal. Na kb. 1 km-re laktam a helytől. Kajáért a szociális otthonba kellett járni oda kellett volna elsétálni minden nap ami volt vagy 2 km-re 😅 Hát nekem ehhez a sétákhoz nem fűlött a fogam így elhoztam otthonról a wartburgom. be is álltam vele az udvarra és azzal jártam a kajáért.(kezeit széttáró) Amikor jött ellenőrzés (asszem egyszer volt)kérdezték kié az autó? Mondtam, hogy a felügyelő tiszt hagyta itt tegnap(kezeit széttáró) Aztán nem volt több kérdés mindent rendben találtak(kezeit széttáró) Mi 2 helységbe juthatunk be az egyik volt a hálóhelység meg volt egy étkező szerű helység minden más le volt lakatolva azt sem tudtam mire vigyázunk fegyver nélkül 😅 A mai napig nem tudom mi lehetett ott az a fontos dolog ami nem fért el cegléden a laktanyában 😅
Ha épp nem bebaszva feküdtek az üti h-val együtt az ütiszobában lehet foglalkoztak is az üggyel bár általában nem 😅
Egy laszt minites fapados járatot összedobunk az orosz frontra 😅
heteknek kellett eltelni mire megszokta az ember ki kivel van
kb mint a kínaiak, elsőre mind egyforma
... de ha ott vagy bezárva, akkor csak ZÖLD van: zöldben mászkál mindenki, zöld az összes gép, még a kurva Ikarusz buszuk is zöld volt - és egy idő múlva zöld csömöröd lesz. mindegy, milyen zöld.
Te meg szinvak vagy?
egy 800 fős laktanyában voltunk kb kétezren, én egy hónapig azt se tudtam hogy van a laktanyában melegvíz, februárba vonultam minden este hideg vízzel zuhanyoztam
ezt a csillagot én sem értettem sosem, főleg hogy utána áthelyzetek
de cumi volt mert ha valamit kellett csinálni mindig nekem mondták hogy fogjak meg x embert és irány végrehajtani
aknavetősnek indultam, alapkiképzés után meglett a csillag és rajparancsnokot akartak csinálni belőlem, aztán rájöttek hogy szemüveges vagyok és emiatt alkalmatlan vagyok aknavetősnek
aztán átpakoltak kommendásnak itt amikor leszereltek az öregek dobtak még egy csillagot
a végén meg büntiből tüzér lettem(ekkor ugrott az egyik csillagocska) az utolsó pár hónapra, a vicc hogy irányzóként szemüveggel húztam le a maradék időt 😂
hozzátenném hogy a tüzér részlegen(aknavetős se volt jobb) nem egy ember volt akinek a 8 általános se sikerült..... azok között virított az elmém mint a nap az égen
amúgy az az egy csillag annyi pluszt jelentett a zsoldnál hogy egy jégkrémmel többet tudtam költeni a kantinban
a csillaghullás előnye meg annyi volt hogy akinek nem volt csillag az ment a fogdára pár hétre