Nem kell tulspilazni.
Az elso 5-600 km-en gyengeden, a fordulatszam tartomany felenel megallva tessen haladni. Ugy ezerotszaz kilometerig mar lehet vele normalisan jonni-menni, de pirosba meg akkor se forgasd bele tartosan.
Ha magad szervizeled majd, az elso ket olajcseret 500 es 1500 oraallasnal csinalnam, addigra minden sorjanak illene a nyers blokkbol eltavoznia. Utana mehet a gyarto altal eloirt (12e vagy 1 ev), bar en a magam reszerol a 6-8000 km-es ciklust preferalnam.
Az 1500-as szerviznel egy szelephezagot is neznek, utana pedig 10 ezrenkent kontroll.
A gyari eloiras is valami olyasmi, hogy 4000-ig forgathatod 800km-ig, 6000-ig porgetheto 1600 kilometeres koraig es ezernel van az elso szerviz.
Bar a Kawasaki igen tisztan dolgozik es szepen megmunkaljak az alkatreszeiket, egy-ket plusz olacsere kibirhato tetel az elejen, illetve a szelephezag ellenorzese is egy roppant egyszeru feladat es sokkal nyugodtabban alszol, ha a frissen bekopott motorrol a bejaratas vegen van egy teljesebb, megnyugtato "zarojelentesed"
Hello!
Ugy döntöttem, hogy marad a w800. De mivel már felkerült az oldalra, hogy 2025ben is lehet majd kapni Magyarországon igy inkább a jövőévi modellt veszem meg, télen ugy sem motorozom.
A kerdésem az lenne, hogy te hogyan járatnál be egy ilyen motort?
Gondolom ez az alapjaraton jaratás már hülyeség ma. Vagy esetleg az elején sűrített olajcsere?
fasza volt, 27 perc alatt vettem ki a 601es trabiból a motort náduvaron a főutcán, levettem az alját , kivettem a főtengelyt, kértem egy biciklit egy háznál és ott a faluban az ótósboltban adtak asszem ötezerér egy felújitottat vezérlőtárcsával együtt, összerakni egy óra volt és már meló után a zsírfasza trabant vitt haza
én a szimóval voltam így, hajdanán nem szaroztak egyesével a hengerekkel, vitted a tiéd adtak egy felfúrtat, aztán kaptam egy olyan szart ami ette a gyűrűket
volt hogy szelidre mentünk fürdeni a réten át aztán a réten tettem bele új gyűrű szettet, minden szerszám megvolt hozzá, üvegben víz a hengert lehűteni aztán 10-15 perc és újra ment a szimó
végül felbasztam magam vettem egy új hengert új főtengelyt új karbit, minden csapágy kicserélve aztán amíg megvolt hozzá nem kellett nyúlni, ráadásul evett 1.8 litert melóba járás közben
pár éve meg nézegettem fél órát hogy kellene ezt megcsinálni, mondtam is havernak én megcsinálom de utána gyorsan add el mert nem akarok én már ilyennel baszakodni
Így van, aki csak picit is kedvet kapott hozzá annak könnyen és olcsón ment, miután kivettem pár trabi motor-váltót utána már csak percekben lehetett mérni az időt olyan gyorsan ment és hát volt is szükség rá sűrűn. 😆
ellenben a trabantot felújítottad a konyha közepén is pár inggombért, szomszéd mindig ott basztatta
ha kecskeméten nem ment fel kettesben az autópiac(most praktiker) felöli felüljárón akkor nekiállt feljavítabni
a wartburgot mi 100 fölött adtuk el, ellenben a zsigulim 70 felé eltört egy gyűrűt, de az mindenféle honvédségi lopott olajakkal ment szóval lehet ezért bírt csak ennyit
Én a blokkfelekre gondoltam. Amikor Trabantoztam, akkor akinek volt, úgy 95%-uk csak kis utakra használták még az ismeretségi körömben, így a 40 ezerhez sok év kellett. Nekem mondjuk vagy tíz, ha nem több. Csak dolgozni meg a boltba, mert amúgy az én Trabim csak játszós volt, volt mellette "normális" autóm.
Én ebből vontam le a következtetést.
Háááát, egy trabi motorja kb. 30-40000-et bírt ki a varnyú úgy 50-et, skodák 90 körül a zsigák meg 120-140-et bontás nélkül a felújítás meg ahogy épp sikerült mondjuk akkor kevesebbet is autóztunk így az a 30-40000 akár 5-6 év is lehetett.
Na igen, de ha jól össze volt rakva, normális belevalókkal, akkor ez olyan egyszeri probléma volt egy Trabant életében. Illetve a második szerelésnél, de az már nem biztos, hogy az eredeti tulajnál jelentkezett.
Amúgy a szeletelt téglát is vízüveggel kezeltem.
van tömítés eltávolító spray, valahol a polcon is de nem találom
az mindent leoldott, nem csak a tömítéseket még a megszáradt pálmatexet is felszedi
régen tuti nem volt ennyi oldószer most már mindenhez van minden
Illetve hermetic, most, hogy írtad rákerestem és a vöröses színű holmi volt. A hermosal talán már a továbbfejlesztett későbbi változat lehetett bár nem emlékszem pontosan.
Anno nekem a mester a Trabi blokkját vízüveggel rakta össze, tökéletes lett, fillérekbe kerül szinte szó szerint, nem csinál kárt ha mellé megy, nincs légbuborék, nincs kitüremkedés, semmi.
pár éve néztem egy repülőgép restaurálós filmet ott is cérnáztak, de valami nagyon vékony selyem cérna volt
ragasztóval megkenték aztán minden kis ívbe be tudták hajtogatni
Imádom a régi manuális technológiákat és trükköket, sokat lehet tanulni, fejlődni a régi szakik ilyen fogásaiból, de más is írta a kommentekben, hogy ez csak parasztvakítás miatt van.
A régi német blokkokkal sem volt semmi extra probléma.
Ez a cérnás módszer abból az időből származhat, amikor még nem volt jó minőségű megbízható tömítőanyag. Nem tudom. A világháború alatt milyen tömítőanyagot használtak ilyen helyre?
Másvalaki írta hogy arra jó, hogy lesz egy nagyon pici rés a tömítőanyagnak, így nem áll elő az a helyzet, hogy a csavar tövében nulla a hézag, arrébb meg kicsivel nagyobb. De ez nem probléma szerintem.
Más valaki meg írta, hogy ő még szerelt V12-es repülőmotort és ott dupla szálat használtak, a szimpla szál nem ér semmit 😂
Ösrégi technológiára hivatkozik a videoban amit a repülögép gyártában használtak anno...az elmondása szerint. Ezért bátorkodtam ide beemelni. Nekem ismeretlen volt ez a "livehack".
Mondjuk az is igaz én csak japán motorkat bontottam meg párszor, és ott a szimla általad is emlíette vékony egyenets csík is elég volt... ez meg valami szutyok német autóblokk... :-D
Így fogom csinálni a bajáratást. D3 hasznalatban is max 5-6000 nél cserélni fogom az olajat!
Az elso 5-600 km-en gyengeden, a fordulatszam tartomany felenel megallva tessen haladni. Ugy ezerotszaz kilometerig mar lehet vele normalisan jonni-menni, de pirosba meg akkor se forgasd bele tartosan.
Ha magad szervizeled majd, az elso ket olajcseret 500 es 1500 oraallasnal csinalnam, addigra minden sorjanak illene a nyers blokkbol eltavoznia. Utana mehet a gyarto altal eloirt (12e vagy 1 ev), bar en a magam reszerol a 6-8000 km-es ciklust preferalnam.
Az 1500-as szerviznel egy szelephezagot is neznek, utana pedig 10 ezrenkent kontroll.
A gyari eloiras is valami olyasmi, hogy 4000-ig forgathatod 800km-ig, 6000-ig porgetheto 1600 kilometeres koraig es ezernel van az elso szerviz.
Bar a Kawasaki igen tisztan dolgozik es szepen megmunkaljak az alkatreszeiket, egy-ket plusz olacsere kibirhato tetel az elejen, illetve a szelephezag ellenorzese is egy roppant egyszeru feladat es sokkal nyugodtabban alszol, ha a frissen bekopott motorrol a bejaratas vegen van egy teljesebb, megnyugtato "zarojelentesed"
Ugy döntöttem, hogy marad a w800. De mivel már felkerült az oldalra, hogy 2025ben is lehet majd kapni Magyarországon igy inkább a jövőévi modellt veszem meg, télen ugy sem motorozom.
A kerdésem az lenne, hogy te hogyan járatnál be egy ilyen motort?
Gondolom ez az alapjaraton jaratás már hülyeség ma. Vagy esetleg az elején sűrített olajcsere?
volt hogy szelidre mentünk fürdeni a réten át aztán a réten tettem bele új gyűrű szettet, minden szerszám megvolt hozzá, üvegben víz a hengert lehűteni aztán 10-15 perc és újra ment a szimó
végül felbasztam magam vettem egy új hengert új főtengelyt új karbit, minden csapágy kicserélve aztán amíg megvolt hozzá nem kellett nyúlni, ráadásul evett 1.8 litert melóba járás közben
pár éve meg nézegettem fél órát hogy kellene ezt megcsinálni, mondtam is havernak én megcsinálom de utána gyorsan add el mert nem akarok én már ilyennel baszakodni
ha kecskeméten nem ment fel kettesben az autópiac(most praktiker) felöli felüljárón akkor nekiállt feljavítabni
a wartburgot mi 100 fölött adtuk el, ellenben a zsigulim 70 felé eltört egy gyűrűt, de az mindenféle honvédségi lopott olajakkal ment szóval lehet ezért bírt csak ennyit
Én ebből vontam le a következtetést.
Amúgy a szeletelt téglát is vízüveggel kezeltem.
az mindent leoldott, nem csak a tömítéseket még a megszáradt pálmatexet is felszedi
régen tuti nem volt ennyi oldószer most már mindenhez van minden
ragasztóval megkenték aztán minden kis ívbe be tudták hajtogatni
A régi német blokkokkal sem volt semmi extra probléma.
Ez a cérnás módszer abból az időből származhat, amikor még nem volt jó minőségű megbízható tömítőanyag. Nem tudom. A világháború alatt milyen tömítőanyagot használtak ilyen helyre?
Másvalaki írta hogy arra jó, hogy lesz egy nagyon pici rés a tömítőanyagnak, így nem áll elő az a helyzet, hogy a csavar tövében nulla a hézag, arrébb meg kicsivel nagyobb. De ez nem probléma szerintem.
Más valaki meg írta, hogy ő még szerelt V12-es repülőmotort és ott dupla szálat használtak, a szimpla szál nem ér semmit 😂
Mondjuk az is igaz én csak japán motorkat bontottam meg párszor, és ott a szimla általad is emlíette vékony egyenets csík is elég volt... ez meg valami szutyok német autóblokk... :-D