szerintem ha 180 helyett 190 et raksz fel nemlessz oan nagy gond (ha befér). en raktam a FZR emre 160 helyett 180 at......nooo az mar nemvolt annyira ok de volt 170 esem is az eleg jo volt.!....szerintem noo para.
A csúcsosság nem a 180 vs 190 mérettől, hanem inkább a gumi profiljától függ. Vannak márkák, melyek laposabb (Pirelli Diablo Supercorsa), vannak, amelyek hegyesebb (D209GP, D211GP) profillal rendelkeznek.
Ami észrevehető:
190-essel minimálisan romlik a gyorsulás, a nagyobb kerékátmérő miatt, ugyanakkor a végsebesség nőni fog.
Picit nehezebben lehet egyik oldalról a másikra - lapról lapra - átrakni a motort, részben a nagyobb gumi többletsúlya miatt. De ugyanakkor, mivel megemelkedik a motor hátulja néhány miliméterrel, a hegyesebb villaszög miatt az irányíthatóság, bekanyarodási hajlam javulni fog.
A kigyorsítási tapadás szintén javul, mert a nagyobb átmérőjű kereket nem pörgeti annyira a motor és a 190-es gumi valamivel nagyobb felületen fekszik fel.
Egyébként pl. a Dunlop már nem is gyárt 180/55-ös D211GP sportgumit, helyette minden 5,5-es hátsófelnire a 190/55-ös vagy a 200/55-ös gumit ajánlják!
Egy jótanács: próbálj ki a lehetőségeidhez mérten mindent, aztán tudsz a szájízed, elvárásaid szerint választani!
hiho!
valszeg igazad van csak nem értem hogy miért az oké hogy kóvályogni fog de miért lesz nehezebb ledönteni ha egyszer pont összehúzza a gumit a felni és az csúcsosabb lesz...
már csak azért mert nekem a thundercat-en is a 160as gyári méret helyett 180as van fent és szerintem könnyebb dönteni. igaz soha nem volt fent utcai 180as így azt nem tudom hogy annak mennyivel laposabb a profilja de én csak azt vettem észre hogy könnyű dönteni és soha nem fogy el a tapadás. persze a Cat nem egy lóerőgyár meg valószinűleg ki sem tudom még motorozni de ez ugye csak idő kérdése.
vmi gumiszakértő monnya má meg nekem,hogy mi lesz ,ha a cbr 900 hátsó felnijére ,ami 5.5 colos, a gyári 180as helyett egy 190es gumit rakok,akk az ugy tól csúcsos lesz ,vagy se?
egyszerübb lett volna azt írni h nem érzel semmi extra különbséget!