Senna és az akkoriak versenyeztek, a maiak taktikáznak. Így az összehasonlítás mindig sántítani fog. Sennát nem a padlólemez ölte meg hanem a balszerencse felfüggesztés formájában.
Én arra reagáltam amikor azt írtad Sennában csak a gyorsaság volt meg. Ez nem igaz. Részemről ennyi.
Igen, tenyek. Bar - mint mar irtam - a java az azota a F1-bol kitiltott Flavio Birattore szamlajara irhato, aki azota is rengeteg mocskossagot csinalt. A lokdosodeses dolog emlekem szerint megintcsak jellemzo volt Sennara is, ebben is kvittek. Irtam is, hogyan velekedett sajat versenyzoi magatartasarol. Kioktatott mindenkit, bunyozott a boxban, stb. Egyik torteto bajnok sem szent. Alonso is nagypofaju, Vettel sem kimeli csapattarsat. Es anno par hete megvitattunk hasnolot a Rossi-Lorenzo bodychecknel is. Akkor mindenki azt mondta, hogy az ilyesmi a versenybe bele fer. Ne vitazzunk most azon, melyik mennyire sportszerutlen. En is csak tenyeket irtam most. Nem ezek szamitanak, mert az ilyesmi kiegyenlitodik sok ev alatt.
Ezeknek a felet en is leirtam es nem is cafolat az altalam irottakra. Sennanak volt egy kulonos elkotelezettsege, ami mind a jellemeben, mind a vezetesi stilusaban visszatukrozodott. Szerintem az auto feneklemezenek egyre lejjebb vitelevel is egyet ertett - vagy eppen O akarta igy - ez kesobb a halalat okozta. Minden egyutt oda vezetett, hogy az altalad is leirt recept egy Schumachernel sokkal kiegyensulyozatlabb teljesitmenyt eredmenyezett. Prost is kiegyensulyozottabb volt. Es a gonolatmenet sok oldallal lejjebb a Rossi-Schumacher es esetleg Stoner-Senna parhuzamnal kezdodott. Elnezest ha Senna palyafutasaval csak feluletesen foglalkozokent irni mereszeltem. Az altalam leirtak kozul 1 dologba tudtal belekotni, ez nem is rossz arany. Masok egyet ertettek velem sokmindenben.
Hali
Akkor én is szeretnék hozzászólni a 4 kereküek témához.
Schumi tényleg többször csalt pályafutása alatt!
Példák:
- csapattársa Verstappen ( nem biztos, hogy jól írtam ) kigyulladt tankoláskor, kiderült, hogy nem használtak valami biztonsági szelepet. Ezáltal ugyan annyi idő alatt ők többet tudtak tankolni. Büntetés- pontlevonást nem kaptak, pedig nem ez volt az első futam.
- a már említett nem szabályos rajtelektronika ( ugyan azon csapatnál )
- Vb utólsó versenye Hill elöl, mögötte Schumi ( így befutva Hill-é a VB cím ) Egyenes végén a német telibeveri az Angol autóját, kiesnek Schumié a Vb cím. Nem vizsgálják az esetet, miért? Később napvilágra került telemetria adatokból kiderült, hogy abban a körben 8x kisebbet fékezett Schumi mint az előzőekben.
- rá egy évére ugyan olyan felállásnál eljátszotta ugyan ezt a szitut, csak már Villeneuve-vel. Akkor a Canadai visszatudott jönni a pájára Schumi meg nem, így Villeneuve-é a VB cím. Utána azt nyilatkozta: Állmában sem hitte volna, hogy a Német mégegyszer megpróbálja ez a pofátlan és aljas trükköt elsütni.
- csak az Ő autóját tolhatták ki idegen emberek a kavicságyból büntetés nélkül.
- időmérő végén keresztbe állt a pályán és kiszállt az autóból. Ezzel megakadályozta a kis Spanyol Renault-st a gyors körének befejezásében, mi gyorsabb volt az övénél. Telemetriából kiderült, hogy a kocsija nem lefulladt és azért nem tudott visszatolatni, hanem ő állította le gombal. Végre ezért megbüntettk!
Persze azért az nem vitás, hogy zseniális versenyző!
Csak a miheztartás végett irtam, ezek is tények!
Az hogy Sennának nem volt műszaki érzéke azt te mondtad. Aki valamit is tud Sennáról az ilyet nem ír. Így azt feltételezem hogy nem sokat tudsz róla. Senna volt az aki éjszakákon át "baszogatta" a mérnökeit a technika miatt, aki mindig mindent tudni akart a legapróbb részletekig és akinek ez volt az élete (sokkal jobban mint bárkinek). Nem érdekelte a pénz (600Millás vagyont hagyott hátra), csak a győzelem. Az meg hogy nem volt stabil az egy vicc. A 80 években 90es évek elején a stabilitás a kocsiknál volt inkább kihívás. Akkor nem az volt a kérdés hogy kiesel-e egy adott idényben technikai hiba miatt hanem hogy hányszor. Sennának nem voltak 6. helyezései mert nem tetszett a pálya, vagy nem tudott valakit megelőzni esetleg leesett pár csepp eső.
Aki kicsit is foglalkozott a pályafutásával az ezt pontosan tudja.
Igazabol arra ertettem, hogy nem kimelte elegge a technikat. Kell bizonyos foku muszaki erzek ahhoz, hogy ne csak gyorsan, hanem autot kimelve is tudj vezetni. Ebben a tekintetben Senna gyengebb volt Schumahernel (velemenyem/teoriam szerint). Ebben persze megint nem lehetek biztos, csak ez megmagyarazhatna, hogy miert is dobott el egy csomo pole futamot a palyafutasa soran. Ezen a fonalon mentem. De lehet, hogy csak idegbol ment es egesz egyszeruen nem erdekelte semmi, az sem, ha szethullik az auto. Eleg aggressziv pilota volt, aki mintha teljesen atszellemulne a kocsiban. Igen vermes, ideges, ellenfelinek beinto fajtakent emlekezem ra.
Amugy biztosan nagy koponya volt, tudomasom szerint a szenzacios Honda NSX sportauto kifejleszteseben is reszt vett, aminek kesobb nem egyszeruen terelgette a prototipusat is.
Mondták rá is. De Te a multibajnokok kritériumánál Sennáról mondtad, hogy belőle ez (is) hiányzott.
De térjünk vissza a kétkerékhez.
Lassan tellik ez a holt szezon.
Sennáról már az élete során is azt mondták, hogy a műszaki érzéke is zseniális.
Mi lett volna ha nem hal meg, és hány címe lenne arról tényleg értelmetlen vitázni.
Hat ezek egyreszt bulvarlapba illo dumak, masreszt kell valamifele tisztelettel adozni a tragikusan elhunyt Sennanak. Sokan Schumachert tartjak a legjobbnak vagy jobbnak Sennanal/maguknal. Ilyen nyilatkozat is van eppen eleg. Az bizonyos, hogy Senna tudott olyat, amit masok nemigen. Megmagyarazhatatlanul gyors volt. De ezt szerintem nem tudta annyira jol kamatoztatni, mint esetleg valamivel lassabb pilotatarsai, Prost, Schumacher. Azt viszont tenyleg sosem ertettem, hogy miert jonnek a "Senna kedveloi/Schumacher ellenzoi mindig ezzel a nem lett volna 7-szeres vilagbajnok Schumacher, ha Senna nem hal meg" szoveggel. Egyreszt a karrierjuk alig par evben fedte es fedte volna egymast, masreszt Senna igy is 3-szoros vilagbajnok, ami hatalmas eredmeny, elitklub a Forma 1-ben. Mi kell meg? Senna nem tudott tobbet es nem is lehet tobbet hozni olyan mezonyben, ahol Nelson Piquet, Alain Prost, Nigel Mansell egyszerre ellenfelek!
Sennának egyébként a műszaki érzéke kiemelkedő volt az akkori mezőnyben.
Az összes versenyző aki mindkettőjükkel együtt ment Sennát tartja nagyobb tehetségnek.
És az akkori autók közel nem voltak olyan megbízhatóak mint a mostaniak.Sok műszaki probléma volt és olyan is akadt, hogy a benzin elfogyott. Ha ezeket bekalkulálod és az álltalad említett konkurens versenytársakat hozzáveszed akkor választ kapsz arra, hogy az első rajthelyet miért nem tudta olyan százalékos arányban győzelemre válltani mint Sumacher.
Cafolat? Miben hibas az, amit leirtam? Mi magyarazza a 65 pole-bol csak 41 futamgyozelmet? Mindig szetesett az auto? Ki hajtotta szet? Egyutt tudok elni azzal a tudattal, hogy nem veszel komolyan.
De nem ertem a kepet. Kik vannak rajta? Stoner van elol, de miert Ducati fenyezesu a motorja? Es hogy letezik, hogy egy ilyen keprol lemarad Rossi. Az ujsagiro szakma is abszolut ot sztarolja, egy ilyenrol nem hianyozhat!
A második résszel egyet értek.
Az elsőnél esetleg azt mondhatta Palik, hogy Brawn vezénylete alatti autó. Mert Ő nem konstruktőr. De azt most fejből nem tudom, hogy 97-ben ki volt a Wiliams fő konstruktőre.
Sehogy. De ezt mondottak az okosok. A megelozo evben az a kocsi volt a vilagbajnok.
Az autokat is erdemes statisztiaki alapon venni. Ugy tudom, hogy Fernando Alonso 2 Benettonnal nyert vilagbajnoki cimet leszamitva az elmult 20 evben 2 konstruktor, nevezetesen Adrian Newy es Ross Brawn autoival nyertek vilagbajnoki cimet. Utana kene jarni, hogy ez igaz-e. Palik mondotta. Ha ez igaz, akkor sokat szamit a tervezo is.
Nem fogjuk megtudni, hogy Senna hany VB cimtol fosztotta volna meg Schumachert. En amondo vagyok, hogy nem soktol, hiszen 2-t nyert Schumi Benettonnal "Senna korban". Ezutan Hill, Villeneuve es Hakkinen kovetkeztek, ha Senna aktiv is lett volna ezidotajt, oket fosztja meg, nem Schumit. 2000 utan pedig mar Senna nem lett volna aktiv versenyzo, tehat ha lehet igy fogalmazni Schumacher igy is legalabb 5-szoros vilagbajnok lenne, ha kovetkezetesseg nelkul kimondjuk, hogy Senna biztosan legyozte volna ot. Persze lehet, hogy Sennanak is lenne 5 mondjuk. Nem tudhatjuk.
Én arra reagáltam amikor azt írtad Sennában csak a gyorsaság volt meg. Ez nem igaz. Részemről ennyi.