Ennél a kérdésnél a C válasz a helyes. akkor most már csak azt kellene tisztázni hogy a segédmotorkerékpár minek minősül.
Mit jelent ez a tábla?
Kresz teszt - Haladás az úton
a, Járműforgalom elől elzárt útszakasz.
b, Az útra csak személygépkocsival tilos behajtani.
c, Az útra – a kétkerekű motorkerékpár kivételével – gépjárművel, valamint mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos.
Magyarázat: A tábla jelentése: „ Gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos.”
(kresz teszt / Haladás az úton / Az útkereszteződés előtt / A továbbhaladás iránya)
Hű, egy ideje nem néztem fel ide, közben meg szépen gyűltek a válaszok. Köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbált! Mivel DrBear jogász, az ő válasza szerintem a legmérvadóbb, úgyhogy akkor keresek más útvonalat (már megint)... Meg elolvasok egy friss kreszkönyet/beszerzek egy új vizsgaprogramot.
Amúgy én is Adolfó logikája mentén próbáltam okoskodni, hogy az autós tábla kitiltja nagyjából az összes két nyomon haladó gépjárművet, de engedi a 2 kerekű motort/smkp-t, a motoros tábla meg ugye a motort/triciklit/oldalkocsis motort tiltja ki, tehát a két halmaz uniójában sincs benne a smkp. De akkor ezek szerint mégis.
Meg - teljesen önkényesen - feltételeztem egy felfelé kompatibilitást a tiltó tábláknál: ahova szgk.-val nem hajthatsz be, oda busszal se, ahova motorral nem, ott oldalkocsis motorral se... stb.; és ahova smkp.-val behajtani tilos, oda motorral se mehetsz be, de fordítva nem igaz, gondoltam én.
Köszönöm mégegyszer a válaszokat, legalább látom, hogy nem csak nekem nem volt egyértelmű a tábla, így már kevésbé érzem magam hülyének.
az egészet
a módosításokkal együtt.... és a seggemen van, tükörből nézem...vagy ha valami kérdéses mondom a rendőrnek, hogy nézzen utána és letolom a gatyám
Mintha írtam volna, hogy nézz után, hogy minek mi a fogalma hova sorolják jellegét/kialakítását tekintve.
A nyerges ótja nem pótkocsi, hanem félpótkocsi. (Ezt majd keresd ki magadnak, hogy miért...nekem nincs már kedvem.)
Így is lusták vagytok.....
Akkor az első visszavonva.
A másodikra visszatérve: "a nyerges vontató nem pótkocsi". Ezt valahogy gondoltam Viszont nagy a valószínűsége, hogy nem te magad fogod behúzni az útra (vagy éppen nem, mert a tábla tiltja), hanem egy tgk. Na már most, a tgk (vagy bármilyen gépjármű ami húzhat pótkocsit)+pótkocsi miben más, mint a nyerges? Sőt, még talán mezőgazdasági vontatóra és lassú járműre sem vonatkozik.
Te és ti meg abba a hibába estetek, hogy nem tudjátok mit jelent és kire/kikre vonatkozik a GÉPJÁRMŰVEL behajtani tilos.
A pros szegélyű fehér kerek, szgk-t ábrázoló tábla NEM csak szgk-ra vonarkotik.
Utána kell nézni, hogy milyen járművek tartoznak a GÉPJÁRMŰVEK csoportjába.
Nagyon elvagytok foglalva az mkp-t ábrázoló táblával, pedig NEM az tiltja ki az smkp-t, hanem GÉPJÁRMŰVEL behajtani tilos tábla.
Mondjuk vannak fura dolgok a magyar KRESZ-ben:
1. A1-es már vezethetsz lassú járművet. Ha egy kamiont lassú járműre vizsgáztatsz le, már 16 évesen pattanhatsz is bele, akár túlméretes is lehet.
2. A pótkocsival behajtani tilos táblával jelzett területre, behajthatsz nyerges vontatós kamionnal.
Nem véletlenül van a kettő megkülönböztetve. A sima mkp-val behajtani tilos tábla, nem vagyok benne biztos, hogy vonatkozik a segédmotorra vagy sem, abban viszont biztos vagyok, hogy fordítva nem áll a dolog! Életszerű, hogy egy lakott területen kívüli, többsávos gyorsforgalmi főútról kitiltják a segédmotorosokat, annak ellenére, hogy nincs kötelező legkisebb sebesség (ugye autóúton és -pályán evidens, nincs szükség táblára). Motorral pedig minden további nélkül közlekedhetsz az adott úton. Szerintem abba a hibába estél, hogy azzal a logikával morfondíroztál, hogy a "Személygépkocsival behajtani tilos" táblát, aminél tgk. és busz SEM hajthat be, egy kalap alá vetted a segédmotorossal. Szvsz. itt (smkp) a fordított logika működik, azaz a kisebb sebesség, nem a nagy súly és méret miatt szűrik a közlekedőket.
Mert lehet olyan kerékpár út pl. ahová ugye az alap KRESZ szabály szerint smkp-val fel lehetne hajtani az előírásoknak megfelelően. De mégis ki van tiltva onnan.
A kerékpárút pedig értelemszerűen mkp-val egyáltalán nem szabad behajtani. Csak ugye nem jelölnek minden egyenként, hogy mivel nem lehet.
Felsorolhatnák, hogy: szgk. tgk. busz, traktor...stb.
Semmi értelme, ami nem tiltott az szabad elv itt nem érvényes.
Azért ez nem ilyen egyértelmű:
Ennél a kérdésnél a C válasz a helyes. akkor most már csak azt kellene tisztázni hogy a segédmotorkerékpár minek minősül.
Mit jelent ez a tábla?
Kresz teszt - Haladás az úton
a, Járműforgalom elől elzárt útszakasz.
b, Az útra csak személygépkocsival tilos behajtani.
c, Az útra – a kétkerekű motorkerékpár kivételével – gépjárművel, valamint mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos.
Magyarázat: A tábla jelentése: „ Gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos.”
(kresz teszt / Haladás az úton / Az útkereszteződés előtt / A továbbhaladás iránya)