Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ja és a kibaszott zsirfaszira ezért mérges mindenki széjjel kürtöli videózza hogy merre hogyan motoroznak!
Asszem az almának volt az a nagyonbölcs tanácsa.Nem kell megállni azt kész!
Amúgy volt olyan is aki integetett hogy lerohadt,a motorosok odamentek segíteni neki,aztán ott meg szépen összeszedték őket.
Ez nem csak mende-monda!
2012. január 17., 10:43
Kedves lovas társaim!

2012 januárjában egy pilisi erdőben lovagoltam 9 társammal együtt akinek többsége gyermek, már éppen haza felé tartottunk amikor mögöttünk feltűnt egy sötétzöld terepjáró, melyik lovas az akinek ilyenkor nem fagy meg a vér az ereiben ezek a kocsik sehol nem jó érzést keltenek legalábbis bennem nem.Melyik lovas ne hallott már rém történeteket arról,hogy vadászok lovasokat téptek le lovuk hátáról őket megverték lovukat elhajtották hány rém történet kering arról hogy dzsipekkel kergettek meg lovasokat ezzel egyértelműen veszélyeztetve a lovasok és lovuk életét, mennyi történet szól arról, hogy lovas mellől lőtték ki kedvenc kutyáját ezzel pláne veszélybe sodorva a lovagló életét?!
Kedves lovasok ezek nem csak mende-mondák!
Szóval észrevettük a terepjárót, majd még egyet és kicsit lemaradva két kis buszt, ahogy közeledtek felénk félre húzódtunk,hogy eltudjanak menni mellettünk, (Hát persze elmenni!) megálltak mögöttünk az első kocsiból kipattant egy feldühödött vadász aki rögvest ordítani kezdett velünk, hogy tilosban járunk takarodjunk ki az erdőből.Nem akartam vitatkozni, hogy nem jelzi tábla a vadászatot és nem találkoztunk vadőrrel aki figyelmeztettet volna a vadászatról, de természetesen azonnal kimegyünk az erdőből hiszen már csak tíz percre vagyunk a kijárattól, de ez a válasz nem felelt meg a "kedves" vadászat vezető "úrnak". Egy másik kijárat felé akart minket irányítani az erdőn belül ami legalább 30-40 perc lovaglásra volt a helyszíntől amin mi álltunk ráadásul ez egy olyan kapu amin ló nem tud áthaladni biztos többen látattok már ilyen kaput ahol egy nagy árok fölött egy vas rács van és a rácsok olyan távolságba helyezkednek el, hogy a ló patája biztos beleakad, a csapatban volt 1 csikó vezetőszáron és 4 póni 2 kis ló és 3 ló tehát ha talán a nagy lovak át is tudtak volna rajta menni a többi biztos nem.Ezt próbáltam elmagyarázni erre rám üvöltött, hogy ő azt leszarja ha beleakad is a lovaink lába akkor is menjünk ott ki,akkor felhívtam a figyelmét arra mennyi kislány van a csapatba és igen hideg is van a szüleik is várják őket és higgye el tíz perc múlva már se hírünk se hamvunk nem lesz.(Bocsánat a trágárságért,de higgyétek el csak úgy záporoztak a vadász szájából a kötőszavak!)Erre hátra szólt vadásztársaink, hogy valaki vegyen már végre elő egy puskát és lője le az egyik lovat, gondolhatjátok, eddig sem voltam nyugodt, de most már nagyon féltem több kislány már könnyezett, de becsületükre váljon mennyire megtudták tartani a hidegvérüket ebben a helyzetben, pedig ha teljesen pánikba estek volna az is teljesen érthető lett volna akkor amikor egy dühöngő ember puskával fenyegetőzik.A csapatban volt ugye egy lovas nélküli csikó átfutott az agyamon az lesz az első akit lelőnek, ezért kiabáltam a lovasoknak akinél van olyan mobiltelefon amivel lehet kamerázni azonnal vegye elő így gondoltam csak nem fog lőni ha tudja veszi pár kamera.Nem is lőtt, vissza szállt a kocsiba gondoltam megunta a vitát és bízik abban valóban tíz perc és nem látjuk egymást soha többé.Azt minden lovas jól tudja,hogy lovunk átveszi érzéseinket ha nyugodt vagyok ő is az ha ideges vagyok ő is ideges, hát én nagyon ideges és rémült voltam pedig már volt részem kellemetlen motoros, autós, vad kutyás, stb..... találkozásokban tapasztaltnak tartom magam ilyen téren,de ennek ellenére meg voltam ijedve,természetesen a többi lovast nyugtattam,hogy nem szabad pánikolni mindjárt kint vagyunk mindenki legyen nyugodt és szépen nagyon lassú ügetésben menjünk kifelé.A lovakon már lehetett érezni a feszültséget a kamerás mobilok is vissza kerültek a zsebekbe.Kezdtem megnyugodni amikor mögöttem megszólalt az egyik kislány, JÖNNEK! Hát bizony jöttek mind a négy autó elkezdett minket üldözni magam elé engedtem a lányokat az én lovam elég nyugodt természetű így mi maradtunk hátul.Gondolom minden lovas tisztában van azzal a lovakban milyen nagy a menekülési ösztön, hiszen a mellett, hogy csordaállat menekülő állat akár például a szarvas így azt gondolom ezt a vadászok is pontosan tudták.Mire beértek bennünket már nagyon idegesek voltak lovasok, lovak egyaránt kiabáltam az elsőknek tartsák meg a lovakat nem fognak elütni minket,de már az is elég volt az életveszélyes helyzet megteremtéséhez,hogy négy nagy méretű kocsi búgatja a motort és üldöz. Hátra felé ordítottam gyerekek ülnek a lovakon életveszélybe sodorják őket ezt a mondatot ha nem mondtam el legalább 30-szor kutya legyek!
Mondjátok meg nekem szerintetek épp elméjű ember ha fel hívják a figyelmét többször kétségbe esetten, hogy amit tesz ember sőt gyerekek életébe kerülhet nem kéne azonnal abba hagynia a tevékenységet amellyel ezt elő idézi?
Azt hiszem valóban nagy az Isten állatkertje, mert ezek nem álltak meg, három lovas megiramodott az elején a sornak 15 másodperc múlva már nem láttam őket a csikó akit én vezettem hátul addig ugrált, hogy végül ugyan nem a karomat ahogyan azt éreztem,hanem a kötőféket szakította el és ő is eltűnt a lovasok után kiabáltam utánuk hátra dőlni nyerget megfogni, ne engedjék utánuk a többi lovat reméltem ha az elsők észreveszik a ménes többi tagja nem megy megállnak ez így is lett, de ezt már én nem láttam, minthogy azt sem az egyik kislány már leesett a lováról.Mi eközben felértünk egy emelkedőn aminek a tetején rögtön elég meredeken lefelé folytatódik az út. Gondolom sok lovas egyetért velem abban lefelé sem ügetni sem vágtázni nem túl biztonságos könnyen elindulnak lefelé a lovak a lendülettől.
Ez most sem volt másként elindult lefelé a menet és az egyik kis lány lova lefelé bakolt egy hatalmasat és leesett tudtam, hogy ha ez így folytatódik mind így végezzük és megfordultam az autókkal szembe.Ordítottam ahogyan csak bírtam,hogy ezt akarták-e, mert akkor elérték a céljukat.Leszálltam a lóról és mindenki más is leszállt akkor már láttam,hogy a leányzó segítséggel ugyan,de feláll.Megkérdeztem rendeben van-e nem teljesen meggyőzően, de azt mondta igen.A vadászok is kezdtek ki szállni az autókból akkor szembesültünk vele,hogy rengetegen vannak hajtók, vadászok kb.40 fő.
Ebben a döbbenet az, hogy ezek közül az emberek közül senki nem próbálta megállítani ezt az őrületet, úgy látszik neki hajtóvadászat- hajtóvadászat az meg, hogy mi az amit hajtanak őz, vaddisznó, szarvas, kislányok pónikon mindegy!
Mire mindenki leszállt a lóról kicsit megnyugodtam,mert láttam vissza sétálni felénk az elveszett lovasokat mind a hárman a saját lábukon jöttek felénk éltek! Ez hatalmas öröm volt nekem!
Ekkor a vadász felé fordultam akinek esze ágába sem volt megkérdezni mi van a kislánnyal akit ő is minden bizonnyal látott mikor leesett.És megkérdeztem örül-e ezt akarta-e tenni ezzel viselkedéssel és megkérdeztem van-e unokája és mosolyogva közölte igen akartam volna megkérdezni mit tenne azzal az emberrel aki puskával fenyegeti és életveszélybe sodorja, de ezt már nem tudtam megtenni,mert egy másik erősen foghíjas "intelligens" képű vadász kezdett üvölteni, hogy ezért csak mi vagyunk a felelősek, mert az erdőkbe nem lehet bemenni szerintük az erdő csak az övék és kész.Ekkor hátra néztem és megláttam, hogy az egyik vadász ott van a leesett kislány mellett arra gondoltam legalább egy akit érdekel mit tettek, de ez csak illúzió ez a vadász a kislány rokona volt. Nem elképesztő és ijesztő ez a vadászok mentalitására nézve, hogy még a saját rokonát sem kíméli és beáll a sorba ha megy a többi, mint a birka ő is megy.Nem lett volna egyszerűbb azt mondani társainak adjuk meg ezeknek azt a rohadt tíz percet addig kimennek és majd én megbeszélem velük többet ne jöjjenek erre vagy figyelmeztetem őket ha vadászat van?!
Amikor már sok vadász ordított, üvöltött és fenyegetőzőt puskával és a kemény öklével,akadtak olyanok is akik össze ölelkeztek ezzel kifejezve micsoda hősök megkergették a lovashordát akinek a tagjai zöme kislány! (Hozzá kell tennem aki ezt a leghangosabban tette egy fiatal nő aki rém alpári, közönséges, mocskos szájú módon küzdött a vadászok igazáért!)És kezdett lincs hangulat kialakulni akkor megkértem az egyik lányt hívja a rendőrséget.Ekkor egy kicsit el csendesültek kezdték talán érezni a tettük súlyát vagy egyszerűen csak kicsit meglepődtek hiszen az erdőben a vadászok az "istenek" ég és föld urai nem kell ide más milyen szerv.Ennek hangot is adtak, hogy nem kell ide rendőr csak takarodjunk ki az erdőből.Mindannyian rémültek voltunk és ezért akkor abban a pillanatban úgy éreztem jobb ha lassan kivezetjük a lovakat az erdőből abban sem voltam biztos, hogy ide talál-e a rendőr, így kiindultunk. Most már ezt nagyon bánom mindennek ellenére ott kellett volna maradni a rendőr érkezéséig, mert utólag nem lehetett volna a társaságot megszondáztatni sem meg sem lehet mindenkit találni.Ezért azt tanácsolom ha valaki ne adja Isten ehhez hasonló helyzetbe kerül és a fizikai állapota megengedi ne mozduljon és írja fel a rendszámát az autónak, ezt mi is megszerettük volna tenni, de a már említett "finom hölgy" az első autó rendszámtáblája elé állt, mi pedig nem akartunk ezen is vitázni,hogy álljon odébb nem áll odébb még egy is üvöltözés,de remélem a rendőrök kifogják deríteni az összes autó vezetőjének a kilétét!
Tehát elindultunk ki most már végre az erdőből vezettük a lovakat kézen már csak kb .200 - 250 méterre voltunk a kijárattól amikor egy eddig még nem látott sötétzöld terepjáró megállt mögöttünk,ismét egy "kedves, jó indulatú" vadász külsejű egyén szállt ki az autóból és elkezdett üvölteni,ezen már meg sem lepődtem mármint, hogy üvölt lehet vadászéknál ez a normális.Semmi köszönés semmi fölösleges formaság minek hiszen övé ez erdő ő van otthon! Azt mondta azonnal álljunk meg és igazoljuk magunkat lassítottam, de nem álltam meg egy igazolványt lebegtettet a kezében, én a lehető legnyugodtabban azt mondtam nem igazolom magam nem tudom ez a jelvény hivatalos személlyé teszi-e őt vagy sem, de 200 méterre vannak a rendőrök kísérjen el az erdő széléig és ott igazolom magam.
Természetesen ordítva ő nem kísérget senkit álljunk meg, ekkora már igazán nem volt szimpatikus az "úr" én meg hajtogattam, hogy mindjárt ott vagyunk a rendőröknél amire ebben a helyzetben már tényleg nagyon vártam.Szerinte nem kell ide rendőr ő is hatósági személy akkor hallgatott el végre amikor azt mondtam nem fogok megállni akármit mond két lány megsérült a csapatból orvoshoz kell őket vinni.Hangnemet váltott és azt mondta,hogy akkor rögtön az orvoshoz menjünk mondtam persze, természetesen amint a rendőrök látták őket, ismét szerinte nem a rendőröket kell várni rögtön menjünk orvoshoz én azt gondolom bár lehet, hogy tévedek nem az őszinte féltés miatt akarta rögtön a doktort hanem a biztos urakat akarta kihagyni.Majd elindult vissza a kocsijához egy kicsit követett bennünket kocsival, de ráment egy nagyobb ágra ami nagy robogással tört ketté ettől megriadt a lovam és kicsit meglökött ezt gondolom észre vette és nem akarta tetézni a sérültek számát megállt és kikiabált, hogy ő orvoshoz viszi a sérülteket.Mondtam, hogy ezek után nem hiszem azt, hogy bármelyik gyerek bemerne szállni egy vadász mellé, de megköszöntem és mivel már ott volt a kijárat előttünk jobbnak láttam ha a gyerekeket szüleik viszik orvoshoz.
Amit még fontos a történet teljesség érdekében megemlítenem ez az utolsó vadász vagy vadőr nem volt jelen a cselekmények helyszínén nem tudhatta pontosan mi történt illetve azt tudhatta amit vadásztársai állítottak neki telefonon.
Kiértünk végre kiértünk ott várt minket egy rendőr aki elkezdte meghallgatni a történteket,majd derült égből villám csapásként ott termet az utolsó vadász aki igazoltatni akart minket és ahogy kiugrott az autójából kiabált,hogy amit ez a nő bármit mond hazudik! (Hát nem aranyos!)
Az egyik kislány szülei nagyon gyorsan ott voltak,mert az ő rokona volt ugye az egyik vadász aki értesítette őket, hogy leesett a leányzó.Majd folyamatosan hívni kezdtük a szülőket,hogy ne aggódjanak.A másik sérült lány szülei is megérkeztek.Minket igen sokáig hallgattak és igazoltattak a rendőrök a férjem vissza kísérte az egyik rendőrt a helyszínre mi pedig a megcsappant csapat kézen kezdtük haza vezetni a lovakat akik lesetek már úton voltak szüleikkel a kórházba.
Az egyiküket 24 órára bent is tartották,mert többek között sokkos állapotba került!
Szép lassan mentünk haza felé amikor beértünk a faluba és már igazán kimerültek voltunk "slussz poénként" a mellettünk lévő utcába gondolták tűzijátékoznak egy kicsit minden ló nagy örömére szolgált ez,de hála a Jó Istennek ezt is megúsztuk élve és haza érkeztünk!
Szeretném elmondani minden lovasnak merjenek rendőrt hívni ilyen esetben én is tartottam tőle,hogy a rendőrök véleménye annyi lesz csupán, aki lóra ül előbb utóbb le is esik róla amivel egyébként egyet értek a ló nem játék és ha megpróbálsz is minden kiküszöbölhetőt kiküszöbölni akkor is leeshetsz,de pont ezért nem kell ezt ki provokálni!
A rendőrök kedvesek, tisztelet tudóak és tárgyilagosak voltak egy szemernyi rossz érzést sem keltettek bennünk és higgyétek el nem normális ha vadászok, erdészek megtámadnak benneteket! Igenis rendőrt kell hívni ha ilyen történik!
Tudom valamiért sok olyan ember létezik aki kifejezetten nem szereti a lovasokat ami azért teljesen érthetetlen a számomra, mert csupán 200 évvel ezelőtt mindenki lovas volt illetve gyalogos szerintem nincs olyan család Szép Hazánkban akinek ne lenne valamilyen lovas története akár hátas, akár igásló vagy egy jó kis lovis sztori. Minket 10 terep lovaglásból 9-szer biztos valamilyen atrocitás ér.Mindig láthatósági mellényben lovagolunk és hogy, az ronda így van ronda,de igazán hasznos, mert így senki nem állíthatja, hogy nem lát bennünket.Pár esemény az elmúlt terepekről terep motorosok gondolták azt, hogy inkább nem állítják le a motorjaikat amikor elhúznak a lovasok mellett sőt, hogy minél gyorsabban szabaduljanak a ló látványától jól ráhúznak a motorokra hadd szóljon nincs is ennél szebb hang a mi csapatunkban sok a póni messziről is látszik kis ló kis lovas (gyerek!) ez nem hozz zavarba senkit.Zebrán haladunk át egyes sorban láthatósági mellény rajtunk, de egy ügyes sofőr még itt is betudta bizonyítani eltud suhanni úgy a ló mellett 120 -al,hogy csak súrolja, hát nem ügyes,de igazán.Viszont ami a kedvencem amikor kénytelenek vagyunk, mert kénytelenek vagyunk a faluba is belovagolni legalábbis ha néha szeretnénk terepen lovagolni az a következő amikor az egyik ló netalántán a beton útra trágyázik, hát igen az világ vége a gusztustalan dög csak úgy ugranak ki a kedves emberek a jó meleg otthonukból, hogy söprűvel kergessenek az első autó alá na igen ez van.
Csakhogy ez nem jó így kérlek benneteket kedves lovas barátaim próbáljunk tenni a lovasok jobb megítéléséért együtt valamit.Mindenki a maga módján hogy, mire gondolok például ha lakott területen lovagolunk vagy kirándulókkal találkozunk kedvesen mosolyogva köszönjünk előre a mosolygás ingyen van ha lovunk nyugodt, megbízható engedjük, hogy megsimogassák ez a gyerekeknek egy éltre szóló élmény lehet.Ha megáll egy motoros és talán még le is állítja a motort köszönjük meg nagyon talán szól az ismerőseinek ők is így cselekedjenek ha lovassal találkoznak, tegyünk így az autósokkal is hátha lassan - lassan apránként az emberek megint, mint valami fontos és csodálatos lényként fognak a lovakra nézni aki ugyan lehet, hogy néha ott hagynak egy kis lócitromot az úton, amit az okosabbja rögtön be is vihetne a rózsák alá a kertbe, de ennyi belefér hiszen az emberiség történelme messze nem lenne ilyen izgalmas a nemes és gyönyörű lovak nélkül, hogy nevezhetnénk magunkat emelt fővel Lovas Nemzetnek ha csak a rosszat akarjuk bennük látni.Mit lehetne még tenni ha össze fogunk talán a Pilis Parkerdő Zrt.-ét aki úgy hirdeti magát: PILISI PARKERDŐ AZ EMBEREKÉRT! Érdekes én úgy tudom a ló is ember és nem úgy, hogy a lovas nem ember! Tehát össze fogással elérhetnénk azt, hogy jelöljenek ki olyan utakat ahol biztonságosan lehet lovagolni vagy egy lovasoknak szóló forródrót amit ha felhívunk megmondják hova lehet menni lóval és hova nem.A lényeg hogy, valami kompromisszumot találni a vadásztársaságokkal mert, az nem normális hogy, kisajátítanak területeket ami az Állam tulajdona tehát ,mint állampolgároknak nekünk is jogunk kellene legyen ezt élvezni, hogy várja el bárki az emberektől hogy ,óvja és védje a természetet ha nem engedik be a természetbe?
TISZTELTEM AZOKNAK AZ AUTÓSOKNAK, VADÁSZOKNAK, MOTOROSOKNAK AKIK A KIVÉTELÉT KÉPEZIK A FENT EMLÍTETTEKNEK ÉS MEGKÖSZÖNNÉM HA TÁRSAIKNAK MEGMONDANÁK,HOGY A LOVAS NEM ELLENSÉG HANEM OLYAN EMBER AKI LOVON ÜL !
Köszönöm,hogy végig olvastad ezt az igen hosszúra nyúlt levelet kérlek ha van lovas ismerősöd küld neki is kérlek tovább, mert együtt talán többre megyünk!
EGY LOVAS EMBER

U.I.: A Pilisi Parkerdőhöz tartózó erdőségek:-Budakeszi,-Bajnai,-Bajnai.-Gödöllői,-Pilismaróti,-Pili
sszentkereszti,-Ráckevei,-Szentendrei,-Visegrádi,-Valkói
Ez így van egy nyáron keresztül drz-kel járták a Bakonyt viccesek voltak na! Utcai motoros ruhájukba http://www.origo.hu/itthon/200...
Azt meg végképp nem értem a biciklisekkel mi a fasz bajuk van,gyalogosan meg csak sima talpú cipőben,de abban csak is lábujj hegyen térhet le az ember a turista útról,mondjuk szarás céljából,mert ugye klozett az nincs.
A János Hegyen is valami buzeráns zsurlót hoztak fel hogy a biciklisek kibasszák a kerekükkel,ilyen köcsög gaz volt mindenhol az nőt,két hét múlva az önkormányzat lekaszáltatta mert a budai úri népeknek folyt tőle a taknyuk
Amúgy igaza van.
Mikor először terepen gondolkodtam megkérdeztem egy nagyon rutinos valakit hogy merre.
Ezeket tanácsolta:
A hétvégét felejtsd el
Ha látsz valakit bárki legyen is az bárhogy is integet ne menj a közelébe hanem menekülj amerre látsz kerülj el minden emberfiát mert csak rosszat akarhat
Asszem veszprém környékén régebben is volt hasonló ákkcíjó!Akkor még valami DRZ-t is kaptak,hogy azzal üldözzék a népet!
Szintén ugyanaz.Attól nincs mit elvenni.Még örül is ha télen bevarják egy-két hónapra!
Ettől még szerintem nem sokan fogják abbahagyni.Én is megyek ha tudok.
Azért bűn,mert szétkaparsz mindent!
Pár éve habzó szájjal üldözték a bringásokat a János Hegyen.
Vicces volt hogy az erdőbe bevackoló szegény sorsú hajléktalanokat senki nem bántotta pedíg többszázas köbméter szemetet behordtak a nejlonvárosba voltak fönt rengetegen.
Én is tudom hogy van ez,és elég szomorú hogy így működik!
És ha elkapnák mi lenne elkoboznák a fát vagy a vájogkunyhót amiben élnek elitéli egy bíróság börtönbe megy ott ugyanúgy mi tartjuk el...
Ellenben akinek van háza motorja tulajdona büntethető mert félti óvja küzd érte a kibicnek meg semmi sem drága.
Ja és az egész rendeszert aki büntet minket mi tartjuk fent vicces ez
Én akkor is megyek nem érdekelnek!
Az én nézetem szerint az ember csak használja a földet, erdőt, levegőt oké tudom most lehet mondani hogy nem mindegy hogy hogyan! A másik csak az az embereké az ennyimé amit én csináltam a két kezemmel! Tehát az erdő a hegyek nem az embereké sem a telek amin lakok! Az hogy kimegyek hétvégén motorkázni egy kicsikét miért olyan nagy bűn azt nem tudom!
Itt is volt régen,aki annyira menekülni akart hogy pont előttük nyalt pofára!
A fatolvaj halkan biciklivel,az erdész a rendőr meg csukott szemmel,befogott füllel!
Azok halkan járnak,brinyiglivel.
Hát ja,itt is csak egyet kaptak el
Tökmindegy,meg kell próbálni!
Fura,de 11 fatolvaj cigányt sosem kapnak el!
jaxi. 2 dolog.

1. miért fordítod el a kereket legalább 90 fokkal ha utána odamégy és ugyanabból a pozicióból folytatod a szerelést mint amiből elforgattad a kereket:))

2. vágj 5 db 200 mm x 30/40 mm x 3/4 mm es sima laposvasat aminek lesorjázod az éleit. ezeket szerelés közbe dugd de arra a részre amit legelőször feltettél kb 10-15 cm re egymástól ( a gumi és a felni közé hogy lent tartsa a falcrol a gumit.ha így teszel sima ügy lesz a végén a szűk résznél felkapatni a gumit.és kb 10 perces munka nem kerül semmibe.
Itt a környékünkön is egyre jobban szorongatják a terepmotorosok tökeit,és mindenhonnan ezt hallani. Minden motorozáskor benne van hogy megfognak,és ez elég szar így. Ettől függetlenül megyünk,és reménykedünk
csak nem !
Földek melletti nem magánúton,és csak rendszámmal