Na, végre a ma délutánt géppel kézben (bocs, statívon) töltöttem.
Kicsit más irányból fogtam hozzá, mint a korábban felrakott képek. Talán lesz, akinek ez is tetszik...
Amúgy gratula Zemának, nagyon jó a képe, meg gratula mindenkinek, aki vette, vagy a hét végéig veszi a fáradtságot és készít egy képet.
azt hiszem "rakosgatom" még egy picit a pénzecskémet a malacba.. hátha nyerek a lottón még mellé és akkor lesz MK III
mennyivel olcsóbban? (már nem mintha lenne pénzem rá most.. )
500D már a múlt.. most 7D van... nagyon szeretem.. minden funkció rögtön, gyorsan elérhető.. 5D MarkIII engem is izgat.. viszont az ára az nagyon megrengette a vásárlásba vetett hitet... már csak azért is, mert én is pontosan abban gondolkozom, hogy 7D marad...
500D-hez sima infrás távkioldó kb. 6,000 Ft,- de a valós értéke megfizethetetlen. http://www.220volt.hu/Canon+RC...
Én is vettem egy ilyet, tök jó, de gyorsan rájöttem, h ennél több kell, és egy programozhatót, időzíthetőt vettem. Az azért drágább egy picit. De ez is megvan, mert pici, könnyű, jó cucc.
A hobbi szint nekem megmarad, de kerestem már vele pénzt, persze a belefektetett összegeket nem hozza vissza.
A nagylátót én is szeretem, a 8-12 közötti fókusztávolsággal jókat lehet lőni Ami van Balunak samyang fisheye, az is egy jó vétel, a canon fisheye-hoz képest viszonyítva. Főleg árban.
De zoom is kell, pl. ugye portrékat is 85-120 mm között érdemes lőni, ráadásul a telék mossák legszebben a hátteret tág blendénél, plusz én mint mondtam mindig más aspektusból szeretek fotózni, így pl. városokat is fix 50mm-el, vagy telével fotózok, és a részleteket ragadom meg. Például nem telibe az eiffel tornyot, ahogy már 100,000x láttad, hanem csak egy részletét, egy pillért, ahol látszik a fémes textúra, mégis tudod, h az az eiffel. Na ehhez jó a fix, és a tele. Kb. az jött le eddig, hogy 4 objektívvel tudom megvalósítani azt amit láttatni szeretnék, és ehhez sztem két váz kell. Nem is akarom eladni az 550D-t, idén tervezem az új 5D-t, és mellé megtartom. Az 5D-ben engem a fullframe izgat nagyon. Egy jó obival, sokkal komolyabb képet lősz FF-en.
hhmm.. ezért a tokina 11-16 / 2.8 , canon 24-70 / 2.8 és a canon 70-200 / 4.0 is szép értékekkel rendelkezik.. (bár 70-200-ból el tudnám viselni a 2,8-asat is... )
úgy látom kb hasonló utat jártunk (járunk) be.. sajnos - mint ahogy a motorozáshoz is - az idő és a pénz elengedhetetlen tartozékai ennek a hobbinak.. Én anno azért vettem egy 500D-t mert érdekes helyre utaztam a munkám miatt, és emellett érdekelt is a fotózás.. Aztán ebből hobbi (betegség) lett, és jöttek a dolgok ahogy kell.. A fix 50 (1,8-as) nálam is a kit része Mondjuk mióta a 24-70-est megvettem azóta alíg van fent más a gépen. Nagyon szépen rajzol, és emellett azért a 2,8-as blende sem elhanyagolható.. Állvány és gömbfej nálam is manfrotto. amit még nagyon szeretek, az a nagylátó' érdekes perspektívája.. (11-16) egy távkioldó hiányát.. viszont érzem.. nekem csak vakuhoz van..
úgy látom az is hasonló, hogy képes vagyok én is egy témáért utazni jó sokat, meg akár korán is kelni.. vagy -15 fokban lemészni a duna jeges partjára.. de ettől lesz élmény is az egész.. még nálam is csak hobbi, de ezt még nem döntöttem el, hogy a) vagyok-e olyan tehetséges, hogy munka is legyen, b) akarom-e hogy munka is legyen.. (bocs ha csapongok, de közben dolgozk... )
Itt sokkal ritkább a sor, 28-100-300 - ezért is érzem szükségét egy zoomnak melléjük, de egyébként is nagy bajban vagyok a fotózás és a motorozás összeegyeztetését illetően
Így végül sokszor a kitobjektívvel viszem el a gépet, aminek nappal annyira nem számít a fényereje, de sajnos más szempontból se annyira jó. Tervem, hogy valami hasonló átfogású, de jobb objektívre cserélem, mert sokszor úgy érzem, hogy elveszi a kedvemet az egésztől (a váz sokszor pontatlan autofókusza dettó - pedig szeretem a kis mélységélességet) - de hát másra kell most a pénz.
A másik általános célú üvegem a 28/1.8, ami szintén nem tökéletes, de minden hibájával együtt szeretem, ez is gyakran szerepel a gépen, mint default lencse. Aztán persze időnként hiányolom róla a látószöget. Elkényelmesedtem volna? A kezdet kezdetén egy 105-ös Sigma makróval mászkáltam mindenfele, és azokat a részeket fogtam meg, amiket azzal tudtam megmutatni.
A 100-as makró (ez az utódja nálam a 105-ösnek, sokkal masszívabb felépítése és jobb autofókusza miatt) és a 300/4 viszont célszerszámok, viszonylag ritkábban veszem elő őket, mondhatnánk azt is, hogy nem érték meg, de nagyon jól tudnak jönni - ha nálam vannak.
Összességében ez az egész most eléggé mellékvágányon van nálam Pedig nagyon elégedett tudok lenni egy - szerintem - jól sikerült képpel, meg amikor ehhez hasonló képes útibeszámolókat hozok össze:
A fix obi mindig is jobb képet fog csinálni ugyanazon a fókusztávolságon, és rekeszértéken a zoomobihoz képest, mert kevesebb lencsetagból áll, másrészt meg ugyebár a fényerő nem változik.
Lightroom nem tudom, h megjelent-e itthon, a Digitális fotóskönyvből most jön a negyedik, és az új PS miatt a Ps könyvből is jön ki egy újabb kiadás. Persze, h ezeket mikorra fordítják az jó kérdés.
Én ezt gondolom, hogy magamból kiindulva akkor lettem jobb fotós (és még mindig szigorúan amatőr vagyok, de talán már a kezdő szint felett) mikor időt szántam rá. Sokat...
Rengeteg kattintás, és gyakorlás. Volt hogy százasával lőttem egy témát, csak hogy kisérletezzek a beállításokkal. Hajnalban keltem, hogy napfelkeltére ott legyek valahol, és már lehet, h előtte 100 km-t utaztam érte. Persze vitte a pénzt, egyre több mindenről derült ki, h elengedhetetlen. Mondjuk a vázon, és obin kívül ez nálam egy profi Manfrotto / Giottos állvány / gömbfej kombó volt, meg egy jó vaku.
Aztán jött a felismerés, hogy a kitobi azért elég nagy kompromisszum. Így a kithez csomagolt 18-55, és 55-250-t csak ritkán használom, bár most ezek a képek pont a a 18-55-ös kitobival készültek, amúgy a teszteket olvasva a II-es verzió ami nekem is van, meglepően jól teljesít, de ugyebár ezeknek a fényereje nem az igazi. Természetesen ezekkel is lehet nagyon jó képeket csinálni, ha minden ideális hozzá. De mindenképp kompromisszumokat kell velük vállalni. Ezalatt az ember folyamatosan fejlődik, kialakul, hogy mi érdekli igazán. az első obikat, és kiteket mindenki tesztek alapján, meg ismerősök véleménye alapján veszi, a többit már tapasztalatból. Gyorsan vettem egy fix EF 50mm f/1.8 II-t, ez ár érték arányban mindent visz (kb 40e.), utána vettem helyette egy EF 50mm f/1.4 USM-t. Imádom.
f1/4-el azért kézből is, és sötétben is lehet durvákat fotózni. Jött mellé egy szintén fix EF 35mm f/2, erre azért volt szükség, hogy a látószög nagyobb legyen. Én nagyon megszerettem a fix obikat, rengeteget használom őket, mégha sűrű obicserével is jár.
És ahogy haladtam előre, úgy jött a döntés, h elmegyek tanfolyamra, hogy gyorsabban fejlődjek. Nagyjából ez a sztori.
És nálam ez csak hobbi, nem tervezem, h ebből éljek, ami itthon nem is valósulhat meg.
köszi. :)
Kelby nálam is alap A lightroom-ot leszámítva az összes itthon megjelent könyve megvan.. (de az asszem' nem is jelent meg itthon..) Néhány workshop-on is túl vagyok már. Most azon agyalok, hogy hogyan tovább. Egy 5let lenne az oktatás.. Nagy kérdés az idő, mert abból sajnos (vagy hál' Istennek... mert ugye van munka..) nagyon kevés van hétvégen csak cipeltem magammal a cuccot.. de 1 nem sok.. de annyit sem exponáltam...
igen,, ismerem ezt.. a nyomorult hajók és igen, látszik a tudatos szerkesztés, ahogy az is, hogy nem a szokásos 57865 ember által elkészített képet akartad elkészíteni.. ami sikerült is a lényeg az marad, hogy remek képet készítettél!
Jah, tanfolyam, tanulás.
Én két kurzusra jártam, 2 x kb. 90-100 óra volt, szóval nem volt kevés.
A PS-t pedig egy fotós barátom állandó segítségével, valamint a felfedezés önálló erejéből sajátítottam el. Tavaly április óta jóval több szabadidővel rendelkeztem, egybefüggő hetek mentek el úgy, hogy csak a fotózással, és és a hozzá kapcsolódó dolgokkal, meg a tanfolyammal foglalkoztam.
Ők a szervezők, hozzájuk jártam: http://fotosarok.hu/oktatokozp...
Az oktatók: http://fotosarok.hu/oktatokozp...
Köztük sok hazai nagy név is szerepel, én pl Zsila Sándort nagyon szerettem, és eszméletlen mit tud a géppel csinálni.
A PS-hez nagyon sokat segítettek ezek a könyvek: http://www.libri.hu/konyv/phot... http://www.libri.hu/konyv
/prof...
A studiófotózáshoz és PS-hez pedig ez: http://www.interbook.hu/termek...
A Kelby könyvek azért jók, mert pl. a PS oktatóanyaga is nem úgy vezet, mint a legtöbb könyv, h tematikusan halad, h ez és a gomb mi, vagy ez meg az a funkció mire jó, hanem adott képeken elvégzendő munkákat mutat be, hogy előtte, és utána összehasonlításban milyen módosításokat kell elvégezni a képen.
A Világítsd be könyv ugyanez. Hogyan világítsd meg a modellt, hova rakd a lámpát, a rendszervakukat hogyan állítsd be, mikor milyen softbox-ot használj, stb... Nagyon jó könyvek.
Én akkor mentem el a tanfolyamokra mikor már az összes könyvön túl voltam, és mindig úgy olvastam, hogy közben csináltam is amit olvasok. Így hasznos volt.
De a tanfolyam erre is rárakott egy lapáttal, azért mentem el a másodikra is. Rengeteg dolgot tanultam, és a kialakult rossz beidegződéseket ki tudtam javítani. Csak egy példa. Állvány nélküli fotózásnál relatíve hosszabb záridőnél hogyan támaszd meg és fogd a gépet, hogy stabil legyen. Olyan trükköket mutattak amik jól jönnek a mindennapokban, és nem gondolna rá az ember. Pl a gép szíjával, hogy feszítsd ki a karod körül a gépet, h stabilan álljon. Vagy ami nekem nagyon hasznos volt, pl. fénymérési technnikák. Naplementét fotózól, de a kép egyik oldalán van egy modell / személy. Hova mérj fényt, stb... A WB trükköket is ott tanultam. Persze volt olyan rész amit már tudtam, és jól is ment, de ez belefér. Úgy jöttem el, hogy nem bántam meg a kifizetett pénzt, és ezért is mentem vissza. Emellett a stúdió lehetőség is nagyon vonzott, sok stúdió óra volt, és utána is az ott megismert oktatókon keresztül mentem vissza, és használtam stúdiót.
Szóval ajánlom mindenkinek akit komolyabban foglalkoztat a fotózás, és az ideje / anyagi lehetőségei megengedik, hogy tanuljon.
De BGabor800 is járt tanfolyamra, sztem neki is hasonló tapasztalatai vannak.
nagyon ötletes,jó meglátás!
grat!
ha lezártuk a hetet,felteszek még egyet én is a témában!