Egy ilyen fehér 10cmx10 centis egy billenő kapcsolóvalés egy szögletes nyomó gombbal . Ezt hívják "fi"- relének. De nem hiszem, hogy ilyen lenne nálatok. Legközelebb ha arra járok megnézem.
Szia!
Szoktam csavarogni a fórumok között, ide Józsit olvasgatva jutottam el Amikor trafócsapolást állítunk (pl. trafócsere után, vagy fogyasztói panasz miatt) nem engedjük 240V fölé terheletlenül, ez a fogyasztónál 225-233V-ot jelent de ez függ a sugár hosszától, terheléstől és a fogyasztó belső hálózatában a kötések milyenségétől is. Előfordult már, hogy egy lakáson belül több mérési pontnál is eltérő feszültségeket mértem laza kötések miatt. A relatív alacsonyabb feszültség (pl. 220V) nem okoz különösebb gondot, valamennyi indadozás lehet, nálunk is van, fölfelé viszont nem szokott elmászni csak légköri túlfesz (villám stb...) esetén, de vannak már olyan túláramvédelmi készülékek amik ezt lekezelik.
Látom figyelemmel kíséred a kollégát.
Mennyi hivatalosan az elfogadott és megengedett feszültség most nálunk? Van valami tűrés ami még megengedett, illetve a háztartási készülékek elbírnak? A cégnél az öltözőben látszik hogy spórolni akarnak vagy is szeretnének az olcsó égőkkel, de nem hiszem, hogy jól cselekszenek, mert sokszor egy hetet sem bírnak ki, pedig most már egyre kevesebben látogatjuk a helységet.
Szerintem ha legközelebb meglátogatod a kollégát vigyél egy voltmérőt és mérj feszültséget. Ha belegondolsz a nullán nem mehet be egy másik fázis mert akkor elküldené az összes háztartási készüléket, az érintésvédelmi következményekről meg ne is beszéljünk... ha pedig háromfázisú a rendszer és ebből sántít egy akkor a mérőn világítana egy piros led, ill az épület elosztásnál az érintet fázison lévő helyiségek sötétülnének el. Feszültségingadozás előfordulhat, sok minden okozhatja, mérj feszültséget és ha magas be kell szólni a szolgáltatónak és megvizsgálják.
Persze az is lehet ahogy mi is jártunk régebben, olcsó nevesincs akciós égőket vett az Asszony 69Ft/db áron egy tizes zsugorral (nem voltam ott mert akkor nem vettük volna meg), egymás után cserélgettük... aztán vettem tungsram-ot és megszünt az égőcserés cirkusz... azóta meg már energiatakarékosra váltottunk amelyek 10X-es élettartamúak.
Mégis mit gondolsz miből élne meg az égőgyár, ha a te égőid örökké világítanának?
De majd ha arra járok, megnézem jól van-e földelve a nullád, és nem két fázist kapsz-e?
Kivezérlik a gyárban impulzussal megmérik az impulzus csúcsát, és az lesz a fél kilós "erősítő" "teljesítmény"-e , a valóságos pedig jó esetben a tizede!
Majd neked is süttetek vele......ez ám a kenyér!