Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

5W, és garázsban áll... de tudod mit? akkor nem megyek sehova!
Garantálom -9be is simán indult a béluska. Sőt -15be is. Igaz a garázsba +6fok volt
Miért a kocsidba milyen olaj van?
Elég látványos - csak semmi köze a való élethez... a vidi gondolom, -30 fok alatt készülhetett, mert -20-on még a 20W folyékony.
Ha meg a -30-ra átfagyott motorommal kell télen elindulnom, az olaj lesz a legkisebb problámám
és ha valaki márciusban veszi elő a motorját, megint lényegtelen, milyen +5 fok alatt az olaj...

Ui.
Magyarországon az évszázados hidegrekord -35, valamikor 1940-ben. Ha ez megint bekövetkezik - na bumm, legfeljebb kocsival megyek
Sziasztok!

Az olaj témáhozitt egy link:
http://hegylakok.hu/2016/02/ci...

Elég látványos.
Hallló emberek! Nincs valakinek Ámerikában ismerőse? Kellene alkatrész, de a ebay partner csak oda postáz, nemzetközit nem :(
Ez meg én vagyok.
Jó reggelt
Hali. act evo-t rakok
Nincs mit, olajtémában mindig ez van.
Ott vagyok pár külföldi fórumon is ahol jóval nagyobb a merítés mint itthon (mostanában többnyire amerikai-angol GTR de régebben Goldwing és FZR-en is) ott ugyanez meg olajtémában.
Hasonló ez mint a vallás, egy olyan dologban kell hinni amit otthon nem tudsz objektívan mérni.
Nem látsz bele a blokkba üzem közben és az olaj tulajdonságait sem tudod folyamatosan elemezni, így kiválasztod a neked tetsző nevet-dobozt-reklámot és vegyíted azzal amit hallottál másoktól vagy olvastál itt-ott.
De persze még véletlenül sem a termék gyártói adatlapján mert az unalmas, érthetetlen szakszöveg, a haver-kolléga-akárki meg olyan f&szán elmagyarázta egy sör mellett a múltkor is hogy hogy akadt a váltó vagy csúszott a kuplung az épp ilyen olajtól a gépén, vagy hogy a valakinek szét is hullott a váltója mert nem kent rendesen az olaj a golyóscsapágyaknál. (még véletlenül sem az volt a baj hogy b&szott figyelni az olajszintet és az már rég a minimum alatt volt de nem.... az olaj volt a hibás mert az sz&r minőség és kész )
Lassan 17 éve olyan helyen dolgozom ahol elég sok szoba vagy emeletnyi méretű sok száz millió forintos (oxigén, nitrogén, levegő) turbókompresszorok, turbinák és szivattyúk üzemelnek, ezeknek az üzemeltetése (is) a dolgunk és karbantartásához is van némi közünk. (többnyire közvetlenül a gyártótól jönnek pl. Siemens, Atlas Copco stb. de mi is segédkezünk néha)
Ezek a gépek olajtöltete 1200-1500 liter olaj, ami szinte ugyanolyan olajrendszeren kering mint egy benzinmotorban-sebességváltóban, azzal a különbséggel hogy itt minden alkatrész hatalmas méretű. ( mielőtt valakinek egy békés hajódízel nyugis dohogása ugrana be a filmekből: a nitrogén turbina pl. 25-28 ezres fordulaton forog, miközben olyan 55 báros -170'C-os nitrogéngáz hajtja a turbinakereket, a turbókompresszorok Fantás pet palack vastagságú lapáttengelyei 8-10ezres fordulaton folyamatosan dolgoznak, két-három évenkénti megállással és karbantartással)
Ezzel arra akartam rámutatni hogy itt aztán baromira nem mindegy a kenés milyensége, épp ezért a kenőanyagok (olajok) minősége egy mindenek felett álló követelmény. Ide már régóta az Agip hozza az olajakat mint szerződött partner és az időszakos olajvizsgálatokat is ők végzik a saját laborjukban.
Mikor ezek a kenéstechnikai szakemberek időnként megjelennek, akkor az értelmesebbje (pl. én és még páran) azonnal rájuk tapad és megpróbál a lehető legtöbb infót kibányászni belőlük az olajokkal és a szűrési-kenési rendszerekkel kapcsolatban. (igen, a motorolajokról is)
Általában amikor látják hogy tényleg érdekel a dolog és nem csak hülyeségeket kérdezni járunk oda, olyankor napokon keresztül lehet velük beszélgetni és rengeteg mindent meg lehet tőlük tudni. (van köztük motoros is )
Na pl. innen a sok okosság amit röviden leírtam nemrég és ezért nem szoktam vitatkozni vagy győzködni senkit hogy mit tegyen a gépbe és mit ne. (pl. meg lehet tudni olyanokat hogy a "nevenincs" cégek amikről nem is hall az átlag olajvásárló (de a szakmában persze ismertek) kísérletezik ki és állítják elő azt az olajat amihez pl. a Shell vagy más olajcég leadta az elvárásait hogy ennek és ennek feleljen meg, neki ez legyen a hordóban)
Ábrus, a válaszod több mint kielégítő volt, köszönöm!
Ha valakinek annyira a 20w40 kell: https://www.louis.eu/artikel/p...
Bölcs döntés, örülök hogy segíthettem.
Én hősugárzót látok...
Bocs de az hajszárító.
Pont ilyenem van...

a hőlégfúvó a 3. képen
Egy kicsit megpróbálok segíteni. (bár olajtémában általában lehetetlen)
És még ahány embert megkérdezel (legyen az akár a Marika néni a piacon vagy a kutyát sétáltató csávó a parkban) annyiszor fogsz egész mást hallani.
Miből fogod majd meglátni hogy na ez vagy az az olaj "jó volt/nem volt jó" a motorba mert.......mert.....mert?
Én annyit tudok mondani hogy a több mint 20 év mindenféle gépészeti egység üzemeltetése alatt egyszer sem találkoztam rossz minőségű olajjal ami megfelelt a gyártó előírásainak. (normál utcai használatról beszélünk)
A másik hogy szerinted a motorodba előírt több mint 20 évvel ezelőtti kenőolaj szabvány mennyit fejlődhetett ennyi idő alatt? Ma már nem gyártanak olyan olajat ami van annyira jó mint ami a huszonkilenc évvel ezelőtti volt?
Csak nézd meg hogy mit írt elő a Yamaha 1987-ben az FZR-hez (kép) és gondolkozz el hogy hol fogsz te ma API SE teljesítményszintű olajat találni a történelem könyveken kívül. (sehol, mert ezt már nem is használják annyira túlhaladott és elfelejtett dolog)
Pl. nézd meg ennél hogy az abc sorrend ismeretében milyen API besorolású az SE-hez képest: http://www.olaj-partner.hu/ind...
Tettél te valaha is ilyen minőségű (oké, ez motorkerékpárba való de érthető amit mondani akarok) és teljesítményszintű olajat az e34-esedbe? Mert azon kívül hogy 10w40-es besorolású volt az is az nem hinném hogy ugyanazt takarná egyéb jellemzők terén.
Levonnám a következtetést: ma a legsz&rabb(nak tartott mert ma az épp a legolcsóbb) olaj ami megfelel az előírásoknak sokkal jobb minőségű mint amit 87-ben borítottak bele a szervizben.
Innentől akkor melyik bele a legjobb?
Nekem sosem volt bajom sem a 10w40, sem a 20w50-essel még az fzr-ben sem. Most a GTR-ben (ami szintén tizenezret forog) 10w40-es 1500Ft/liter árú félszintetikus Gulf olaj van benne ami most lesz leengedve tavasszal. Hogy mi megy bele most? Ez: http://mannol.hu/index.php?rou... tudom, persze ez túl olcsó, nem is lehet jó mert.......mert.......megvan! Mert nem hangzik ismerősnek és akkor az biztos valami olcsó sz&r lesz.
De megfelel az MA2 szabványnak, oké persze, az nem számít mert biztos csak megvették hogy minket átqrjanak. Mert ez a cég biztos csak egy-két évre tervez, addig meg hadd menjenek tönkre a gépek halomra, utánuk a vízözön, mit érdekli őket hogy híre megy hogy sz&r és senki sem fogja venni. Persze ez nem Castrol, mert azt ezer éve ismerik. Meg állítólag hamisítják. Igaz hogy az is csak 1690 Ft/liter de az akkor is Castrol. Mert megérdemli a gép.
Nézd csak a második képet: ez mennyit forog? (és még életben van, de persze majd nemsokára tönkremegy mert nem lesz kenése...vagy széthullik a váltója...vagy valami....de az nem lehet hogy ilyen olcsó nevesincs olajjal túléljen......mert ezt bárki megmondja aki ért hozzá, csak meg kell kérdezni a bárkit)
Szóval?
Persze. A melegoldala még jobb is.
Köszöntem, gyári könyvet leszedtem én is, olvastam benne a 20w40-et, de mondom az majdnem kihalt fajta már, legalábbis ritka, nem tudtam hogy a 20-50 "helyettesítheti-e".

Márka? PUPU, Castrolból Power 1-et raksz?