De... egyébként én tényleg nem szeretném tuningolni a motort, mármint motorilag, mert én hosszútávra tervezem... ezért is újítom fel teljesen. De szeretek mindent tudni, ez ilyen elmezavarom.
Régen ETZ 150-nél is minden tuning és barkács meg szarság jöhetett csőstül hogy mi és hogyan és merre hány méter... de a Sajátom az majdnem teljesen gyári volt és meg is hálálta ;)
Hát... én beszélgettem egy emberrel, aki FZ-ből épített drag motort... street kategóriában 1.-helyet ért el... és nem sok mindent változtatott a motoron :) motorilag semmit, elektronikában lett kis változtatás, amit azt mondja hogy titok, és a kipufogórendszerben.... ezen kívül csak szerkezeti változtatások lettek a motorral csinálva
A blokkban nincs mechanikai változtatás, fel tudod őket használni.
A kip.rendszert és a gyújtás térképét változtatták meg és volt némi fúvókázgatás is de ezek összességében nem igazán számítanak sokat.
Nincs nagyon értelme eltérni a gyári dolgoktól mert komolyabb eredményt csak nagyon drágán lehetne elérni.
Azt tudom pl hogy létezik hozzá "Racing kit", gyárilag... és külföldön ahol van rá pénz, ott szeretik is beszerezni a gyári átalakítószetteket, ami ha jól emlékszem a motorblokkot is érinti nem is gyengén, a felfüggesztéseket és a kuplungot...
Hát... csak annyi jelentősége van, hogy nekem van 3 blokkom pl... egyik 87-es (ez van abba a motorba amit használok) van egy 88-as (ez egy másik komplett motor, osztrák papírokkal) és van egy 91-es blokk ami szét van szedve, 3 szelep hiányzik belőle egyébként komplett működőképes, és van még egy láda 1FN kódos blokkból származó alkatrészem. Eddig még nem kellett a blokkhoz nyúlnom, de ha neadjisten valami van, akkor van alkatrész... már csak az a kérdés hogy jó e az enyémhez! Mert nyilván ha van teljesítménybeli eltérés a blokkok közt, akkor azt valami előidézi, mert valamiben külömbözniük kell....
És amúgy is na! Szeretek tudni mindent a motoromról. Pl hogy hogyan lehet tuningolni, mi a gyengéje, és hogy mivel lehet a legtöbbet kihozni belőle (élettartamra, vagy teljesítményre, áttételre)
Nem az bosszant hogy elbaszták... felőlem írhat 2 Kw-ot is legalább kevesebbet kell rá fizetni! Az basztat, hogy most oké hogy ezt írták bele... de ha esetleg valamikor el akarnám adni (SBM: Bár csekély az esély, de megvan így hátha!) akkor átírásnál ha valamit baszakszik a vizsgáztató?
Enciklopédiából dolgoznak a Tisztelt Szervek, amiben nem igazán részletesen vannak benne az adatok. (főleg nem a régebbi járműveké)
Pl. nekem (azaz thomasnak) az ezres 44kw-os.
Heló!
Azt meg tudná nekem valaki mondani hogy egy sima eredetvizsgán hogy a faszomba lesz a 79Kw-ból 72 Kw? És hogy az okmányirodában miért csak pislog a csaj, de aztán végül ő is 72-őt ír be a rendszerbe?
Ha már itt tartunk... akkor kinek hány Kw szerepel a forgalmiban... persze Fz 750-esek közt... Van egyáltalán különbség köztük? Mert állítólag 107 lovas lenne a 87-es széria, de mindenhol mást írnak....
Tudom hogy sok ilyen volt. Még ma is le van ragadva az idősek egy része hogy a kölcsön=OTP.
Értem amit mondasz és józan ésszel van is benne valami, de hol van az a határ ahonnan felnőttként kezelhetjük a lakosságot, amitől jóska esztergályosnak is van annyi esze hogy elmegy megkérdezni egy pénzügyekben jártasabbat? (nem a szomszéd bözsi nénire gondolok)
Kérem ezeken csodálkozni ne tessék,van akibe genetikailag bele van kódolva a hitel,vagy valami védőoltással kapják meg.
Anyám is 10 éven keresztül fizetett havi százast,majd kiszállt nullával,persze a lakás nélkül.
Szerencsére a lakhatás megoldott,de 1 éven belül ellenálhatatlan kényszert érzett,egy hitelre amiből fűtést korszerűsített.
Mondhatta azt neki bárki,h egy kicsit megszorítva hitel nélkül 1 szűk év alatt meg van,így nem kell a kétszeresét vissza fizetni.
De hát gyűjteni? Ez azonnal itt van
Hát durván tolta anyós de nehogy azt hidd, hogy annyira egyedi eset... jópárat tudok csak a környékünkön.
És még1x mondom, nem ők a hibásak, hanem a kormány, aki ezt engedte, benne a média az erőszakos reklámokkal. Jóska esztergályostól azt nem lehet elvárni, hogy reálisan lássa a kockázatot, viszont a hitel reklámokat tolták az arcába 24 órában emiatt se vontak felelősségre egy meccett pöcsűt se
Nekem is volt jó kis hitelem 94-ben felvettem a ház vásárlásra 500-at (az akkor pénz volt!) személyi kölcsönt, mert akkor a módszerváltás után semmi támogatott nem volt, még a szocpol se járt nekünk.
Fizettem bő 1 évig 16 ezrivel (12 körül volt akkor a minimál bér!), aztán megkérdeztem, hol tart az adósságom? mondták, 506 ezer Bepipultam, és egybe visszaadtam nekik az évi karácsonyi nyereségemből (akkor még ment a PC biznyic ) pedig lett volna helye másutt is
Régen ETZ 150-nél is minden tuning és barkács meg szarság jöhetett csőstül hogy mi és hogyan és merre hány méter... de a Sajátom az majdnem teljesen gyári volt és meg is hálálta ;)
A kip.rendszert és a gyújtás térképét változtatták meg és volt némi fúvókázgatás is de ezek összességében nem igazán számítanak sokat.
Nincs nagyon értelme eltérni a gyári dolgoktól mert komolyabb eredményt csak nagyon drágán lehetne elérni.
És amúgy is na! Szeretek tudni mindent a motoromról. Pl hogy hogyan lehet tuningolni, mi a gyengéje, és hogy mivel lehet a legtöbbet kihozni belőle (élettartamra, vagy teljesítményre, áttételre)
Van ennek jelentősége?
Pl. nekem (azaz thomasnak) az ezres 44kw-os.
Azt meg tudná nekem valaki mondani hogy egy sima eredetvizsgán hogy a faszomba lesz a 79Kw-ból 72 Kw? És hogy az okmányirodában miért csak pislog a csaj, de aztán végül ő is 72-őt ír be a rendszerbe?
Ha már itt tartunk... akkor kinek hány Kw szerepel a forgalmiban... persze Fz 750-esek közt... Van egyáltalán különbség köztük? Mert állítólag 107 lovas lenne a 87-es széria, de mindenhol mást írnak....
Értem amit mondasz és józan ésszel van is benne valami, de hol van az a határ ahonnan felnőttként kezelhetjük a lakosságot, amitől jóska esztergályosnak is van annyi esze hogy elmegy megkérdezni egy pénzügyekben jártasabbat? (nem a szomszéd bözsi nénire gondolok)
Anyám is 10 éven keresztül fizetett havi százast,majd kiszállt nullával,persze a lakás nélkül.
Szerencsére a lakhatás megoldott,de 1 éven belül ellenálhatatlan kényszert érzett,egy hitelre amiből fűtést korszerűsített.
Mondhatta azt neki bárki,h egy kicsit megszorítva hitel nélkül 1 szűk év alatt meg van,így nem kell a kétszeresét vissza fizetni.
De hát gyűjteni? Ez azonnal itt van
És még1x mondom, nem ők a hibásak, hanem a kormány, aki ezt engedte, benne a média az erőszakos reklámokkal. Jóska esztergályostól azt nem lehet elvárni, hogy reálisan lássa a kockázatot, viszont a hitel reklámokat tolták az arcába 24 órában emiatt se vontak felelősségre egy meccett pöcsűt se
Nekem is volt jó kis hitelem 94-ben felvettem a ház vásárlásra 500-at (az akkor pénz volt!) személyi kölcsönt, mert akkor a módszerváltás után semmi támogatott nem volt, még a szocpol se járt nekünk.
Fizettem bő 1 évig 16 ezrivel (12 körül volt akkor a minimál bér!), aztán megkérdeztem, hol tart az adósságom? mondták, 506 ezer Bepipultam, és egybe visszaadtam nekik az évi karácsonyi nyereségemből (akkor még ment a PC biznyic ) pedig lett volna helye másutt is