2012ben 24 tonna tölgy 240 ezer volt
ennek legalább 1/3 része több éves szarrá száradt göcsörtös tuskók voltak
a kamion platón minimum 1,5 méter magasan voltak a rönkök, de inkább több
kb 1/4 része lehetett vékonyabb 20 centi körüli átmérő, de volt olyan is hogy ketten alig tudtuk feltenni a fűrész alá
az nagyon megérte
Felénk romániából hozzák és többnyire összetársulnak ketten-hárman hogy rentábikis legyen a szállitás. Most nem tom mennyi, de huszonezrekbe szokott kijönni.
Rönk....
Az erdészetbe meg akármikor bementem leráztak hogy nincs fa, de amúgy sem szállítanak ide sehonnan, aki szállít az lehúzós.
A tüzép meg a helyi fatelepek lehúzósok, nem árulnak csak "konyhakészet"
Harádfoka kurva szar, hisz felét a hőnek kifujja a szabadba.
Nen értesülés kérdése, hanem eksősora kis lakásokhoz, többnyire egyszobásokhoz lett kitalálva. Ott értelmetlenül drága lenne egy cirko beszereltetése és.üzemeltetése. Másrészt a társasház más tészta, mert ha körbe lakják a lakásod akkor szinte füteni se kell. Köztudott, hogy a falak hőtárolóképessége az igazi fütés, és a falak átmelegitése a cél fűtéskor is, bármivel is állitsd elő a hőt.
nem mondtam sosem
4 konvektort megkaptam 1 áráért gari nélkül amire 1x költöttünk 6 ezret mert mágnestekercs beszart, meg 1x takarították az őrláng fúvókát(amit kilestem hogy kell és azóta én csinálom)
szóval nem gazdaságos hanem költséghatékonyabb az üzemeltetése mintha a modernebb gazdaágosra cserélném
egy kémény nincs a házban,a kazánházat is másra használjuk, szóval több milla lenne egy központi kiépítése, mindenhol beton mire azokat kivésnék, új járólap stbstb szerintem 30 évnyi fűtés után se hozná az árát vissza
Mondjuk előző lakásban az volt.
Igaz társasház, de 40nm-ert olyan 10ezerből havonta kifűtöttük, és ebbe már a tűzhely fogyasztása is benne volt.
Lehet hogy nem hatékony, de erről az én konvektorom nem értesült
ha hozzá számolom a 4 konvektor árát ami ha jól emlékszem összesen 25 ezer volt 2000 felé akkor nem olyan vészesen sok, mert akkoriban kb egy milla lett volna a központi vagy több
amúgy ha leesne valami nagyobb összeg akkor napelem+ inverteres légkondi lenne belőle
vagy valami 1000ccmes műkanna a nejnek
Áruld már el hol olcsóbb? Mert mindenki mondja, de ide senki nem akar hozni a 18. kerületbe.
Vicces hogy a Bakony közepén a fakitermelés mellett nem tudnak a kollégák normális áron fát venni. Mindegyik átállt a villany fűtésre mert ugye gáz nincs, és megérte átállni hőszivattyús fűtésre, van amelyik erre sem költött, csak felrakott halom napelemet, és villanykazánnal fűt.
Rakj rá egy matricát hogy "A másik motorom egy Ducati"
Az elég gáz, ha ennyire beképzelt.
Most ha Csoki bácsi keménynek érzi magát a lángnyelves Babettán akkor minek kell bunkózni?
Az sok,ugyanenyibol futottunk ki csak nem 80 negzetmetert.
Most a fa 24e ebbol 5 kob amit most vettunk 130e szallitassal.Tiz kob erdeibol ugy kifutom a telet a 19 fokkal es a joval nagyobb hazzal hogy marad is.
Igaz dolgozni kell vele.Csak gazzal dragabb lenbe joval.
nekünk mindig 20 fok van átlagban +-0,5 fok eltéréssel a szobákban meg 23
ha tombol a szél akkor néha kevesebb
ez egész idény alatt megvan, igaz csak kb 80nm a fűtött lakótér és évi 200 felé(melegvízzel+ főzéssel együtt 250-260)
anyámék is feldobtak egy baromi gazdaságtalan cirkót a falra jó sok éve és csak akkor fűtenek egy kicsut fával amikor -10 fok alatt van az idő kint
amit vettünk 2012-ben egy kamion fát még mindig van belőle pár köbméter
en meg fat hasitottam meg lemostam a motort,es meghegesztettuk ket gastra flexicsovet ket kipufogon,meg ujra osszeraktuk keteve szetesett garazskaput,mostmar nem 100 kiloval fekvenyomas felnyitni.
Nameg a hazi zsiraf emelot megcsinaltam felcsukhato labura.
minden nap egy dolgot csinálok
ma pl kifúrtam 10db 11es lyukat ebbe becsavaroztam 10db 10x70-es csavart egy zártszelényt a 8 sarnán odafogattam 2 vashoz merevítésnek és kész is lett a mai napom
ja még betekertem 2db 5x4mm csavart is
szóval egy ülést instaláltam a géphez
ami igazándiból nem tűnik soknak de elmolyoltam vele legalább 3 órát
vasárnaphoz képest szerintem egész sokat dolgoztam
es itt nem a spor volt a fo szempont hanem hogy gazzal 15-16 fok volt max,es porgott allandoan,60e koruli gazszamlaval.
most ugyanez olcsobban egyenletes hofokon magasabb hoerzettel van meg.
nem vagyok lusta
én nagyon okos vagyok és kurva gyorsan át tudom látni mi éri meg és mi nem
egy ilyen rendszer mint neked van max ingyen fával éri meg, vagy ha "akciós" a fa ha fiatalon meg tudod csinálni hogy visszahozza az árás a sok év alatt
nekem a 15+ év alatt a 4 gázkonvektor szervizelése max 10 ezer volt és gondolom a következő 15 év se lesz ettől több
ha csinálnék egy hipi szupi rendszert és a gázom költségének felét megsórolnám(ami inkább lehetetlen mint valós dolog) akkor is minimum 20 év mire ott vagyok mint a mostani költséggel
szóval a lustaság most nem fedi a valóságot
amúgy is egy ideje kibaszott aktív vagyok, csinálok olyan kondigépet hogy aki eddig látta el sem hitte hogy ezt én agyaltam ki......pedig még csak 2 funkció van kész még kettő lesz benne de talán még kettő belefér
ráadásul idén már annyi melót csináltam a ház körül is hogy az elmúlt 5 évben felét se tettem
Csak igy egyutt.
A haz 40 eves,huszeve le lett szigetelve 5 centi hungarocellel,akkoriban ez volt a max.Ablakok mar cserelve,es ossz kb 250 n2.
Szerintem meg ez is jo igy.
ennek legalább 1/3 része több éves szarrá száradt göcsörtös tuskók voltak
a kamion platón minimum 1,5 méter magasan voltak a rönkök, de inkább több
kb 1/4 része lehetett vékonyabb 20 centi körüli átmérő, de volt olyan is hogy ketten alig tudtuk feltenni a fűrész alá
az nagyon megérte