Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

biztos valami szar mitas.......
Házba is legalább 10-zel, de ha van túlfeszvédelem 16-tal kell beállni.
Motorozzunk..........szereztem elso gumit,120/70 2724 dottal. 😆
Az egyébként is inkább a potenciál rögzitést szolgálja és nem a villámvédelmet. A napelemeket kiépített villámvédelem által védett térbe kell(ene)helyezni. Ez nyilván sehol nincs igy, nálam sem.
A villámháritó azért jó, mert odavonzza a villámot. A fémlemeztetőre nem kell villámvédelmet kiépíteni, legalábbi felfogót mert természetes felfogóként fog működni.
Levezetőnek 20x3 laposvas vagy 8 vagy 10 horganyzott köracél, négy földelő vas ami szigoruan 10 ohm alatt legyen. Erre 3 de inkább 4 méter hossz esetén van lehetőség. Vagy szalagföldelő de azt bonyolultabb számolni is és vdomót kell ásnod elég mélyen.
A túlfeszvédelem más sztori, nem összekeverendő. Villámáram levezetésére nem alkalmas és nem is kell annak lennie
10 vagy 16 kéne inkább. Az is elég de stabilabb valamivel.
Köszi, rákötöm akkor arra a 6mm2-t, a házba meg bemegyek 4mm-el, mint a többi vezeték.
Egymással is össze vannak csavarozva nálam. Alapból nem kell, de a napelem tartókat le kell földelni és mivel azok a lemezbe is vannak csavarozva ezért gondolom az egész tető fölspotencialon lesz. Wz mondjuk annyiból jó, hogy bent le lehet venni az alusipkát, az ufók bent nem tudják kiszívni az agyamat, de a máaik hogy majdnem 6m-es gerincmagasságban földpotencial lesz ami csalogathatja a villámokat amivel edsig nem volt gond. De peraze akkor rakok villámhárítót is 🤷‍♂️
Én is 6mm2-es földelő vezetéket húztam le és kösd össze nyugodtam a földelő szondával minél több a szonda annál jobb bár én azt vallom ha beleb@sz a villám annak így is úgy is annyi lehet akármilyen profi túlfesz levezető nincs ami azt kibírja 😂
Arra rá kell.
neked orosz fóbiád van(szemeit körbeforgató) Már most megkérdezem neked pl. mit ártottak?
És hagyjuk a rendszerváltás előtti időt, mert akkor is velük volt a legkevesebb baj ehhez képest bennünket a történelembe mindenki csak püfölt. 13 éves voltam mikor 89-ben hazamentek. nekem akkor sem volt velük bajom pláne,hogy nem is találkoztam velük mert a laktanyát igen kivételes alkalmakkor hagyhatták el. Viszont lehetett velük üzletelni borért cserébe kaptunk füstbombát 😅
Neked egyébként miért nem német vagy franciafóbiád van? ezek a szarháziak akarják épen most kirobbantani a 3 vh úgy, hogy 100% garantáltan megdöglünk. Szerencsétlen ruszki elmondja nem akar ő senkitől semmit sem európát nem akarja elfoglalni sem világuralomra nem akar törni 😅 Egyszerűen szeretné élni a nyugodt megszokott életét. Ehhez csak annyit kért ne legyen ukrajna nátó tag meg ne gyilkolásszák a saját népét. Úgy gondolom ez a minimálisan elvárt(kezeit széttáró) Gazdaságilag is korrekt ha kell gáz ad, ha nem kell gáz nem ad és nem sértődik meg(kezeit széttáró) Pont leszarja, hogy európa, hogy nyírja ki magát gazdaságilag az a gáz amit nem oda ad el azt megveszi kína. (kezeit széttáró) De ha véletlenül megjönne a jobbik esze európának ez még 4 év ha még lesz európa vagy marad belőle valami akkor egy gombnyomás már küldi is az ocsó gázt csak kérni kell(kezeit széttáró) Ennek függvényében nem értem neked mi a bajod velük én a néhány év alatt arra jöttem rá a legnormálisabb népség messze európát megelőzve. Lassan ott tartunk, hogy nekiünk kell magunkat szégyelni mert európaika vagyunk sajnos ez lett a helyzet(szemeit körbeforgató)
Hát kell. Telepíts ki egy villámelvezetőt. Gerincen végigfut azt le a talajba(szemeit körbeforgató)
szoboszlón , mikor a strandfőbejárat felújitását csinálta a cégünk, akkor az egyész teret le kellett védenünk osblappal, hogy az emelőgépek ne radirozzák feketére a térkovet, többszázat raktunk le
😅 inihez ezek a felárak kevesek szerintem 😂
azért szokott leállás lenni, mert szinte minden évben leég a gyár. már voltam ott kétszer kábelt újrahúzni
mpl-el fel kéne adnod 😅
Fémtetőd van? Tényleg, nekem is... eddig pala volt, tavaly lett felújítva... akkor azt le kéne földelni? nem hallottam még ilyenről..
Évek óta akartam villámvédelmet, de mivel lusta vagyok, nem csináltam meg, pedig nem nagy valami. Jó földelés mindenképp kell, meg átm. 8-as köracél levezető 😁 (már ahogy emléxem még a középsuliban tanult méretezésre) egyébként sztem maga a tető lemezek se vannak EP-n, mert festve vannak, úgy fexenek egymásra, és fagerendára vannak csavarozva...
120,80, 200 osb lapokat mire használtok? Könnyűszerkezetes házat építő építési vállalkozók sem vesznek ennyit 😅
vásárosnaményban csinálnak osb lapot. Ha normális évről beszélgetünk kb. 300 ezer m3 fából gyártanak. Tudom mert szoktam oda eladni persze nem közvetlen kereskedőn keresztül. De most ott is szarabbul megy a buli. Minden évben van 1 hónap leállás tavaly már 2 hónap is volt és nagyjából csak háromnegyed forma mennyiség fogy(kezeit széttáró)
20-30 termékre van ez kivetítve van kb. 6000 féle árucikk egy élelmiszerboltban 😂
nem is kell sok termék(kezeit széttáró)
csőstől jön a baj a ruszkiktól
Na akkor motorozzunk 😁 Kicsit aggódok a villámok miatt, hogy a napelem miatr le lesz földelve a tető, 220m2 lemez. A 6mm2-es mkh sem egy villámhárító kategória, ráadásul pont bevezeti a villámot a házba, minden fémfelületre ami földelve van. Kell emiatt aggódnom? Illetve, pont ott van a régi villanyóra földelőszondája ahol lejön a vezeték a tetőről, érdemes lehet arra (is) rákötni? 🤔🙂
néha feltör bennem ez a "köcsög az összes kereskedő" dolog 😂
anyámék aggódtak nagyon
én simán csak megfordítottam volna az órát 😂