Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

2035? Tudod mennyi minden fog addig még történni? 😅Kormányváltások, háborúk a világ gazdasági átrendeződése stb. (kezeit széttáró)
Azt sem tudom téged mennyiben érint ez a 2035? Te most 62 körül vagy(gondolkodós) 11 év múlva 73 lennél ha megéred(fetrengős)
Lehet addigra már a 7 gyereked közül valamelyik tolókocsiba tologat vagy már rég a föld alatt vagy 😅 Szóval azt tudom mondani neked is meg blődinek is még aludjatok nyugodtan 😅 Aztán 11 év alatt lehet már a technika olyan, hogy minden tekintetben jobb lesz az elektromos mint a benzines. Akár sokkal olcsóbb is és fenntarthatóságban is olcsóbb. Én azt mondom a mai világban minden csak fikció ami egy hétnél továbbra mutat előre 😅
az oltás sem volt kötelező felvenni(kezeit széttáró) Te még is felvetted most meg panaszkodsz, hogy azóta ez sem jó meg az sem(kezeit széttáró) Azért mert reklámkampányszerűen hirdették, hogy oltasd magad még mindig a te döntésed volt, hogy akarod e vagy sem. Volt egy szűk szegmens ahol mondjuk kötelezővé ették. Az is tudott dönteni, hogy akkor inkább kilép a munkahelyéről. Bár az már azért egyértelműen kényszerítés volt. (gondolkodós) Látod blődiék is ellenálltak a kötelező ellen azt mire ment velük a kormány? Inkább elengedték.(kezeit széttáró)
Ja(kezeit széttáró) Mondjuk a Tsz-esítésnél úgy volt(gondolkodós) 😅
ezt hol olvassátok, hogy ez kötelező érvényű? De szerintem ugyanott ahol azt írják, hogy jövőhéttől beszüntetik a gázkazánokat 😅
mire ez megtörténne szerintem nekünk a csontjaink is elporladnak(óranézegetős) Te még ne darázz ezen veheted nyugodtan a passzátjaidat 😅 Nincs ebbe belekényszerítve senki mindenkinek a saját döntése és ez még igen sokáig így is lesz(kezeit széttáró)
WTF 2MPPT?
sok igényli az akkut, még akkor is ha megy nélküle
csak csinál pár furcsaságot
Kösz a tippeket, majd olvasgatok, elég ződ vagyok még ebben, de majd kialakul 😃 Lehet, szerzek majd a hsznosítós komámtól pár kWh akkut, csak hogy ne álljon le a töltés, ha jön egy felhő 😁 de nekem csak az autóhoz kell, szigetben.
ui: 1400 jurót valszeg nem fogok akkura kiadni...fel se tudnám tölteni... az autó egymaga felveszi a hely miatt korlátozott számú panel termelését.
pedig a 8-10 kw mind 2 mppt
igaz ezek 500 felé vannak
de nem kell baszakodni plusz töltőkkel mint nekem
én a +2 panelhoz vettem ilyet kurva drágán, de nem sokkal jobb ez sem mint a harmincezres gagyi
csak azért vettem ezt mert programozható kinenete van és be tudom állítani mekkora feszültségnél kapcsoljon be-ki
Leginkább csak deklaráció. Pont ahogy a Trabantok kitiltását is bejelentették, aztán mire elérkezett az időpont nem kellett.
Szerintem villanyautóval is így lesz. Nem azért nem fogsz venni benzinest/dízelt mert megtiltották, hanem mert már nem is akarsz. De a körülmények nem változtak volna meg ehhez megfelelően ha nem fenyegetik meg a népet a betiltással.
Aztán mire eljön az időpont szerintem simán nem lesz semmi. Lesz pár marginális gyártó amelyik a speciális igényekre még gyárt ilyet, ha valakinek tényleg nem felel meg a villany. Annyi az elvárás amúgy 2035 után a jelenleg is, hogy nettó CO2 semleges legyen. Tehát bio vagy szintetikus vagy zöld hidrogén, zöld CNG üzemanyaggal még mindig el lehet adni ezeket.
Nem használok olyat, minden lámpámban kapcsoló üzemű táp van, azok több 10 kHz-en mennek.
20 évig vonatoztam
busz csak suliba volt néha
balatoni hajó régen minden évben volt mert vasutas igazolvány jó volt a hajójra is
de
kocsi nélkül kurva sokat lehet spórolni
nem kell megvenni, nem kell tankolni nem kell karbantartani
a cég meg fizeti 2/3 részét a buszjegynek szinte ingyen jársz be
aztán ma már kurvára mindegy hol pörgeti az ember a fészbukot otthon vagy a buszon....
Ja az én sárga izém lemaradt. Te se legyél Zoli 🤣

Azért a márkás fénycsövek egész jók. Műhelybe nincs gond vele.
Hát ő nyilván soha, de mástól elvárja. 😁
Tehát te akarsz arra kényszeríteni, hogy lemondjak bármiről amu nekem akármilyen okból kell, mi ez is ha nem kényszer? Had döntse el mindenki, hogy neki mi kell, ezt hívják piaci alapúnak is.
Inkább ne fárassz 🤣 most dolgom van, előtetőt cserélek.
..de ha már itt tartunk, télleg nem változott - a fogyasztás. Az izzó 5%, a LED 60% hatásfokú, de mindig a felvett teljesítményt adják meg... A fény több, ennyi - meg már rosszabbul látok.
Szóval ha véletlen megértetted volna, amit írtam, akkor tudnád, miért írtam, hogy "nem változott semmi" 🤣
Ja most úgy tűnik megint kúsznak fel az árak. Volt 30ért is a szaldó megszűnésével. Most megint 40körül mennek a nem túl márkásak, de ismertek, raklaposan.
Ilyen kínai inverterből nem tudok 2MPPT-set
Viszont olcsóbb mint a Victronnak a külön álló MPPT akku töltője, szóval én veszek még kettő kínait, lesz 3*120Amper MPPT-m 12kW napelemig, így össze tudok rakni 3 fázist és akkor tudok villanyautót tölteni 11kW-al napelemről, valamint ha az egyik elszáll van még két tartalékom a ház üzemeltetéséhez.

Szerencsére ezek úgy működnek külső tápforrás nélkül, ha lekapcsolod, a bejövő napelem áramra elindulnak és elkezdik tölteni az akkut, szóval feleslegesen nem fogyasztanak akku töltő üzemmódban.
Ettől az akcentustol mindig elámulok. 😃
http://youtu.be/OprPDU9L-nc
Hét ez elég zavaros. Kétszer ugyan azt szerintem nem tudsz venni.
Ezer néven árulja ugyan azt ezer féle kínai mindig módosítva valamit, naponta új nevekkel.
Voltronic, Easun, Axpert márkanevek alatt szoktak menni, de mindig vannak új nevek, és szoktak szart is adni kínából rendelve, szóval érdemes itthon valós cégtől (nem eldobhatóstól) venni. Nem sokkal drágább már, de ők azért le szokták tesztelni hogy kitől érdemes behozni.
Ilyennek tartom őket http://irsasolar.addel.hu/
És kb. ilyen lehet Ininek.
http://irsasolar.addel.hu/4537...
De lehet már csak ezt kapod náluk:
http://irsasolar.addel.hu/4537...

Viszont ne dőlj be. Akku nélkül nem működnek ezek túl jól, meg kb. értelme sincs.

Akkut LFP cellákból érdemes összerakni magadnak. Úgy minimum fele annyiba kerül, igaz ilyenkor a balanszert neked kell rátenni, nincs kommunikáció az akku és inverter között, meg nincs szép dobozban.
Itt érdemes nézelődni, mindig változik a készlet, meg hogy éppen mi éri meg, de én csak A grade cellákat vennék, és szerintem érdemes plusz egy tartalékot is venni, mert nem fogsz még egy ugyan olyat kapni, ha letöröd a kivezetést. 24V-ra 8cella, 48V 16cella kell.

Balanszerből nekem ez bevált. 0.02 század alatt tartja a különbségeket és elegendő az árama. Van egy olcsóbb kondenzátoros, balanszer, de az a 16 cella első és utolsó cellája között összehozott 0.1V különbséget.
https://www.aliexpress.com/ite...
Viszont a 17cellásat venném most már, mert azt vissza lehet korlátozni 16cellásra, ha elszállna a tartalék cella.
Vannak komplett BMS-ek amik elvileg kommunikálnak az inverterrel, de kínaiaknál a kompatibilitás soha nem magától értetődő, akármit ráírnak, és ahhoz meg drága hogy kísérletezzek Vele. Akkor meg kell venni a dobozolt akkut kínaiból, azok működnek.
https://eu.nkon.nl/products/py...
Mikor mentél busz, vonat, repülö, hajó kombó valamelyikével utoljára?
a sunlight megnevezésű fénycső egész élhető volt
vibrálás meg a gagyi lednél is van csak nézd meg telefonon keresztül
Nézegetem, bruttyó 40 körül van már 420-as is, inverter meg 100 féle, de ha az ALI is számít, mégtöbb 😄 200-500 közti áron. Majd utána olvasok, mi a menő. Sziget lesz persze, autó töltésre - az autó lesz a puffer akku 😃 szóval azt nem is kell venni.
Kb 5kW panelt terveztem, egy kocsibeálló lesz belőle, valami ilyesmi
https://www.renasolar.hu/napel...
van busz, vonat, repülö, hajó
a kocsi 99% kényelmi funkció
nem kényszer
"Tegyük hozzá, hogy nem a LED gyenge, hanem a szemed lett szarabb " - szted mért volt ott az a sárga izé? Ne legyél Bléd...
Jó lámpák, opál búra (tehát szórt fény) plusz még a színe is állítható folyamatosan két véglet közt.
Igen, a korral előre menve sokkal több fény kell ugyanolyan látás érzethez, ez ismert dolog. Szóval én nem spórolok a LED-el, hanem jobban látok... bár spórolok is, mert anno 60-asnál kisebb izzó nem volt nálunk sehol, most meg sok helyen fele-negyede van.
A fénycsőt soha nem szerettem, villog, legtöbbnek szar a színe. Azt nem nagyon használtam, ahova anno (LED előtti kor) sok fény kellett, oda voltak rúdizzós halogének, 150-300W, többféle. Azok persze kajáltak, de nyilván nem azok mentek mindig.
Neked, de a többségnek kényszer.