Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

amúgy léteznek ilyen gépek is: https://penda.hu/termek/venyig...
felénk sok szőlőben felbálázzák már a venyigét, vannak kisebb-nagyobb bálákat gyártó gépek is szóval nem feltétlen kell mindent kézi erővel csinálni
de akár pellet készítőket is lehet alkalmazni, ekkor a fűtést is lehet automatizálni
2 elsőt meg 4 másodikat 😁
nem ez a jövő, hanem ez az ésszerű energiafelhasználás, a pazarlás az nem ésszerű
az hogy kinek kell nádat vágni meg ki hordja be az irreveláns
az a lényeg akarunk-e spórolni a fosszilis cuccokkal vagy sem
és itt most nem az a fő szempont hogy lesz-e benzines kocsi vagy sem, hanem ha nincs kőolaj nincs susogós melegítő sem
szóval ha felesleges emberi erőforrással lehet spórolni egyéb energiát akkor már jól jártunk pl nem börtönökben kell pihentetni a népet hanem dolgoztatni
amúgymeg ha a közfoglalkoztatott nem hordja be akkor meg kell korbácsolni, utána behordja
majd ha lesz korlátlan erő és anyag forrás el lehet kezdeni pazarolni
A zenehallgatós szobámba bejár a macska (a továbbiakban: dög) az ágy közepére fekszik, érdekes módon a sztereó középpontba és ott alszik. Nem az ágy alá, nem a sarokba, hanem a gyújtópontba.
Csak te egy (a saját) esetből szeretnél általános érvényű megállapítások tenni.
még az atomerőműveket is(kezeit széttáró)
Pont olyanok ezek az emberek mi te a koviddal(fetrengős)
Az eddig ismeretes 3 verziót én már próbáltam, úgy, hogy engem nehéz lesz vele átverni újra és újra
ini is csak 6-ot végzett(kezeit széttáró)
... bocsánat, én vagyok a földhözragadt, aki nem nádvágásban meg gallyszedésben látja a jövőt még egy tanyasi iskolánál sem?
De az ITER (vagy hagyományos atomerőmű) termelését akarod összehasonlítani egy erdőszélről húzkodott faágak gyűjtésével?
Persze, minden kicsi számít, de egy fúzióshoz képest még a gyufaszál szálkájához sem mérhető.
És ugye te a vidéki életben gondolkodsz, de hát Európában az emberek 80%-a városban él, sőt, ha a környezetemben lévőket nézem, még egy jó vsomó, aki az agglomerációban és az habár nem feltétlen város, de amúgy meg semmi köze a vidékhez, csak oda jár aludni.

Nem megcáfolva amit írsz, csak nem egyről beszélünk.
Az meg, hogy amit eredendően írtam, hogy amíg van jól működő, gazdaságilag indokolt rendszer, addig a pénztulajdonosok NEM fognak párhuzamosan egy másik rendszert is kiépíteni.
Pláne ami egy generációval fiatalabb, előre nem látható költségekkel.

Amúgy meg nehogy már a XXI. században a kórházak vagy az okmányhivatalok dolgozói elkezdjenek nádat törni, meg gallyazni az erdő szélé. Nem, a közfogis sem fogja, mert kis talicskán sem betologatni a belső kerületekbe. De még vidéken is probléma ez, mielőtt leírnád. Ha nem lenne probléma, akkor mindenhol le lenne vágva a fű, kiásva- pucolva az árok, meg lefestve a kerítés meg a járdaszegély kő mellől ki lenne szedve a gaz.
nagyon egysíkúan gondolkozol, és meglehetősen földhözragadtan
pl vidéken (igaz már egyre kevesebb) rengeteg fahulladék megy kárba, tonnaszám égetik el vagy hagyják ott rohadni a kisebb ágakat gallyakat, akár gyümölcsös akár szőlő vagy épp nádszövet gyártó vagy akár bármi helyeken
ha ez el lenne égetve és mondjuk valamelyik hivatalt, iskolás, kórházat, stb evvel(is) fűtenék, közben még egy generátort is meghajtana az bár a zöldek szerint nem jó, ellenben kevesebb fosszilis égne el
itt most nem az a lényeg hogy ez mennyire éri meg, az a lényeg hogy egyrészt "ingyen" fűt másrészt meg tovább elég lenne a fosszilis cucc
ami ugye nem szaporodik, csak használjuk, és egyszer elfogy
pl egy ismerősöm évekig nádvágó volt, kibéreltek x területet, levágták, méretre vágták kötegelték és kamionszám adták el
na ő avval fűtött, mondhatni ingyen, mert a cucc ingyen volt, persze nem volt ingyen mert kellett egy buzi nagy puffer tartály, de az anyag ingyen volt, és a tartály is megmaradt
Mert mit lát jól az ini?
Hogy technikailag mindegy, hogy mindegy miből készült gőz hajtja a generátort? AZ igaz is.
addig baszd ki a picsába azt az ikeás szart amíg nem fektettél bele munkát 😂
De asszem vége is a vitának, mert van jobb dolgom is. Ini is elég jól látja, vele folytathatod, mert nekem IKEA-s szekrényt kell összerakni 😆
Persze, hogy nem írok konkrétumot, nekem azért nincs akkora bátorságom, hogy ITER, vagy általában erőmű tervezés-építés-működtetés háromszögben konkrétumokat írjak.

Neked van?
Igazából folyamatosan mellébeszélsz, és mindig más témára tereled a szót, konkrétumot nem írsz, csak kötekszel közhelyekkel.
Viszont attól hogy valami nem éri meg, még teljesen közismert. Nem azért nincs ilyen titkos vízzel működő generátor, mert nem éri meg a két műanyag bödön, meg a pár fémlemez, hanem azért mert szimplán hülyeség.
Fúziós erőmű minden elmélete, számítása, rengeteg technika részlet ismert és nyilvános ellenőrizhető. És nem azért nem működik mert "nem éri meg" mert nagyon is megérné, ha ennyi rálocsolt pénz után végre termelne is, hanem azért mert még nem készültek el az építésével.

Megjegyzem van még lineáris gyorsítós, gömbplazmás, meg lézer gyújtású fúziós erőmű is a világban, némelyik részsikereket is ért el, szóval elég komoly a verseny. Nem éri meg senkinek visszafognia magát, mert ha a másik csapat nyer a technológiai versenyben akkor az eddig rálocsolt pénzek kárba vesznek.
De én nem írtam, hogy eltitkolja. Egyszerűen azt írtam, hogy amíg a jelenleg működő rendszerek fenntartása és működtetése anyagilag megéri, akkor addig nem fognak egy új, és az újdonságából fakadóan (és amúgy bizonytalan) költséges megoldást választani.
Te sem dobod ki a működő képes mosógépedet, kalapácsodat, autódat.
Majd amikor nem mos, eltörik a nyele, vagy drágábban lehet javíttatni mint amennyit és (de inkább az értéke 50%-t eléri), akkor cserélsz. Mindenki így tesz a világon, a kormányok is. Most még faragják kicsit, finomítják, közben felkészülnek a váltásra, de amíg nincs rá irgalmatlan kényszer (meg pénz) addig a jól működő korábbi eszközöket használni fogják.

Semmi olyant nem írtam, amit megpróbálsz nekem tulajdonítani, hogy eltitkolják.
Vagy igen?
Azért mert szemmel láthatóan fogalmad sincs az egész dologról, csak közhelyekkel dobálózol, amivel próbálod igazolni a butaságodat.

Nincs olyan hogy egy valaki rájön a szent Grálra és eltitkolja. Ilyen utoljára 1800-as években volt. Azóta a fejlesztések sok ember munkája. Vagy amire egy valaki rájön arra a világ másik oldalán is rá tudnak jönni, mert az általános műszaki tudás elérte azt a szintet amiből következik.
Ráadásul a fúziós energiára iszonyatos pénzeket költenek, fejlesztik, építik, rengeteg ember, tudós, ország közösen, de te elhiszed azt amit mondasz hogy egy valaki rájött és a fiókban őrizgeti, mert a gonosz tudósok nem hisznek neki és kiröhögök. Sokkal inkább az van, hogy valami bolond elhitte hogy rájött valamire, néhány másik bolonddal el is hitette ezt, aki meg ért hozzá azért röhögi ki mert egy hatalmas nagy marhaság jobb esetben, rosszabb esetben meg csalás.
Miert?
Ilyen osszetett problema eseten nem eleg, ha fizikabol toppon vagyok, oda meg ezer olyan dolog kell, ami nelkulozhetetlen.
Mondok egy nagyon szelsoseges peldat, mondjuk nincs az orszagomban olyan viz+hely, ami alkalmas lenne atomeromu epitesere.

De azt nem is allitottam, hogy igazam lenne, ott van, hogy a velemenyem szerint.
Aki nem tudja megvalósítani, az nem is jött rá, csak mondja.

Ez nem azt mutatja hogy igazad lenne:
http://youtu.be/Ob09Z-y0MsY
Azert egy dizelmotoros hajohoz kepest nem annyira.
Jo a stirling motoros moka, de nalam csak oktober-novembertol megy a kazan mondjuk aprilisig.
Ezert parhuzamos renszert kene kiepiteni es osszehangolni es mukodtetni.
azért egy gőzgép nem bonyolult eszköz és mégis hibátlan és hatékony
az hogy atommal vagy szénnel-fával állítod elő azt a gőzt nagyjából mindegy miután megvan a gőz már mind szinte egyforma
Az, hogy rajott es az, hogy kepes megvalositani az sajnos nem ugyanaz.
Bonyolitja a helyzetet, hogy aki elmeletben megalkotta,szinte biztosan nem ert a legyartasahoz, meg ha lenni is ra anyagi forrasa. Az eromu tenyle az eddigi vilag legbonyolultabb eszkoze, de a reszegysegek dontosn nagy resze mar mukodik valahol.

Az, hogy elvileg mar jartunk a holdon es azota sem, szerintem annak a magyarazata, hogy a par alkalommal rajottek, hogy gazdasagilag nincs jelentosege csak szimbolikus. Ezert eroltetik az urallomasokat, mert abban van gazdasagi realitas.
Ergo a fiskalis szemlelet legalabb annyira meghatarozo a muszaki fejlodesben mint maga a muszaki tartalom, ha nem jobban.

Szerintem.