sem akkor se most nem találtam napelem táblákat 5-10ezerért
kb ez a legjobb ajánlat ami létezik: https://www.jofogas.hu/budapest/7_db_260Wp_napelem_elado_mukodo_rendszerbol_124238947.htm
útközben repülve egy másik galaxis felé?
de még a marson se lenne egyszerű
bányagépek, gyárak építése a semmiből lenne? mindent a földről kellene oda vinni, meglehetősen nagy költség ennyi súlyt oda vinni
a világon nincs annyi pénz amivel egy több ezer fős kolóniának a cuccát oda lehetne vinni
most a legolcsóbbnak tűnő spacex 55 millió dollár/ fő ami a kezdetekhez képest(kb 400 millió dollár) tényleg olcsó, de ha egy ember 55 millió akkor mennyive lenne egy kotrógép vagy az első vasöntöde-feldolgozó odaszállítása?
plusz mindehhez az energia termelő berendezések? minimum egy paks2 nagyságú reaktor kellene a legelején itt a földön is iszonyat zseton, hát még eljuttatni 80millió kilométerre
még ha jelentősen is olcsóbb lenne(musk mintha 200 ezer dollárt emlegetett volna pár éve a tutista osztályon) akkor is a sok kacat odaszállítása annyi zseton lenne ami nincs sehol sem
Ja a mérnöki óradíjon számolt "helyetted gondolkodási illetéket" a következő számlaszámra utald lécci 😝
Mondjuk nem értem, ha horgászat közben ennyi időd van agyalni hogy nem tudod ezt kitalálni magadtól 😂
Már ezerszer elmondtam neked, de lehet feledékeny vagy.
Németből behozott használt napelem minimum 4-8 tábla 5-10ezer forint/tábla.
Bontásból származó hajdú bojler, hozzá új fűtőbetét és anód, meg némi vezeték.
Ennyi összesen.
Persze a német napelemeket elkapkodják mostanra, mert már mindenki rájött a trükkre. Akkor kellett volna lépni amikor először ajánlottam, akkor még én is tudtam volna szerezni neked, de akkor is azon rinyáltál hogy nem éri meg feltankolni az Astrát.
nono
te írogatod hogy fillérekből, ma is írtad
ma is kérdeztem hogyan, és ma sincs konkrét kivitelezési terv
pedig amit rászánnék 300 ezer nem fillérek....
ha megvan a rendszer 300ból komplettem akkor megéri és meg is csinálnám, 5 év alatt visszahozza az árát, ha elketyeg még 5-10 évig akkor már meg is érte mert termelt egy kis hasznot
Te vontad le ezt a következtetést.
Elmondtam, de addig tököltél hogy elszalasztottad a lehetőséget. Már nincs.
Lehetne találni új lehetőségeket, de a mi a picsának gondolkodjak helyetted, meg győzködjelek? Nekem ebből semmi hasznom nincs, a vége meg úgy is az hogy meggyőzöd magad hogy nem éri meg.
Azért fura hogy mindig akkor vagy kurvaokos amikor más faszával kell verni a csalánt, de saját magadnak képtelen vagy bármit megoldani.
Annyira nem kell sok dolog. Eleinte függene a földtől egy kolónia, de simán tudna növekedni is, nem kell megrekedni egy szinten.
Alapvetően a növekedéshez kizárólag energiára van szükség, meg néhány mindenhol előforduló alap elemre. Igazából minden adott ehhez a Marson.
ne keverjük össze a 20-30 évesként épített új házat, az 50-60 évesként végrehajtott korszerűsítésre
ha most építeném a házat 20 évesként, akkor alapból lenne 15 centis szigetelés nem 5 mint ami most van
plusz megérné a napelemes baszakodás is hiszen azért számít az ember arra hogy még 30-40 évig élvezheti az előnyeit
amúgy ez az olcsó energia egy félrevezetés, ha drágább lenne akkor se lenne olcsóbb a szigetelés, hanem még drágább hiszen egyrészt a hőszigetelő anyagok előállítása is drágább, a munkaerő is drágább lenne(hiszen valamiből neki is kellne fizetni a plusz költségeit)
másrészt meg mivel többet lehetne vele spórolni így több pénnt is megérde a szigetelés, és ezt ki is használná a becsületes vállalkozó.....
mindemellett a márkimárknak igaza van ha drágább az energia több a spórolás,pl ember nem 27 fokig fűtene a lakásban csak 23 fokig, csak ugye ez egy bizonyos rétegnél lenne igaz, a jelentős többség meg elkezdené feltüzelni a petpalackot meg a gumipapucsot meg mindent ami éghető, aztán nem pofoznánk a környezetet hanem pofán lenne rugdosva
Pedig ez nem bonyolult, csak ne villanyáramban gondolkozz: fával (is) fűthető bojler, amiben van egy szekunder csőkígyó a napkollektor melegvizéhez (tehát nem napelemhez!). Ha süt a nap, akkor ingyen van a melegvíz, ha nem akkor meg tüzelned kell.
gázzal csinálom a meleg vizet, ettől zöldebb megoldás nemigen van
fillért baszni meg egy fatüzelésű bojlerral lehetne, hiszen van annyi fa a hátsó kertben hogy mindig ingyen lenne a melegvíz
és a laci betyár szerint fillérekből lenne melegvíz, én nyitott vagyok a filléres technikákra, be is áldoznék 5 évnyi melegvíz költséget rá, akár még ma is
egyedüli igény a 2x100-120l forró víz MINDEN nap
Ha a törvény nem kötelezne az új építésű házaknál erre, akkor még egy komolyabb hőszigetelés sem érné meg - a jelenlegi árakon (az energia túl olcsó, a szigetelés anyag- és munkadíja meg az egekben van).
kb ez a legjobb ajánlat ami létezik: https://www.jofogas.hu/budapest/7_db_260Wp_napelem_elado_mukodo_rendszerbol_124238947.htm