Na látod. Pont ez az a többletérték ami egy motorversenyző esetében az én szememben a nullával ér fel. Nem tud érdekelni milyen ember, csak az, hogy nyomja ami a csövön kifér vagy elveszi (mert fél, mert öreg, mert trauma érte - nekem tökmindegy) és utána nyilatkozik nagyokat. Utóbbi számomra nem sokat ér. Dovizioso, vagy Barbera is képes a csapattárstól kapott nagy zakó után nagyokat mondani, meg távlatokról beszélni. Aki a csapattárstól kikap, az kevés.
Ettől persze teljesen független, hogy ki a legenda. Rossi jövőre is 9x VB lesz és jövőre is legenda lesz. De nem ez volt a kérdés, hanem, hogy fog-e nyerni. Nem fog.
még talán ehhez annyit hogy azért rossi nem csak attól nagy hogy 9vb meg hogy tudott váratlant mutatni... egyfajta stilus, szimpátia is tartozik hozzá amit az EMBER ad! Namost ez Dzséjlóba, csak a motoros tehetsége, és a nagy pofája... szóval belőle szvsz statisztikai legenda lehet max.... (és ez vonatkozik a régi idők nagyjátékosai... nem csak az eredményeitől lett valaki legend, hanem az emberi oldala miatt is!)
Azért nem egyenértékű mert Lorenzo és Marquez az ellenfelek, akik egy osztállyal vannak felette az általad említetteknek. Mind tudásban, mind technikai szintben. Az SBK-ban pályánként két futam van, dupla pont. Megy a lökdösődés, nem is ugyanaz nyeri az első és a második versenyt. A MotoGP-ben ez nem így van. Fizikai maximumon nyomják a tizedre azonos köröket betonbiztos kézzel.
Lorenzo idén kétszer, tavaj előtt egyszer sem hibázott versenyen! Marquez csinált hibát, de ezzel együtt is ő lett a VB az említett Lorenzo ellen. Viszont mindössze 4 ponttal, tehát a két muki eléggé hasonló erejű. Ebből az jön ki, hogy jövőre durván az a világbajnok, aki a versenyek felét nyeri és a maradék futamok felében is második (a harmadik hely már nem jó, mert akkor JL vagy MM közül az erősebb már elé jön a pontversenyben). Tehát 6 versenyt kell nyerni és kell mellé 3-4 második hely, a többi harmadikos. Ez Rossi esetében fix 2 pozíció javítást jelentene idénhez képest persze zakó nélkül. De ez is csak a kisebbik gond. A nagyobb, hogy ez versenyenként 20 másodperc deficit ledolgozását is kell hogy jelentse.
Ez sem lehetetlen természetesen, de furcsa ez a bizalom. Rossi és csapata megtalálja a körönkénti 1 mp?-t. Ha van ilyen rés, hogyhogy nem találták meg eddig? Azzal a rutinnal amivel Rossi és csapata rendelkezik 4 év után, két különböző motorral sem megy. Oké, bíznak a rajongók. De miben? Mi a magyarázat? Rossi előveszi a híresen rossis kitartását és újra felépíti a jövőjét? Idén mért nem vette elő? Tán nem volt rá szükség?
Nincs szükség arra, hogy pótolják Rossit. Új generáció nő fel, akiknek most majd Marquez lesz Rossi. Freddie Spencer is pótolhatatlannak tűnt, aztán simán ment tovább az élet nélküle is.
Miért nem egyenértékű? Azért soroltam fel ezt a három embert, mert szerintem senki nem hitte, hogy ők még a csúcsra érnek a GP-s szenvedés után és láss csodát... Beugróként Bayliss ugye futamot is nyert a GP-ben.
Ezen a szavazáson is felesleges kiakadni, hisz Rossinak van a legtöbb rajongója. Egyértelmű, hogy bíznak benne, nincs ezzel semmi baj.
Nem tudom mi lesz jövőre, de nem írnám le. Rossi az Rossi, hiába a showbiznisz ezt az embert nehéz lesz pótolni, sőt szerintem lehetetlen.
Most olvastam bele. Van két cikk, ami Stonerrel "foglalkozik". Az egyik cikkben az van, hogy Lorenzo végig Marquezt dícséri, Stonert fél mondat erejéig említette. Nem világos, hogy ez mért indok egy cikk megírására, de úgy fest az olvasó tábornak sem az, ugyanis a kommentárok éppen Sebastian Vettelel foglalkoznak. (Logikus, nem? ) A másik cikk arról szól, hogy Stoner NEM fog gumi tesztelni. Ezúttal tehát Nakamoto úr volt olyan balga, hogy - ha tagadó kontextusban is de - kiejtette a "Stoner" szót. Mit csinál hát a szaklap? Így van, cikket ír!
Nyilván bármi lehet, de Te se kövesd el azt a hibát amit a "másik oldalon" szavazók. Rossinak jövőre 3 olyan versenyzőt kellene egyszerre megvernie a VB címért, akik külön külön is gyakorlatilag verhetetlenek számára és mindenki más számára is. Ez nem egyenértékű helyzet azzal, mint amikor Biaggi legyőzi Sykest, meg Lavertyt.
A futamgyőzelmet is kétségesnek tartom. Idén "véletlenül" pont akkor sikerült, amikor Lorenzo nem volt a pályán. Ha tényleg véletlen, akkor azt mondom a véletlenek ritkák. Nem valószínű, hogy ez a helyzet még egyszer előáll egy szezonon belül. Ha pedig nem véletlen, akkor ugye az a nagy büdös helyzet van, hogy Rossi motorját egész szezonban "letekerték" azért, mert Ő most a ketteske és le van osztva a játék. Márpedig ha valakinek a csapata sem akarja, hogy nyerjen az nem fog.
(Utóbbi teória felvethetné a kérdést, vajon ugyanígy járt-e el a Yamaha akkor, amikor még Lorenzo volt a ketteske. Ha igen, akkor annál nagyobb eredmény, ahová a spanyol 2010-ben menetelt.)
Ha a showbiznisz oldaláról nézzük akkor is logikus Rossi leépítése. Nem azért, mert ma 35, hanem mert 5 év múlva 40. Nincs tovább. Nem lehet sztár. Marquezt jelölték ki utódjának.
Még annyit Rossival kapcsolatban hogy én már nem hiszek a jövő évi
"feltámadásában".
2012-ben a 2. ducatis évében is lehetett bízni hogy valamennyit
javul a teljesítménye, de nem javult semmit. Nem tudott hozzátenni
semmi + az előző évi teljesítményéhez akkor sem.
A jövő évben sem tud szerintem főleg hogy már 35 éves lesz februárban.
Ugyanezen az oldalon Lorenzo és Marquez együtt a szavazatok 1/8-adát kapták. 100 emberből 8 gondolja úgy, hogy Jorge Lorenzo esetleg világbajnok lehet.
De vajon mért nem választott SBK-s opciót? Lecsúszott a jó helyekről? A Ducatinál mondták, hogy ülést akarnak neki csinálni. Kamuztak? Vagy Spies nem akart Panigale-ra ülni? Sokadik ember, akinek a Ducati után romokban a karrierje.
Ettől persze teljesen független, hogy ki a legenda. Rossi jövőre is 9x VB lesz és jövőre is legenda lesz. De nem ez volt a kérdés, hanem, hogy fog-e nyerni. Nem fog.