Húúúú nagyon sok mindent el lehetne mondani még ezekről a dolgokról. Itthon egy vállalkozásba belefulladsz ha nem trükközöl. A környező országokban meg megélsz belőle trükközés nélkül.
Itthon még mindíg szívatják a népet egy-egy akciós újságban, hogy nálunk 5 Ft a zsemle. És? Akkor többet eszik? Vagy elrak belőle? Egyik sem. Akkor meg?
Hétvégi sztori: volt munkahelyemről elmegy egy pék Angliába a barátnőjével. Ketten cirka 950eFt-ot fognak keresni. Itthon meg ketten kapnak 190-et! De hagyjuk is mert felmegy a pumpa. Viszek normális kenyeret és teszünk rá normális mézet
öröm olvasni egy kis szakmázást a motorokon kívül is
mivel lassan itt az ideje a téli gumi cserének, ha vkinek kérdései lennének "gumi téren" akkor jelezze és csöpögtetek egy kis infót én is
Pont ismerek egy peket Fussen melletti ki faluban. Pici kis pekseg, egyedul dolgozik benne. Sokat dolgozik es sokat is keres. Itthon akkor ezt nem lehet megcsinalni, tonkremesz az elso evben mar. En is szembesulok hasonlo problemaval, jon a vevo viragmezet venni, ingatja a fejet, es kerdezi, hogy miert cukrosodott be a mez. Elmagyarazom neki, de latom nem hiszi, inkabb megy a tuskoba megveszi ott a folyekony valamit, amirol mar evek ota azt hiszi, hogy az mez
Na igy mar ertem mirol van szo. De akarhogy is, fordul ki a szambol akarmilyen kenyeret hoznak boltbol. Most is az elso szelet utan nekialltam dagasztani. Siman a sutoben liszt, viz, so, eleszto.
Egyszeruen nehez elhinni, hogy a jo kenyernek nincs itthon piaca. Frankfurtban 50cent egy zsomle, zongorazni lehet a kulonbseget. Kar hogy ebbe az iranyba megy el az egesz, de megertem a pekek szempontjat is
Ez egy összetett dolog barátom. Először is a technika. A régi gépeket sok helyen kiselejtezték és helyettük gyorsabb, erősebb, intenzívebb dagasztási munkát végző gépek vannak. Azok pedig roncsolják a sikér szerkezetét amit az érési idő alatt regenerálni kell. Ehhez pedig "adalék" kell.
Továbbá helyigényesebb a régi technológia. Hatalmas kovászoló csészékben tartottuk régen a kovászt a felhasználásig, érési idő volt amikor 10 órát is meghaladta! Ma ekkora mérettöblettel rendelkező pékség azért kevesebb van.
Harmadik tényező a rendelések. Régen 1 nappal előtte már tudtam bőven tervezni. Ma még éjjel a kiszállítás megkezdése előtt is telefonálnak, hogy kellene még 100 kg kenyér. Ezt másképp nem tudom megoldani, csak ha helyettesítem a kovászt valami érést gyorsítóval.
Negyedik dolog. Mennyivel egyszerűbb beleadagolni 10 dkg anyagot, mint 4-5 embernek plusz órákat fizetni az időigényesebb munkáért. Sajna piacgazdaság van és sok helyen Te nem azt veszed amit szeretnél, hanem azt amit a boltos úgy goldol, hogy Te szeretnél. És elhiheted, hogy sok boltnál az ár számít és nem a minőség. Valami olcsóbb akkor azt veszi és nem kell az esetlegesen jobb minőségű, több élvezeti értékkel bíró pékáru.
Ja és egy tévhit. Sokan mindent adaléknak gondolnak és hisznek. Egy kenyérben nem sok adalék van. Sokan megriadnak a felirattól, hogy E300. Az pedig az aszkorbinsav, ami a C vitamin másik neve. Ebből pedig grammnyi mennyiséget raknak egy adaghoz, ami mondjuk 100 kg tészta. Szóval sokszor sok hűhó semmiért.
De még sorolhatnám......
nyáron slick-et használok, télen meg durva barázdás-rücsköset a jobb tapadásért
Itthon még mindíg szívatják a népet egy-egy akciós újságban, hogy nálunk 5 Ft a zsemle. És? Akkor többet eszik? Vagy elrak belőle? Egyik sem. Akkor meg?
Hétvégi sztori: volt munkahelyemről elmegy egy pék Angliába a barátnőjével. Ketten cirka 950eFt-ot fognak keresni. Itthon meg ketten kapnak 190-et! De hagyjuk is mert felmegy a pumpa. Viszek normális kenyeret és teszünk rá normális mézet
Jó kérdés volt?
de elég nekem itt bent a szivatásból
mivel lassan itt az ideje a téli gumi cserének, ha vkinek kérdései lennének "gumi téren" akkor jelezze és csöpögtetek egy kis infót én is
Egyszeruen nehez elhinni, hogy a jo kenyernek nincs itthon piaca. Frankfurtban 50cent egy zsomle, zongorazni lehet a kulonbseget. Kar hogy ebbe az iranyba megy el az egesz, de megertem a pekek szempontjat is
Továbbá helyigényesebb a régi technológia. Hatalmas kovászoló csészékben tartottuk régen a kovászt a felhasználásig, érési idő volt amikor 10 órát is meghaladta! Ma ekkora mérettöblettel rendelkező pékség azért kevesebb van.
Harmadik tényező a rendelések. Régen 1 nappal előtte már tudtam bőven tervezni. Ma még éjjel a kiszállítás megkezdése előtt is telefonálnak, hogy kellene még 100 kg kenyér. Ezt másképp nem tudom megoldani, csak ha helyettesítem a kovászt valami érést gyorsítóval.
Negyedik dolog. Mennyivel egyszerűbb beleadagolni 10 dkg anyagot, mint 4-5 embernek plusz órákat fizetni az időigényesebb munkáért. Sajna piacgazdaság van és sok helyen Te nem azt veszed amit szeretnél, hanem azt amit a boltos úgy goldol, hogy Te szeretnél. És elhiheted, hogy sok boltnál az ár számít és nem a minőség. Valami olcsóbb akkor azt veszi és nem kell az esetlegesen jobb minőségű, több élvezeti értékkel bíró pékáru.
Ja és egy tévhit. Sokan mindent adaléknak gondolnak és hisznek. Egy kenyérben nem sok adalék van. Sokan megriadnak a felirattól, hogy E300. Az pedig az aszkorbinsav, ami a C vitamin másik neve. Ebből pedig grammnyi mennyiséget raknak egy adaghoz, ami mondjuk 100 kg tészta. Szóval sokszor sok hűhó semmiért.
De még sorolhatnám......