Te tudod. Én coolmax-os túrazoknit hordok a csizmában is, műszálas boxeralsógatya, műszálas futó(cica)nadrág és műszálas póló. Meg természetesen sisak alá is maszk. Nekem bejött, ráadásul nekem a téli sportok miatt van ilyen technikai alsóm bőven.
...hát nem tudom... Én elfogadom az érveket, amiket írtál, de saját részről herótom van a műszálas dolgoktól, mindig pamutpóló van rajtam a bőrruha alatt és nem volt vele problémám... szerintem mindenki a saját szája íze szerint el tudja dönteni, hogy miben érzi jól magát, ehhez már nem kell semmilyen "motoros szaktudás".
A kényes testrészeket illetően: a jógyerek vesevédős gerincvédőt használ ugyebár...
Szerintem a pamutpólókat felejtsétek el, hacsak nem akartok állandóan csurom vizes pólóban feszíteni. A pamut felszívja és magában tartja a nedvességet, majd menetközben a szél jól áthűti a kényes testrészeket (vese, derék, stb). A műszálas anyagok pedig átengedik magukon, hamarabb elvezetik a bőröd felületéről, kevésbé fázhatsz meg.
Mellesleg írtam erről egy kisebb értekezést már, itt megtaláljátok:
én is néztem ilyen VFR-t...gyönyörű az egyoldali lengőkaros megoldás, ráadásul a tiéd fehér felnis
mámmá míjá
van egy ilyen gép Debrecenben és eladó...szívtam is a fogam, mikor megláttam a hírdetést
azért maradt mégis ez a CBR, mert ezt részletre tudom venni a nálunk dolgozó elektromos szerelőtől
amúgy isten a VFR
ha sok pízem lesz a jövőben(kétlem), akkor nagy dilemma lesz...VFR 800 vagy 2005-ös 600 RR
Jajj, korán van! Némelyik mondatom az elősző hsz-ben kimeríti a szintaktikai csernobil kategóriát...
Aláöltözet! A másik hiba, amit elkövettem. Emlékezhettek, hogy 2006 nyara nem volt vmi hideg. A bőrruciban csináltam a forgalmi oktatást a 40 fokban. Azóta is szenvedek attól, hogy egy piperkőcebb, metroszexuális görény odujához hasonlatos a ruhám. Szellőztetem, fújogatom ilyen illatosító szarokkal, de a nacinak nem sokat ér. A bőrös kívülről tudja tisztítani, de nekem a bélésbe ívódott izzadtsággal van a gondom. A vegytisztítós meg nem foghat hozzá, mert a bőr rész károsodna.
Szóval az első perctől aláöltözet kellett volna, akár egy szimpla Jager alsó formájában. Haveromon szokott röhögni a csaja, ahogy a bordó cicanadrágjában feszít az egyberészes, csinos bőrruha alatt.
Ha tudtok esetleg olyat, aki ezt a bőrruha belsőtisztítást sikerrel oldja meg, ne tartsátok vissza!
Én is csak megerősíteni tudom, hogy bőrből nem szabad kényelmesen nagyot venni.
2 éve, mikor nálam ez az egész motoros dolog kezdődött elmentem egy ilyen boltba, és kinéztem egy 2 részes ruhát. Az eladó csaj rábeszélt az XL-es felső részre, mondván "Neked széles vállad van." Na, ez volt az, amivel egy férfi nem tud mit kezdeni. Pláne, hogy anno suliban uccsó voltam a tornasorban, és igen kemény munkával értem el az akkori vékony csontokkal 176cm/80kg-os, viszonylag fitti állapotomat. (persze ilyenkor jön a sok "okos", de főleg lusta ember, hogy "biztoskokszószvazze"!")
A gond csak az, hogy aztán nem tudtam annyira edzeni, a ruha meg, ahogy az előttem szólók mondták engedett, így most van egy olyan dzsekim, ami aláöltözve remek, de nyáron egy kicsit nagy. Elég lett volna az L-es.
...hát a bőröd alatt remélem, hogy a húsod és a csontjaid vannak...
Atlétát nem javaslom, nehogy hónalj résznél dörzsölje vagy irritálja a ruha a bőrödet... Egy rövid ujjú pólót javaslok, de ne topot , azért tudd betűrni a nadrágba! Vagy egy nagyon vékony hosszú ujjú felsőt... van, aki nem szereti, ha a karjára tapad a bőr a melegben... bár nekem nem szokott befülledni, de mindenkinél máshogy van.
...és lehetőleg pamut dologban gondolkozz, ne a 100% áramtermelő-polyetilén pólódat vedd fel, mert így is, úgy is meg fogsz izzadni, ha meleg van, és nem tesz jót, ha még pluszban műanyagba vagy csavarva...
+ még egy dolog: ha nagy a ruha, hidd el, milliószor kényelmetlenebb, mintha kicsit szűk lenne...
A bőr engedni fog, "hozzád" tágul, viszont minden protektor a helyén marad... Ha nagy a ruha mit csinálsz? Mindig aláveszel pulcsikat meg kezeslábasokat?
Próbálj fel (!) másik méretet: az lesz a jó, amelyikbe csisszre tudod bepréselni magad, picit behúzott hassal. Amelyikben kötözött sonkának érzed magad, az lesz a megfelelő!
vajon még fel tudom hívni az embert, hogy eggyel kisebbet rendeljen?...biztos, főleg ha másfél hónap múlva jön a ruha
szólok hogy módosítsa 52-re...és köszönöm mégeccer
Zseby élményei alapján ha valóban annyit bővül 4-5 alkalom után, akkor nekem is az 52-es kell
szerintem nem jó a hozzáállásod
"idővel úgyis nőni fogok" - de motorozni meg MOST fogsz, és a védelmed MOST fontos, nem pedig majd "idővel" lesz az... Ez a pulóveres dolog úgy hülyeség, ahogy van, már bocs...
Nem tudod elképzelni, hogy milyen mértékben enged a bőr, ne bohóckodj mindenféle pulcsikkal meg jóslásokkal, hogy mennyit fogsz nőni vagy hízni...
Remélem, csizmát nem kötött zokniban próbálsz, mert hátha nőni fog a lábad...
Egyébként tapasztalatból írok: az előző ruhámat még én is úgy vettem, hogy kényelmes legyen, meg mi van, ha esetleg alá szeretnék venni valamit, meg stb-stb... Aztán az lett belőle, hogy a ruha volt rajtam kb. 4-szer (bár ennek más oka volt elsősorban), eladtam, mert nem volt szívem átvarratni, viszont egyértelműen nem a megfelelő méret volt... A mostani "bőröm" kisebb, sőt - mint írtam - irreálisan picinek tűnt eleinte, de ez a tökéletes méret, és összehasonlíthatatlan érzés a korábbihoz képest!
volt ott 54-esben egy kétrészes Clover...azt próbálgattam
na azon például már a próba során elmozdultak a protektorok
az 52-es alpine jó volt, csak kissé szűk. idővel úgyis nőni fogok még...vagy a bádizás miatt vagy csak eccerűen hízni fogok , de valamelyik biztos lesz...ezért próbáltam ki pulóverrel
majd lesz valahogy...annyira rossz biztos nem lesz, megaztán az sem lenne jó, ha annyira szorítana hogy elszorítaná a vérkeringésem
Ha most pulóverrel próbálja, majd nyáron anélkül hordja azt, ami még tágulni is fog, a protektorok lötyögni fognak a karján, térdén, ráadásul még a ruha is lobogni fog rajta.
..jogos (bár utánam már könnyű volt okosnak lenni )
én netes mérettáblázat alapján rendeltem a ruhámat, és amikor megérkezett, majdnem sírtam, ahogy kivettem a dobozból, mert olyan kicsi volt, hogy szinte kezdtem kétségbeesni, hogy sikerült behozatnom egy olyan ruhát, ami az életben nem jön rám... ...elsőre nem is mertem anyámék előtt felpróbálni, nehogy beégjek, hogy nem jót rendeltem...
az tény, hogy az első próbáknál leállt a keringésem és a légzésem, de 4-5 alkalom után olyan lett, mintha rám öntötték volna... nagyon kényelmes, befér a gerincvédő is, ugyanakkor a protektorok fel vannak cuppanva a helyükre, el sem tudnak mozdulni...
Zema?