Kipróbáltam ma egy mkII-t, és mkIII-t.
Kb 1,5-2 órát bohóckodtam a két géppel utcai körülmények között.
Nem kellett volna...
Nem kell mkII, ez az első 10 perc után kiderült, mkIII-ra gyűjtök tovább.
Vagy kirabolok / leütök valakit, mert azonnal kell.
Tudom, sokan nem szeretik a szűrőzést, mert ott a PS. De én ebben a "régi iskola" alapján működök, szeretek ezekkel is játszani. Én is ritkán használom, de jó mókának tartom, persze, nyilván ha RAW-ban csinálok olyan képet, amiről még az elkattintás előtt tudom, hogy komoly utómunka lesz rajta, akkor nem használok ilyet. Nekem főleg átmenetes szűrőim vannak, kék, dohány, ND, stb...
Nekem most készül a tükörcsavarok alá egy kisebb konzol, amire fel lehet fixen csavarozni a gopro-t. Én a tapadókorongot 1x próbáltam autószélvédőn, aztán soha többet, el is adtam.
Ezt mondom én is.
Sok jó kép született a fix 50 f1,4-el, meg a 35 f2-vel.
Én nem vagyok szűrőfetisiszta, főleg nem lapszűrő. Macerának érzem.
Az obivédelemre szolgáló UV szűrökben sem hiszek, mert senki ne magyarázza meg, h nincs hatással a kép minőségére. kurvára van. Ebben pl. nem értek egyet Szent Kelby tanításaival.
Vigyázni kell az obira aztán ennyi. Mennyi az esélye annak, hogy pont egy kiálló hosszúkás vmire esik le, pont lencsével előre? Minden másra ott a napellenző. Ha odaütődik, előreesik, stb...
Nem akarom elbaszni a képeimet szűrővel. Amit használok az egy ND szűrő, főleg akkor ha sok fényben kell hosszú záridőt produkálni, és nélküle kiégne a kép. Pl. nappal a víz selymessé tétele, meg ilyenek. Vagy naplemente, előtérben vmi témával. Cirkuláris polárszűrőm is van, max a víz csillogása ellen használom, de azt se tudom hol van, így annyira nem is hiányzik. ND az nálam van. A fenti eseteken kívül minden szűrős témát meg tudok valósítani PS-ben, ami számomra kényelmesebb.
Lapszűrők biztos jó mókák, de nekem macera.
Én újabban rendszeresen szivatom magam azzal, hogy nekiindulok a városnak gyalog, 1db optikával. És akkor, ott nincs más, azzal kell vhogy megoldani (gyalogzoom). És hihetetlen élmény amúgy.
Most az 50/1.8-as lesz soron, az relatíve új optikám (pár hónapja vettem) és még nem jutott rá időm, hogy sétálni vigyem...
Meg a szűrőzés. Van néhány Cokin lapszűrőm, az is megérne már egy sétát, hogy 1 obival és szűrőkkel mire juthatok. Sajnos mostanában kicsit hanyagoltam a szűrős témát...
A fix obi a kreativitásban is segíti az embert. Sokszor csináltam azt h csak az 50-essel indultam el, és megpróbáltam azzal befogni azt amit szerettem volna. Nagyon máshogy kell gondolkodnod, és rámész vele a részletekre. Én ezért szeretem őket. Na meg 1:1,4-ért.
Én is imádom a fixeket. Bár nekem a 105ösöm nem annyira jött be (a képe szép, de lassú az AF), de a 85/1.8 az hibátlan! Meg a 180/2.8, örök kedvencem, talán a legszebb képű fix optikám...
egyre gyanúsabb vagy Zema.. annyira emlegeted ezt a dolgot... de ezen ne múljon.. szerzünk neked egy igazi travit.. Kiszeltündi mellé jó lesz az neked...
Persze, ha nem drótbetétes nyakpánton viseli a mark3-at...