Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Sziasztok
Nem baj, attól még igaz.
Úgy. De nagyon klassz lett! Álomszépen duruzsol most.
Az eleje nem magyar....
A csőtermosztát amit Fegya írt, vegyes tüzelésű kazánhoz használják. Azok a kazánok nem kapcsolják a szivattyút. Azt a termosztát kapcsolja.
így már menni fog,a termosztát felé meg bármelyik bejövő fázist leakaszhatom
Az oldalán alul meg az A1-A2 (a lila meg a másik felén a haverja) a tekercs két vége.
Sziasztok
Még csak a 3f szivattyú van meg,meg persze a lakásban a 3fázis.A termosztát meg egy egyszerű csőtermosztát lesz ami 230v-ot szakít meg.
Szerintem ilyesmi mkapcsoló lesz feltéve,ez így érthető ahogy leírtad,tehát a behúzó tekercs végére megy a termosztát által kapcsolt fesz,szembe vele meg a nulla,a betáp 3 fázis meg megy a lilára jelölt sorkpcsokkal szembe lévőkre
Majd ha egyszer itt jász akkor mutatok. (persze én sem találkoztam még mindenfélével, meg kell nézni hogy fegyáéra mi van írva/rajzolva)
Én meg még olyan termosztátot nem láttam, amiből feszkó jön ki
Vagy passzív, vagy programozható elemes - mind2 csak egy záró kontaktust tartalmaz.
Fesz. akkor jön KI belőle, ha BELEviszik de nem ez az alap, mert a kazán is általában csak egy záró kontaktust "vár" az indulásra, és a kazán majd kapcsolja a szivattyút.
Az eddigi termosztátok amikkel találkoztam egy fázist kapcsoltak (az elektronikusak is) azaz a 220V-ot adták ki a keringtető szivattyúnak (az itthoni is ilyen)
" meg a termosztátról jövő kapcsolt feszültség és egy nulla."
Tehát a termosztátba bemegy egy fázis ami aztán kapcsoltan kijön belőle ha indítani kell a k.szivattyút. Ezt a szálat beköti a mágnestekercs egyik végére, a másikra (mint írtam is) meg köt egy nullát.
Nem ez fogja neki a problémát okozni... ezt bekötni 1értelmű.
A termosztát viszont sztem nem feszültséget ad ki, hanem csak egy záró kontaktus, tehát annak a két végét hiába köti a tekercsre
230-at kell rá adni, vagy ott, vagy itt (a relénél) vagyis a termosztátot, tekercset sorba kell kötni, és áramot neki ez már rejt némi buktatót
Meg kell még nézni a termosztát kimenetét is, mert lehet, hogy nem is relés, hanem félvezetős, és nem köthet rá hálózati feszt, csak SSR-t.
Szóval olyannak kéne megnézni, aki már látott ilyet - vagy:

Fegya, tedd be ide, miféle termosztát van (fotó, típus)
Tehát akkor tudod hogy az áram rendkívül barátságos mert bárkivel kezet ráz, tehát ezzel nincs gond.
Akkor itt egy kép: (neked a tekercsen ne 380V hanem 220V legyen)
A sárga keretben a csavarokra (pl. 3 piros, de a negyedik is ugyanazt csinálja) mehet a 3 fázis amit kapcsolni szándékozol, a lilára és a túloldalon levő testvérére meg a termosztátról jövő kapcsolt feszültség és egy nulla. (ez a működtető mágnestekercs két vége, ha ezekre feszültséget adsz akkor a kapcsoló meghúz és zárja a sárga keretes érintkezők két oldalát)
Eccerű ez. (a felső csavarok segédérintkezők, azokra itt nem lesz szükséged)
A tieden még istenes, mert a gázbovden egy elosztóba megy és onnan oszt jobbra-balra. Szerintem az övén még a régebbi megoldás van, a bovden direktbe lemegy a jobbos házhoz és onnan megy egy másik bovden a baloshoz. Na ehhez qrva nagy rutin kell.
Ádám
Először szelephézag, utána érdemes a szinkronnal jáccani. A bowden az enyémben teflon betétes, nem tudom, a tiédben is az-e, azt nem kell olajozni, mert akkor szorul meg egyébként ez a bowden szinkron állítás egy vicc
A levegő csavarhoz kéne gázelemző, de az gondolom, neked sincs otthon anélkül csak érzésre (mintha lovat baxnál )
Fábi
OK, elvitték a múlt7en a nagy gépeket, ami maradt, azt lehet már szabadon csemegézni.
Nem olvastam vissza,A1-re a termosz visszajövőt,A2-re nulla ,na majd lesz a kezemben mágneskapcs,akkor már jobban fogom látni
Tehát akkor a bejövő 3fázist bekötöm a mágneskapcs-ba(még nem tudom hova)
Az elmenőt L1L2L3-ra és egy bejövő fázist elvizek a termosztáthoz,az onnan visszajövőt meg az A2-re teszem
Igen,épület villamosság,de a vill.motorok ès vezérléseket (mágn.kapcs),nem vágom,lehet ha megmutassa a sógi utánna menni fog
Más az ha azt mondom hogy tekergesd el ide vagy oda a keverékcsavarokat.....legfeljebb sz&rabb lesz mint volt, ez viszont azért nem ugyanaz.
Azt én is olvastam már és oké hogy nem is kell hozzá villamosmérnöki diploma.......csak ha valami bevallottan nem megy biztos kézzel, azért csak áramról van szó.........
Pedig egyfolytában villanyt szerelni jár.
Hát...én is gondoltam rá hogy leírom mit és hogyan de aztán arra jutottam mivel fegya maga írta: "így nem is tudnék bekötni 1 mágneskapcsolót sem" így mivel csak villamosságról van szó, olyan kéne "felügyeletnek" aki csinált már ilyet.
Gondoltam.