Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha ezt a fizika tanszék a BME-n megtudja... :D
Na hát a Tasinál megint nagy okosság… a vastag vezetéknek nagyobb a fogyasztása mint a vékonynak 🤷🏼‍♂️
Hurrikán? És a tűz és a földrengés?
Ugyanúgy szétcseszi a téglát követ, így olcsóbb és gyorsabb.
Mert azt is elviszi mint a szart,a fa meg olcsobb.
Csak vamharc van a kanadaiakkal,es az usákok inkabb itt europaban boritjak ki a bilit a felvasarlasokkal.
Kb minden fenyo ternek 40% ot dragult,a butoros relacioban,az epitoiopari farol ne is beszeljunk.
Picsan kene rugni sleepy joet ilyenekert.
Beallt mint a gerely a fenyos reszlegem az arak miatt.
Szeretnek tetőjavítás helyett egész rombadőlt épületeket javítgatni?
Erdekel hat. 🙂
Tervben van regota egy konnyuszerkezetes garazs/muhely.
Ha bele akarod asni magad a mostaniba,amik nem sokban ternek el a regitol,szerkezet es epitesi elvek szerint csak anyag es kotoelemek amik modernebbek.
Amit igy tanulaskepp ajanlom az az RR buildigs csatorna,kozepnyugaton inkabb nagy farmokon gepmuhely,mezogazdasagi epuleteket csinal full fa,lemezboritas,a kezdetektol a vegeig mindent profin bemutat.
https://youtube.com/c/RRBuildings
Nem. Azt a baloldali pedálra csinálja. 😉
Na szerinted miért?
Hurrikánveszélyes helyen miért nem kőből, téglából vagy akár betonból építkeznek?
Ha valakit érdekel. A hétvégén egy 1895-ben épült házban jártam floridában ami felújítás alatt van.
Érdekes ahogy akkor építkeztek.
http://youtu.be/ZCdtMILFigg
Egyet azért nem említettem, ami kényszerből azért változtat a matekon, új házaknál KÖTELEZŐ a 25% megújuló energia.
Tehát ráfizetés vagy nyereséges, napelem, geotermikus vagy bármi, de valami kell.
plusz kell rá kötni biztosítást is mert ha elveri a jég utána baszhatja az ember.....
az is van vagy 8-10 ezer évente, de ez tuti emelkedni fog
Átkúrás volt ez már 20 éve is, mikor kezdték ezeket felrakosgatni... engem is többx megtaláltak vele, de sohasem sikerült előttem úgy kiszámolniuk, hogy épeszű megtérülés kijöjjön - persze miután korrigáltam a hurráoptimista kiinduló számadataikat 😂

Egyébként nyugi, a mai "támogatottakat" is mi fizetjük, nem az égből hullik le a lóvé ☹️
kb lett volna annyi, kaptam vasúttól végkielégítést valamennyi apró itthon is volt, max anyáméktól kértem volna pár százast ha nem futja
ebből lett a toyota múlt évben, kb ennyire volt felesleges hogy azt is szinte feleslegesen megvettük
nagyjából annyi értelme van mint a te kocsidnak
évente 15-20x szállítunk nyuggereket akik örülnek hogy könnyen tudnak ki-be szállni
A bojlert nem is tudom, hogy mi, gáz-villany.
10 éve, na!
És 20 éve lett volna rá befektetni való - magyarul tök fölösleges, a szalmazsákban rohadó - pénzed, vagy erre is hitelt kellett volna felvenned?
én olyan 20 év körülit számoltam anno, napfényes órák száma, napelem teljesítmény és bekerülési költség osztás szorzásával
ez 2012 körül volt
ehhez még jött volna vagy 2 légkondi meg villany bojler
ha akkor lett volna az 50% támogatás simán belevágok, most már ingyen se kell
Azt hittem, megvárják az építéssel, hogy kiszárad 😁 mennyivel többel el lehetne lopni a hídépítésből, ha nem kell még azzal a buzi vízzel is vesződni! 😂
A két acél kockát tették le a két mederpillér helyére, ebből kiszivattyúzzák a vizet, és akkor el lehet kezdeni belül alapozni azokat is.
Na, csak kis érdekesség.
A kollégának lejárt az első év a napelem telepítés óta, most kapta meg az elszámoló számlát. A napelem elvileg 3 kW-os, amit látott az inverter kijelzőjén legnagyobb szám (termelt energia) az a 27xx W volt, de az is nagyon kis ideig, amíg a nap a legislegis-legjobb pozícióban volt.
Az épület kádár-kocka, menet közben (nyáron) szigetelve, a srác semmi extrát nem csinál egy emeletes házhoz képest, van egy plusz szoba hozzáépítés meg garázs, de minden készbeton, meg valamennyi kéziszerszám (keverőszár, akkus gépek töltése), de a fűtés az tisztán gáz meg a konyha tűzhely is gáz+villany kombó.
Szóval így egy év alatt szinte halálpontosan 1000 kW plusz termelt energia (az elfogyasztotton kívül), az... és most jön a lényeg 11.300,- forint, mert habár ő szaldó elszámolásos, de a termelt energiát 11,3 forintért veszi át a szolgáltató, és ugye 37 körül adja el a lakosságit.
Ebből az jön ki nála, HA nem romlik el az inverter, akkor neki a bekerülési költséggel számolva 13 év a megtérülés, meg HA mindig ennyit süt a nap, meg HA nem számolunk teljesítménycsökkenéssel.
Ez a szaldós. Ha nem szaldós, hanem, forintalapú, akkor bizony ha így akar járni valaki, hogy nagyjából megtermeli az elfogyasztott energiát egy nem túl nagy beépített teljesítményű házban, nem túl nagy villamosenergia felhasználással, akkor 3x felületű, 3x költségű rendszert kell venni és felépíteni.
Tehát a kolléga vette mondjuk 1.350 millióért, akkor a forintelszámolásosnak ez 4 milliójába fáj, és így 13 év múlva a pénzénél lesz MAI ÉRTÉKEN persze. Vagy 3x idő alatt lesz nullás a rendszer, az majdnem 40 év, HA nem romlik el semmi, ami ugye nem igaz.

Hát erre céloztam régebben, hogy amíg nullás ÉS van állami támogatás, akkor el lehet ezen gondolkodni, ha saját pénzből megy, akkor egy jó nagy átkúrás.

(Opció: mondtam egy másik kollégának, nézze meg, mennyi idő alatt találja meg a neten bárhol, hogy hol van leírva, hogy most mennyiért veszi át, pontosabban mennyit fizet a pluszban megtermelt energiát a szolgáltató. Csak ha valaki először gondolkodni akar fejben, hogy megéri-e belevágni.)
gondolom a mederben nem csináltak semmit sem hiszen hónapokig olyan alacsony volt a vízállás hogy nem tudtak volna rendesen számlázni
Ez csak úgy: http://youtu.be/wgZnZ5goofc;ab_channel=NIFZrt.
Napraforgó?