Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Tehát akkor valaki atomágyúval lövöldöz ránk az űrből amivel random sütögeti a valagunkat.....jó lenne rájönni, hogy ki az.
Reggelt sziasztok. Látom villám a téma. Az egy igen egyszerű történet. Mindig a lehető legkisebb ellenállás felé halad. Minnél jobb vezető valami és minnél magasabban van annál nagyobb eséllyel csak oda. Pl fák nélküli két azonos ház esetèn tényleg abba vág be nagyobb eséllyel amin a napelem van. De ha ezen a házon van egy villámjárító is akkor abba csap be nem a napelembe. Tehát könnyű védekezni a villámcsapástól.
A villám nem következetes. Sokáig nem értették miért van ez így, hiszen azért a potenciálok, meg átütési szilárdság elég jól számolható.
Ráadásul a villámok többségének nincs akkora feszültsége hogy létrejöhessen.
Aztán rájöttek hogy a villámokat kiváltó trigger, a kozmikus sugárzás. Azaz nagy energiájú, közel fénysebességgel haladó atomok, amik a föld légkörén keresztül haladva létrehoznak egy ionizációs csíkot, ami már alkalmas a villám begyújtására. Ennél fogva ezeknek a részecséknek az pályája is erősen befolyásolja a villám útját nem csak a jól számolható fizika.
90-es években volt az udvarban egy nyitható ruhaszárító alu szárnyakkal. Azt elkapta egy villám, megolvadtak a szárnyak. Hogy miért azt nem tudjuk, mert van a ház mellett egy 10 méteres akác és a ház gerincmagassága is 7 m körül van.
Mindenképp
Minél több a fém annál nagyobb az esély
Pl egy átlag faluban ritkán megy a házakba mert mindenhol ott a,villany vezeték
Amióta,nincs analóg tv azóta nem kell az antenna, kb az vonzotta be az ampert
De aki fosik a villámtól ásasson le egy beton villanyoszlopot a kert végébe egy vascsővel+laposvassal kombinálva remek villámhárítója lesz
tehát azt mondod, hogy ha egyenlő magasságúak a házak amelyik tetején napelem van oda nagyobb valószínűséggel csap be?
Bízni bíznak, csak nem hisznek:)
Ez jó kérdés!
A templomra minek raknak villámháritót???
Nem bíznak a jóóistenben.
Alatta viszont fa szokott lenni. Ne nagyon bizz sokszáz de akár ezer kV-ot meg hasonló nagyságrendű kA-t a cserépre:) Úgy bassza szét, mint tyúk a töreket:)
Most voltam FAM oktatáson meg vizsgán, vetítettek pár oktatófilmet nagyfeszültségű feszültség alatti munkáról - hát amit ellenőrzött körülmények között leművel egy 120 vagy 220 kV-os terheletelen hálózat kötésbontáskor, na ott a véletlenre semmit nem bíznék.
A túlfesz levezető mellett szükséges a potenciálkiegyenlítés is - pont erre az esetre vonatkoztatva. Mivel nem volt villámhárító, igy a villámáram közvetlenül gyalult végig mindent. A túlfesz levezető alkalmazható önálló védelmeként is, de elsősorban a teljes villámvédelem része. Önálló védelemként ott alkalmazható, ahol nagyon kicsi, de inkább valószínűtlen a közvetlen villámcsapás. A ház előtti oszlopba csapó villámot nem a csatlakozó vezeték vezette be - tekintettel arra, hogy a villám csakis lefelé hajlandó közlekedni, hanem egyszerűen átugrott a házra és ott földelte le magát. Ha lett volna villámhárító, akkor azon keresztül vezetődik le, igy ahol épp tudott. Viszont akkor már esélyes lett volna a túlfeszvédelem.
Meg a háztető általában kerámia, vagy beton burkolatú.
Nádtetőnél az alföldön már elgondolkoznék
Ja hát ferihegyen kell is a védelem ami belefér, de a saját házamra csak akkor tennék ha kilógna a többi ház, a környező fák, meg a villanyoszlopok közül.
Volt hogy becsapott, de csak a villanyoszlopokba szokott. Illetve egyszer a kert közepén kiálló vascsőbe.
Máig nem értem hogy tudott olyan mély pontot megtalálni, de hát a villám már csak ilyen. A csövet persze kiszedtem. :)

Napelemek keretét kell keményen leföldelni, de ilyen rendszernél már eleve ki kell építeni a túlfeszültség védőket, meg ilyesmiket.
Lekopogom eddig nem csapott be ismeretségi körömben a napelembe.

UHF TV antennába viszont már igen. Szerencséje volt a tulajnak, mert egy antenna erősítő és koax osztó volt közvetlenül a padláson és az erősítő 2. fokozatáig jutott a korom, a TV meg túlélte.
Viszont láttam olyat is, amikor a ház előtti oszlopba csapott, hogy a házban a vezetékek elpárologtak és végigrepedt a csövezés a falban. Na ilyen ellen tuti nem ért volna sokat a túlfesz védő
Egyetlen gondot tud megoldani villámhárítóval: az ebből eredő tűzkárt. de többnyire amugy se csapna oda, kivéve ha egyedülálló ház, mert vagy magasabb van a környezetében, vagy valami fémes műtárgy.
Ez igy igaz, ezért irtam lejjebb, hogy jobb ha nincs - legalábbis családiháznál. Ha mégis, akkor csomó minden mással is el kell kezdeni foglalkozni. Arra viszont már nem nagyon szokott pénz lenni. Nem is értem milyen indíttatásból tesz fel valaki a házára villámhárítót önmagában. Nem elég hogy ronda, még nyűg is van vele onnan kezdve.
Ha nem lenne, még több problémát, esetleg katasztrófát is okozhatna. Az a hely viszont azért fokozattabban veszélyeztetett övezet, mint egy lakott terület családi háza. Száz százalékos védelem egyébként sincs, viszont a kár elviselhető legkisebb méretüre csökkentése elvárható cél.
Nem csak ezért, azért mert tényleg csak a gondot okozza.
Volt ismerősöm aki leszedte, mert több problémát okozott mint amit megoldott.
Igen, vannak ilyenek, hogy 200km-el odébb lévő viharból átcsap egy villám, de ahogy Zoli mondta, tudni kell veszélyesen élni
Ferihegyen dolgozok. Van ott mindenféle védelem, mégis rengeteg munkát ad a villám.
Ugye ott nagy üres mező, csapkod is rendesen, a földkábelek meg összeszedik. Kivédhetetlen.
Többszörös túlbiztosítással oldják meg, hogy a kieső berendezések ne okozzanak gondot.
A kulcs szó a családi.........Ha más lenne holnaptól a rendeltetése akár kellhetne is.
A családi kategóriát nem lehet kötelezni semmire, ha mégis akkor ellenőrizni nem lehet.........Ennek többnyire az anyagiakban van az oka, bár a legtöbb tűz is ott üt ki értelemszerűen.
pontositok mert szolta,nekunk nincs villamharitonk,vszont a jogtudose magasabb haz.
Nekem még nem szólt:))) Komolyra fordítva, nem mindig árulja el, pláne ha ott jut eszébe először töltéskiegyenlítődni:)
Igen, épp ez a baj, mert olyan durva EM impulzus, hogy a környező vezetékekben is indukálódhat olyan feszültség ami tönkre vágja az érzékeny dolgokat.
Másik, hogy ha van villámhárítód akkor ott fog csattogni mindig. Ha nincs akkor keres másik magas pontot. Szóval inkább a szomszédnak legyen villámhárítója mint neked

Persze a környezetből kiemelkedő magas épületekre kell, de családi házaknál nem véletlenül nem kötelező.
mellettem jogtudos van.Csapjon az o hazaba,nem szolok neki.
Igen, mert az a hülye általában elárulja ha közeledik
Apám mindig kihúzta a TV-t, akkor is ha elment otthonról, engem meg nem izgat. Ha becsap akkor így jártam, de 20 év alatt egy cuccom sem ment tönkre villámlástól.
Amikor meg olyan durva a villámlás hogy én is kihúzom, akkor már úgy sincs kép a TV-n, mert nem látja a műholdat se.