Az nagy macera.......Magamnak kiépítettem, értelemszerűen anyagáron volt, meglátásom hogy ha szükség van rá hatékonyabb lesz a semminél, de kell mellé egy lakásbiztosítás ami ugyis van:)
Ovatosan kell bánni a tulfeszültséggel, mert hiába a vastag eph meg egyebek, ha hurkok vannak vagy visszafoditók. Baszik arra menni inkább átugorja akár másik vezetékrendszeren keresztül is.
Az jo hely. De nagyobb kellett volna, itt a szétterjedési ellenállásnak van jelentösége, ahhoz minél nagyobb felület kell. Ha javitani akarsz rajta sincs gond. Ezzel összekötni egy levert vasrudat legalább 16-os és magamnak pl. 4 métert vernék le. Egyébként 2 m már elvileg jo, de a jonál jobb a jobb.
Igen de itt tulfeszültségröl van szo. Ami a közvetlen villámvsapás másodlagos hatása. Tehát ha oda vonzzom a villámot értelemszerüen biztos hogy az is bekövetkezik.
A villámáram nem a drótokon közlekedik. Kizárólag lefelé halad és a legrövidebb uton. 1-2méter nem akadály. 120 kV például képes másfél méteres ivet huzni lazán.
A túlfeszültség más és más védelmet igényel mint a közvetlen villaámcsapás.
A szünetmentes tápom az elvileg "D"-t tud. (A megélhetésemet jelentő számítógép és környezete van védve ezzel - az adataimmal együtt).
A szondalemez alja kb. 2 méteren lehet.
Az hogy rúd vagy lemez az másodlagos, a félnégyzetméter viszont kevés, kérdés az is milyen mélyen, a villanyoradoboz alatt szintén mindegy. A 16 mm2 dicséretes, attól jobb nem kell. Az eph közösitést én nem feltétlen oda tettem volna viszont tény, hogy félméteren belül, hurok és visszafordulás mentesen. Szükségesek finomvédelmek is, d fokozat vagy type3.
Elvileg nem, de ismerve a biztosítókat, inkább beáldoztam egy kis pénzt a tényleges védelembe. Engem legalábbis megnyugtat a tudat, hogy "valami van"...
ki kell húzni
mostanában elég pontosan megjósolják a viharokat, szóval akár fél nappal előtte lehet rá számítani
pár éve az utcai drótba belevágott a villám 3 házzal arrébb szinte minden villanyos cucc megdöglött
haverlknál az antennába ment a villám, érdekes mód a tv zsinórnak semmi baja nem lett de a padlón lett egy égetett folt, mint egy cigaretta égette volna meg a lakkot
Bazi nagy földelőszondám (fél m2 vörösréz lemez, nem a sima rúd) van közvetlenül a villanyóradoboz alatt, 16 mm2-es vezetékkel, ami közvetlenül megy ennek a túlfeszvédőnek a sarkára (ott van közösítve az EPH.
Igazából valamilyen elérhető árú védelemre gondoltam. Tőlünk is 100-150 m-re van egy trafóház. Úgy 20 éve bebaszarintott oda, nálunk a villanyórát a helység másik fala fogta meg + elfüstölt egy pár méter vezeték a falban. Mostanság meg már elég sok drága háztartási cucc van otthon, amit jó lenne biztonságban tudni.
Vagy a lakásbiztosítás.
A túlfeszültség más és más védelmet igényel mint a közvetlen villaámcsapás.
A szondalemez alja kb. 2 méteren lehet.
mostanában elég pontosan megjósolják a viharokat, szóval akár fél nappal előtte lehet rá számítani
pár éve az utcai drótba belevágott a villám 3 házzal arrébb szinte minden villanyos cucc megdöglött
haverlknál az antennába ment a villám, érdekes mód a tv zsinórnak semmi baja nem lett de a padlón lett egy égetett folt, mint egy cigaretta égette volna meg a lakkot