Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha tutira akarsz menni beszéld rá a szomszédokat is :))
Az nagy macera.......Magamnak kiépítettem, értelemszerűen anyagáron volt, meglátásom hogy ha szükség van rá hatékonyabb lesz a semminél, de kell mellé egy lakásbiztosítás ami ugyis van:)
merjunk mar veszelyesen elni.Nekem pl csak villamharitom van.
Kb. ez az egyetlen igazán hatékony megoldás a villám ellen.
Vagy a lakásbiztosítás.
Ovatosan kell bánni a tulfeszültséggel, mert hiába a vastag eph meg egyebek, ha hurkok vannak vagy visszafoditók. Baszik arra menni inkább átugorja akár másik vezetékrendszeren keresztül is.
Az jo hely. De nagyobb kellett volna, itt a szétterjedési ellenállásnak van jelentösége, ahhoz minél nagyobb felület kell. Ha javitani akarsz rajta sincs gond. Ezzel összekötni egy levert vasrudat legalább 16-os és magamnak pl. 4 métert vernék le. Egyébként 2 m már elvileg jo, de a jonál jobb a jobb.
Igen de itt tulfeszültségröl van szo. Ami a közvetlen villámvsapás másodlagos hatása. Tehát ha oda vonzzom a villámot értelemszerüen biztos hogy az is bekövetkezik.
A villámáram nem a drótokon közlekedik. Kizárólag lefelé halad és a legrövidebb uton. 1-2méter nem akadály. 120 kV például képes másfél méteres ivet huzni lazán.
A túlfeszültség más és más védelmet igényel mint a közvetlen villaámcsapás.
A szünetmentes tápom az elvileg "D"-t tud. (A megélhetésemet jelentő számítógép és környezete van védve ezzel - az adataimmal együtt).
A szondalemez alja kb. 2 méteren lehet.
Ujabban igen, amennyiben igényt tartasz a villám másodlagos hatása kárra. De csak az ebböl eredö károkra.
Az hogy rúd vagy lemez az másodlagos, a félnégyzetméter viszont kevés, kérdés az is milyen mélyen, a villanyoradoboz alatt szintén mindegy. A 16 mm2 dicséretes, attól jobb nem kell. Az eph közösitést én nem feltétlen oda tettem volna viszont tény, hogy félméteren belül, hurok és visszafordulás mentesen. Szükségesek finomvédelmek is, d fokozat vagy type3.
Elvileg nem, de ismerve a biztosítókat, inkább beáldoztam egy kis pénzt a tényleges védelembe. Engem legalábbis megnyugtat a tudat, hogy "valami van"...
ki kell húzni
mostanában elég pontosan megjósolják a viharokat, szóval akár fél nappal előtte lehet rá számítani
pár éve az utcai drótba belevágott a villám 3 házzal arrébb szinte minden villanyos cucc megdöglött
haverlknál az antennába ment a villám, érdekes mód a tv zsinórnak semmi baja nem lett de a padlón lett egy égetett folt, mint egy cigaretta égette volna meg a lakkot
Hiszen az a működési elve. Hogy inkább abba vágjon bele
a biztosításnak feltétele hogy legyen ilyen cucc beépítve?
Bazi nagy földelőszondám (fél m2 vörösréz lemez, nem a sima rúd) van közvetlenül a villanyóradoboz alatt, 16 mm2-es vezetékkel, ami közvetlenül megy ennek a túlfeszvédőnek a sarkára (ott van közösítve az EPH.
simán
Igazából valamilyen elérhető árú védelemre gondoltam. Tőlünk is 100-150 m-re van egy trafóház. Úgy 20 éve bebaszarintott oda, nálunk a villanyórát a helység másik fala fogta meg + elfüstölt egy pár méter vezeték a falban. Mostanság meg már elég sok drága háztartási cucc van otthon, amit jó lenne biztonságban tudni.
Gyakorlatilag is, ha más feltételeket is teljesítenek.
Ezt pont kihagynám.
Mert ha otthon van gyorsabb, mint a villém?:))))
Köszi Bogyó bá!!!!
Ez ellen viszont elvileg megvéd ez az izé.
Elég az is, ha a közelébe csap.
És ha éppen nem vagy otthon?